EkologijaNajnovije vijesti

Povodom izlijevanja u rijeku Biošticu oglasili se iz rudnika “Olovo”

Kako su naveli iz rudnika “Olovo” do izlijevanja je došlo zbog pomjeranja zemljišta u noći između ponedjeljka i utorka.

“Tom prilikom manji dio dna privremenog jalovišta je propao i prouzrokovao izlivanje glinovite vode koja je po svemu sudeći podzemnim tokovima stigla do rijeke Bioštice”, stoji u saopćenju.

Ističu da izlivanja više nema da se čine svi napori da se utvrdi tačan razlog, kao i da se jalovište dodatno obezbjedi, a proizvodnja u rudniku je po odluci menadžmenta za sada zaustavljena.

“Nadležne službe su na terenu i ispituju se sve okolnosti, a mi ćemo na vrijeme obavijestiti javnost o rezultatima. Također, svi potrebni uzorci u rijeci su uzeti da bi se utvrdilo eventualno odstupanje od kontrolnih uzoraka, kako bi bili sigurni da eventualno nije došlo do zagađenja životne okoline”, saopćili su iz rudnika.

Kazali su kako u ovom rudniku prilikom izdvajanja metala iz prirodne rude olova nisu korištene nikakve opasne materije (hemikalije i reagensi), već isključivo voda u procesu poznatom kao gravitacijska separacija

“Naš rudnik je posvećen poštovanju najviših standarda u radu, koristeći najsavremenije dostupne tehnologije i uvijek se trudeći da imamo minimalni utjecaj na okoliš. Imamo potpunu projektnu dokumentaciju za poslove koje obavljamo, sva potrebna odobrenja i potpuno poštujemo sve zakonske i podzakonske akte. Nakon utvrđivanja obima štete na infrastrukturi i činioca koji su do nje doveli, menadžment rudnika će preduzeti odgovarajuće mere radi popravke i poboljšanja sigurnosti na lokaciji”, zaključili su.

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

Napominjemo, u jutarnjim satima u utorak došlo je do izlijevanja nepoznate materije u rijeku Biošticu, a Federalna vodna inspekcija i kantonalna vodna inspekcija ZDK proglasile su 2. stepen ugroženosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.