POZIV ZA POLAGANJE SUDIJSKIH ISPITA ZA DISCIPLINU „ LO

Moderatori/ce: adi,Seha,emin,enko

Odgovori
candr BN
Piskaralo
Postovi: 213
Pridružen/a: 27 srp 2006, 18:52
Lokacija: Bijeljina

POZIV ZA POLAGANJE SUDIJSKIH ISPITA ZA DISCIPLINU „ LO

Post Postao/la candr BN » 29 tra 2014, 13:31

Rado Tešanović
Komesar šaranske lige BiH

Modriča, 28.04.2014. godine

OTVORENI POZIV ZA POLAGANJE SUDIJSKIH ISPITA
ZA DISCIPLINU „ LOV ŠARANA I AMURA „

Poštovani,
Entitetske sudijske komisije su na osnovu ukazane potrebe, a zbog nedovoljnog broja sudija u disciplini Lov šarana i amura, donijele zajedničku odluku, da se u Donjim Žabarima, na posljednjem – četvrtom kolu Premijer lige BiH u Lovu šarana i amura za 2014. Godinu, organizuje polaganje sudijskih ispita u disciplini Lov šarana i amura , za zvanje društvenog, kao i saveznog – državnog sudije.
O b r a z l o ž e n j e

Analizirajući provođenje Premijer lige BiH u lovu šarana i amura, u zadnjih nekoliko godina, tačnije od samog njenog formiranja, došlo se do zaključka da je suđenje, ponajslabija karika u tom lancu. Dokaz ovih tvrdnji su česte kritike na račun suđenja od strane većine učesnika Premijer lige , a posebno takmičara, koji su svoja nezadovoljstva isticali kroz raznorazne , kako entitetske, tako i organe SRS BiH .
Pošto ni nakon toga često puta nije bilo napretka u segmentu suđenja, mnogi su svoje nezadovoljstvo suđenjem , ali možda i kompletnom organizacijom lige, iskazali po njima jedinim mogućim načinom ODUSTAJANJEM OD TAKMIČENJA U PREMIJER LIGI BIH.
Odustajanje određenih ekipa, od takmičenja u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura, je za ovu ligu, koja je mogu slobodno reći još uvijek, u povoju, na žalost i najveći mogući udarac koji se može zadati nečemu što tek treba da stane na svoje noge.
Mora se priznati, da je na loš kvalitet suđenja, prije svega uticao nedostatak sudijskog kadra uopšte, a ne samo loše odabrani sudijski kadar, te da vjerovatno i nisu mnogo krivi oni koji su delegirali sudije. Isto tako ne treba mnogo zamjeriti ni tim sudijama , pošto su u nedostatku šaranskih sudija, na ta takmičenja delegirani mahom „ plovkaroši „ tako da se većina njih nije najbolje snašla u za „ njih „ posve novoj takmičarskoj disciplini ,
Na žalost, zbog svih ovih prethodno navedenih „porođajnih“ muka, godinama su ispaštali samo takmičari, ali i Premijer liga u cjelini, jer su mnogi, koji su bili pioniri u ovoj disciplini, i koji su u većini slučajeva veoma dobre šarandžije, ali i takmičari , zbog gore navedenih razloga odustali od takmičenja, čime je u samom startu, nanešena nenadoknadiva šteta šaranskom ribolovu na ovim prostorima.


Da bi se ovaj negativni trend zaustavio, konstatovano je da je neophodno u narednih nekoliko godina, kontinuirano, „ proizvoditi „ što je moguće više sudija , specijalizovanih za ovu disciplinu, čime će se , svakako podići i kvalitet suđenja, ali i kompletna BiH „ pokriti „ šaranskim sudijama, što je takođe veoma bitno, jer u besparici u kojoj se trenutno nalazi kompletna BiH, a samim tim i SRS BIH , potrebno je da na svakom jezeru, na kojem je moguće organizovati takmičenje u šaranskom ribolovu, imamo nekoliko, po mogućnosti što više i što kvalitetnijih sudija u ovoj takmičarskoj disciplini, kako ne bi pored ostalih troškova, imali i velike troškove za plaćanje prevoza sudija. Takođe bi trebalo nastojati da na raznoraznim kupovima sude kvalifikovane šaranske sudije, čime će se podići i kvalitet takmičenja na tim kupovima.
Molio bih sve ribolovce, koji imaju barem malo želje i volje da se okušaju kao sudije, zatim ,sudije koji već sude u drugim takmičarskim disciplinama, kao i sve aktivne takmičare, ali i takmičare , koji su iz raznoraznih razloga odustali od takmičenja u Premijer ligi BiH, takođe i one zaljubljenike u šaranski ribolov, koji love za svoju „ dušu „ bilo da se nikada ili pak povremeno okušaju na raznoraznim šaranskim kupovima, a posebno bivše i sadašnje reprezentativce BiH u šaranskom ribolovu, te naravno i sve druge, koji ovdje nisu nabrojani, da se
PRIJAVE ZA POLAGANJE SUDIJSKOG ISPITA ZA DISCIPLINU LOV ŠARANA I AMURA, koji će biti organizovan na posljednjem – četvrtom kolu Premijer lige BiH u lovu šarana i amura u Donjim Žabarima, krajem maja ili početkom juna mjeseca 2014. Godine
Ispit za sudije će biti organizovan tako što će najkasnije 15 – 20 dana prije zakazanog ispita, na internetu biti objavljeno , ali i svima koji se prijave za polaganje, na lični zahtjev će, na njihovu e mail ili kućnu adresu, biti dostavljen set od 100 do 150 pitanja sa odgovorima, od kojih će biti sačinjeni testovi za polaganje, koji će sadržavati 30 do 35 pitanja.

Svi zainteresovani, dodatne informacije mogu dobiti, ali i prijave mogu slati odmah na slijedeću adresu :
E mail : radotesanovic teol.net
Fax : 053 817 501 , ili
Na adresu: Rado Tešanović , ul. Dobojska br. 4, 74480 Modriča
Kontakt telefon : 065 549 502

Očekujući Vaše prijave pozdravljam Vas tradicionalnim ribarskim pozdravom BISTRO !

Komesar Premijer lige BiH :
Rado Tešanović


Odgovori

Natrag na “Takmičenja i prezentacije”