Mamci za plovkarenje

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

Avatar
AdmirS
Štela
Postovi:79
Pridružen/a:13 kol 2011, 17:07
Lokacija:Hadzici
Mamci za plovkarenje

Post Postao/la AdmirS » 30 stu 2011, 14:49

U ribolovu na plovak, koriste se razlicite vrste mamaca od kojih su najcesce prirodni zivotinjskog porijekla i biljni od raznih vrsta zitarica.
Mamci zivotinjskog porijekla su mozda i najupotrebljivaniji mamci. Tu ubrajamo razne vrste riba, kako zivih, tako i mrtvih, razne vrste crvica, glista, insekata itd... Posto su najpopularniji mamac za ribolov na plovak pocet cu od crva.

Mesni Crvi
slika

Mesni crvi pretstavljaju gotovo nezaobilazni mamac u lovu bijele ribe. Lahko se nabavljaju i svima su lahko dostupni jer ih prodaju gotovo sve prodavnice ribolovne opreme. Montiraju se po jedan za sitnu ribu, ili vise crvica za krupnije ribe, tako sto ih jednostavno probodemo udicom kroz vrh tijela kako bi kraj ostao slobodan da mrda i nadrazuje ribu. Najidealnije ubadanje je kroz usta crva jer je tad najzivahniji.
Kako za mamac tako isto ga je dobro koristiti mjesajuci uz primamu kojom cemo primamljivati ribu. Idealan je kada zelite izabrati samo vecu ribu. Takodzer idealan je za skoro svu bijelu ribu, a pogotovo za Deveriku i Skobalja.
Postoji dosta ribolovaca koji uzgajaju ovu vrstu crva. Uzgajaju se najcesce ljeti i pocetkom jeseni. Miris koji se pojavljuje pri uzgajanju odvraca mnoge ribolovce od uzgajanja ovih crvica, medzutim pravilan postupak uzgoja smanjuje neprijatne mirise na minimum. Za uzgoj je potrebno oko 8 -10 dana.

Uzgoj mesnih Crva

za uzgajanje vam je potrebno:
- Svjeze meso
- Posuda u kojoj ce te uzgajati
- Par listova od novina
- Mekinje
- 3 mm Sito
Uzgajanje pocinje tako sto ce te u posudu, koju ste oblozili novinom, staviti dva parceta piletine, jagnjetine, govedze ili svinjsko srce ili nekog drugog mesa. Prekrijte posudu novinom i ostavite mali otvor da moze muha prici mesu. Ovo je najbolje da ostavite na udaljenom mjestu od kuce, kako vam mirisi nebi smetali. Vec sljedeceg dana ce te vidjeti jajasca po mesu. Uvijte meso u novinu, i pospite ga mekinjama da se nabi sirili neugodni mirisi. Ostavite posudu da odstoji 3-4 dana i vidjet cete da su se iz jajasca izlegli mali crvici. Pogledajte u smotuljak, jer ukoliko je meso pojedeno dodajte ga jos. Poslje jos nekih dva do cetri dana, crvici bi trebalo da su potpuno porasli. Nece ih biti kilama nakon procesa nego otprilike jadna kutija od 200 ml. Sve sto sada treba da uradite jeste da ih prosijete kroz 3 mm sito i ostavite u Mekinjama. Postoji i mali trik sa ovim crvicima. Ako zelite da budu sladzi, dodajte u mekinje malo zasladzenog mlijeka. Takvi crvi se ne ubacuju u primamu nego se iskljucivo koriste kao mamci jer ih nema mnogo, a mnogo su kvalitetniji od onih kupovnih koje mozemo koristiti u primami. Neki ribolovci prave uzgoje u nekoliko posuda, pa samim tim dobivaju i vece kolicine crvica koje koriste i u primami gdje je ribolov mnogo bolji u odnosu na kupovne crve.
Za pecanje vam trebaju vrlo svjezi crvici, pa nemojte praviti zalihe od njih. Za ribolov ponesite samo onoliko koliko mislite da vam je dovoljno da ih potrosite sve. Radije ih po zavrsetku ribolova bacite kao krmu u vodu ako vam vec ostane viska, nego vracati sa sobom te cuvati za sljedeci ribolov jer je rezultat mnogo slabili sa odstajalim crvima.


