Rijeke oko Sarajeva

Moderatori/ce:adi,Seha,emin,enko

Odgovori
Avatar
SabrijaG
Početnik
Postovi:4
Pridružen/a:21 svi 2015, 11:36
Rijeke oko Sarajeva

Post Postao/la SabrijaG » 29 lis 2020, 15:39

Bistro svim kolegama ribarima,
Da se prvo predstavim jer sam novi clan ovdje na forumu.

Ja sam Sabrija relativno mlad ribar (23 godine) iz Sarajeva. Pecam od djetinstva sa babom i amidzom ali zbog skola i fakulteta napravio sam nekoliko godisnju pauzu sa ribolovom. Od ovog ljeta sam se ponovno aktivirao i koristim svaku priliku slobodnog vremena za odlazak u ribolov :D Klasični sam varaličar i lovim isključivo pastrmku sa leptirima i wobblerima (Prije sam lovio i musicama sa wasser kuglom ali vidim da je to sada taboo tema). Ove sezone sam lovio iskljucivo na Neretvi na Salakovackom jezeru gdje je odlično za pecanje ali je problem sto je 1.5h-2h voznje iz Sarajeva, pa je moguće otici samo za vikend. Posto sam relativno kasno krenuo ove godine, nisam stigao istraziti fizicki lokacije oko Sarajeva i otići u ribolov jer sam koristio svaku priliku za odlazak na Neretvu. Razlog zašto pokrecem ovu temu, nadam se da nisam fulio mjesto, jeste da vidim da li mi neko na forumu može pomoći sa pronalaskom pristojnih lokacija u blizini Sarajeva. Iako sada pecam na Jezeru, uživam u kretanju kroz (i pored) rijeke i tom načinu ribolova. I da zaboravio sam naglasiti da sam isključivo sprotski ribolovac i primjenjujem Uhvati i Pusti u svim situacijama gdje riba nije značajno ozlijeđna i ima dobre šanse da se opravi. Toliko pozurim da je skinem sa udice i pustim da cesto zaboravim slikati ulov :(

Nakon zatvaranja sezone 01.10, uspio sam obići neke lokacije pa cu napisati krati sažetak. Pregledao sam dosta formua i ostalih stranica tragajuci za informacijama ali su vecinom zastarjele informacije od nekoliko godina:

Željeznica: Ovdje sam naviše pecao kao dijete i sjećam se da je bio solidan riblji fond. Ali kada sam otišao na par mjesta baš me je negativno iznenadilo koliko je sve propalo.
Dio ispod Kijeva je skroz unisten zbog hidrocentrale,
DIo oko Kijeva i iznad (gdje se održavalo prvestvo prije 2 godine) je poprilično zarastao i ne održava se toliko
Hidroakumulacija Bogatići je skroz zarasla i ima samo 50cm ociscenog prostora na jednom mjestu da se pridje vodi
Iznad hidroakumulacije do usca Crne rijeke je toliko prljavo i ima smeca da je uzas.

Neki covjek koji drži kafanu pored Hidroakumulacije Bogatići mi je rekao da se niko ne brine o Željeznici u dijelu FBIH te da se peca bez dozvola i ikakvih kontrola (sto znaci krivolov 90%)

Uzasno mi je zao Zeljeznice jer je lijepa rijeka i priroda i skroz je blizu Sarajeva, ako neko ima vise informacija za Zeljeznicu slobodno neka doda.

Crna rijeka: I tu sam prije lovio ali sada sam vidio da je prirodno mrjestiliste i ona otpada upotpunosti

Jezero Starača i Ledjenica: Obišao sam i ove dvije lokacije i sve pohvale za ljude koji su ih uredili. Mjesta su fina za ribolov ali nažalost ne odgovara mom stilu ribolova

Rijeke koje me zanimaju su slijedece (A slobodno dodajte ako jos neku zante)

Ljubina - Lovio sam prije, bilo je fino, nije najcisca ali ima finih terena za ribolov

Misoca - Vidio sam da udruženje Bistro radi na njoj ali nisam dosao do vise informacija kakva je sada situacija, na njoj nisam nikad bio.

Bosna - Iznad i Ispod usca Zeljeznice. Da li ovdje uopste vrijedi pokusati otici, je li sve unisteno može li se loviti?

Miljacka - Iznad darive pa do izvora. Vidio sam informaciju da neka ekipa radi na urdjenju MIljacke oko kozije cuprije i da prave neki revir za varalicenje, takodjer me iznenadila cinjenica da ima potocne pastrmke u njoj. Za terene iznad (do nastanka Miljacke) nisam pronasao nikakve informacije

Zujevina - Bila je fina rijeka za ribolov, u kakvom je sada stanju?

Rakitnica (Bjelasnica) - Nisam nikada bio ali koliko sam pronašao informacija rijeka je očuvana poprilično

Takodjer imam pitanje vezano za godisnje dozvole, koliko sam upratio Godinsje dozvole se kupuju u udruženjima i važe samo za područje tog udruženja, ali u FBIH ima neki sporazum pa godisnja dozvola važi i na ostalim mjestima. Da li to podrazumjeva citavu FBIH i sve rijeke ili samo neke pojedinačne. Zanima me zbog kombinovanja ribolova na Neretvu (Udruzenje Neretva 1933) i u okolini Sarajeva, da li bi morao kupiti 2 godisnje dozvole ili je jedna dovoljna?

Izvinjavam se ukoliko sam fulio mjesto na forumu za temu. Bistro


Odgovori

Natrag na “Varaličarski tereni”