Stranica: 1/1.

Takmicenje - lov na morsku pastrmku

Postano: 06 ruj 2011, 15:43
Postao/la VIBA
Vec 11 g. zaredom odrzava se takmicenje u lovu na morsku pastrmku na mojoj domacoj vodi. Ove godine je bilo 12-13-14 augusta. Rijeka se zove Karup i tece u srednjoj Danskoj. Inace , to je jedna od najboljih voda u Evropi i sire gdje plivaju svjetski rekordi ove vrste. Rijeka je lovna u duzini od nekih 50-tak km na kojoj gazduje 11 rubarskih udruzenja. Zadnjih 4-5 g. i nasa mala bosanska ekipa ucestvuje u takmicenju. Nema nas puno, tek 5-6-7-8, kako kad, ali imamo odlicne rezultate . Na nekih 400-500 takmicara ulovi se od 30-40 komada ribe u toku dva dana. Ove godine jednu od nagrada je osvojio banjalucanin Zoka. Prosle godine smo imali drugo mjesto. Pretprosle ja sam bio 7. , i tako iz godine u godinu biljezimo dobre rezultate.
Premije su vrlo vrijedne. Prvo mjesto "kosta" 4000KM. <championvanja>. Naprimjer, moje 7 . mjesto mi je donijelo 1500KM...Nagrade nisu direktno novcane vec u vidu novcanih cekova od strane sponzora i u samoj ribarskoj opremi.
Samo takmicenje je zamisljeno kao potpora asocijaciji tih 11 ribarskih udruzenja i sav novac, kad se odbiju troskovi, ide na odrzavanje vode. Sama voda je u klasi 2. sto ce reci cista i uredna. Zadnjih godina nam ulazi i lax sto signalise da je voda skoro na granici kvalitete klase 1. Inace, prije kojih 30-tak godina rijeka je bila gotovo mrtva zbog jedne fabrike krompira blizu izvora i nekontrolisane poljoprivrede i upotrebe hemijskih sredstava. Danas je to sve regulisano i pod prismotrom strucnjaka za slatkovodni ribolov . Najveci dio rijeke i rijecne doline je nedirnuta priroda iz vremena zadnjeg ledenog Doba. Ja inace ne volim takmicenja ali ovo mi ima smisla i rado ucestvujem.
Samo takmicenje je dvodnevna svecanost gdje se u jednom posebnom raspolozenju lovi riba, registruju ulovi, gdje se dobro klopa i popije koja piva. :7564:
Sudija na takmicenju nema i ulov se donosi na kontrolu u prostor kojim gazduje drustvo. Svakoj ribi se uzimaju krljusti i salju na DNA analizu. Prilikom ciscenja i registracije ribe vrsi se kontrola da nebi neko donio ribu od prosle godine iz zamrzivaca ... :135: Ovo takmicenje je "obraz" takmicenje i svako ko bi pokusao prevaru bio bi diskvalifikovan , ne iz takmicenja ili drustva , vec kao covjek. Postao bi bezvrijedan za svoju okiolinu i ribare. Ove godine pobjedila je riba od nekih 7 kg. Inace , svake godine pane po nekoliko komada preko magicnih 10 kg.

Na slici je Zoka u donjem lijevom uglu i ulov u desnom gdje stojimo ja i Toro.

slika

Re: Takmicenje - lov na morsku pastrmku

Postano: 07 ruj 2011, 22:34
Postao/la Seha
Bas lijepo moglo bi ovo na pocetnu ako se slazes. Bistro

Re: Takmicenje - lov na morsku pastrmku

Postano: 08 ruj 2011, 10:05
Postao/la VIBA
Seha je napisao/la:Bas lijepo moglo bi ovo na pocetnu ako se slazes. Bistro
Moze, mada je napisano s brda s dola. ....mogu ja to i bolje .... :mrgreen:

Re: Takmicenje - lov na morsku pastrmku

Postano: 08 ruj 2011, 10:46
Postao/la montana
Mozda da sacekamo malo. pa da bude i slika sa takmicenja? Bilo je i onih od prosle godine, jako lijepih slicica...

Re: Takmicenje - lov na morsku pastrmku

Postano: 08 ruj 2011, 12:14
Postao/la Seha
VIBA je napisao/la:
Seha je napisao/la:Bas lijepo moglo bi ovo na pocetnu ako se slazes. Bistro
Moze, mada je napisano s brda s dola. ....mogu ja to i bolje .... :mrgreen:
Znam da mozes hajd poslozi pa da postavimo. <flag>