U Konjicu pomor ribe u Neretvi, nadležne službe istražuju šta se dogodilo

U Konjicu se sve nadležne službe na nogama zbog velikog pomora ribe koji se dogodio na plažama Tečija, Stari pazar, u Kazanu, ispod Stare kamene ćuprije i nizvodno lijevom i desnom obalom niz rijeku Neretvu ukazujući na ekološku katastrofu.

Predsjednik Organizacije sportskih ribolovaca Konjic Hrabren Kapić za Klix.ba kaže kako su se mrtve ribe u Neretvi počele pojavljivati jučer i da je u pitanju trovanje, a sumnja se kako je razlog tome onečišćenje, odnosno puštanje kiselina iz bivših fabrika UNIS-a koje je zabilježeno 20. jula i prijavljeno svim nadležnim službama koje koje istražuju ovaj slučaj.

Tvrdi kako se jučer kroz grad Konjic počeo širiti neugodan miris mrtvih riba što je izazvalo zabrinutost svih građana, a smatra da su ribe otrovane onečišćenje iz navedene fabrike.

“Obavijestili smo sve nadležne službe na opštinskom kantonalnom i federalnom nivou. Jučer je i policija izašla na teren zajedno sa sanitarnom inspekcijom. Uklonili su mrtve ribe i sačini zapisnik, a Agencija za vodno područje je uzorke posla na analizu. Danas je na terenu bila i Federalna vodna inspekcija i uzimala uzorke, te vršila nadzor nad objektom u fabrikama na koje su sumnjali i sve smo poduzeli šta je bilo moguće sa naše strani kako bi se slučaj rasvjetlio“, kazao je Kapić.

Pročitajte i:   SRK 'Bosna' Maglaj: Održano udruženjsko takmičenje za mlađe kategorije

Organizacije sportskih ribolovaca Konjic će, kako je kazao nakon prikupljenih svih informacija i podataka podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih lica iz bivšeg kruga fabrika UNIS i službenih lica i institucija koje nisu postupali u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima.

Obavljanje ribolova u Posebnom ribolovnom reviru Konjic je do daljnjeg zabranjeno, a nadležne službe će bez sumnje uraditi i anazilu posljedica koje će ovaj slučaj ostaviti na kompletan biljni,i životinjski svijet u Neretvi kao i na stanovništvo toga kraja.

Podsjetimo da se pomor riba u Neretvi nerijetko događa zbog nesavjesnog ponašanja pojedinaca , na što ekolozi i biolozi neprestano ukazuju i da su se vodile istrage u višena vrata na jugu naše zemlje, ali po informacijam u javnosti, još nikad nije niko pred licem pravde odgovarao za to.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.