Šta mislite o ovoj ideji?

Moderatori/ce:emin,zlaja,rusko,Kovach,montana

Odgovori
Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi:3608
Pridružen/a:20 lip 2006, 17:05
Lokacija:Sarajevo
Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la senad » 25 srp 2008, 22:41

Svi smo svjesni situacije na našim vodama.Mi ih najviše posjećujemo, uživamo u njihovim ljepotama kojih je sve manje i manje, a sve češće smo svjedoci kako ih i mi sami uništavamo i onečišćavamo njihove obale.Siguran sam da ste često puta "na vodi" našli smeće nas samih, ribolovaca koji oko sebe bacaju ambalažu hrane i pića koje su sa sobom ponijeli i konzumirali, a i ambalažu od ribarskog pribora.
Ja znam da se svijest može promjeniti, ni ja se prije nisam obazirao na to gdje ću baciti smeće, ne samo u ribolovu, nego uopšte.
Sada su mi džepovi pravi mali kontejneri, samo smeće je u njima, a supruga i ja smo takvo razmišljanje i postupanje usadili i u našeg šestogodišnjeg malog ribolovca - i on ambalažu slatkiša koje pojede, ili stavi u džep, ili da nama da mi stavimo u naše.
Nije mi se jednom desilo da mi predivno mjesto na kojem bih mogao provesti dan uživajući u ribolovu pokvari šarenilo smeća na istom i nisam jednom to isto smeće kupio na jedno mjesto i pominjao u sexulanom kontextu svakog onog ko je to tu bacio, pogotovo kad bi smeće bilo ambalaža ribarskog pribora.
Da se razumijemo, ponavljam dio koji sam napisao iznad, nisam ja "ekolog" od rodjenja, mene moji nisu učili da stavljam papiriće u džepove.Nisam ni extrem koji sada hoda ulicom i gleda hoće li neko nešto baciti pa da ja progovorim koju kao "savjesni gradjanin", ali, kad imam priliku, želim ovde napisati koju o tome.
Jasno je da je situacija u Bosni i Hercegovini takva da je, osim golog preživljavanja, sve na margini.
Nekome sada reći - mi se borimo za prava ribolovaca, vjerujem da bi osim kiselog osmjeha dobili i "Ćega, ba?!".
slikaslika
Niko ni ne pokušava, svi šute i trpe, samo povremeno neko Udruženje "šatro-ekologa" koje za "ubleha-projekte" diže pare, napravi okrugli sto na temu: "Uticaj globalnog zagrijavanja i smanjenja količine leda na polovima na parenje jednogrbih kamila", a da se vidi kako oni, kao, rade i namjenski troše te pare.
U razgovoru sa jednim prijateljem sa stranice, nadošli smo na ideju da pokušamo MI - ribolovci, uraditi nešto po tom pitanju.
Ideja je sljedeća - da jednog dana, nekog radnog, a poslije radnog vremena, izadjemo na rijeke koje protiču kroz centre naših gradova, sa štapovima, a da na udice zakačimo nešto od onog što tim našim rijekama pliva, možda i u većim količinama nego što je riba - flašu, cipelu, kesu, nešto od allways-a, durexa.....prepuštam vama na maštu, a da se o tome obavjeste mediji.
Ja bih pokušao uputiti poziv svim Udruženjima koja egzistiraju u Sarajevu i da se to održi negdje u centru grada, recimo, oko Skenderije.
U Tuzli isto ima više Udruženja, pa bi i tamo to trebalo biti koordinirano, da se pokušaju i u Tuzli, a i u Sarajevu barem za taj čin zanemariti animoziteti izmedju Udruženja, a koja, svima nam je jasno, postoje.
Eto, to je jedna ideja, nije teška za realizovati.
Koliko je realno realizovati tako nešto?
Napišite svoj komentar i mišljenje.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la Seha » 25 srp 2008, 23:40

