Prepariranje riba

Ovde postirajte teme koje su o ribolovnim tehnikama, priboru, sistemima i ostalim stvarima, a koje ne pripadaju u druge teme, ili su uopštene za sve teme

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Odgovori
bihac
Početnik
Postovi: 3
Pridružen/a: 22 lis 2008, 12:33

Prepariranje riba

Post Postao/la bihac » 23 lis 2008, 08:27

Interesira me kako se prepariraju ribe ,ako netko ima slucajno neku literaturu za prepariranje posto se mislim ozbiljno baviti s tim
a moj otac je to nekad radio i gledao sam ali davno je to bilo a vremena se mijenjaju a sa njima i tehnike preparacije pa molim vas ako netko ima
sta o tome neka se javi

HVALA :)


Avatar
labud
Pravo piskaralo
Postovi: 342
Pridružen/a: 14 sij 2008, 00:33
Lokacija: Sarajevo

Re: Prepariranje riba

Post Postao/la labud » 23 lis 2008, 08:34


bihac
Početnik
Postovi: 3
Pridružen/a: 22 lis 2008, 12:33

Re: Prepariranje riba

Post Postao/la bihac » 23 lis 2008, 12:32

Hvala za linkove vec ih imam skinute interesuje me cime se premazuju preparati ovaj gosp.Milanović iz banjaluke objasnjava postupak preparacije
ali nije to detaljno cime se premaze preparat da se nebi ucrvao ili se samo koza onako susi ....nista detaljno nema

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Prepariranje riba

Post Postao/la Seha » 23 lis 2008, 17:52

Bihac ja sam uradio par preparata i jedino sto sam koristio su autolak kako bi pogodio nijansu ribe idealno bi bilo sa paint brush tehnikom i nakon sto sam ribi vratio koliko toliko prirodne boje sve sam to lakirao bezbojnim lakom za drvo.
Nije lose ispalo za prvi put i vec 2 godine stoji kako stoji :mrgreen:
Vecina profesionalnih preparatora nece ptkriti tajnu hemije koju koriste.
slika

bihac
Početnik
Postovi: 3
Pridružen/a: 22 lis 2008, 12:33

Re: Prepariranje riba

Post Postao/la bihac » 24 lis 2008, 09:31

gledao sam covijeka koji nevadi skrge niti jezik vec preparat premazuje FORMALINOM koji isusuje kozu jezik skrge nece muha na nju crvi nikako jednostavno riba pobijeli a nemoze se ucrvati nakon vise mazanja FORMALINOM riba je suha i bijela nakon stavljanja ociju i popravke flomasterima
onako bijelu ribu lakiras a ona dobije svoju boju prirodnu kao da si je sad izvadio iz vode nevjerovatno postavicu slike da vidis kako izgleda a rađena je 81-82
godine s tim da je nekoliko puta ponovo lakirana (svake 3-4 godine)


Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Filip Knežević - preparator

Post Postao/la senad » 14 stu 2008, 00:25

Na forumu na stranici je bilo pitanja o prepariranju riba, u klipovima ima emisija "Bistro BiH" NTY Hayat o prepariranju riba, a sada se javio i Filip Knežević iz Zemuna, preparator koji osim riba preparira i divljač.Filip je poslao tekst koji ide u cijelosti, a, kako je napisao, voljan je odgovoriti svima koji imaju pitanja vezano za ovu temu.

KAD FOTOGRAFIJA NIJE DOVOLJNA
PREPARIRANO - TRAJNA USPOMENA

Odmah po ulovu ribu treba umotati u vlažnu pamučnu krpu ili novine, a u zamrzivač stavljati vodoravno, u ispruženom položaju
Oduvek je san svakog lovca-ribolovca da uspomenu na trofejni ulov što duže očuva. Obično je fotoaparat ono što je prvo pri ruci i pruža priliku da vaš ulov vide i oni koji trenutno nisu tu da uveličaju slavlje. Međutim, ono što slika nikad ne može dati je

