Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

USR ‘Krušnica 1936’ Bosanska Krupa: Upućen zahtjev inspektoratu za zaustavljanje devastacija obala rijeke Une

Poštovani građani, svi zajedno svjedoci smo činjenice da u zadnje godine, pojavom značajnijeg turizma na području općine Bosanska Krupa, pravna i fizičkih lica čije parcele graniče sa rijekom Unom postavljaju i grade objekte, kako u turističke, tako i u privatne svrhe, naravno postavljeni objekti su raznih dimenzija, napravljeni od različitih materijala, ekološki često neprihvatljivi, i čiji izgled odudara od tradicionalnih vrijednosti vezanih za rijeku Unu.

Mi kao Udruženje ribolovaca svjesni značaja rijeke Une za privredni, društveni, turistički i kulturni razvoj općine Bosanska Krupa, kao najvažnijeg resursa Grada, koji se mora zaštititi kako od bespravnih graditelja, tako i od prekomjerne eksploatacije odnosno postavljanja raznih privremenih objekata na obali i u koritu rijeke Une.

Obavještavamo Vas da smo ispred udruženja USR KRUŠNICA uputili zahtjev prema Opštini Bos.Krupa i Federalnom vodnom inspektoratu, za vršenje inspekcijskog nadzora na više lokaliteta uz rijeku Unu, na području kojim gazduje ovo udruženje, a sve zbog učestalijih devastacija obala rijeke Une, izlijevanja zidina i mijenjanja prirodnog oblika obala..

Nesporno je da jedinice lokalne samouprave trebaju omogućiti svojim građanima, odnosno zainteresiranim pravnim i fizičkim licima korištenje obale i priobalnog pojasa, ali isto tako skrećemo pažnju, te apelujemo na sve one koji posjeduju privatne posjede uz samu rijeku Unu, da priobalna područja uređuju u skladu sa zakonskim okvirima i da omoguće prohodnost uz obalu, tj. na Ribolovni pojas koji je regulisan zakonom.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

USR ‘Krušnica 1936’ Bosanska Krupa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.