Mlijecni crvi
slika

Ovi crvici se lahko uzgajaju, a kako su mehki i mlijecni idealni su za sami pocetak sezone.
Dobili su ime po nacinu uzgajanja - potapanjem hljeba u mlijeko. Malo su manji od mesnih crva. a zbog mlijeka su izrazito bijele boje. Najproblematicniji dio njihovog uzgajanja je da podlogu, natopljen hljeb u mlijeko, upljuvaju muhe. Period kada je to potrebno raditi je od juna do augusta. Drugi problem je sto period za upljuvavanje nije kao kod ostalih crva par sati ili dana, vec moze potrajati i par nedelja. Nemojte ocekivati veliki broj crva od jednog legla. Obicno se u jednoj turi proizvede oko pedesetak crva. Nikako ih nemojte koristiti kao primamu. Ovi crvi su specijalitet i tajno oruzje, i koristite ih samo za mamcenje.

Uzgajanje mlijecnih Crva

Za uzgoj mlijecnih Crva potrebno vam je:
- 500 ml Mlijeka
- Jedna glavica Kupusa
- Jedna nepropusna npr. plasticna posuda
- Jedna veca kesa Mekinja
- Drvena kasika
- Drvena ploca
- Fino sito
- Suhi prekrup, piljevina ili mekinje

Ulijte u posudu 500 ml Mlijeka, Pokrijte poklopcem i ostavite na toplo mjesto 2-3 dana da se usiri. Skuhajte glavicu kupusa, pa je izvadite iz vode u kojoj ste ga skuhali i ohladite vodu. Dopunite posudu sa usirenjim mlijekom mekinjama, i dodajte vodu od kupusa dok ne dobijete kasastu masu. Ponovo pokrijte posudu tako da vam ostane otvor od 2-3 cm da moze muha proci u posudu, i ostavite na tamnom i prohladnom mjestu. Prozor ili vrata prostorije ostavite otvorena. Nakon 3-4 dana povrsina bi trebalo da dobije pokozicu, pa cak i da se pojavi pljesan na njoj. Muhe ce poloziti jajasca u pukotine korice, i crvi ce se razvijati ispod nje. Najbolji nacin da provjerite da li je mjesavina nastanjena crvima je da oslusnete da li se cuju crvi u posudi koji se hrane. Ukoliko povrsina potpuno propadne, potrebno je dodati jos hrane da bi se crvici potpuno razvili. Kada crvici dovoljno porastu, izdvojite ih i pomjesajte sa mekinjama, piljevinom ili prekupom. Iskoristite ih u narednih par dana dok su jos uvjek svjezi.


