EkologijaNajnovije vijesti

EU ‘Ozrenski studenac’ Sočkovac: Povodon Dana voda 40 učesnika akcije prikupilo preko 160 vreća smeća

Povodom Svjetskog dana voda koji se obilježava svake godine 22. marta, Ekološko udruženje ‘Ozrenski Studenac’ Sočkovac je organizovalo akciju sakupljanja smeća u ovoj mjesnoj zajednici.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, slatke vode na Zemlji ima svega 2,5 %, od čega podzemne vode čine 30,8 %, jezera i rijeke 0,3 % , dok je najveći dio slatke vode „zarobljen“ u lednicima (68, 9 %). Procjenjuje se da je samo 1% slatke vode ili 0, 007 % ukupne količine vode moguće koristiti za potrebe čovječanstva.

U svijetu čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uvjeta.

Ekološko udruženje je svjesno značaja pitke vode kao i čiste životne sredine, te se ušlo u seriju akcija prikupljanja i odlaganja smeća u opštini Petrovo.

Po izjavama članova EU ‘Ozrenski studenac’, tokom čišćenja zateklo se najviše: plastike, kesica od smokija, čipsa, limenki , flaša od piva i sl. otpada.

Ovo je prva akcija Udruženja a planiraju se i akcije u mjesnim zajednicama, Karanovac, rijeci Prenji, Kakmužu i drugim mjesnima opštine Petrovo.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

U akciji je 40 učesnika sakupilo preko 160 vreća smeća.

Uskoro se planira i postavljanje rasvjete, kao i video nadzora na mostu prema Gračanici a u planu je i osnivanje eko-patrola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.