Mirnim okupljanjem građani Istočnog Sarajeva iskazali nezadovoljstvo zbog izgradnje MHE

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji malih hidroelektrana (MHE) na Kasindolskoj rijeci” okupila se danas u Istočnom Sarajevu kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo radom Skupštine grada, koja nije reagovala na podnesenu inicijativu za obustavu izgradnje elektrana.

U maju je u Istočnom Sarajevu organizovano potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE, koja je prikupila 2.000 potpisa građana i koja je dostavljena Skupštini grada.

Sara Tuševljak, članica neformalne grupe koja se već nekoliko mjeseci bori za obustavu izgradnje, kazala je kako su se ona i drugi članovi grupe okupili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i potaknuli skupštinu na akciju.

“Mi smo se okupili u ulici Stefana Nemanje da bismo se izjasnili i pokazali svoje nezadovoljstvo zbog toga što Skupština grada nije odlučivala o građanskoj inicijativi koju smo predali 4. juna, a oni su prema statutu i poslovniku rada skupštine imali zakonski rok od 30 dana da odlučuju o građanskoj inicijativi i da o tome obavijeste njene podnosioce”, pojasnila je Tuševljak.

Podsjećamo, u septembru 2020. godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske obnovilo je ekološke dozvole za izgradnju malih hidroelektrana “Podvič”, “Slapi” i “Samar”, uprkos lošem stanju na terenu.

Pročitajte i:   Poziv na učešće u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u lovu ribe udicom na plovak za invalide, veterane i master veterane

“Mi se nadamo da će skupština odlučiti prvenstveno u interesu građana i da će raditi u skladu sa zakonom i da se zaustavi gradnja ove preostale dvije MHE kao i da se rad već izgrađene hidroelektrane ‘Podvič’ dovede u zakonski okvir”, kazala je Tuševljak.

Građani su istakli svoju zabrinutost zbog lošeg stanja životne sredine te nerazumijevanja kako jedna mala rijeka može biti pogodna za izgradnju nekoliko hidroelektrana.

Ranije su kazali kako neće odustati od borbe, a današnjim okupljanjem na plakatima su istakli svoje ciljeve te još jednom potcrtali kako neće odustati od zaštite okoline.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.