Kasteri - ucaureni Crvi
slika

Caura je posljednja faza preobrazenja mesnog Crvica iz licinke u odraslog insekta, odnosno Muhu. Daje izvrsne rezultate u ribolovu velike ribe na dubini bilo kao mamac, bilo kao dodatak hrani za primamljivanje. Kasteri su lutke mesnih Crvica. Da biste ih sami napravili, izaberite najvece i najsvjezije mesne crvice iz grupe crvica koju imate. Najsvjeziji su oni koji imaju crnu tacku na ledzima. Nakon toga stavite crvice u posudu i malo ih pokvasite. Podignite temperaturu i ostavite posudu da se Crvici ucaure, sto ce se dogoditi za 5-6 dana. Sada nastupa period vase najvece aktivnosti. Svaka 2-3 sata potrebno je nadkledati nasad i odvajati one koji su se ucaurili. Nikako ih netreba ostavljati sa ostalim crvima na toplom jer ce potamnjetii izgubiti na svjezini. Nakon odvajanja, Kastere treba oprati i spakovati u vakum vrecicu i staviti u Frizider na temperaturu od 2-4 *C. Ako planirate da cuvate kastere duze od jednog dana, svakodnevno provjtravajte vrecicu. Na ovaj nacin ostat ce svjezi 3-4 dana. Na terenu umjesto frizidera moze posluziti i hladna voda. Ukoliko zamrzavate kastere, obavezno ih prije zamrzavanja pokvasite.
Kastari su se pokazali kao izuzetno kvalitetan mamac za vece Bodorke, Deverike, Kljenove, Linjake, Sarane pa cak i velike Bandare, i cesto su uspjesniji od samih mesnih Crvica.
Svjezi Kasteri su tonuci, Medzutim kako stare postaju sve laksi i prelaze u plivajuce Kastere. Drzanjem tek pretvorenih Kastera u frizideru, mozete ih duze vremena ostaviti u tonucem stanju.
Kastere cuvajte na suhom mjestu. Vlazan i ljepljiv Kaster je potpuno neupotrebljiv kao mamac, i ribe ga nerado uzimaju.
Ukoliko vam Kasteri ostare, a nije vam potreban plivajuci mamac, kombinujte jednog Kastera sa nekim drugim mamcem i na taj nacin umanjujete uticaj tezine udice na prirodno ponasanje mamca. Bodorka, Kljenic i Kljen su vrlo pametni pri uzimanju Kastera. Desi se da ga izsisaju i prije nego vi uspijete da kontrirate. Da se ovo nebi desilo, kacite kastere na razlicite nacine, al tako da vrh udice uvjek bude slobodan.


Crvi Brasnari
slika

Crvi Brasnari su dobri mamci za Deverike, Bodorke i Kljenove. Ovo ustvari i nisu Crvi vec Gusjenice. Gusjenice cuvajte u prozracnim kutijama ispunjenim Brasnom. neki ribolovci uzgajaju Gusjenice dok se ne ucaure i postanu odrasle bube. jer su sva tri stadiuma odlicna kao mamac. Za uzgajanje se koriste glazirane posude velicine 4 do 5 litara. U posudu se naspe sloj brasnadubine do 20 cm, a u njega se ubace 4-6 loptica od papira. Preko brasna se postavi vuneni sloj krpice (najbolje sloj gaze). U posudu se ubace odrasli insekti. Posuda se pokrije gazom i drzi na temperaturi od 10 do 15*C. Na svakih 14-15 dana brasnu je potrebno dodati komadic Mrkve ili Krompira kao dopunu ishrani. Bitno je da se brasno nikad ne skvasi od dodatne hrane. Kada crvi porastu oko 3 cm, pocinju da se caure. Nakon tri nedelje izlaze iz caura kao odrasli insekti koje je opet potrebno dohranjivati. na ovaj nacin se obezbjedzuje stalna reprodukcija ovih Crva. Iako su brasnasti Crvi dosta tvrdzi od mesnih Crva, krhki su pa se desava da se prelome u toku zabacivanja. Ovo je razlog sto se uvjek kace na udicu kroz sredinu tjela. Najbolja velicina udica ze kacenje ovog crva je 16 - 18, ako se kaci jedan crvic, a 12 - 14 ako se kaci vici broj crva. U vrelim ljetnim danima izuzetna su zamjena za Mesne Crvice koji brzo ugibaju na suncu i toploti. Ucaurenim Gusjenicama mozete loviti isto kao i sa Kasterima. Odrasli insekti su crno-smedze boje, velicine 12 - 20 mm. Kacite ih na udicu velicine 14 - 10. Probajte da provucete udicu kroz tijelo insekta kako bi duze opstao na udici.

