Ribarske dozvole!

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Odgovori
Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Ribarske dozvole!

Post Postao/la senad » 28 pro 2006, 08:43

Neki dan sam sa jednim našim kolegom razgovarao o ribolovnim dozvolama i cuo jedan interesantan prijedlog. Na starom forumu smo se dotakli ove teme i bilo je raznih prijedloga, ali niko od nas nije na nacin ovog naseg kolege razmisljao.
Naime, po njemu, ovakva situacija kakva je sada(govorim za teritoriju federacije, jer je RS to riješila, cini mi se na bolji nacin), bice jako puno problema kod naplate talona izmedju udruzenja, i sa ovim nacinom i nema neke evidencije-statistike koja je voda vise "napadnuta". Njegov prijedlog zvuci otprilike ovako.
Imamo krovni savez, a dozvole su jos uvijek podjeljene. Svima nam je zelja da se uvede jedinstvena dozvole i da mozemo pecati na svakoj vodi u BiH.Modus, koji bi po ovom kolegi bio moguće rjesenje, gdje bi se tacno znalo koliko koja voda privlaci ribara, i samim tim, koliko bi se trebala koja voda poribiti je onaj pijeratni, kad se na skoro svakoj trafici mogla kupiti dozvola. Uvodjenje sistema da nema kupovine dozvole na vodi, kojim se automatizmom izbija ono "ako dodje cuvar, kupicu-ako ne, dobro sam prošo", sa prihvatljivom cijenom tog talona, i odredjivanjem onog "koliko od te cijene kome", bilo bi puno korisnije po sve, a na kraju sezone bi se prostom racunicom moglo ocjeniti koliko je te godine izlovljeno ribljeg fonda na vodama. Sada se poribljava onako "odokativno", Savez odredi neku rijeku na osnovu nekih kriterija, a bez ikakve analize gdje je to poribljavanje zaista potrebno izvršiti.Udruženja bi na kraju sezone, ili još bolje, kvartalno, naplacivalo talone pokupljene od ribolovaca, gdje kod naplate ne bi trebalo biti problema, jer su svi ti taloni naplaćeni od ribara. Tada bi se znalo, npr, na Uni je bilo 5000 ribolovaca, uzmimo da je svaki od njih ulovio 5 riba, znaci, u Unu bi trebalo ubaciti 25000-30000 riba a da se nadomiri izlovljeno. Mislim da bi u ovom slučaju bilo više para i za udruženja, a samim tim i Savezu.Naravno, ovo bi moglo biti efikasno samo ukoliko cijena tih talona ne bude paprena, ako ne dodje do malverzacija sa talonima, i ako ribocuvarske sluzbe zaista budu azurne u obilasku voda i prikupljanju tih talona od ribolovaca, a bez onog "mozemo li se kako dogovoriti". Ali, da se to uvede na cijeloj teritoriji BiH. Neka postoje i godišnje, naravno, sa nekom pristojnom cijenom, jer je ova sada od 100 KM prepolovila članstva u Udruzenjima, ili neka se omogući ribolovcima kupovina te godišnje na rate.
Hajmo malo o ovom. Kakva su vasa misljenja o temi "dozvole".
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:


brzak

Re: Ribarske dozvole!

Post Postao/la brzak » 28 pro 2006, 10:29

Neka postoje i godišnje, naravno, sa nekom pristojnom cijenom, jer je ova sada od 100 KM prepolovila članstva u Udruzenjima, ili neka se omogući ribolovcima kupovina te godišnje na rate.
Hajmo malo o ovom. Kakva su vasa misljenja o temi "dozvole".[/quote]
Sve je to OK,Samo me interesuje ko je i sa kojom logikom napravio gogisnju kartu u iznosu od 100 KM,u BiH.
Ja ovdje gdje zivim platim godisnju clanarinu 52 Eura,a to je mojih tri i po sata rada na poslu gdje radim(bruto)da me pogresno ne shvatite,al to nije ni vazno jer sam time htjeo da naglasim da bi te Godisnje karte trebalo da imaju malo pristojnije cijene odnosno shodno prema primanjima u BiH,jer nemoze neko ko dobije mjesecno 100-200 KM odvojiti za godisnju kartu 100KM ili???Ja mislim da bi 30 KM bila realna godisnja karta u BiH
Pozdrav

