Plovak

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

Avatar
AdmirS
Štela
Postovi:79
Pridružen/a:13 kol 2011, 17:07
Lokacija:Hadzici
Plovak

Post Postao/la AdmirS » 30 stu 2011, 14:47

Ribolovci su pokazali pravu maštovitost i do savršenstva su razvili način ribolova koji se obavlja stacionarno /ribolov na dnu/ ili u pokretu pri čemu se koristi plovak kao indikator da li je riba “zagrizla”ili ne.
Industrija plovaka kao i drugog pribora je posljednjih godina izuzetno uznapredovala pa su ribolovci u mogućnosti izvršiti nabavku nekoliko stotina vrsta plovaka u svim veličinama.

Za one koji su ipak u ovom načinu ribolova novi, neće biti na odmet da pažljivo pročitaju ovaj tekst jer će sigurno iz njega moći izvući nešto korisno.

Plovci imaju dvije svrhe: Prvo, da ukazu na cinjenicu da je riba zagrizla mamac, i drugo, da drze mamac na zeljenoj dubini ispod povrsine vode. Prevladavajuci uvjeti, kao i vrsta mamca i pribora koji koristite odredit ce velicinu plovka. Ako ste odlucili koristiti plovak, morat ce te ga pomno izabrati. Postoje plovci namjenjeni vodama stojacicama, vjetrovitom vremenu, rijekama, ribolovu direktasima, ribolovu stuke itd.
Što se tiče tekućih voda, pored izbora mjesta za ribolov najvažnije je izvršiti odabir pravog oblika plovka koji će se u konkretnom slučaju koristiti. Veoma je važan oblik tijela plovka jer od njega ovisi i njegovo ponašanje na vodi a samim tim i uspjeh u ribolovu.
Za izuzetno brzu vodu neravnomjernog toka potrebno je odabrati plovak kraćeg tijela čije će težište omogućiti ribolovcu lakše podešavanje opterećenja, a ujedno voda ga i pored brzine neće iskrivljavati pa će ribolovac moći lakše registrirati trenutak kada je riba zagrizla.

Plovci za brzu vodu
Brza voda.jpg
Stoga je neophodno zapamtiti da se plovci dužeg tijela tj. izduženog oblika /aerodinamične linije/ mogu i trebaju koristiti na vodama koje nisu izuzetno brze.

Plovci za sporo tekuce vode ili plovci za vjetrovito vrijeme
Plovci za vjetrovito vrijeme.jpg
klizni plovak se manje koristi na tekućim vodama a više na jezerima i moru, gdje su velike dubine limitirajući faktor ribolova i gdje je uspješan lov moguće ostvariti samo sa kliznim plovkom.

Klizni plovak
Klizni plovak.jpg
Riba se, naime, obično nalazi na većim dubinama nego stoje dužina štapa pa je potreban klizni plovak kako bi se mamac ponudio na dubini u kojoj riba u tom trenutku najbolje uzima i gdje je ima najviše.Za razliku od fiksnog, koji je snabdjeven samo jednom vodilicom i to neposredno uz antenu, klizni plovak ima dvije vodilice: jednu uz antenu a drugu ispod tijela plovka kako bi najlon mogao kliziti sve do graničnika kojim je određena dubina.

Vodilice na plovku
klizeci_plovci_1.jpg
Mali čvor napravljen na osnovnom najlonu (ima funkciju graničnika) ne predstavlja problem prilikom zabacivanja jer tečno prolazi kroz vršnu ringlu i ne pomjera se prilikom izvlačenja ulova, pa se može koristiti i plovak manje nosivosti prilikom lova. Sam čvor tj. graničnik može se praviti od konca ali i od najlona. Ukoliko se pravi od najlona uvijek mora biti nešto većeg promjera od osnovnog najlona kako ne bi, prilikom zatezanja silka kod montaže čvora ili davanja kontre odnosno izvlačenja većeg ulova, došlo do oštećenja osnovnog najlona pa čak i njegovog kidanja.
U prodavnicama ribolovnog pribora mogu se nabaviti i gotovi čvorovi od konca ali im je mana što su proizvođači namotavali veću količinu konca, te nakon njihove montaže ribolovci imaju smetnji pri zabačaju. U svakom slučaju manje vičnijim ribolovcima mogu ih preporučiti kao i onim nešto lijenijim. Takav graničnik potrebno je dobro učvrstiti na osnovnom najlonu, ali samo toliko koliko će predstavljati sigurnost pri lovu i neće se pomjerati usljed zabačaja ili izvlačenja ulova. Dakako, čvor mora biti tako postavljen da ne predstavlja ni opasnost oštećenja osnovnog najlona prilikom njegovog pomjeranja radi eventualnih promjena željenih dubina.U kompletu sa tako namotanim koncem za čvorove, odnosno gotovim čvorovima, proizvođači nude i sitne perle koje je dobro nabaciti na osnovni najlon. Perle, svojom veličinom, ne dozvoljavaju da konac od čvora upadne u vodilicu te tako fiksira plovak na dubini na kojoj se obavlja ribolov. Ukoliko bi se dogodila ta blokada ne bi bilo moguće izvući ulov iz dubine, a usljed blokade plovka moglo bi doći i do pucanja štapa.

