EkologijaNajnovije vijesti

Na rijeci Bistrici kod Foče vlast RS-a danas započela gradnju tri mini hidroelektrane

U Foči je danas u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, više ministara i predstavnika Ambasade Kine u BiH, ozvaničen početak radova na izgradnji energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane B1, B2a i B3.

Hidroelektane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča – Sarajevo, a svaka bi se trebala sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat sata električne energije.

Cijena izvedbenog ugovora je 103 miliona eura, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik.

Novčanu podršku pružit će i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

Izvođač radova je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inžinjering – AVIK.

Na svečanosti je istaknuto da je početkom gradnje HE Bistrica otvoreno još jedno poglavlje izgradnje velikih energetskih objekata koji će u budućnosti doprinijeti poboljšanom snabdijevanju električnom energijom i dati doprinos rastu BDP-a u Republici Srpskoj.

Predviđeno je da sve tri hidroelektrane na rijeci Bistrici kod Foče na mreži budu najkasnije za četiri godine.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Početku radova, na lokaciji koja se nalazi između Foče i Miljevine, prisustvovali su i ministri energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, za evropske integracij​e i međunarodnu saradnju Zlatan Kokić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, prosvjete i kulture Natalija Trivić, zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i trgovine i turizma Suzana Gašić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.