Najnovije vijestiReportaže

Glečersko jezero koje poput gorskog oka krasi cijeli Šator

U blizini Bosanskog Grahova, na planini Šatoru priroda je stvorila veliko glečersko jezero koje poput gorskog oka krasi cijeli Šator.

Šatorsko jezero se nalazi na 1488 m nadmorske visine.

Nedaleko od Šatorskog jezera nalazi se jedno znamenito vrelo neobičnog imena – Bulino vrelo., za koje postoji legenda da je neka bula bila slijepa, i čuvši za ovo ljekovito vrelo, došla na to mjesto, umila se izvorskom vodom i progledala.

Od toga vremena na ovo mjesto i Šatorsko jezero za Ilindan ili Alđun, 2.avgusta, dolazi narod svih konfesija, okuplja se vjerujući u čudesna i ljekovita svojstva ovog mjesta. Sa prvim zrakama sunca običaj je okupati se u jezerskoj vodi što, prema narodnom vjerovanju ima magičnu moć.

Jezero je ovalnog oblika i napaja ga nekoliko izvora, dugačko je oko 340 m i široko 130 m, prosječne dubine 2,5 m, a na najdubljem mjestu iznosi 5 m i to na središnjem dijelu.

Jezero je vrlo bogato podvodnom florom i faunom, od čega ističem brojna jata sitnije ribe, oštrulja i gaovice, a nevjerovatno je kako ove ribe prežive surove zimske uslove, kada se cijelo jezero potpuno zaledi.

Pročitajte i:   Рибочуварска служба СРД Алаговац из Невесиња у борби против криволова

Vrlo je zanimljivo da se na sjevero-istočnoj strani jezera nalazi ponor kroz koji jezerska voda otiče u podzemlje i na taj način reguliše vodostaj koji je tokom godine podjednak.

Jezerska voda, nakon što prodje kroz kraško podzemlje, ponovo se pojavljuje pod sjevernim obroncioma Šatora u selu Preodac, a iz njega potiče Mlinski potok koji se spoji sa Šatorskim potokom i Brzicom, od čega nastaje rijeka Unac.

Cijeli krajolik koji okružuje ovo mjesto teško je opisati, zato ga treba posjetiti, vidjeti i uživati u jedinstvenom prirodnom okruženju.

Izvor: Željko Mirković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.