Upravu si Senade! Krajnje je vrijeme da pokrenemo stvar sa nule i skrenemo paznju javnosti na problem ne samo nas ribara vec i svih drugih rekreativaca kojima je stalo do prirode Bosne i Hercegovine.
Nadam se da ce se vecina raje naci u ovoj prici, i pokazati da nam nije svejedno sto cemo se jedan dan udaviti u vlastitom otpadu.Ja se jednostavno nemogu pustiti "ko riba niz vodu". Sve su prilike da ako se ovo silovanje nastavi u skorom periodu ce i naj optimisticniji tekst "atomskog sklonista" biti relnost. Zato dizite zadnjice idemo na ulice !

slika
slika

esso
Početnik
Postovi:13
Pridružen/a:04 vel 2008, 15:50

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la esso » 26 srp 2008, 14:32

Rado komentarišem na ovu temu sa žaljenjem što nisam u mogućnosti da ličnim učešćem dam doprinos realizaciji ove ideje. I sam sam lično, prije dolaska u Maleziju, bavio se mišlju da organizujem nešto slično.
Za 2006. godinu sam planirao pokrenuti pitanje zagađenosti voda Kantona Sarajevo kroz jedan projekat i animirati građanstvo o alarmantnoj situaciji na našim vodotocima, zbog čega je i njihovo zdravlje ugroženo. Smisao projekta je bio, obzirom da sam u svakom trenutku imao uvid u stanje na vodama, pripremiti izložbu sa velikim fotografijama stanja u vodi i pored vode. Izložbu bih postavio u prostorijama našeg udruženja, SRD "ILIDŽA", i na koju bih pozvao sve koji nešto znače u ovom gradu i koji su kroz svoj program i način rada obavezni ovome stati ukraj, uključujući i međunarodnu zajednicu i ambasadore zemalja u našem gradu. U međuvremenu sam planirao očistiti prilaze deponijama sa slika i goste nakon "izložbe" odvesti na lice mjesta da uživo vide svu našu sramotu i opasnost za okruženje u kojem šivimo. Isto tako, svim gostima bih podijelio plastične crne kese uz obrazloženje da slobodno mogu pokupiti i ponijeti eksponate sa deponija, koje sam nazvao "instalacijama".
Da li bi došli pozvani gosti na izložbu?
MORALI BI, jer bih medijski dobro sve pripremio i uz podršku Europlakata upoznao grad i nadležne sa problemom. Za nadležne bih pripremio plakate koje bih lijepio ispred njihovih stanova i ureda. Datum održavanja "izložbe" bih prilagodio zadnjim danima Manifestacije Sarajevskog ljeta i uz pomoć njegovog organizatora, g-dina Ibrahima Spahića, nema te kičme koja se neće saviti kada je on pritisne.
Ovo su ukratko bila moja razmišljanja februara 2006. godine, pa ako mogu ikako pomoći, tu sam.

Avatar
AlaS
Nobelovac
Postovi:1590
Pridružen/a:19 vel 2008, 00:20
Lokacija:JELAH

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la AlaS » 26 srp 2008, 20:06

sve je to dobro smisljeno ali VLASTI se ne brinu za ljude koji su jos bez krova nad glavom a kamoli da ih interesuje grupa ribolovaca koji protestuju ja sanjam o tome da bude kao nekad kad nije bilo pvc flase i kese i skalenih boca od heineken lasko itd ali postovane kolege ja mislim da bi i kad bi se okupili za takvu akciju samo bi nas ovi gore sa vrha ismijali i rekli AKO IM SMETA NEK CISTE SAMI jer oni nemare za to bas puno ustvari nimalo
slika
Bistro

Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi:3608
Pridružen/a:20 lip 2006, 17:05
Lokacija:Sarajevo

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la senad » 27 srp 2008, 11:57

