Halo matematicari imate debljinu kornjacinog monofila navedenu izmedju oznaka koliko je metara i jardi na spulni.
Stara skola prije se nije ubacivala nularica ispred debljine
Prilikom testiranja nosivosti ribarske strune nema nikakvih trzaja. Uzima se odredjena duzina i struna se zateze dok nedodje do pucanja. Ako je struna recimo debljine 0,25 mm pukla na 8 kg deklarisu je da nosi manju kilazu od te recimo npr. ( 7 ili 7½ kg).
Dosta je bilo petljavine i jos uvijek ima u deklarisanju nosivosti i deklarisane debljine strune poznati marketinski trikovi.
Misljenja sam da je nemoguce da su monofili koji su se proizvodili prije 50 i vise godina bolji po bilo cemu od dansnjih monofila.
Danasnji problem sa monofilom je sto se (narocito u zemljama u tranziciji koje nemaju nikakvu zastitu potrosaca) trguje starim (ili kopiranim) rezervama monofila koji nije bio uskladisten na ispravan nacin.
Ja imam tradiciju da kad kupujem monofil uvijek ga isprobam kako puca na cvoru koji malo skvasim pljuvackom i pazljivo stegnem. Nista trzanje samo ravnomjerno zatezanje.
Mozda otvorimo novu temu mnofil pa tamo nastavimo da nebi ovako sami sebi pravili dupli posao u premjestanju postova.