Avatar
svirac
Književnik
Postovi: 884
Pridružen/a: 02 kol 2006, 16:26
Lokacija: Sarajevo

Post Postao/la svirac » 28 pro 2006, 11:11

Pa brzak .... tu smo negdje ti i ja. 50 KM nije bilo puno i raja se nije bunila. Neke stvari u BiH se malo poprave, malo ribe se ubaci negdje i odmah .... hajmo duplo gore!! Jebiga, i u Holandiji je godisnja dozvola ispod 50 EUR....a peca se u cijeloj drzavi. Ovdje, svako svoj atar zagradio. Hoce poseban revir za lov skobalja .... jebiga!!!
"Ima u bosanskim riječicama i potocima jedna naročita vrsta pastrmke, velika, posve crna po leđima, sa dvije-tri krupne crvene pjege.To je neobično proždrljiva, ali i neobično lukava i brza riba koja leti kao obnevidjela na udicu u vještoj ruci, ali je nedostižna, čak i nevidljiva za onoga ko nije vješt tim vodama i toj vrsti ribe."
(Ivo Andrić,"Priča o vezirovom slonu")

candr BN
Piskaralo
Postovi: 213
Pridružen/a: 27 srp 2006, 18:52
Lokacija: Bijeljina

Post Postao/la candr BN » 28 pro 2006, 18:24

U RS je 50km i vazi na cijeloj teritoriji RS,a vazi i u Brckom(distrikt) jer je dogovor da i njihova vazi na vodama RS.I brcanska kosta 40-50km

candr BN
Piskaralo
Postovi: 213
Pridružen/a: 27 srp 2006, 18:52
Lokacija: Bijeljina

Post Postao/la candr BN » 28 pro 2006, 18:38

Da,i jos nesto.1998god(cini mi se) kad smo smijenili staro rukovodstvo SRD"SARAN" BN napravili smo sastanak sa udruzenjima preko Drine i Save i dogovorili da ribolovci mogu nesmetano pecati s obje strane.
Htjeli smo da napravimo sastanak svih udruzenja naslonjenih na obale kompletnog toka Drine,ali nismo mogli jer Loznica i M.Zvornik nisu htjeli zbog Zvornika(javasluk je navodno vladao u tom udruzenju).Cak je na nasu inicijativu (sportskih ribolovaca) doslo do sastanka dva ministra unutrasnjih poslova (jer je Drina pogranicna rijeka) i dogovor je pao!

Hocu da kazem da kad postoji snazna volja i konstantno insistiranje na jednoj stvari sve se moze dogovoriti.Cak je i u Zvorniku doslo do smjena pa je krenulo nabolje,ali je poslije politika umijesala prste...
Trenutno,samo udruzenja koja se granice sa bijeljinskim postuju usmeni dogovor o nesmetanom pecanju ribolovaca jedne i druge drzave s obje strane rijeka


Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Post Postao/la Kovach » 16 sij 2007, 00:04

Slazem se sa vama oko cijene dozvole i mislim da bi realno bilo da joj je cijena 50 KM. Medjutim postoji jos jedan problem, a to je izgled dozvola. Ove kao da je pravio neko ko nikada nije vidio dozvolu. Trebalo bi da svaki od 40 talona ima dupli, odnosno kontrolni talon koji ostaje u dozvoli. Ovako dolazimo u situaciju da nemozemo izvrsiti kontrolu rada ribocuvara jer kad dodjemo do ribolovca i ako nam ovaj kaze da mu je ribocuvar iskinuo talon mozemo samo vjerovati mu na rijec ili u najgorem slucaju iskinuti mu jos jedan talon. :roll: To je isto problem ako rade dva ribocuvara i ako se ribolovac premjesti sa jedne lokacije na neku drugu, ne moze nikako dokazati da mu je talon za taj dan vec iskinut. Isti je slucaj i sa dnevnim dozvolama. Mislim da bi ovaj problem trebalo istaci i traziti njegovo rjesenje radi sto kvalitetnijeg rada ribocuvara i neprijatnosti koje ribolovac moze dozivjeti ako naleti na nekog "nervoznog" ribocuvara. Takodje bi se izbjegla zloupotreba od strane ribocuvara koji imaju procenat od talona (npr. 0,5 KM po talonu) i koji od pojedinih prijatelja dobiju kompletnu dozvolu te talone naplate, a kontrola datuma se nemoze izvrsiti.

