EkologijaNajnovije vijesti

Radovi na Sanici se izvode protivzakonito!

Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme aktiviralo jako mnogo građana u zaštiti vodotokova. Od žena Krušćice, preko građana koji su stali u zaštitu rijeke Neretvice, izvorišta Sane… svakim danom je sve više onih koji su postali svjesni šta znači imati čiste rijeke i potoke, nepregrađane, onakve kakvi su bili vijekovima. Ovih dana bitke biju i građani koji ukazuju na potpunu devastaciju dijela toka rijeke Sanice, okupljeni u Facebook grupu STOP EKOCIDU I UNIŠTAVANJU RIJEKA SANICE I KORČANICE

Sve dok ih upravo čovjek nije uništio svojim djelovanjem. I dok, njegovim poimanjem, one nisu dobile svoju glavnu svrhu – da nose smeće nizvodno.

Nekome je palo na pamet da nemirnu i razigranu Sanicu smiri, da joj korito uredi onako kako on misli da treba. Da se ‘zaštiti od poplava’ i pri tome izvuče ogromne količine šljunka koji plaća 4 KM a prodaje po 24.

Da prekrši nekoliko zakona, da ne ispoštuje procedure.

Najgore od svega je što i oni koji bi trebali vršiti inspekcijski nadzor ne rade to što im je posao kada politika i interesne grupe umiješaju svoje prste. Čast izuzecima.

E takav izuzetak se desi na inicijativu zastupnice u Parlamentu Federacije BiH, Sanele Klarić.

Zastupnica je tražila da joj se dostavi, ukratko i pojednostavljeno rečeno, odgovor na pitanje da li je ispoštovana sva procedura i da li su prikupljeni svi potrebni akti za započinjanje radova u rijeci Sanici.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Odgovor pročitajte u dopisu u galeriji slika.

 

Ovo je svijetli primjer kako građani putem svojih izabranih predstavnika mogu uticati na sve segmente, počevši od lokalnih priča putem općinskih vijeća pa sve do državnog parlamenta.

Igrajući na ‘sporost administracije’, dobijalo se vrijeme da se radovi neprekidno vrše iako su bili i sami svjesni da nisu ispoštovali sve što je trebalo, na šta su svo vrijeme i ukazivali aktivisti koji su stali u zaštitu rijeke Sanice.

Sve ove malverzacije i protivzakonite radnje, jer ih treba nazvati pravim imenom, začinjene su direktnim kršenjem Zakona o slatkovodnom ribarstvu koji u svom članu 36. kaže:
U prirodnim ribljim mrijestilištima zabranjeno je vaditi šljunak, kamen i panjeve, a u vrijeme mrijesta zabranjeno je obavljati i druge radnje koje ometaju mriješćenje.
Vrijeme mrijesta je definisano zabranom ribolova na određene vrste, a trenutno je zabrana ribolova na potočnu pastrmku.

Neko kaže – nemamo zakone kako treba. Imamo sasvim dovoljne, nego je problem što se oni ne primjenjuju, a svaki novi se donosi, ne da određenu temu uredi i sistemski je uobliči, nego da određenoj interesnoj grupi omogući profit.

Neprovođenje zakona je posljedica i neadekvatne kontrole inspekcijskih organa koji zatvaraju oči na sva evidentna kršenja zakona, a po nalogu političkih mentora.

I dok se u Evropi donose uredbe i zakoni po kojima se sve pregrade na rijekama moraju ukloniti i rijeke vratiti u prvobitno stanje, dotle ta ista licemjerna Evropa svu tu tehnologiju pod plaštom ‘obnovljivih izvora energije’ gura nama.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

A zbog profita, ličnog interesa, naše političke strukture prihvataju sve ne pitajući šta, koliko i koga košta, samo ako će se ispuniti IMT sistem preraspodjele profita.

Kasno će biti, davno sam rekao, izbrisaćemo iz rječnika riječ ‘kanjon’ jer ćemo svaki pretvoriti u akumulaciono jezero, ostaćemo bez pitke vode, a jako malo je rijeka u Evropi da možeš direktno iz nje vodu piti, sigurno manje nego što ih mi imamo. Zbog šljunka se uništi sve ono što je početak hranidbenog lanca u rijeci, i onda se sav taj lanac raspadne, ostane po koja karika… ili ni ona.

Sanica je jedna u nizu rijeka koja trpi ljudsku glupost, i nažalost, nije posljednja. Ali nije preostalo puno vremena kada će i posljednja rijeka u Bosni i Hercegovini biti uništena glupošću ljudskom.

Jer, kako reče jedan učeni čovjek – ‘Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost… samo što za svemir nisam siguran.

Senad Kapo – bistrobih.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.