Pozdrav svima!
Slazem se i sa Esom i sa Alasom - imao sam neke veze sa aktivnostima oko protesta u Sarajevu poslije ubistva pokojnog Denisa Mrnjavca i znam koliko su raja nezainteresovana za "izaći na ulicu i hebati mater nadležnim" - ukoliko u ovom lavirintu nadležnosti i nenadležnosti i pogodiš kome treba "općiti sa materom".
Ali isto tako mislim da ovo Alasovo, mada je 100% tačno, nije opravdanje da se ne pokuša uraditi bilo šta.
Esin prijedlog je odličan, ali, iskreno, ne vjerujem da bi se u ovoj situaciji to moglo organizovati.Čak mislim da bi nekoj ozbiljnijoj eko-organizaciji trebalo i truda i finansija da odradi taj projekat i on bi se trebao pripremati duži period.
Kako Eso reče, ovo i jeste u nekom afektu, dan prije smo Šeha i ja na msn-u malo o toj problematici, i u razgovoru se iskristalisalo ova ideja.
Vodjen tim da za nešto ovako ne treba neka velika organizacija, ne treba mnogo ljudi, da se većina stvari može odraditi telefonom i mailom (što bih za Sarajevo preuzeo na sebe), mislim da bi izlazak 50-ak ribara, uz medije koji bi to zabilježili, imalo makar malo odjeka.
Jedino šta bi mi trebalo, a to bi mogao imati Ervin iz USR "Centar" su informacije o pomorima riba na području Kantona Sarajevo u ovom zadnjem periodu.
Ja sam rekao da ću pokušati stupiti u kontakt sa nadležnim za ispitivanje kvalitete voda i da ću, ako dobijem, iste podatke prezentovati i ovde i javnosti.
Ukoliko vas bude zainteresovanih da nešto uradimo, a ukoliko forum samo čitate, možete mi poslati mail na bistrobih@gmail.com sa vašim prijedlozima i sugestijama.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:


Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi:3608
Pridružen/a:20 lip 2006, 17:05
Lokacija:Sarajevo

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la senad » 27 srp 2008, 12:02

I samo da kopiram postove koji su napisani u komentarima na početnoj stranici, a da bude ovde sve objedinjeno.

Postavio Kovach 25 July, 2008
Senade ideja nije losa, a sjetices se vjerovatno da sam i ja jednom pisao vijesti na tu temu. Ni ja takodje nisam ranije toliko vodio racuna o tome gdje cu baciti smece, a u zadnje vrijeme mi rasipanje smeca itekako smeta. Mislim da u skoro svakom Statutu Udruzenja stoji u "ciljevima i programskim zadacima" zastita covjekove okoline i ribljeg fonda pa red bi bilo malo vise i provoditi te ciljeve. Ipak mi najvise uzivamo u prirodnim ljepotama na obalama rijeka i jezera. Ako nema kontejnera i ako je tesko pokupiti smece u vrecu pa odnijeti do prvog kontejnera onda sigurno nije tesko zapaliti vatru i baciti to smece da izgori i ne vija se po vodi ili obali. OBJAVIMO RAT PLASTICNIM BOCAMA, KESAMA I OSTALOM SMECU !!

Postavio dzeno 26 July, 2008
Senade ideja je stvarno genijalna i moram ti priznati da mi se odmah svidjela !!

Postavio StariAlas 26 July, 2008
BISTRO SENADE,
SUPER IDEJA, MI RIBOLOVCI MORAMO DA POKAZEMO OSTALIMA KAKO TREBA CUVATI PRIRODU, SLAZEM SE SA KOVACHEM, NISAM N I JA U MLADE DANE VODIO O TOME RACUNA VALJDA ME NIJE NIKO NAUCIO TOME, ALI SADA KADA IDEM SA SINOM U RIBOLOV PRVO STO RADIM OKACIM ONU CRNU RUZNU (KESU) VRECU NA NAJBLIZE DRVO ITO JE ZA SMECE ,MOJ SIN MI KAZE ZASTO MI MORAMO DA STAVLJAMO SVE U OVU KESU A OSTALI BACAJU GDJE STIGNU, JA MU KAZEM NEKA SINE KADA VIDE NAS VALJDA SE I ONI DA POSTIDE, JOS JE NAJGORE KADA ODEM DA KUPIM ONO STO ONI BACAJU, JOS JEDNOM SUPER IDEJA SAMO NAPRIJED!!!!