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Cijena dnevnih dozvola

Post Postao/la Kovach » 17 sij 2007, 01:37

Postoji jos jedan problem koji sam zaboravio istaci i koji bi se po meni trebao rijesiti, a to je cijena dnevnih dozvola za clanove drugih udruzenja. Naime, o cemu se radi. Moje je misljenje da bi clanovi drugih udruzenja koji se nadju na podrucju gdje njihova godisnja dozvola ne vrijedi trebali placati u pola jeftiniju dnevnu dozvolu od stvarne cijene uz otkinuti talon koji bi se kasnije naplatio od Udruzenja. Ipak je to clan nekog udruzenja i nekome je platio dozvolu i clanarinu. Sadasnje cijene dnevnih dozvola treba naplacivati onima koji nemaju nikakvu dozvolu. Mislim da bi se ovaj problem trebao rijesiti na teritoriji citave BiH. To je po meni neka solidarnost nas ribolovaca i postovanje prema kolegi ribolovcu bez obzira odakle dolazio.

edib
Haman Štela
Postovi: 55
Pridružen/a: 17 ruj 2006, 22:13

pozdrav

Post Postao/la edib » 18 sij 2007, 19:26

Da se malo ukljucim u komentare , ako mogu .
Mislim da je ideja o zajednickoj dozvoli prava stvar . U RS ribarska drustva dobijaju 30% od saveza na izdvojena sredstva za poribljavanje i to bi trebalo uvesti u cijeloj Bosni . Isto tako pordzavam i ideju da ribari placaju dnevnu dozvolu za ribolov na drugoj vodi ali ne 10 KM nego 1-2 KM tako da udruzenja na kojima se najvise lovi prikupe sredstva da i poribe svoje vode ( od dnevnih dozvola i od saveza ) . :D
Apsurd je da neko malobrojno drustvo , koje gazduje sa bogatom vodom i ima dosta posjeta iz drugih drustava , nema dovoljno para da vrati vodi sve sto je izvadjeno . Mislim da bi se mogao naci kompromis na obostrano zadovoljstvo ,i svih ribolovaca i malih udruzenja .
8)
BISTRO

diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Post Postao/la diver » 19 sij 2007, 02:10

Bistro prijatelji i kolege ribari
Evo da i ja malo prodiskutujem na temu i cijenu dozvole.
Sto se tice cijene tacno je da je velika i veca od pojedinih eu zemalja,ali u tim zemljama drzava pomaze udruzenja u svim segmentima njegovog rada,sto nije slucaj u BiH.
Informacije radi nasa udruzenja su prepustena sama sebi a od ove godine kad ce biti data voda na koncesiju stanje moze biti samo gore .
Primjera radi navodim svoje udruzenje KRUSNICA iz Bos Krupe ,mi imamo isti broj clanova i sa dozvolom od 50 km i sa 100 km a to je oko 250 clanova,vodu poribljavamo svake godine i to sa pastrmkom a ove godine i sa lipljenom sto je jako skupo .
Do sada nam drzava nije dala niti jednu marku za cuvanje i poribljavanje rijeka ,a od ove godine znamo da ce nam po godini traziti oko 9000 km godisnje za koristenje vode u ribolovne svrhe ,sto znaci da moi moramo ta sredstva na bilo koji nacin zaraditisa vode dabi zadrzali vodu koja je interesantna nekim likovima koji tu vide samo novac i mole boga da mi to neizdrzimo .
Hocu reci da mnoga drustva nemogu opstati sa manjom cijenom dozvole ne zbog toga sto ona to nebi htjela vec ih je sistem na to natjerao.
BISTRO od DIVERA sa JEDNE JEDINE :D

bebe
Početnik
Postovi: 2
Pridružen/a: 25 ruj 2006, 07:18
Lokacija: bosanski novi-novi grad

Re: Ribarske dozvole!

