Ribarske dozvole!

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Avatar
Buca
Haman Štela
Postovi: 56
Pridružen/a: 11 lis 2006, 16:33

Post Postao/la Buca » 07 vel 2007, 09:29

Koliko je meni poznato veliki broj ribolovaca iz Bihaca i Cazina je bez
problema izvadío dozvole u Novom....

Moje licno misljenje je da bilo kakvo stavljanje udruzenja sa pod jedan
"krov" vodi upropastavanju i siromasenju voda u BiH.Idealno bi bilo da
svako udruzenje bude samostalno i odlucuje kako ce gazdovati na
svojim vodama,a to znaci oderedjuje broj clanova,visinu clanarine,max. i min. broj ulovljenih riba,lovostaj i sve ostalo.Pa valjda ta udruzenja znaju sama sta je najbolje za njih i njoihove vode,kad si sam svoj gazda tad i najbolje vodis brigu o onome sto ti pripada.
Nije mi ovo tek onako palo na pamet,vec vidim da taj sistem izvanredno
funkcionise ovde, u Austriji....


klapna
Štela
Postovi: 79
Pridružen/a: 17 sij 2007, 19:52

Post Postao/la klapna » 07 vel 2007, 15:34

Treba onda i lokalne "serife" unajmiti da cuvaju vode....

diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Post Postao/la diver » 07 vel 2007, 18:32

Bistro ribari
Onoga trenutka kad drzava iznajmi vodu drustvima i na kraju godine zatrazi odredjeni iznos drustvima i nepreostaje nista drugo nego da sama cuvaju,
reklamiraju ,poribljavaju i na kraju prodaju vodu,odnosno ribolov na njoj.
Sve druge opcije htjeli mi to priznati ili ne nisu logicne ,e sad je stvar odnosa izmedju udruzenja hoceli oni biti prave komsije ili ne .
Do sad a nadam se dace se to i nastaviti u Unsko sanskom kantonu je dozvola vrijedila na svim vodama izuzev revira kojih svako udruzenje ima po jedan izuzev Une iz bihaca i koe ih ima 3 ,napominjem da je udruzenje iz Kljuca odbilo da potpise taj dogovor i iz razgovora sa njihovim ribarima sam zakljucio da su to urdili na vlastitu stetu.
Bistro od DIVERA sa JEDNE JEDINE 8)
Klapna vidimo se 15 juna na takmicenju "potraga za kraljicom Une" :D

edib
Haman Štela
Postovi: 55
Pridružen/a: 17 ruj 2006, 22:13

Pozdrav svima

Post Postao/la edib » 07 vel 2007, 21:44

Da i ja kazem neku rijec .

Poznato mi je stanje u Novskom drustvu i znam da je dosta dozvola izdato ribarima sa drugih opstina . Nisam za to ali da navedem nekoliko razloga koje znam . Prijedorsko drustvo nikad nije dostavilo ko su kaznjeni ribolovci pa tako nemojte oslovljavati nikog kao olos ili kriminalac , Kostajnicko drustvo recimo ima mig saveza da prima druge clanove kao da ih pomognu i omasove ( dobra ideja da se pomogne ), ja sam clan i u FBiH i nisam imao nikakvih problema da izvadim dozvolu . Mislim da bi se drustva morala zapitati zasto clanovi kupuju dozvole u drugim drustvima . Novsko drustvo je poslalo svim okolnim udruzenjima popis kaznjenih clanova a isto tako da kazem da je od clanarina i dozvola u protekle dvije godine poribljeno (sarana tezine 2-4 kg,pastrmke tezine 0.8-1 kg te lipljena velicine 35-45 cm ) za 27000 KM . Sigurno da ima gresaka u radu ali ima i rezultata . Svako drustvo ima propusta i gresaka pa mislim da treba prvo pocistiti ispred svojih vrata pa onda kritikovati komsiju . Nadam se da ce ubrzo vrijediti jedinstvena dozvola za BiH vode .
Svaka dobronamjerna kritika je dobrodosla i mislim da te opaske treba proslijediti nadleznim a ne pricati okolo .

