Očistimo BiH od olupina!

Moderatori/ce:emin,zlaja,rusko,Kovach,montana

Odgovori
Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi:3608
Pridružen/a:20 lip 2006, 17:05
Lokacija:Sarajevo
Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la senad » 03 ožu 2011, 22:33

slika
Poštovani,
po uzoru na jedinstvenu akciju uklanjanja automobilskog otpada iz prirodne sredine, koja je pokrenuta prije sedam godina u Hrvatskoj, automobilski brendovi Renault, Nissan i Dacia u saradnji sa sarajevskom agencijom 2AM DRAFTFCB a uz medijsko pokroviteljstvo Autoshop magazina su pokrenuli ekološku akciju „Očistimo BiH od automobilskih olupina“.

Pomenuta akcija u Hrvatskoj je dala odlične rezultate, s obzirom da je tokom trajanja uklonjeno i na propisan način zbrinuto čak oko 13.000 automobilskih olupina iz svih krajeva susjedne zemlje i sa svih mogućih mjesta na koje su odbacivane, iz rijeka, jezera, mora, planina, urbanih sredina....

Sama akcija je definitivno imala i značajan uticaj na ekološku svijest građana Hrvatske koji su u velikom broju uzeli učešće u istoj i to na način da su masovno prijavljivali lokacije odbačenih olupina pa čak i učestvovali u njihovom odvoženju.

Isto tako u akciji su učešće uzele i neke državne i lokalne institucije i organi tako da je njen ekološki i opšti uticaj bio daleko veći od pukog uklanjanja otpada iz prirode. Medijska podrška je bila značajna od strane mnogih medija što je doprinijelo omasovljavanju i opštem prihvatanju akcije tako da su se neka od pojedinačnih izvlačenja olupina pretvarala u pravi mali spektakl, uz učešće vatrogasaca, policije i vojske...

S obzirom na uspjeh ovakve akcije u našem susjedstvu, uvjereni smo da istu stvar možemo i moramo ponoviti i u Bosni i Hercegovini koja isto tako ima veliku količinu nepropisno odbačenog automobilskog, ali i drugog metalnog otpada u prirodi.

Već smo pokrenuli aktivnosti oko uključivanja i uvezivanja različitih organizacija i institucija u našoj zemlji (državnih, lokalnih, ekoloških, rekreativnih i dr.) kako bi što bolje i temeljitije realizovali ovu, složićete se, veoma korisnu akciju.

Zbog svega ovoga, slobodni smo da vas pozovemo da uzmete učešće u ovoj akciji, na način da u skladu sa aktivnostima vaših članova, koji često borave u prirodi, pomognete da odredimo što više lokacija na kojima se nalaze nepropisno odložene olupine i ostali otpad. Isto tako, otvoreni smo za bilo koje druge ideje i saradnju koja bi doprinijela realizaciji akcije „Očistimo BiH od olupina“.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:


Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi:3608
Pridružen/a:20 lip 2006, 17:05
Lokacija:Sarajevo

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la senad » 03 ožu 2011, 22:38

I ja pozivam sve vas da se uključite u ovu akciju jer mi, ribolovci, najviše vremena provodimo kraj voda i sigurno možemo dati najviše lokacija gdje se te olupine nalaze.Molim vas, neka vam ne bude teško uslikati tu olupinu i postaviti je ovde, te opisati tačnu-preciznu lokaciju olupine.
U dogovoru sa organizatorom akcije, sve podatke koje iskupimo ćemo proslijediti njima (kada za to dodje vrijeme).
Mislim da od nas-ribolovaca, najviše ovisi uspjeh ove akcije, pa vas još jednom molim da proširite glas o ovoj akciji na sve moguće načine, te da damo svoj maksimalan doprinos da ova akcija u potpunosti uspije.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi:4882
Pridružen/a:17 sij 2007, 20:39

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la zlaja » 03 ožu 2011, 23:11

Prije ove recesije metal imao dobru cijenu,kod mene rijeke u roku par dana čiste od metala,organizovala se neka ekipa čak su imali i svoj kamion, ma momci odradili pošteno...

