Načelnik Konjica dogovorio sa Elektroprivredom BiH dalju gradnju malih hidroelektrana na Neretvici

Danas je održan sastanak načelnika Općine Konjic Osmana Ćatića sa Senadom Salkićem, izvršnim direktorom za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima na izgradnji dvije male hidroelektrane na rijeci Neretvici.

Na sastanku je razgovarano i o obezbjeđenju početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, te je izražena saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana sa jasno definisanim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic (i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da obezbijedi nesmetani pristup gradilištu).

“Izgradnja malih hidroelektrana na Neretvici je interes općine Konjic i izražavamo bezrezervno opredjeljenje za realizaciju ovog projekta u skladu sa Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama“, kazao je Ćatić, ukazujući da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od strane investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje. Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe.

Pročitajte i:   Leonardo DiCaprio pisao Vladi FBiH i federalnim parlamentarcima zbog gradnje malih hidroelektrana

Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1.juna 2020. i 14.juna 2021.godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic.

“Stav općine Konjic je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za Elektroprivredu i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredjeljenost i saglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od strane Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu”, naglasio je Salkić.

One thought on “Načelnik Konjica dogovorio sa Elektroprivredom BiH dalju gradnju malih hidroelektrana na Neretvici

  • 18. Avgusta 2021. at 22:19
    Permalink

    A moratorij koji je uveden u FBiH !? Vidi nam države, jadna nam majka….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.