BISTRO

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Post Postao/la Kovach » 08 vel 2007, 00:13

Zasto SRS BIH nije uzeo sve vode u Drzavi i onda nama prodavao dozvole po ovim cijenama, a koje bi vrijedile na teritoriji BiH. Ali u tom slucaju bi morali na sebe preuzeti i poribljavanja svih voda, kao i organizovanje ribocuvarske sluzbe, a nama nek ostave onih 10 % koliko oni nama uzimaju nizasto. Ima milion nacina da se ovaj problem rijesi, ali to zahtjeva odgovornost Saveza, rad ljudi u Savezu i jos mnogo toga.Zasto da ih boli glava kad mogu mirno spavati a mi im donosimo novac svakodnevno kao zlatne koke.


Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la senad » 08 vel 2007, 03:06

Armin Kovačević je napisao/la:Senade sto se tice vazenja dozvola na terioriji F BiH nisu kriva Udruzenja nego zakonodavac. U Zakonu jasno soji "Korisnik ribolovnog područja može prodavati dozvole:
1.samo za ribolovno područje ili ribolovnu zonu za koju je dobio ribolovno pravo;
2.samo ribičima sa položenim ribičkim ispitom;
3.ribičima stranim državljanima bez položenog ribičkog ispita.
Dozvola koja je potvrđena od korisnika ribolovnog područja vrijedi samo na ribolovnom području ili ribolovnoj zoni za koju je korisnik dobio ribolovno pravo.
Izuzetno od odredaba stava 4. ovog člana korisnici ribolovnog prava mogu međusobno ugovoriti pravo reciprociteta ribolova na ribolovnom području ili u ribolovnoj zoni, za koju su dobili ribolovno pravo, ako je to u skladu sa ribarskim osnovama za ta ribolovna područja ili te ribolovne zone, ali takvo pravo reciprocitetnog ribolova mora biti naznačeno u dozvoli."

Dakle, zakonodavac nije odredio na kojoj teritoriji vrijedi dozvola, ali je sebi uzeo za pravo da odredi cijenu dozvola. Da je u Zakonu navedeno da ista vrijedi na teritoriji Federacije vjerujem da bi vecina Udruzenja to postovala. Ali, namece se drugi problem a to je kako rjesiti troskove poribljavanja i ribocuvarske sluzbe koje pojedina Udruzenja imaju. A i to se moglo rijesiti na taj nacin da Udruzenja koja te troskove nemaju uplacuju godisnje odredjena sredstva koja bi se kasnije podjelila Udruzenjima koja imaju troskove poribljavanja i ribocuvarske sluzbe ili na neki drugi nacin nije bitno. Ovdje se radi o nezainteresovanosti da se taj problem rijesi.
Sad pitanje koje ce nas opet vratiti na pocetak i uzrok svemu ovom: ko je bio predlagac zakona i da li su predlagaci ovog istog zakona imalo okrugli sto o njemu, doveli strucnjake, ihtiologe, ekologe, pa i ekonomiste koji ce sve to baciti na papir ili je to bilo ono "odokativno".
A poslije citanja ovog tvog posta, ono sto sam pisao i o dnevnim talonima uz godisnju dozvolu, opet mi se vraca kao jedna solucija koja bi mozda mogla rjesiti dosta stvari.
Jedan utopisticki ustroj SRS BiH (ne znam kako drugacije da ga nazovem, a trenutno mi najadekvatniji ovaj naziv) je da se nakon jasnog preciziranja ribolovnih podrucja, ko kojom vodom gazduje, ukinu svi podsavezi sem SRS BiH koji bi radio sto su do sada radili ovi svi ostali.Cijena godisnje dozvole bi bila za cijelu BiH istovjetna i vazeca na cijeloj teritoriji BiH. Od toga bi neki mali procenat trebao ici savezu za njegove aktivnosti, ponavljam aktivnosti. Recimo da je cijena godišnjih dozvola kao i RS-u, 50 KM. Uz godišnju dozvolu, na svaki izlazak bi se placala i dnevna karta, koja moze biti kategorisana u zavisnosti od voda (ciprinidne/salmonidne)ali da to bude neka razumna suma, recimo - 3-5 KM, a da to ide Udruzenjima koja te karte prodaju, a koje bi opet bile kontrolisane i štampane od Saveza. Armine, vi znate bolje situaciju na svojoj vodi, pokusaj baciti ovo na papir i vidjeti kako bi to ferceralo.Trebalo bi i napraviti sistem kupovine dnevnih karata, pa tek onda izlaska na vodu, a ne da od 5 mojih izlazaka, ribocuvar dodje jedan put. Ima nacina, ovo je samo razmisljanje a bez ikakvog iskustva kako je to na terenu kod udruzenja poput vaseg. Zakon ocito ne valja i treba ga mjenjati, ali ne treba dozvoliti da ga opet rade paušalno i bez prijedlog i sugestija sa terena. Matematika je majka, sve se sa njom da riješiti.
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Post Postao/la Kovach » 08 vel 2007, 23:41