Postavio Seha 26 July, 2008
I bilo je krajnje vrijeme. Sjecam se kao pionir sam cesto sto preko ribarskog udruzenja sto preko skole cesto isli na rijeku i cistili njene obale od raznoraznog otpada. Nevidim zasto tako nebi moglo biti i danas. Samo naprijed cuce se i nas glas. Alase treba biti primjer drugima i bas kao sto ti radis to je najpismeniji put da naucimo nasu dijecu a zacrvenimo susjedne ribare i ostale koji ostavljaju otpad. Ctam nedavno samo od bacenih najlona na obali evrope godisnje strada oko 10.000 raznih vrsta ptica i ostalih zivotinja. BiH naravno neulazi u statistiku a da jeste ova cifra bi bila........... Iskreno strah me i pomisliti !

Postavio ERVIN 26 July, 2008
SENADE ERVIN JE PREDSJEDNIK UDRUŽENJA USR¨CENTAR¨NOVI KORISNIK RIBOLOVNIH PODRUČIJA KANTONA SARAJEVO.IDEJA TI JE FENOMENALNA AL KAD BI SVI RIBOLOVCI TO HTJELI DA PODRŽE.PRVO U NAMA VLADA RASKOL RADI VRLODOBRO POZNATE SITUACIJE OKO GAZDOVANJA VODAM. AL LJUDI I PRIJE NIŠTA NIJE BILO BOLJE ŠTA VIŠE GORE.JA SAM ULOŽIO NOVAC,VRIJEME I ŽIVOT VJERUJUĆI U TE TAKVE PRIČE DA SE MOŽE NEŠTO URADITI.AL VJERUJTE DA U VLADAJUĆIM STRUKTURAMA VLADA HAOS ŠTO SE TIČE VODA EKOLOGIJE I NADLEŽNOSTI KO BI ŠTA TREBAO DA RADI.FEDERACIJA,KANTON,OPŠTINE I RAZNORAZNE INSPEKCIJE. ZNAM DAĆEME DOSTA RIBARA POSLIJE OVOGA NAPASTI AL JA VAM PRENOSIM SAMO STVARNO STANJE IZ VLADAJUĆIH STRUKTURA KOJE SU NADLEŽNE DA SE BRINU O TOME I TO FINANSIRAJU.VEĆINA RIBARA NIJE NI SVJESNA KAKVO JE KATASTROFALNO STANJE NA VODAMA AL SE TO VJEŠTO KRIJE I NEIZNOSI U JAVNOST ANALIZE RIBA IZ SVIH VODA SU POZITIVNE NA RAZNE METALE I OPASNE MATERIJE.A JA LIČNO SAM ODBIJEN NA SVIM PROJEKTIMA ČIŠĆENJA,EKOLOGIJE I TURIZMA.A PROLAZE NEKA UDRUŽENJA KOJA VEZE NEMAJU SA VODAMA AL U NJIHOVIM UPRAVNIM ODBORIMA SJEDE LJUDI KOJI TO GURAJU I TOGA MORAMO BITI SVJESNI.JEDINO ZAŠTO DAJU NOVACU VEĆIM KOLIČINAMA JE LIJEČENJE OD NARKOMANIJE I ALKOHOLIZMA GDJE SU ONI I NJIHOVA DJECA.A SVE OVO IMAM NAPISMENO SVI DOBIJU DO 3.000 KM MAKSIMALNO A SAMO ZA LIJEČENJE OD OVISNOSTI NARKOMANIJE I ALKOHOLIZMA DAJU I PO 10.000 I 15.000KM.VJEROVALI ILI NE JA KAO KORISNIK RIBOLOVNOG PODRUČIJA KOJE PLAČAM DEBELO GODIŠNJE NEMOGU DA NAPLATIM NI ONO ŠTO JE PO ZAKONU ODREĐENO.A DAJU PLANINARIMA DA ŠETAJU I ČISTE LAFO KORITO RAKITNICE.I TAKVIH SLUČAJEVA PREKO GLAVE SVE OVO VAM PIŠEM JER RIBARI I LJUBITELJI PRIRODE NEMAJU UVID U SVE ŠTO SE DEŠAVA IZA ZATVORENIH VRATA.SVE I KAD SE UHVATE ZAGAĐIVAČI NEMA KO TO DA SANKCIONIŠE JER SE NEMOGU DOGOVORITI ČIJA JE NADLEŽNOST. A KAD SE NAPLAČUJE TAKSA ZA OČUVANJE VODA SVI SE ZNAJU UGRADITI A ZA PORIBLJAVANJE I ČIŠĆENJE VJERUJTE NEMA NI FENING.ZA TO NIJE NIKO NADLEŽAN TAKO JE KAŽU U ZAKONU ŠTO SE NISTE PRIJE BUNILI.MILIJONE ONI PODJELILI IZMEĐU SEBE VODOPRIVREDA,FEDERACIJA I KANTONI.NIKO DA NE ODVOJINI 0,1%ZA PORIBLJAVANJE.OVO VAM JE PRAVA ISTINA I ZATO SU RIJEKE OVAKVE KAKVE SU.POGLEDAJTE KOLIKO VAM SE ODBIJA NA RAČUNU ZA OTPADNE VODE,PA KAD REGISTRUJETE VOZILA LJUDI TO SU MILIONI A VODE KATASTROFA I ZATO BI TREBAO JEDAN VELIKI PROTEST NA NIVOU BIH DA SE MALO TRZNU I VIDE DA VIŠE TO NE PROLAZI.AKO IMA PITANJA ODGOVORIČU NA SE SAMO MOLIM BEZ VRIJEĐANJA!!!BISTRO