Post Postao/la bebe » 20 sij 2007, 20:15

senad je napisao/la:Neki dan sam sa jednim našim kolegom razgovarao o ribolovnim dozvolama i cuo jedan interesantan prijedlog. Na starom forumu smo se dotakli ove teme i bilo je raznih prijedloga, ali niko od nas nije na nacin ovog naseg kolege razmisljao.
Naime, po njemu, ovakva situacija kakva je sada(govorim za teritoriju federacije, jer je RS to riješila, cini mi se na bolji nacin), bice jako puno problema kod naplate talona izmedju udruzenja, i sa ovim nacinom i nema neke evidencije-statistike koja je voda vise "napadnuta". Njegov prijedlog zvuci otprilike ovako.
Imamo krovni savez, a dozvole su jos uvijek podjeljene. Svima nam je zelja da se uvede jedinstvena dozvole i da mozemo pecati na svakoj vodi u BiH.Modus, koji bi po ovom kolegi bio moguće rjesenje, gdje bi se tacno znalo koliko koja voda privlaci ribara, i samim tim, koliko bi se trebala koja voda poribiti je onaj pijeratni, kad se na skoro svakoj trafici mogla kupiti dozvola. Uvodjenje sistema da nema kupovine dozvole na vodi, kojim se automatizmom izbija ono "ako dodje cuvar, kupicu-ako ne, dobro sam prošo", sa prihvatljivom cijenom tog talona, i odredjivanjem onog "koliko od te cijene kome", bilo bi puno korisnije po sve, a na kraju sezone bi se prostom racunicom moglo ocjeniti koliko je te godine izlovljeno ribljeg fonda na vodama. Sada se poribljava onako "odokativno", Savez odredi neku rijeku na osnovu nekih kriterija, a bez ikakve analize gdje je to poribljavanje zaista potrebno izvršiti.Udruženja bi na kraju sezone, ili još bolje, kvartalno, naplacivalo talone pokupljene od ribolovaca, gdje kod naplate ne bi trebalo biti problema, jer su svi ti taloni naplaćeni od ribara. Tada bi se znalo, npr, na Uni je bilo 5000 ribolovaca, uzmimo da je svaki od njih ulovio 5 riba, znaci, u Unu bi trebalo ubaciti 25000-30000 riba a da se nadomiri izlovljeno. Mislim da bi u ovom slučaju bilo više para i za udruženja, a samim tim i Savezu.Naravno, ovo bi moglo biti efikasno samo ukoliko cijena tih talona ne bude paprena, ako ne dodje do malverzacija sa talonima, i ako ribocuvarske sluzbe zaista budu azurne u obilasku voda i prikupljanju tih talona od ribolovaca, a bez onog "mozemo li se kako dogovoriti". Ali, da se to uvede na cijeloj teritoriji BiH. Neka postoje i godišnje, naravno, sa nekom pristojnom cijenom, jer je ova sada od 100 KM prepolovila članstva u Udruzenjima, ili neka se omogući ribolovcima kupovina te godišnje na rate.
Hajmo malo o ovom. Kakva su vasa misljenja o temi "dozvole".
sve je to u redu,samo sto se mi ponasamo kao da imamo evropski standard a ne standard etiopije.

bebe
Početnik
Postovi: 2
Pridružen/a: 25 ruj 2006, 07:18
Lokacija: bosanski novi-novi grad

