JEZERO ZABAR

Moderator/ica: emin

Odgovori
miki0
Štela
Postovi: 82
Pridružen/a: 21 srp 2006, 22:16
Lokacija: BOLECH

JEZERO ZABAR

Post Postao/la miki0 » 03 kol 2014, 20:21

4c3d32f1a18d4ef02e18e7a207d4a739.jpg
Jezero Žabar nastalo je iskopavanjem šljunka za potrebe izgradnje magistralnog puta Tuzla-Orašje u periodu od polovine šezdesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je i dobilo konačan (sadašnji) izgled. Kompleks Jezera zauzima površinu od 40 ha od čega je 29 ha pod vodenim ogledalom Obale Jezera su obrasle travom, šumom i ukrasnim drvećem, a priobalni dio vodenim biljem: šašom, rogozom i trskom.
jezero%20zabar.jpg
Oblik Jezera je izduženo - elipsastog oblika, a obale su razuđene u obliku tri velika poluostrva i jednog ostrva sa nekoiiko zaliva. Kako je po samom svom nastanku tip Jezera šljunkara, voda je čista i puni se iz podzemnih vrela i izvora, te se na osnovu izvršenih testova i analiza pouzdano zna da je izuzetnog kvaliteta i svrstava se u kategoriju pitke vode (prva klasa boniteta). Prosječna dubina je oko 4.5 m sa mnogobrojnim varijacijama dna u smislu kanala, prelaza, kosina, čistih plićaka i plićaka djelimično obraslim vodenim biljem. Strukturu dna preko 70 % čini šljunčana podloga a ostalo čini pijesak, zemlja i mulj. Varijacije vodostaja na godišnjem nivou su od 0,8 do 1 m. U zimskom periodu površina jezera djelimično zaledi. Kompleks Jezera Žabar zaštićen je od po ribolovce negativnog uticaja „spoljnih faktora", buke, galame, blizine industrijskih postrojenja, visokofrekventnih puteva itd. te pored Jezera i u široj okolini ne postoje ni prirodni ni industrijski zagađivači vode. Do i oko Jezera izgrađeni su prilazni putevi a na samom Jezeru sva potrebna infrastruktura za obavljanje sportskog ribolova, funkcionisanje ribočuvarske službe, vođenje precizne evidencije..

Kompleks Jezera Žabar posjeduje upravnu zgradu sa opremljenim poslovnim prostorijama, struju, vodu, toalete, kante za smeće, intemet te uspostavljenu ribočuvarsku službu koja danonoćno nadgleda obavljanje ribolova i čuva kako riblji fond tako i pomenutu infrastrukturu.Na vodi se nalazi uređena staza sa 20-dvadeset numerisanih pozicija (boxova) koje nude konforno i nesmetano obavljanje kako takmičarskog tako i „slobodnog" sportsko-rekreativnog ribolova.
1.jpg
Od samog nastanka do danas vršena su mnogobrojna poribljavanja kvalitetnim vrstama slatkovodnih riba tako da Jezero posjeduje kapitalne primjerke šarana ,amura, tolstolobika, smuđa, štuke i soma. Takođe se zna da je vodeni ekosistem prebogat prirodnom hranom za ribe, školjke, puževi, tubifex, gamarus, krvni crv, te ostali vodeni organizmi koji ribama služe kao hrana i uz redovna dohranjivanja od strane ljudi koji gazduju Jezerom obezbjeđuju maksimalan prirast kvalitetnih vrsta ribe i rast do kapitalnih primjeraka. Ovaj prirodni kompleks stalno ili privremeno naseljavaju mnogobrojne vrste ptica, ronci, čaplje, rode, divlje guske, patke, labudovi, fazani itd. Ribolov na Jezeru Žabar obavlja se samo i isključivo po principu i u skladu sa pokretom „Uhvati i pusti"-„Catch and Release" i svi uhvaćeni primjerci ribe se nakon mjerenja i fotografisanja u što kraćem roku vraćaju u vodu. S obzirom da postoje idealni uslovi za razmnožavanje, rast i razvoj ciprinidnih vrsta ribe na Jezeru je najzastupljeniji „šaranski ribolov" savremenim metodama lova na šarana i amura a na osnovu pravilnika o ponašanju na vodi koji je izrađen u cilju unapređenja i osavremenjavanja pomenute ribolovne discipline.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.


Avatar
rusko
Nobelovac
Postovi: 4759
Pridružen/a: 30 stu 2009, 19:17
Lokacija: Svedska

Re: JEZERO ZABAR

Post Postao/la rusko » 03 kol 2014, 21:25

Hvala na informaciji o jezeru!

P.S. Malo sam moderirao sadrzaj da sve stane u jednu temu/post…

BISTRO!
slika slika

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: JEZERO ZABAR

Post Postao/la Seha » 04 kol 2014, 13:17

Izuzetno lijepa voda.. Hvala na slikama i detaljnom opisu.. Bistro
slika

Avatar
tommylee
Nobelovac
Postovi: 3000
Pridružen/a: 21 srp 2010, 13:03
Lokacija: Zvornik
Kontakt:

Re: JEZERO ZABAR

Post Postao/la tommylee » 04 kol 2014, 13:56

Čemu je ovo najbliže,ima li neki orijentir?

miki0
Štela
Postovi: 82
Pridružen/a: 21 srp 2006, 22:16
Lokacija: BOLECH

Re: JEZERO ZABAR

Post Postao/la miki0 » 04 kol 2014, 14:41

Najblize Obudovcu,Donjem Zabaru,Loncarima i Pelagicevu.Sva ova mesta su u krugu od par Km.
Za blize informacije kontaktirajte Misu na broj 065 898 846 ili cuvara Slobu na broj 065 731 302

Odgovori

Natrag na “Jezera”