Bloodworm i Joker
slika

Bloodworm i Joker su popularni samo kod mec pecarosa, mada su to dva najprimamljivija mamca za ribe. Pravilnom upotrebom na njih je moguce loviti i vece ribe kao sto su Saran i Linjak. I Bloodwoemi i Jokeri su larve srodnih dvokrilnih insekata. Dok su bloodwormi larve musica koje ne ujedaju, jokeri su larve komaraca. Obje larve su Crvene u vodi, al mogu mjenjati boju ka tamnijoj crvenoj i braon. Bloodwormi porasku maksimalno do 3 cm, dok Jokeri rastu najvise do 1 cm, ali su mnogo zivahniji od Bloodworma. Prvi su prije svega za mamcenje na udici, dok su drugi izuzetna primama za ribe.
U prirodi je tesko naci cisto nalaziste samo jedne od ove dvije vrste. Kada je potrebno da se razdvoje, dodajte komad treseta i bloodwormi ce se sami uvuci u njega. Parce treseta mozete izvaditi i umotati u novinu, pa cuvati u frizideru i do njedelju dana.
Jokere mozete bacati Loosefeeding ili grounbaiting tehnikom. Kada koristite drugu tehniku, umjesto hljeba mozete koristiti i vinu glinu. Zimi ipak koristite Loosefeeding. Udica velicine 20 ili 22 je pravi izbor za Bloodworme. Kacite ih kroz glavu, koja je blago zelenkaste boje.

Sakupljanje Bloodworma

Bloodwormi su izuzetno skupi mamci i kada vam treba veca kolicina, jedini pravi postupak je da ih sami nakupite.
Prvo sto treba da znate jeste da oni zive u dnu. Potreban vam je dug i ostar noz da bi ih odatle izvadili. Iako se nalaze u svakom dnu, ipak se okupljaju u stanistima te ga je potrebno pronaci.
Ovi crvici se nalaze u sloju mulja debelom od 30 do 45 cm. Obratite paznju pri iskopavanju da je moguce da taj sloj bude i 1,5 do 2 m, iako se iznad njega nalazi50 cm i vise dubine vode. dakle budite jako oprezni, kako nebiste nastradali zakoracivsi u mulj.

Sakupljanje Jokera

Za razliku od Bloodworma, Jokeri nisu prirodna hrana riba iz jednog prostog razloga. Zive u zagadzenim vodama u kojima ribe nebi mogle opstati. Medzutim, ribe ih rado jedu, jer su izuzetno zivahni. Najveci problem pri sakupljanju Jokera je naci vodu u kojoj ih ima dovoljno. Obicno su to zatravljeni, plitki i topli kanali blizu farmi i drugih izvorista organske necistoce.
Na mjestima gdje ih ima, dubina vode moze da bude maksimalno do 45 cm. Dno treba da je muljevito sa malom primjesom pjeska. Jokeri se nalaze u dnu na dubini do 15 cm. Kada ih izvadite, stavite ih u parce Muslina koji treba uviti u vlaznu novinu.

Gliste
slika

Postoji mnogo vrsta Glista, al najcesce se koristi Lauferka koja zivi u Tresetu. Da bi prezivjele, potrebno je samo da im se obezbjedi treset i temperatura otprilike na nivou sobne. Na ovaj nacin ce se ocuvati sigurno i nekoliko mjeseci. U toku ljeta gliste mogu biti od posebnog znacaja u ribolovu. Ovo je narucito tacno ako lovite na plavinama, gdje one predstavljaju prirodnu hranu ribama u tom trenutku. Takodzer, ako je voda mutna i nadosla, Gliste su mamac koji se preporucuje prije nego crvici
Cetri vrste Glista koje najcesce koristimo su: Crna glista, Lauferka (Zlatna), Crvena i Zelena (ritska) Glista.

