EkologijaNajnovije vijesti

Centar za životnu sredinu: Akcija za Lim bez smeća!

Mjesto: Naselje Dolovi, opština Rudo, lokacija ilegalne deponije
Vrijeme:  19.1. (četvrtak) u 12:00h

Lokalni ekološki aktivisti zajedno sa predstavnicama Centra za životnu sredinu održaće akciju sutra, 19.1. (četvrtak) u 12:00h u naselju Dolovi u opštini Rudo, u blizini turističkog grada Višegrad, na lokaciji ilegalne deponija otpada na samoj obali rijeke Lim ( https://goo.gl/maps/JDrwdWVrrZJVmf1X9 ).

Riječ je o privremenoj deponiji opštine Rudo koja se koristi preko pet godina bez plana za sanaciju i bez potrebne dokumentacije, u suprotnosti sa svim pravilima deponovanja otpada. Nalazi se na maloj površini pored magistralnog puta na samoj obali rijeke Lim. Prilikom padavina, nastali otpad i zagađenje sapira se u rijeku koja zatim nastavlja svoj tok, ulijeva se u Drinu i koristi se za vodosnabdijevanje naselja nizvodno.

Pored toga, zbog male površine i konstantnog dovoza otpada, deponija se redovno pali kako bi se prostor oslobodio za nove količine otpada

Dim, smrad, kao i zagađenje zemljišta i vode izazvali su nezadovoljstvo lokalnog stanovništa koje želi da privuče pažnju na problem deponije i pokrene diskusiju o sanaciji deponije i pronalasku alternativne opcije i lokacije.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.