EkologijaNajnovije vijesti

Svjetski dan čišćenja u BiH obilježilo više od 2.000 vrijednih volontera

Bosna i Hercegovina jedna je od 180 zemalja širom svijeta koja se terenskim volonterskim akcijama pridružila Svjetskom danu čišćenja, a “Let's Do It BiH”, u saradnji sa mnogobrojnim partnerima, udruženjima i pojedincima organizovao je akciju “Očistimo zemlju za 1 dan” na više od 30 lokacija širom zemlje.

Više od 2.000 vrijednih volontera je uprkos kiši na različitim lokacijama naše države sakupilo velike količine otpada. Čistili su se parkovi, šetališta, školska dvorišta, riječna korita, ulice i ostale javne površine.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije broj volontera u organizovanim akcijama čišćenja bio je ograničen, ali podsjećamo i sve one koji su sami čistili da i dalje mogu unijeti rezultate svojih individualnih akcija u formu na web stranici www.ugruke.com.

Akcije čišćenja su se održale u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Gračanici, Bijeljini, Kozarcu, Doboj Istoku, Donjem Vakufu, Boračkom jezeru, Konjicu, Prijedoru, Doboju, Kaknju, Teočaku, Brčkom, Puračiću, Tomislavgradu, Sanskom Mostu, Neumu, Cazinu, Zenici, Bosanskom Petrovcu, Jajcu, Palama, Trebinju i Žepču.

Održavanje ove akcije podržali su specijalni partneri: Evropska Unija u BiH i Olimpijski komitet BiH. Zlatni sponzori su: Eko život d.o.o. i Ina i Energopetrol, a ostali partneri su: Vlada Kantona Sarajevo, UN volonteri, Toyota i Ožujsko.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Evropska unija kontinuirano podržava inicijative usmjerene na sprječavanje i smanjenje onečišćenja, boljeg upravljanja otpadom, pružanja podrške nadležnim tijelima u provođenju učinkovitih mjera.

Mnoge postojeće i buduće političke inicijative u okviru Evropskog zelenog plana pružaju evropski okvir i podršku u zaštiti okoliša širom Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je već sedmi put specijalni partner Projekta kroz organizacionu i materijalnu podršku. Ove godine OK BiH je specijalni partner u 10 bh. gradova i općina, uključujući olimpijska borilišta Trebević i Malo polje na Igmanu gdje su nam se pridružili i naši olimpijci Nedžad Husić i Mirza Nikolajev kako bi svojim ličnim angažmanom dali doprinos Svjetskom danu čišćenja.

“Svi sportovi se odvijaju ili u vodi, ili u vazduhu ili na tlu. Agenda 2020+5 Međunarodnog olimpijskog komiteta jasno definira da se moramo permanentno i kontinuirano boriti za što čišći i bolji okoliš. Ono što je najvrijednije Olimpijskom komitetu su sportisti koji su se uvijek odazvali na ove pozive, pa smo ih mogli vidjeti na najljepšim mjestima koji se mogu očistiti, a to su Olimpijska borilišta. Svojim primjerom su pokazali da treba voditi računa o mjestu gdje živite i gdje se bavite sportom”, poručio je Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, Said Fazlagić.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Iako se Svjetski dan čišćenja pod ovim imenom pojavljuje od 2018. godine, “Let's Do It BiH” provodi terenske akcije čišćenja godinama, a današnjim provedenim akcijama obilježio je svoju jubilarnu desetu godišnjicu djelovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.