zadovoljstvo koje danas pruža moderno, muzejsko prepariranje. Ono omogućava da vaš trofejni ulov trajno sačuvate, sa svim njegovim odlikama i lepotom koje poseduje.
Njegov oblik, dužina, boja i sve ostale karakteristike biće postojane, a garancija na trajnost preparata je potpuna i neograničena. Kao jedna od (naj) bitnijih stvari, vezanih za sam postupak prepariranja, je što meso ribe ili divljači ostaje u vašem posedu. Često se smatra da je meso ribe ili divljači koje se preparira neupotrebljivo, ali nije tako. Ono se preciznim postupkom skalpelima odvaja od kože i potpuno je bezbedno za ishranu.
Posedovanje prepariranih trofeja nekada je bilo privilegija određenog kruga ljudi, ali zahvaljujući novim tehnologijama cene prepariranja sada su pristupačne širokoj populaciji ljubitelja lova i ribolova.
Samo prepariranje počinje od trenutka kada trofej izvadite iz vode ili odstrelite. Kada su u pitanju ribe, potrebno je mokru ribu umotati u bilo kakvu vlažnu pamučnu tkaninu koja vam je pri ruci ili će dobro poslužiti i obična novinska hartija. Nikako ribu ne stavljati u čuvarku, da ne bi došlo do oštećenja peraja i krljušti, niti je stavljati direktno u plastičnu kesu (džak), jer će posle određenog vremena doći do promene pigmenta pri dodiru kože sa plastikom. Što se tiče divljači, najbitnije je sačekati da se odstreljeni trofej ohladi prirodno (da odstoji), a potom ga umotati u suvu tkaninu ili novine. Nikako ne stavljati sveže odstreljenu i još uvek toplu divljač u kesu (džak), jer će doći do tzv. “potparivanja” kože i opadanja dlake (perja).
Potom, trofej staviti u zamrzivač u horizontalnom (ispruženom) položaju. U dogovoru sa preparatorom saznaćete kada i kako dopremiti trofej na dalju obradu. Prepariranju bi trebalo pristupiti što je pre moguće, naročito kada su u pitanju ribe, jer vremenom dolazi do isušivanja kože pod uticajem niskih temperatura, a boja kože se menja posle određenog perioda stajanja u zamrzivaču.

KAO ŽIVA, U ČETIRI ETAPE

Prepariranje riba spada u jedan od najtežih i najkompleksnijih zahvata u svetu modernog prepariranja. Ma koliko tehnologija napredovala, ona ne može bitnije uticati na samu sposobnost i umeće preparatora da se izbori sa brojnim problemima.
Kao i za mnoge druge specifične poslove, prepariranje zahteva znanje, strpljenje, izuzetnu preciznost i iskustvo. Ponekad ni to nije dovoljno, pa o kvalitetu preparata odlučuje i genetski kod i sklonost prema umetnosti samog preparatora. Možda zvuči malo čudno i “naduvano”, ali evo o čemu se radi.
Sam postupak prepariranja sastoji se iz četiri posebne oblasti koje se u potpunosti moraju poklopiti da bi mogli reći da je preparat muzejski, odnosno savršen.
Prva je precizno odvajanje mesa od kože i glave ribe, koje se mora izvršiti bez ikakvih oštećenja krljušti. Alat mora biti izuzetno oštar i prilagođen vrsti ribe koja se preparira. Naročito je to bitno kod manjih vrsta, kod kojih oštećenje kože i krljušti znači i ogroman posao repariranja oštećenih delova, izuzetno vidljivih ukoliko se nema iskustva sa “pokrivanjem” oštećenja. Tako odvojene, glavu i kožu ribe treba očistiti da na njoj ne ostane ni trag mesa i masnoće. To naročito važi za morske vrste riba, koje su izuzetno masne i “žilave” kože.
Druga etapa je trajna zaštita kože i glave ribe, koja mora biti prirodna i ni na koji način ne sme uticati na okolinu. Štavljenje kože riba predstavlja jako bitan element jer će, ako se ne odradi na pravi način, preparat već posle kratkog vremena pokazati znake propadanja.
Sledeća etapa je izrada veštačkog tela ribe i postavljanje kože i glave na izrađeno telo. Ono se uglavnom radi od lakih neporoznih materijala, otpornih na oštećenja i lakih za obradu. Telo se vaja na osnovu mera uzetih sa preparata i mora se idealno poklapati sa merama originala.
I, konačno, četvrta etapa je vraćanje boje i likovnih odlika preparatu. Pošto pri sušenju kože dolazi do depigmentacije, koja ponekad iznosi i do 90%,na kožu se ručno, četkicama, nanosi više vrsta boja koje u pravoj kombinaciji vraćaju prirodni izgled prepariranog trofeja. Nažalost, većina priučenih preparatora koristi er braš umesto prirodnih četkica, tako da njihovi preparati više liče na “varalice” za pecanje nego na prave trofeje ili im uopšte ne vraćaju boju. Često mi se obraćaju ljudi koji pitaju da li je moguće trofejima, koji su prošli “tretman” kod loših preparatora, povratiti stvaran izgled i trajnost. Odgovor je skoro uvek da, ali obavezno prvo sami proverite i dobro se raspitajte kakvog su kvaliteta urađeni trofeji kod preparatora kome ćete poveriti svoj trofej. Često se dešava da mala razlika u ceni čini ogromnu razliku u kvalitetu, naročito od kada su tajne prepariranja postale dostupne preko štampe i interneta. Pojedini “preparatori” nude brzo i jeftino prepariranje, a to ne postoji.