Granicnici i perle
Granicnici i perle.jpg
Većina ribolovaca do perli dolazi na razne načine: ili kupovinom običnih vašarskih lančića napravljenih od tog materijala ili kvareći ženinu bižuteriju. U svakom slučaju, perle su jako korisne u ribolovu na plovak i njihovom montažom iznad vodilice plovka one nikako ne predstavljaju smetnju s obzirom da su šuplje i uvijek ostaju na samoj vodilici pomjerajući se duž osnovnog najlona sve do graničnika.

Sistem sa perlama i granicnikom
Sistem sa perlama i granicnikom.jpg
U ribolovu na opisani način mahom se koriste teži plovci čija nosivost prelazi nekoliko grama, radi duljine bacanja i radi bržeg propadanja mamca na određenu dubinu (tri i više grama).

Drugi bitan momenat kod ribolova na plovak je njegovo pravilno opterećenje. Naime, tijelo plovka kompletno mora biti pod vodom dok je vidljiva samo “antena” (vrh) koja je signalizatror da li je riba uzela ili ne. To ćemo pravilno postići raspoređujući olova na najlon između plovka i udice.

Idealna opterecenost plovka:
Idealna opterecenost plovka.png
Ribolovci koriste više vrsta olova i to raznih oblika ali tek njihov pravilan raspored daje mogućnost plovku da prirodno pluta površinom vode. Opterećenje plovka je veoma bitno jer ako to uradimo pravilno antena ili vidni dio plovka će se kretati okomito prema vodi, prirodno sa tokom vode.

Olova za opterecivanje plovka
Olovne kuglice za plovak.jpg
Prilikom opterećenja plovka naročito je potrebno ocijeniti da li je tok vode ravnomjeran cijelom dubinom, odnosno da li je izraženija npr. površinska struja ili je pak izraženije strujanje vode pri dnu vodotoka . Dakle, tek nakon te provjere potrebno je koncentrisati više olova na onom dijelu kojim voda brže teče. U svakom slučaju potrebno je obezbijediti da mamac ide samim dnom jer se riba uglavnom i lovi na dnu. Isto tako važno je da mamac pliva što prirodnije jer je tako ulov više zagarantovan.

Opterećenje plovka
Plovak paint.JPG
Svaka promjena u takvom kretanju će biti signal ribolovcu da se oko njegovog mamca nešto događa, odnosno da je riba uzela . Na taj način će ribolovac na vrijeme moći reagovati povlačeći štap prema sebi (kontra). Takodje,veoma je bitno znati i to da plovak uvijek ne mora potonuti da bi se uhvatila riba. I svaka promjena na plovku, njegovo izranjanje ili ukrivljenje antene pouzdan je znak da je riba zagrizla.

Promjena kretanja plovka pri uzimanju ribe
Kretanje plovka.jpg
Jos jedno od osnovnih pravila kod ribolova na plovak je pravilno određivanje dubine na kojoj će se ribolov obavijati jer je najbitnije da mamac bude nošen prirodnim tokom vode pri samom dnu, ali da pri tom ipak ne zapinje.

Evo i nekoliko plovaka koje je konstruisao i pojasnio nas kolega Goran Radovic - Gica, koji je ujedno i Sampion i Vicesampion u ribolovu udicom na plovak:
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika/Nedovrsena tema/
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.


Zaključano

Natrag na “Plovak”