Najnovije vijesti

Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Tokom subote (8.juna) predstavnici Kolaicije za Sanu su obišli rijeku Sanu od njenog izvora pa do ušća gdje je i ove godine prenesena čista i bistra voda sa izvora na samu krajnju destinaciju toka ove rijeke.

„Manifestacija Dan na Sani od izvora do ušća, organizovana je u cilju okupljanja svih ljubitelja prirode, predstavnika udruženja, organizacija, škola, javnih i upravnih struktura, kao i svih građana opština ovog regiona, da bi svaki pojedinac i institucija u granicama svojih mogućnosti mogao doprinjeti očuvanju i zaštiti rijeke Sane sa pritokama i čovjekove okoline u cijelini.“ – nalazi se u uvodu Deklaracije Dani na Sani koja je potpisana 5. jula 2001 godine od predstavnika opština sliva rijeke Sane uz prisustvo predstavnika OEBS-a.

Dani rijeke Sane se obilježavaju 23 godina, a uz Sansku štafetu, događaj koji se obilježava na način da se prenosi voda zahvaćena na izvorištu rijeke Sane do njenog ušća u Unu, šalje se svake godine poruka da nam rijeka Sana ostane čista i zdrava. Kao što joj i porijeklo imena znači, na latinskom Sanus= zdravlje.

Važno je da smo i ove godine u samostalnoj režiji kao pravi ljubitelji rijeke Sane nastavili obilježavati ovaj dan Dan rijeke Sane kako bi smo skrenuli pažnju na značaj očuvanja ove rijeke i iz tog razloga cilj nam je da još jednom pozovemo sve nadležne institucije, inspektorate i predstavnike kako lokalnih tako i entitetskih vlasti, da urade sve moguće kako bi se zagađenje rijeke Sane i njena degradacija zaustavila. Prvo od strane rada rudnika Medna usljed kojeg se zagađuje Sana preko vodotokova Grabovac i Medljanka, ali zatim i usljed rada rudnika Kamengrad, dolazi do zagađenja Blihe, a zatim i same rijeke Sane. Sve ovo utiče enormno na pogoršanje kvaliteta ove rijeke, na riblji fond, ali i na stanovništvo u slivu Sane koji ovu vodu koristi na različite načine.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Zagađenje Sane mora stati, a zatim treba i sve druge prepreke prevazilatiti kako bi se ne samo očuvao nego i unaprijedio kvalitet vode ove rijeke. Značajno je i da se lokalno stanovništvo uključi što više kako bi se zaustavilo zagađenje koje trenutno traje i dešava se u velikim razmjerama. Potoci i pritoke Sane teku sive i bijele, pune teških metala ali i drugih kancerogenih materija. – navode iz Koalicije.

Rijeka Sana predstavlja jednu od najznačajnijih pritoka rijeke Une, rijeke koja po svojem bogatstvu i karakteristika odskače daleko u Evropi i važi za jednu od najvažnijih. Pored nje, Sana kao glavna pritoka, jeste jedna od najvažnijih rijeka u Bosni i Hercegovini. Sana po svojoj karakteristici parira zajedno uz Unu kao najznačajniji riječni sistem sa velikim biodiverzitetom.

Danas, zagađenje koje dolazi usljed rada rudnika Medna i Kamengrad traje godinama, a nadležni ne rade ništa konkretno kako bi se to zaustavilo. Iz tog razloga je važno da obiljezimo ovaj dan rijeke Sane, ukažemo na problem, ali i poručimo da od Sane nećemo odustati, nego će ovaj dan biti samo napomena da svih ostalih dana u godini trebamo brinuti o Sani ali i rješavati probleme koje stvaraju mnogobrojne firme i fizička lica uništavanjem ove rijeke. Pored toga i mala hidroelektrana Medna koja je prije nekoliko godina izgrađena na rijeci Sani, nije dovela do razvoju lokalnih zajednica kako se to na početu obećavalo, alo jeste do degradacije ovog područja i kanjona Sane, kako se od samog početka ukazivalo od strane Koalicije za Sanu i drugih organizacija koje su se protivile ovom projektu.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Danas Spomenik prorode Vrela Sane predstavljaju primjer kako jedno zaštićeno područje može da izgleda, a godinama se povećava i broj posjetitelja koji ne samo da mogu da provedu kvalitetno vrijeme u ovom okruženju, nego i da uvijek nauče nešto korisno. S toga se nadamo da će i druga lokacija, kanjon  Prizrenac (Prizren-grad) uskoro biti proglašen zaštićenim jer su podaci istraživanja ukazali da on to zaiste jeste.

Ali prvo i osnovno jeste, zaustaviti degradaciju rijeke Sane, zagađenje njenih pritoka, kao i uništavanje živog svijeta u vodi ali i oko nje, a zatim i omogućiti stanovništvu oko Sane da ima siguran i zdrav boravak kraj ove rijeke, jer uz sve teške metale koji se spiraju rudnicima, mnogima je bezbjednost po zdravlje danas neizvjesna. Zato je poruka ovogodišnjeg skupa za Dane rijeke Sane: Za čistu Sanu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.