Iz svijetaNajnovije vijesti

I svjetski mediji pišu o katastrofi na Drini: Rijeka koja oduzima dah postaje plutajuća deponija

Rijeka na Balkanu, poznata po svojoj zadivljujućoj prirodnoj ljepoti, pretvorena je u ogromnu plutajuću đubrište, usred perioda lošeg vremena, pogoršanog dugotrajnim lošim upravljanjem – riječi su kojima su poznati svjetski mediji opisali Drinu.

Zastrašujući prizori nam pristižu iz Drinskog jezera na ulazu u Višegrad koje je već danima prekriveno tonama plutajućeg otpada.

Na nekada prozirno zelenoj rijeci danas možemo vidjeti otpad, plastiku, boce, odbačene gume, burad, kućne aparate, kabaste i druge predmete koji plutaju jezerom, a nakupljeni su iza barijere za smeće postavljene uzvodno od postojeće višegradske brane.

Nakon što je Klix.ba danas pisao o ovoj ekološkoj katastrofi, o ovome bruje i svjetski portali koji su to nazvali “Velikom sramotom” , među kojima su Euronews i SkyNews.

“Tone plastičnih flaša, zarđalih buradi, polovnih guma, kućnih aparata, natopljenog drveta i drugog otpada nagomilale su se iza barijere u rijeci Drini u Bosni i Hercegovini, koja se vijuga kroz šumovita brda”, opisuje Euronews Drinu u istočnoj Bosni.

Prema njihovom pisanju, veliki dio ovog smeća bačen je na loše uređene deponije pored rijeka ili direktno u vodene tokove koji teku kroz tri zemlje na Balkanu, akumulirajući se iza ograde dok teče nizvodno.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Dodaju, također, da je barijera, koju je postavila bosanska hidroelektrana, nekoliko kilometara uzvodno od njene brane u blizini Višegrada – grada u istočnoj Bosni koji je nevoljno pretvoren u deponiju, žale se lokalni aktivisti za zaštitu životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.