EkologijaNajnovije vijesti

Građani Kreševa traže ponovni inspekcijski nadzor i sankcionisanje kamenoloma i krečnjare zbog ekološke katastrofe

Saopštenje za javnost Kreševskog građanskog pokreta.

Kreševski građanski pokret traži ponovni inspekcijski nadzor na licu mjesta i kažnjavanje subjekta nadzora u skladu sa zakonom, imajući u vidu ponovnu ekološku katastrofu koja se prostire sve do Kiseljaka, Fojnice i Visokog uzrokovanu nelegalnim radom kamenoloma i krečnjare u Kreševu.

Nakon što su građani Kreševa u septembru dobili potvrdu od Federalne uprave za inspekcijske poslove da firma BFS DOO Kreševo nema validno rješenje o vodnoj dozvoli, te, da je na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja izdato Rješenje kojim se „zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina, krečnjaka i dolomita”, primjećeno je ponovno ispuštanje mulja u rijeku Kreševčicu.

“Mi već mjesecima upozoravamo javnost i nadležne institucije da iz tih objekata i pogona se vrši ispuštanje tehnološko otpadne vode i koriste se bez vodne dozvole sa lokacije „Rastovice“ i „Krčevine“ do pribavljanja vodne dozvole. Firmi BFS doo je ignorisala rješenje kantonalnog vodnog inspektora SBK o trajnoj zabrani ispuštanja mulja odnosno taloga iz separacije kamenoloma u potok, te su 4 puta dobili prekršajni nalog. Sve to ih nije zaustavilo u radu.  Na ovaj način želimo još jednom da podsjetimo da se mi nalazimo na rubu ekološke katastrofe. Zbog ovakvih uslova za život,  veliki broj mještana se već iselio, a dosta mještana će tražiti iseljenje“, navode predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Podsjećamo, mještani naselja Bjelovići su 2018. godine svoje zahtjeve zajedno sa potpisanom peticijom sa 370 potpisa, dostavili načelniku Općine, Inspektoratu urbanističke ekološke inspekcije, te Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Nakon toga je uslijedio sastanak sa općinskim načelnikom i predstavnicima kompanije BFS D.O.O. a na tom sastanku predstavnici firme su obećali nabaviti još jednu muljnu pumpu i džambo vreće za mulj. Kako obećanja nisu ispunjena, mještani su organizovali proteste i blokadu puta 7. i 8. februara 2018. a kao rezultat tih protesta firma BFS D.O.O pokrenula je prekršajni postupak uz naplatu štete protiv mještana koji su blokirali put. Rudarsko–geološka inspekcija Ministarstva gospodarstva SBK je 2019. godine zabranila gospodarskom društvu BFS d.o.o. da vrši obavljanje rudarskih poslova na lokalitetima Rastovica i Krčevine do pribavljanja odobrenja za istraživanje i eksploataciju te ostala odobrenja propisana Zakonom o rudarstvu.

Ponavljamo da nećemo odustati –  iskoristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo stati dok se ne zaustavi nelegalan rad kamenoloma i krečnjare zbog kojeg je nama i našoj djeci ugroženo zdravlje i život.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.