Avatar
labud
Pravo piskaralo
Postovi:342
Pridružen/a:14 sij 2008, 00:33
Lokacija:Sarajevo

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la labud » 04 ožu 2011, 00:13

Ovo nije ciscenje ovo je lahka zarada novca. U Sarajevu nema vise zeljeza u rijekama jel ko upratio ! Narod sve proda u odpad 150 km je olupina od auta :wink:

Avatar
tare
Nobelovac
Postovi:1304
Pridružen/a:14 lis 2008, 17:45
Lokacija:Zenica

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la tare » 04 ožu 2011, 00:32

Kriza ima i dobrih strana izgleda :mrgreen:


Avatar
@ldin
Nobelovac
Postovi:1253
Pridružen/a:02 ruj 2010, 22:44

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la @ldin » 04 ožu 2011, 07:19

i ja isto po ovim terenima koje obilazim teško bi našao bilo kakav komad metala ...Dobar pokazatelj sta treba sa plastikom uraditi
mozda bi nam rijeke zablistale ...kako i zasluzuju ...
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

Avatar
soha
Nobelovac
Postovi:1431
Pridružen/a:13 lis 2008, 00:10
Lokacija:Stari grad Soko

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la soha » 06 ožu 2011, 22:29

ja se takođe ne sjećam kada sam vidio zadnju olupinu i gdje..sve očišćeno, čak sam bio i svjedok kada su vadili olupinu iz jedne provalije preko 50 metara duboke, al su je ipak isčupali...meni lično više smeta plastika (plastične boce, najlonske vrećice)

Avatar
@ldin
Nobelovac
Postovi:1253
Pridružen/a:02 ruj 2010, 22:44

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la @ldin » 06 ožu 2011, 22:51

u jednoj akciji zaštite kanjona Rakitnice prije neznam koliko godina , učestvovali smo i mi iz kluba visili na uzadima po vas Božiji dan čišćeći divlje deponije smeća , kad se sjetim samo kolika sam ja budala bio , tad se radio granični prelaz "Izačić" i bio sam u Bihaću dugo vremena , i ja iz Bihaća do Konjica ,slomio se na uzetu dva dana ,sve o svom trošku, doduše svi su iz našeg kluba , i trk nazad za Bihać pun sebe , kao uradio sam nešto pozitivno... i tako godinama ZAŠTO ? da bi opet nikla ista brana i centrala ... da bi ekipa koja nas je zvala " neću nikog da prozivam" promijenila stav pa mi ispali majmuni , da bi rafter koji zivi od te rijeke i nije mrdnuo malim prstom, a mi mu poso napravili , čak naplatio i gajbu piva koje smo popili, a on donio "onako" ...da bi "neki" sve olupine koje smo svezali u kanjonu i koje su se vitlom izčupale na cestu unovčili , a nas nigdje pa ni za ćevape majka mu stara , od tada mi se toliko taj kraj odsjekao da me mrzi kad moram na Prenj ( ne moram al zelim ) proći dole ...čast izuzetcima vjerujem da postoje al ja ga nisam sreo
Plastika je najgori mogući materijal koji je čovjek mogao da smisli , od plastike mozes samo plastiku pa opet plastiku , od kese nemozes ništa i tako mi sami sebe polako zatrpavamo odpadom ,koji evo već nije naučna fantastika , ko malo prati , planira se gore negdje u svemir ebaji ga... Plastika je zahvalana u dosta stvari i sve ja kontam praktična i to , ne mozemo zivot zamislit bez plastike :135: al da je izmakela kontroli je bez daljenjeg ... zivim za dan koji neću doziviti nikada a to je da odem na svoje omiljeno mjesto za pecanje i gledam samo one vrbe kamenje vodu, ptice , bez ove paranoje od smeća...da se bar počne odkupljivati bar nešto od te plastike sigurno bi stanje drugačije bilo ...eto ideje Bistro bih pokreće :wink: kupimo presu odkupljujemo i vraćamo nazada u Eu odakle je i došla imamo para za sve projekte :grin:
Starost počinje kad kajanje zamijeni snove !!!

Avatar
tommylee
Nobelovac
Postovi:3038
Pridružen/a:21 srp 2010, 13:03
Lokacija:Zvornik
Kontakt:

Re: Očistimo BiH od olupina!

Post Postao/la tommylee » 07 ožu 2012, 15:42

Metali su davno očišćeni kod nas.I parče žice se kupi.
Krenuo jedan domaćin da otkupljuje plastiku pa mu opštinari srezali krila,šteta!

Odgovori

Natrag na “Pozitivni primjeri”