Prijatelju u potpunosti se slazem sa tobom, Zakon ovakav kakav je nije nam od neke koristi i treba ga mjenjati, ali opet neko mora "zakukati" Ministarstvu da to ne valja. Koliko sam ja mogao skontati iz razgovora sa pojedincima koji su izgleda učestvovali u predlaganju Zakona on je za njih idealan, a njih nije briga sto je ovo stvorilo ogromne probleme nama ribolovcima. Cak govore kako su nam ucinili slonovsku uslugu (valjda sto su nam od polovine dojucerasnjeg clanstva silom prilika stvorili krivolovce zbog visoke cijene dozvola). Dakle, od nas ribolovaca mora poteci inicijativa za izmjenu Zakona i to sto prije. Slazem se sa tobom da treba ukidati sve druge saveze osim SRS BiH, a mislim da bi se lako nasao nacin za uspostavljanje zajednicke dozvole kada bi bilo malo volje u Savezu. Mislim da bi ovaj nacin koji predlazes itekako fercerao ne samo kod nas nego i kod svih Udruzenja. Cije vode su vise napadnute to Udruzenje dobije vise para jer proda vise dnevnih. Jarane mi smo i ove godine razmisljali da ukinemo prodaju dnevnih na vodi i da se ista mora kupiti ranije, ali jos nismo rijesili neke stvari, mozda malo kasnije. Senade, mozemo li uciniti nesto konkretno? Hajde da pokusamo iskupiti jedan manji tim strucnjaka od nas sportskih ribolovaca koji ce saciniti prijedloge izmjene i dopune Zakona u nasu korist i to proslijediti Ministrastvu, a traziti od Saveza nek sve to finansira. Ovako vise nemoze, jos za koju godin ce nas sve unistiti . Pa vec u pojedinim Kantonima privatnici kupuju vode pa nam nece biti dozvola 100 nego 300 KM. Ovo je jarane isto kao i lopovska privatizacija nakon koje cemo mi ribolovci nakon dugogodisnjeg staza biti izbaceni sa voda bez milosti.

diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Post Postao/la diver » 09 vel 2007, 00:51

Bistro ribari
Armine u potpunosti se slazem sa tobom da su ribari popu.... k...
u prilog tome pokazuje i aplikacija za dodjelu voda ,neznam jel ko od vas imao priliku vidjeti a u njoj stoji.
Da prvenstvo na koncesiju imaju ;
1 fizicka lica
2 pravna lica
i tek pod3 udruzenja koja su vodu stvarala i cuvala bez ikakve pomoci i saveza i drzave al sta se moze nazalost takva nam je sudbina :cry:
BISTRO od DIVERA sa JEDNE JEDINE 8)

goran
Početnik
Postovi: 9
Pridružen/a: 16 sij 2007, 18:54
Lokacija: PRIJEDOR

steta

Post Postao/la goran » 09 vel 2007, 17:21

Evo me ponovo,a imam i neke informacije za ribolovacku populaciju sto se tice gazdovanja vodama.Naime jedan moj poznanik je konkurisao za dodjelu 8 ribolovnih podrucja u okruzenju.Kakva je sad trenutna situacija u drustvima mogao bi i da ih dobije.Takodje informacija da ove godine isticu koncesije mnogim drustvima Prijedorske regije. :!: :!: :!:
pikaso

goran
Početnik
Postovi: 9
Pridružen/a: 16 sij 2007, 18:54
Lokacija: PRIJEDOR

Post Postao/la goran » 09 vel 2007, 17:25

Samo da dodam da je Diver upravu sto se tice prednosti pri konkurisanju za vode.1 fizicka lica,2 pravna pa ako se niko nejavi onda ribarska drustva.Ove godine ce biti jaka konkurencija. :cry: :cry:
pikaso

diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Post Postao/la diver » 09 vel 2007, 23:33