Crna Glista

Crna Glista je duga, debela Glista koja zivi u obicnoj zemlji i jedna je od najefikasnijih mamaca. Ljeti se pokazala kao idealan mamac za velike Jegulje, Somove, Deverike, sarane, Linjake i mrenu. sa jeseni na zimu na Glistu rado idu veliki Bandari, Bodorika i Kljen. Kacite 2-3 crne Gliste na udicu velicine 4 ili 6 ili jednu Glistu na udicu 8,10 i 12. Rep crne Gliste mozete kaciti i na udice 14 ili 16 kada pecate Bodoriku, Bandara ili Jegulju.
Tijelo joj je svijetlo crvenkasto-braon boje,dok joj je rep blago spljosten i siri od sirine tijela. Duzina tjela joj je 10 do 15 cm u prosjeku. Ovu Glistu mozete naci kopajuci bastu, al je najbolje pretraziti travnjak nocu kada Glista izlazi iz zemlje. Pretrazujte oprezno jer je ova glista veoma osjetljiva na vibraciju.

Glista Lauferka

Obitava u plavnom podrucju, uglavnom ispod busenja trave. Vadi se dosta jednostavno. Na povrsini priobalnog zemljista lako se uocavaju gomilice njenog izmeta. Zabadnjem u zemlju i drmanjem kocica, gliste se isteruju na povrsinu ili jos jednostavnije, cupanjem busenja trave na takvim mestima. Boja ove gliste je pretezno karamel-braon. Poseduje performanse dobrog mamca. Duga je 10 do 15 cm, i na tijelu ima nekoliko zutih prstenova. Kad je probusite udicom, iz nje pocne izlaziti zuta tecnost. Ova tecnost je izuzetno primamljiva za ribe. Ova glista se moze kupiti, al se lako moze naci i u kompostu. Pored sarana, snop ovh glista rado uzimaju i nesto krupnije ribe.

Crvena Glista ili Dzubretara

Ovo je tamno crvena glista koja je vrlo slicna Lauferci, al bez prstenova na tijelu. Vrlo je tanka i rijetko je duza od 6-7cm. Zivahna je i nije krta, a bojom i zivahnoscu, vrlo je privlacna za ribu. Obicno se kaci na sitnije udice sama ili u kombinaciji sa kasterom, kada je izuzetan mamac za Deveriku i Bandara. Obicno se moze naci u stajskom dzubrivu zajedno sa Lauferkama, gdje nalaze gomilu organskih materija kojima se hrane. Sakupite ih dosta, jer su izuzetan dodatak primami kada se koristi groundbaiting metod. Najbolje se koristi za lov bele ribe, a neodoljiva je za suncanog karasa i bandara.

Zelena Glista - Ritska

Ovo je krupnija, zeleno crna Glista koju je moguce naci u Ritskom mulju. Kako je cvrsce gradze pokazala se kao dobar mamac za krupnije ribe, cijela ili kao komadic, jer je sitnija riba tesko skida sa udice.
Cijelu Glistu zakacite na udicu koju ce te provuci jednom kroz prednji a drugi put kroz zadnji dio Gliste.
Ukoliko je dno na kom lovite mekano, makazama ili nozicem razrezite glavu Gliste kako se nebi ukopavala u njega. Dobro je i da probusite rep Gliste nakon njenog kacenja, kako bi iz rane curio primamljujuci sok.
U Glistu mozete spricom ubrizgati vazduh kako bi ona lebdila u vodi.

Kacenje Glista na udicu

Ono sto gliste cini aktivnim mamcem je njihova pokretljivost i njihov miris. Cesta greska pri kacenju gliste na udicu je izbor premale udice, pa pecarosi probijaju glistu vrhom udice na mnogo mjesta pretvarajuci je u bezzivotnu masu. Nakon par zabacaja, iz Gliste iscuri sav sok i ona postaje beskoristan mamac.
Glista se po pravilu kaci samo jednim ili dva probijanja udice ispod glave, a ostatak treba da visi kako bi svojim pokretom mamila ribu.

