Rijeka Ribnik

 

Rijeka izvire u mjestu Gornji Ribnik, petnaestak minuta vožnje od Ključa, i nastaje iz dva vrela.Stanovnici ove rijeke su salmonidi, lipljen, potočna pastrmka i kalifornijska pastrmka. Prosječna širina rijeke je oko 30 metara a dubina izmedju 50 i 80 centimetara. Kubikaža vode varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Izvire na 300 metara nadmorske visine, a ušće u Sanu je u Velijama.Lipljen čini 70% populacije riba u Ribniku.U posebnom reviru na rijeci, u kojem je ribolov dozvoljen samo mahaćem, dopušteno je uzeti pet kalifornijskih pastrmki preko 25 centimetara, dok se potočna pastrmka i lipljen obavezno vračaju u vodu.

U Ribniku ima jako puno ribe, zahvaljujući tom načinu ribolova, ali se rijeka i dalje poribljava. Napravljena je i infrastruktura pored jezera – hladnjaci, klupe i stolovi, gdje se ribolovci, a i ostali ljubitelji prirode koji se odluče posjetiti ovaj kraj, mogu odmoriti.Tu su i korpe za otpatke i sve drugo a čemu je svrha ugodan osjećaj i očuvanje prirode. Rijeka i korito su čišćeni u februaru a uskoro se planira novo čišćenje, a poslije njega i poribljavanje Ribnika krupnim lipljenom i potočnom pastrmkom. Ribolovci iz cijele Evrope su već počeli posjećivati ovu rijeku i ona postaje značajno ribolovno-turističko mjesto.

Location: north-west region of B&H
Spring: Gornji Ribnik, some 20km from Kljuè
Characteristics: medium mountain river, cca 30 m wide and 50-80 cm deep

 … inhabited by grayling and brown trout. Very accessible for fly fishing. Hence it is very shallow you can walk through it at almost every place.

Ribnik is specialy rich in greyling which is very wild and extremly slick and makes 70% of all inhabitant. Please notice that Ribnik shall offer to all experienced fishermen more than 50 actions a day, and could be recomended to all that makes first fly fishing steps.