IZLAGANJE I ČUVANJE PREPARATA

Posle procesa prepariranja, trofejni ulov trebalo bi na adekvatan način izložiti, ali i zaštititi od štetnih uticaja okoline kao i mogućih lomova. Najčešći način izlaganja vezan je za montažu trofeja na obrađene drvene površine, koje se najčešće kače na zidove ili postavljaju na delove nameštaja. Skoro uvek veličina prostora diktira položaj i mesto preparata koji smo odredili za njega. Ipak, pri odluci na koji način što atraktivnije postaviti trofej, treba obratiti pažnju i na sledeće.
Trofej, naročito sve vrste riba, trebalo bi što bolje zaštititi od prašine, duvanskog dima, naglih temperaturnih promena, kao i direktnog izlaganja sunčevim zracima. Ukoliko nemate mogućnosti da trofeju nađete mesto u nekoj vitrini, idealno rešenje bila bi horizontalno postavljena drvena ili kamena ploča na koju se montira trofej i, prema merama, postavlja stakleno zvono koje u potpunosti štiti preparat, a vas štedi od čestog brisanja i glancanja. Ovako postavljen trofej vizuelno ostavlja povoljniji i kompletniji utisak nego kada se trofej postavlja na dasku i kači na zid. Imaćete zadovoljstvo da trofej vidite sa obe strane, dok će vam kačenje na zid oduzeti treću dimenziju i onemogućiti kompletan vizuelni doživljaj. Što se tiče osvetljenja, nikako na preparat ne usmeravati halogene ili neke slične izvore svetlosti, jer izazivaju povećanje temperature, što može uticati na boju i lak na preparatu.
Naravno, nove tehnologije donose i sve raznovrsnije načine postavljanja preparata, pa ih možete videti i iza “vodenih” zidova u nekom akvarijumu, što im dodatno daje na uverljivosti, pa možete pomisliti da je unutra živa riba. Ipak, odluka i “slatke muke” kako trofej što lepše predstaviti u prostoru - samo su vaše.

KONTAKT - FILIP KNEŽEVIĆ
Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa prepariranjem i čuvanjem trofeja, Filipa možete kontaktirati na telefone 064/169-97-47, 011/261-71-98, 011/316-31-18 ili na e-mail donfilip@yubc.net
slikaslika
slikaslika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slikaslika
slika
slika

Filip je voljan odgovoriti na pitanja raje koja ću mu ja poslati na mail, a on će onda, na osnovu vaših pitanja, napraviti text u kojem će objediniti odgovore, poslati mi ih, a ja ću postati na forum.
Pitajte!
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Re: Prepariranje riba

Post Postao/la senad » 14 stu 2008, 00:37

Evo još par slika od Filipa.
01.jpg
vuk.jpg
sabljarka 38 kg.jpg
mongolski divojarac.jpg
antilopa.jpg
zlatni srnda_.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Prepariranje riba

Post Postao/la Seha » 14 stu 2008, 01:00

Evo imam ja jedno pitanje za Filipa.
Interesuje me koja je procedura stavljenja koze ribe, tj. koji se hemijski preparati koriste. Naravno ako nije poslovna tajna jer covjek vjerovatno zivi od ovog posla.
slika

Odgovori

Natrag na “Ostale tehnike, sistemi, uopštene stvari o ribolovu”