EkologijaNajnovije vijesti

Vlada SBK usvojila Prostorni plan bez mini hidroelektrane na rijeci Kruščici

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je Prostorni plan kojim nije predviđena gradnja mini hidroelektrana na Kruščici čime su hrabre žene i muškarci ovog mjesta kod Viteza ostvarili svoj cilj.

Ekološko društvo “Bistro-Hrabrežene Kruščice” su kazali da su dobili ključnu bitku za rijeku Kruščicu, bitku koja traje unazad nekoliko godina, ali i da je ovo pobjeda naroda.

“Ovome je prethodila i građanska inicijativa koju je potpisalo preko 2.000 građana s područja Općine Vitez, a kojom smo tražili brisanje ovih projekata iz predmetnog prostornog plana i zaštitu svih izvora pitke vode na planini Kruščici. Podsjećamo, Prostorni plan ima snagu zakona te je na ovaj način, planom višeg reda, podcrtano da ne želimo MHE, te je dat razvojni smjer za nasu općinu. Ovo je prije svega pobjeda NARODA – naših hrabrih žena koje su sjele na most i tijelima spriječile prolazak mašina, vas koji ste dežurali uz rijeku više od 500 dana 24 sata na dan, vas koji ste bili spremni da ustanete i krenete u akciju kad god je trebalo, svih vas koji ste neustrašivo podnosili pritiske i egzistencijalne ucjene”, poručili su iz ovog ekološkog društva.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Iako je Vlada SBK donijela navedenu odluku, iz Ekološkog društva su poručili da su na oprezu dok se planovi nižeg reda ne harmoniziraju s Prostornim planom koji ima snagu zakona višeg reda.

“Pozivamo Općinsko vijeće Vitez da ostane pri Mišljenju sa sjednice održane 29. aprila 2021. godine kojim su uvažili sve pristigle primjedbe i harmoniziraju planove u njihovoj nadležnosti. Mi budno pratimo, čekamo ‘pismenu’ potvrdu i objavu plana u Službenim novinama te izmjenu planova nižeg reda”, dodaju odlučni aktivisti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.