Pijavica i Durdubak
slika

Pijavice (Konjske a ne medicinske) i Durdubci (Durbak, Durbok) su izuzetni mamci za velike ribe poput Soma, Satana, Smudza, Mrene, Bandara i Kljena. Konjske pijavice su crne sa zelenkastim trbuhom i za razliku od medicinske ne sisaju krv, vec hvataju sitne Ribe i punoglavce. Kace se na jednokrake udice, jednim ubodom kroz kozu glave.
Ukoliko lovite jacim priborom i cilj su vam krupnije ribe, mogu se koristiti i trokrake udice sa vecim brojem Pijavica ili Durdubaka.
Pijavica u vodi nije toliko aktivna kao Durdubak i cesto potpuno prestaje sa uvijanjem nakon par minuta. Da bi joj se povecala atraktivnost, medicinskom spricom joj je moguce ubrizgati pod kozu neku tecnu supstancu - Ribljeg atraktora.
najlaksi nacin da prikupite pijavice je da u jednu vrecu od krompira, sa krupnim otvorima ili u cuvarku stavite jednu ili dvije krepane ribe i bacite uz kamenu obalu. Pijavice ce se nakon kratkog vremena pojaviti, kako bi pojele unutricu Riba.
Tad ce te ih lahko nahvatati u velikim kolicinama.

Durdubak je na udici vrlo zivahan. Cesto mu se pri kacenju odsjeca jedan kraj, kako bi krvario i izazivao ribu. Jedino na sta treba paziti kod Durdubka je da se nesmije postaviti na takav sistem gdje udica lezi na dnu, jer jer ce se ukopati u mulj.
Bolje je na dojnjoj udici postaviti pijavicu, a na gornjoj bocnoj, ukoliko lovite na dvije ili vise udica, Durdubka.
Durdubci uglavnom zive u muljevitom tlu i morate im znati stanista, kako bi ih iskopali. Pijavice i Durdubci se lahko odrzavaju svijezim. Dobar nacin cuvanja je umotati ih u pokvasen vodom list od novine i drzati ih u frizideru. Jedina obaveza je da ih svakog dana pogledate i odvojite krepane. Novina mora uvjek da bude vlazna, ni premalo ni previse. Prilikom uvijanja Pijavica i Durdubaka u novinu trebalo bi im ostaviti malo prostora kroz koji ce im dopirati vazduh. Cuvanjem samih Durdubaka nekada je bolje da se ni ne otvara novina svaki dan, vec samo da se novina poprska s polja vodom.


Insekti
slika

Crvici i gliste nisu jedini zivi mamci koji se koriste. Tu su i druge vrste insekata:
Skakavci, popci, rovci, bube, larve raznih insekata, leptiri i gusjenice. Jedina mana svih njih je sto ih nije lahko uhvatiti. nekad teze nego i samu ribu. Uvjek koristite insekte koji se inace nalaze u okolini rijeke ili jezera na kom cete loviti.


Bube
Bubama mozete privuci dosta vrsta bijele ribe, al najcesce kljena. Mogu se koristiti kao povrsinski mamci, kao mamci tik ispod povrsine vode i kao vodzeni dubinski mamci. Na udicu ih mozete kaciti probijajuci ih kroz spoj krila i ledza, navlaceci ih cijele na udicu glavom ka najlonu. Za bube koristite udice 8 i 10 jer su se najbolje pokazale.


Gusjenice

Gusjenice moraju biti zive. Kacite ih na tanke udice, kako se nebi mnogo ostetile ili uginule. Nacin kacenja je isti kao i kod larve komaraca. larve leptira za neke ribolovce predstavljaju izuzetan povrsinski mamac i to tokom jeseni za velike Kljenove i Bodorike. Kacite ih tankom udicom tik ispod koze.


Skakavci

Skakavce kacite kroz ledza, i bacate ih tako da padnu na vodu kao da su skocili sa obale. Nemojte precjenjivati duljinu njihovog skoka. Veci broj ribara smatra da su braon skakavci bolji mamci od socnih zelenih primjeraka, dok neki tvrde da su zeleno-zuti skakavci najbolje dokazani za lov pastrmke. najlakse ih je loviti u niskoj travi pomocu mrezice za hvatanje leptirova. Za skakavce koristite udice br. 6 i 8.