Postavio senad 26 July, 2008
Bistro, Ervine!
Bas mi je drago sto si se javio, vjerujem da si najkompetentniji da kazes nesto na ovu temu.
Iskreno, ovo mi se odavno vrti po glavi, pogotovo kada sam prošlo ljeto u Vilsonovom setalistu na Miljacki sreo jednog čovjeka koji je vršio analizu vode.Sisao sam do njega i pitao ga za situaciju sa Miljackom, ali i za ostale vode.Nakon sto me pitao ko sam i sta sam, sto me to interesuje, te pošto je dobio odgovor, pozvao me da dodjem do njega da mi da podatke koji su, kako je sam rekao "pogubni".
Činjenica je ova - od ukupne količine vode koja dolazi u Sarajevo, 3/4 su otpadne vode.I ono malo čiste vode na kraju postane otpadna.
Nisam imao vremena otici do njega na Ilidžu, ali cu pokusati uraditi to, da dobijem tacne podatke o hemijskom sastavu vode svake od rijeka na Kantonu Sarajevo.
Ervine, ništa od ovoga sto si napisao me nije začudilo, i sam sam gore napisao da pretpostavljam da je situacija takva, jer ko jos brine o vodama, koga to interesuje.Pogotovo "ako nema njih" u tome.
Ne mislim da iko ima razloga da te vrijedja, jer nisi ni ti ovim nikoga uvrijedio nego napisao kako je i sta je.
Molio bih sve one koji zele napisati komentar da se drze teme i da pisete nesto konkretno.Moj prijedlog je bio ovaj gore na pocetku, da na taj nacin pokusamo skrenuti paznju javnosti na alarmantnu situaciju sa vodama.
takodje, ovom prilikom bih zamolio sve vas koji imate neke podatke koji bi konkretno pokazali koliko je ta situacija alarmantan, da mi ih proslijedite na mail.
Bistro!

