EkologijaNajnovije vijesti

Aktivisti iz Breze: Dan planete Zemlje treba biti podsjetnik vlastima da divlje deponije više ne smiju biti opcija

Povodom Dana planete Zemlje, aktivisti i aktivistkinje Inicijative „Uklonimo divlju deponiju u Nedićima“ su istaknuli važnost, kako zaštite planete općenito, tako i zaštite planete kroz sprečavanje zagađivanja životne sredine u lokalnim zajednicama i ukazali na posljedice uticaja ljudskih aktivnosti na životnu sredinu. Jedna od takvih posljedica je i divlja deponija u Općini Breza u naselju Nedići koja se nalazi u neposrednoj blizini regionalne ceste R-444 (Podlugovi – Breza – Vareš) i rijeke Stavnje.

Ova divlja deponija je nastala zahvaljući dugogodišnjem zanemarivanju problema odlaganja otpada od strane općinske vlasti i aktivnom doprinosu eskalaciji problema koja se ogleda u redovnom odvozu otpada od strane javnog preduzeća u nadležnosti Općine Breza. Navedena divlja deponija ne posjeduje validnu dozvolu za odlaganje smeća kako je utvrđeno kontrolom kantonalne inspekcije za zaštitu okoliša te već godinama ugrožava životnu sredinu građana i građanki Općine Breza i Općine Vareš.

„Dan planete Zemlje zasigurno treba da služi kao podsjetnik vlastima, preduzećima, organizacijama ali i pojedincima da svi imamo odgovornost da doprinesemo zaštiti planete i da aktivno radimo na očuvanju životne sredine u kojoj živimo, te da divlje deponiju više ne smiju postojati kao smišljena opcija za odlaganje otpada. Stanje kompletnog prostora na kojem se nalazi divlja deponija u Brezi zabrinjava građane već dugi niz godina. Ugrožava se ekosistem šume na prostoru naselja Nedići i rijeke Stavnje koja protiče svega nekoliko metara od samog odlagališta smeća i u koju se ulijevaju otpadne vode sa deponije nakon padavina i topljenja snijega. Ta svjesna devastacija tla, šume, rijeke koja se svakodnevno aktivno provodi predstavlja veliku opasnost za život i zdravlje ljudi. – izjavila je Alma Zaimović, predstavnica Inicijative „Uklonimo divlju deponiju u Nedićima“.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Iz Inicijative „Uklonimo divlju deponiju u Nedićima“ navode kako se prethodni pasivan odnos vlasti prema dugogodišnjem lošem upravljanju otpadom pravdao se nedostatkom političke volje, finansijskih sredstava ili infrastrukture za upravljanje otpadom. Inicijativa podsjeća nadležne općinske organe na odgovornost koju imaju kako prema građanima i građankama Općine Breza, tako i prema sredini u kojoj ti građani žive, te traže od njih konačno zatvaranje i sanaciju divlje deponije u Nedićima, te pronalaženje nove i odgovarajuće lokacije za deponovanje otpada uz poštivanje svih zakonskih propisa i uspostavljanje dugoročno održivog sistema upravljanja otpadom u Općini Breza.

Trenutna vlast u Brezi navodi kako će problem deponije biti riješen već u naredna dva mjeseca i kako se će se u narednom periodu otpad redovno odvoziti na drugu deponiju van Breze i da će se pronaći adekvatna lokacija za pretovarnu stanicu u Brezi. Iz Inicijative su poručili kako će pratiti proces u narednom periodu i sve aktivnosti koje Općina sprovodi po pitanju rješavanja problema deponije u Nedićima.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.