Bistro ribar
Samo da kazem da su gospoda iz vlasti usk prepoznala rad pojedinih udruzenja (poribljavanje ,cuvarska sluzba i odrzavanje voda )te su dodijelila vode tim udruzenjima na jo.s jednu godinu dok se ne formira vlast .
Na to su jako puno uticale cinjenice da imamo cuvarsku sluzbu (2 cuvara ) koji su uredno uposleni vec godinama te da imamo uredne potvrde od veterinarskog inspektora o pustenoj ribi svih ovih godina .
Tek toliko da nebude sve crno :D
BISTRO od DIVERA sa JEDNE JEDINE 8)

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Post Postao/la Kovach » 10 vel 2007, 01:48

Polahko ispadamo iz kolosjeka, gubimo dio po dio teritorije i jos uvijek sutimo, valjda se slazemo sa svim ovim. Ljudi, ja ozbiljno predlazem da nas oko 15.000, koliko nas kazu ima registrovanih ove godine u Savezu, a i jos toliko onih koji ove godine nisu kupili dozvole dignemo glas svi protiv ovoga sto nam se radi. Dajte da se organizujemo i izadjemo na ulice pa ako opet nista ne uspijemo bar nam nece biti krivo. Moj prijedlog je javno okupljanje i iznosenje zahtjeva da prioritet kod dodjele konsesija na vode imaju Udruzenja koja ih cuvaju vec dugi niz godina s ljubavlju. Treba im pokusati otvoriti oci i pokazati sta ce novi vlasnici voda napraviti sa tim prirodnim blagom.

diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Post Postao/la diver » 10 vel 2007, 23:27

Bistro ribari
Slazem se da treba povici konkretne poteze ,kao clan naseg foruma HEROO.
Sinoc nas je obavjestio da je sljedecu subotu u centralnom dnevniku Senada Hadzifejzovica tema upravo ribolov i ribolovni savez
Bravo Heroo :D :D
BISTRO od DIVERA sa JEDNE JEDINE 8)

sehic
Haman Štela
Postovi: 48
Pridružen/a: 02 stu 2007, 23:40
Lokacija: jablanica

Re: Ribarske dozvole!

Post Postao/la sehic » 18 vel 2008, 17:16

Žalosno je da ni u FBiH nisu iste cijene dozvola.U nekim udruženjima je 70 a negdje 100 KM.Stvarno žalosno.
sehic

pocetnik
Štela
Postovi: 63
Pridružen/a: 12 tra 2007, 17:51
Lokacija: Trenutno BRCKO/DUBRAVE

Ovogodišnje cijene dozvola!!!

Post Postao/la pocetnik » 27 vel 2008, 18:25

Bistro ljudi!!! Vidim da se ovo zahuktava pravo oko cijene dozvola. Ja sam danas izvadio dozvolu za 2008. godinu!!!

SRD "Šaran" iz Orašja

Cijena: 100 KM
Osim iskaznice športske sekcije ovoga društva dobija se Članska karta Sportsko ribolovnoga saveza Federacije BiH i još Dozvolu za sportsko-rekreativni ribolov (izdaje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva) u kojem se treba voditi evidencija o ulovu ribe (voda, mjesto, težina, količina, vrsta) i gdje se bilježi koliko puta godišnje izlaziš na vodu!!!

Osim ovoga na posebnom papiru su tiskane sljedeće upute

1. Dozvoljeno pecanje sa tri štapa
2. Dozvoljen izlov nositi dvije plemenite ribe
3. Kod ulova amura obavezno vraćanje ribe u revir
4. Ponedjeljak dan odmora i nije dozvoljeno pecati izuzev ako nije praznik na taj dan
5. Šaranska vrsta ribe teža od 5 kg vraća se nazad u revir
6. otvaranje pecanja na revirima 01. 03. 2008. u subotu


Još jedna napone društvo je dobilo službenog ribočuvara (tako da nazovem) koji će svakodnevno obilaziti revire i rijeku Savu uz novčanu mjesečnu naknadu.

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”