Postavio esso 26 July, 2008
Drago mi je g-dine Ervine da ste se oglasili poslije duže vremena i to baš na ovu temu o zagađenosti voda u čemu Kanton Sarajevo prednjači. Slao sam Vam i e-mail da pokušam svjetima i vlastitim iskustvom Vam pomoći oko otvaranja zasebnog revira na Maloj Bosni, obzirom da se nalazim daleko od Bosne te nisam u mogućnosti lično sudjelovati u aktivnostima koje planirate poduzeti. Ne želim kritikovati Vaš rad iako ima dosta problema na vodi, u radu ribočuvarske službe, poribljavanja..., Ne želim iz razloga što ste uložili mnogo novca za nešto što ne vrijedi toliko i što sam i sam bio u problemima u kojima ste Vi sada, dok sam bio predsjednik odbora SRD"ILIDžA" i sve što ste napisali stoji. Morate biti svjesni da isti organ koji je dao Vama vode na korištenje je istovremeno dao i saglasnost privrednim i vanprivrednim subjektima da kroz svoju djelatnost vrše i zgađenje vodotokova u čijoj se blizini nalaze. I sam znam koliko sam vremena proveo obilazeći sve te koje ste pomenuli u pokušajima da uvedem koliko-toliko reda na vodama. Interesantno imao sam dosta uspjeha u tome. Ne predajite se i pokušajte okrenuti list i problemima prići na drugi način. Kako sam ja radio najbolje Vam može reći Krečo Amir koji je zajedno sa mnom proveo dosta vremena i truda da postignemo cilj.
Što se ideje g-dina Senada tiče, dobra je, ali se vidi da je iznešena u afektu obzirom na trenutno stanje voda Kantona Sarajevo, pa bih predlošio da se ista razradi i da postigne cilj, a to je da animira i upozna građanstvo o neodrživosti ovakvog stanja, obzirom da strukture vlasti nije briga, a kao što sam prethodno napisao, najveći su krivci za ovakvo stanje.
Bistro,

Postavio svirac 26 July, 2008
Bez zelje da komentarisem bilo sta .... JA SAM ZA .... Uz rizik da ispadnem kompletan idiot, dogovorenog datuma cu na Skenderiju doci sa varalicarcem i ima da sibaju binde, kurtoni i role toalet papira!!!
p.s.Tu na Skenderiji sam prije 10-ak dana loveci klijena ulovio predivnu potocaru od 51 cm. Sta bi tek bilo da je rijeka cista???
Link sa slikom pastrmke:
http://bistrobih.ba/noviforum­/viewtopi ... &start=60­

Postavio zijo 26 July, 2008
Ideja fenomenalna,samo jos sve to dobro isplanirati i sprovesti u djelo...Ja licno mislim da bi to bio jedan od najcivilizirnijih vidova protesta u BiH,a koi bi zasigurno obradovao svakog njenog RAZUMOM OBDARENOG gradjanina!!!

Postavio indir 27 July, 2008
Ovu ideju podržavam mogao sam neki dan napraviti jedan takav prilog kada je u koritu rijeke Lašve ribolovac pronašao uginulo prase oko 100 kg.nakon dojave odmah sam otišao u Općinu da prijavim jednoj od službi a bogami sam dva sata šetao od jedne do druge službe dok se nisu dodgvorili čija je to nadležnost,a imao slučajeva od prošle godine kad nam je ribolovac zaražen brucelozom jer je htio ukloniti bačenu ovcu iz korita primjera ima puno rijeke su nam postali otpadni kanali industrijskih zona.
Ovo malo čistih planinskih rijeka što je ostalo planiraju da pregrade mini centralama kao što je slučaj sa Ugrom neki dan sam saznao u Ministarstvu šumarstva,poljoprivrede i vodoprivrede SBK-a da na djelu Ugra na području općine Travnik planira se izgradnja 5 mini centrala sa potpunim pregrađivanjem korita i stvaranjem akumulacije za napajanje SRC Babanovac vodom i za topove koji če usljed nedostatka snijega isti praviti.Mislim da trebamo napraviti emisije koje če pokazivati ovakve primjere po čitavoj BIH samo neznam koja bi TV kuča htjela to raditi.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la Seha » 27 srp 2008, 13:03

Najvaznije je da smo poceli pricati o ovom problemu. Uvjeren sam da uz konkretne poteze mozemo bar pokusati promjeniti situaciju. Najlakse je slijegati ramenima i cekati da to neko drugi uradi za mene. To jednostavno nisam ja! Svijestan sam da vecina raje nema pristup internetu i zato treba poslati obavijestenje svim udruzenjima mailom da bi napravili korekcije oko datuma i vremena odrzavanja ovog protesta.
Da se ja pitam otisli bi na obale pokupili iz vode plasticne i ostale rekvizite i istresli ih u centru grada..
Tim cinom bi vjerovatno fasovali prekrsajne prijave ali ujedno i skrenuli paznju na problem na malo agresivniji nacin.