Post Postao/la bebe » 20 sij 2007, 20:23

diver je napisao/la:Bistro prijatelji i kolege ribari
Evo da i ja malo prodiskutujem na temu i cijenu dozvole.
Sto se tice cijene tacno je da je velika i veca od pojedinih eu zemalja,ali u tim zemljama drzava pomaze udruzenja u svim segmentima njegovog rada,sto nije slucaj u BiH.
Informacije radi nasa udruzenja su prepustena sama sebi a od ove godine kad ce biti data voda na koncesiju stanje moze biti samo gore .
Primjera radi navodim svoje udruzenje KRUSNICA iz Bos Krupe ,mi imamo isti broj clanova i sa dozvolom od 50 km i sa 100 km a to je oko 250 clanova,vodu poribljavamo svake godine i to sa pastrmkom a ove godine i sa lipljenom sto je jako skupo .
Do sada nam drzava nije dala niti jednu marku za cuvanje i poribljavanje rijeka ,a od ove godine znamo da ce nam po godini traziti oko 9000 km godisnje za koristenje vode u ribolovne svrhe ,sto znaci da moi moramo ta sredstva na bilo koji nacin zaraditisa vode dabi zadrzali vodu koja je interesantna nekim likovima koji tu vide samo novac i mole boga da mi to neizdrzimo .
Hocu reci da mnoga drustva nemogu opstati sa manjom cijenom dozvole ne zbog toga sto ona to nebi htjela vec ih je sistem na to natjerao.
BISTRO od DIVERA sa JEDNE JEDINE :D
dragi kolega nije ti to tacno.u rs dozvola 50km ,a u federaciji 100km?(pa prebroj clanove) pozivom na taj i taj broj darovat cete 1km za ove i one plus pdv,pa onda od kakve ti to drzave trazis i ocekujes pomoc.pitas li se ima li je uopste? :lol:

diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Post Postao/la diver » 20 sij 2007, 21:15

Prijatelju dragi
Ja sam clan jednog od najuredjenijih i najorganizovanijih udruzenja u BIH.Kad sam rekao da je broj clanova ostao isti to sam ozbiljno mislio cak smo i povecali broj dnevnih dozvola ,te dozvola koje su kupili ljudi koji ne zive u Bos.Krupi pa ni u BiH.
Sta sam ti time htio reci da su ljudi prepoznali u nama drustvo koje ide ka tim europskim normama,za koje ti kazes da u BiH nepostoje ,uostalom pozivam te u Krupu da dodjes i uvjeris se u organizaciju ribolovnog drustva KRUSNICA iz BOS.KRUPE
Bistro od Divera :D

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Post Postao/la Kovach » 21 sij 2007, 01:16

diver je napisao/la:Prijatelju dragi
Ja sam clan jednog od najuredjenijih i najorganizovanijih udruzenja u BIH.Kad sam rekao da je broj clanova ostao isti to sam ozbiljno mislio cak smo i povecali broj dnevnih dozvola ,te dozvola koje su kupili ljudi koji ne zive u Bos.Krupi pa ni u BiH.
Sta sam ti time htio reci da su ljudi prepoznali u nama drustvo koje ide ka tim europskim normama,za koje ti kazes da u BiH nepostoje ,uostalom pozivam te u Krupu da dodjes i uvjeris se u organizaciju ribolovnog drustva KRUSNICA iz BOS.KRUPE
Bistro od Divera :D
Sve je to uredu prijatelju moj, ali mora vam biti jasno da vi imate nesto sto drugi nemaju. Pitat cu vas ja kad vam na Jednoj i jedinoj odluce ovi kriminalci napraviti jednu ili pak vise brana i kad se ljepota netaknute prirode pretvori u akumulacije i mjesto za otpad kao sto je sad slucaj sa Neretvom. Mora ti biti jasno da nismo svi u istom polozaju i da svi nemamo Unu, a za to je kriva majka priroda a ne rukovodstvo jednog ili drugog udruzenja. U danasnjoj situaciji kada je mnogo naroda bez posla i na rubu egzistencije, kad nam je mnogo ljudi gladno, boso i bez krova nad glavom svima je mnogo dati 100 KM i opet ta dozvola ne vrijedi na teritoriji BiH. Mislim da bi promjenio misljenje o cijeni dozvole kada bi dao 100 KM i lovio gdje pojedini ribolovci love. Na kraju ispade ovaj ribolov privilegija bogatih, a mora se priznati najvise nas je obicnih ljudi koji zive od 500 ili 600 KM mjesecno. Nase udruzenje je prije povecanja cijene dozvole brojalo 300 do 350 clanova, a ove godine citavih 130, a vode su iste i mnogo bogatije ribom nego ranijih godina. Nemam nista protiv da na pojedinim vodama dozvola bude i mnogo vise od 100 KM pa ko voli nek izvoli. A sto se tice rada udruzenja mislim da ima udruzenja koja rade kvalitetno, mozda bolje od vas i koja su mnogo organizovanija, pogotovo ako se uzmu u obzir uslovi u kojima rade a ipak postizu zapazene rezultate (Npr. "Sarajevo 1906"). Ljudi vec sestu godinu organizuju "Malu skolu ribolova" i cine mnogo napora da nauce mlade ljude osnovnim stvarima ovog prelijepog sporta kako bi isti zavolili i postali jedni od nas. Nije majstorluk ako imas dobre preduslove napraviti dobar uspjeh, ali uspjeh je od nista napraviti nesto. Uspjeh jednog Udruzenja nemoze se mjeriti kolicinom prodatih dnevnih ili godisnjih dozvola ili sredstvima koja je zaradilo u toku godine nego uspjesima u ostvarenju svih statutarnih ciljeva udruzenja, promociji ovog sporta, ocuvanju ribljeg fonda, itd... Izvini, nemam namjeru da se svadjam samo sam iznio svoje misljenje. BISTRO !!