Zbog ovoga se Senad samo slaze za Alasom i Esom :mrgreen:
slika

esso
Početnik
Postovi:13
Pridružen/a:04 vel 2008, 15:50

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la esso » 27 srp 2008, 13:23

Skupićemo pare ako do toga dođe.
1.000 KM kazna,
100 KM transport do zgrade Kantona Sarajevo,
500 KM za transparente,

Vidjeti lice gradonačelnice kada joj istresemo smeće pred vrata, NEPROCJENJIVO.

Avatar
AlaS
Nobelovac
Postovi:1590
Pridružen/a:19 vel 2008, 00:20
Lokacija:JELAH

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la AlaS » 27 srp 2008, 20:41

mi u SRD-JELAH vec dugi niz godina poslije rata dobrovoljno cistimo obale rijeke usore uz to spada i obaranje starih stabala /kriticnih /i zasadjivanje novih ali ljudi trebao bih ubaciti par slika da se uvjerite smecu nikad kraja nakon samo 5 dana se pojave kamarice smeca na istim mjestima.
Eh sad imamo jednog EKO-POLICAJCA na SKUTERU vozika se i ima cak i mobilni sa sobom tako da se moze nazvat u slucaju da se vidi bacanje smeca i njemu javi odmah dolazi pa sam ja licno imao 2 puta intervenciju tako sto sam ga nazvao i gledao s druge strane obale kako pravi zapisnik tim kretenima.
Za sada se da primijetiti da narod prica kako su kazne od 150-1500 km zavisi od smeca ako je kanister ulja starog ta kazna ce te opametiti zauvijek
Samo mi smo takav narod da je to dug put od guzice do glave i treba cekati da vrijeme odradi svoje .

ovo za vrijeme sam mislio jer je iz iste rijeke posle rata ilegalno bagerima tovaren pijesak/sljunak/ i kontinuirano mijenjan tok rijeke pa su neki platili kazene ogromne za nas standard i mogu se pohvaliti da vise nema ni traktora ni kamiona ni bagera vise na rijeci

Bistro svima i bice bolje jer gore nemoze valjda vise bit nego sto jest
slika
Bistro

enko
Književnik
Postovi:646
Pridružen/a:20 vel 2007, 21:44
Lokacija:Zenica

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la enko » 27 srp 2008, 22:41

Ja sam za Sehin prijedloh svejedno mi kazne nisu strane sa navijacki tribina.Sada ce poceti i sa voda :D

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la Seha » 28 srp 2008, 19:17

AlaS lijepo je cuti da ima udruzenja koja su se vec uhvatila u kostac sa problemom i da je lagano, ali sigurno trasiran put od guzice do glave. Cim par njih fasuje prijavu nece ostatku pasti na pamet.
Bacajte suplju gdje god stignete i sirite glasine da su prijave basnosnovne sto vise ljudi cuje za to tim bolje "psiholoski rat" kontas ! Bistro i sve najbolje .............. Nedaj se Bosno i Hercegovino malo nas je al nas ima !
slika

Avatar
AlaS
Nobelovac
Postovi:1590
Pridružen/a:19 vel 2008, 00:20
Lokacija:JELAH

Re: Šta mislite o ovoj ideji?

Post Postao/la AlaS » 28 srp 2008, 22:09

esso je napisao/la:Skupićemo pare ako do toga dođe.
1.000 KM kazna,
100 KM transport do zgrade Kantona Sarajevo,
500 KM za transparente,

Vidjeti lice gradonačelnice kada joj istresemo smeće pred vrata, NEPROCJENJIVO.

morao bi jos skrenuti paznju da na ovu svotu novca treba dodati opet transport smeca od zgrade kantona do nekog smetljista jer bi nam to oni natovarili na vlastiti racun ali cijena puta 20 veca da nam ne padne vise na pamet takva akcija
Trebaju nam veliki rogovi da bi se mogli sa njima bosti jer je bagra namazana svim bojama
slika
Bistro

Odgovori

Natrag na “Ostale teme”