Avatar
ZANDER
Pravo piskaralo
Postovi: 400
Pridružen/a: 20 lip 2006, 00:30
Lokacija: Graz-Austrija/Bos.Krupa BiH
Kontakt:

Post Postao/la ZANDER » 21 sij 2007, 02:37

Pozdrav RIBARI !
100KM : 365 DANA = 0,273KM :!: :!: :!: :shock: :shock: :shock:

Za nase drage penzionere je naravno duplo manje (50:365=0,13KM) :D


Ako je nekom to mnogo po danu,a npr.pakla cigara je 1,2km ili vise onda ne treba nista dalje da govorimo(PROSJEK 2 PAKLE PO DANU). :roll:

Neznam na ovaj gore racun jos nesto smanjiti bilo bi smijesno. :lol:BISTRO OD ZANDERA! :wink:
______________________________________________________________________________

RIBAR SA UNE!

www.retols.org

______________________________________________________________________________

diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Post Postao/la diver » 21 sij 2007, 21:31

Bistro prijatelji ribari
Normalno da se necemo svadjati nisu ovi ljudi napravili ovaj forum da se svadjamo nego da iznosimo svoja misljenja i sugestije.
Neznam Kovac jesi li citao moj prvi komentar na ovu temu u kojem sam pokusao pojasniti da se rad vecine udruzenja svodi na odrzavanje godisnje skupstine i to je to :lol:
To da mi nismo imali pokusaja i raznih projekata izgrdnje nazovimo mini elektrana neznam znas li ali je to bilo prije dvije godine i ljudi i ribari u USK su na vrijeme reagovali kao jedan i gospodi iz politike i elektroprivrede je bilo jasno da se sa krajinom nije zezati :D .
A sto se tice vode dzaba ti voda ako u njoj nema ribe a mi smo to uspjeli sacuvati i to uz velike napore ,jer i ovdje se na unu gledalo kao na rijesenje egzistencijalnih problema .
Moram jos dodati da moje udruzenje je za ovih 12 godina poslije nesretnog rata je u Unu ubacilo oko 400 ,000 kom . potocne pastrmke i manju kolicinu lipena ,a to sve iz vlastitih sredstava i bez pomoci elektroprivrede kao pojedina udruzenja a ponavljam da smo relativno malo udruzenje .
Sta hocu reci ,da se ambijent na vodi stvara on nedolazi sam od sebe i nepada mi napamet reci da smo mi naj,naj imamo i mi propusta al se zato mora raditi i radit a rezultat dodje sam po sebi.
Iskren pozdrav od
DIVERA sa JEDNE JEDINE :D

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”