Rovac

Rovac je odlican mamac za krupnije ribe, a posebno za soma. Najveci problem kod rovaca je sto je on po prirodi kopnena zivotinja i u vodi moze prezivjeti vrlo kratko vrijeme. Dva najcesca trika sa rovcem su:
Prvi - da se u rovca ubrizga jod ili neka druga tecnost koja djeluje kao atraktor na soma.
Drugi - da se rovac zavije u celofan najcesce od cigara i tako nakaci na udicu. Ovako prezentovan rovac ce dok ne ugine, svojim pokretima proizvoditi jako suskanje celofana, sto privlaci soma.


Licinke vodenog cvijeta ili Vilinog Konjica

Ove licinke su izuzetan mamac za sve vrste riba, buduci da su dovoljno velike i za najkrupnije ribe. Nalaze se na povrsini ilovastog tla rijeke, ili neposredno ispod povrsine tla kroz koga rove u potrazi za hranom. Vrh udice treba uvjek da bude sakriven u tjelu ovih licinki. Po nekim izvorima, najbolje ih je kaciti na dlaku (kao saransku boilu ili dr.)


Školjke
slika

Od davnina su skoljke koristene kao mamac za Linjaka. U novije vrijeme se sve rijedze koriste, jer su se ribolovci ulijenili i nerado se odlucuju da mamce traze u prirodi, vec ih cesce kupuju u prodavnicama.
Treba znati da skoljke nisu samo odlican mamac za linjaka, nego i za Sarana, Bodoriku, Deveriku, Bandara, Kljena, pa cak i Soma.
Skoljke mozete naci u svim vodama koje su alkalne-bazne (vece PH vrijednosti) i obicno se lociraju u plicim djelovima, obraslim travom i drugim podvodnim biljem. najlakse ih je sakupljati meredovom. Skoljke vrlo sporo rastu i iz tog razloga nemojte sakupljati vise nego sto vam je potrebno. Dvadesetak komada ce vam biti sasvim dovoljno za jedan dan pecanja.
Skoljku otvorite ostrim nozem, tako sto presjecete misic koji spaja dvije polutke oklopa. Iako jedna skoljka ima dosta mesa u sebi, ono je premehko da bi se koristilo kao mamac. kao mamac se koristi samo zuto stopalo i kaci se na udicu velicine 6 - 10. Ostatak mesa isjeckajte na sitne komadice i koristite kao primamu. Najbolje je da mjesto na kom cete loviti prihranjujete bar dva dana prije pecanja zrnima konoplje. Na sam dan pecanja bacite konoplju, koja ce privuci sitnu ribu, pa na nju komadice mesa skoljke.
Ova kombinacija je ponajbolja pri pecanju na skoljku kao mamac. Kako riba nije posebno oprezna kad uzima ovaj mamac, slobodno izaberite jaci pribor. Od tehnika, na mirnim vodama koristite plovak, a kod tekucih koristite dubinsku metodu.


Puževi
slika

Postoji vjerovanje, koje se u praksi nije pokazalo tacnim, da puzeve treba koristiti samo u kisnim danima. Puzeve treba koristiti uvjek kad ih mozemo naci. Obicno se nalaze ispod kamenja i oborenog drveca, nocu u travnjaku i svuda u prirodi kada ka kisno vrijeme ili je pala jaka rosa. kada ih jednom nahvatate, mogu zivjeti i nedelju dana u plasticnoj kesi ispunjenoj travom ili vlaznim novinama i djelicima paradajza i mrkve, pa ih nemorate traziti svaki put kad idete u ribolov.
Puzeve mozete cuvati u uzgajalistu i duze od nedelju dana. uzgajalista ce te najlakse napraviti od starog akvarijuma u koji uspete oko 15 cm zemlje i sa njom malu kolicinu glista. Uzgajaliste poklopite tako da puzevi nemogu izaci, al da vazduh slobodno cirkulise. najbolje uramljenom mrezom za komarce koju postavljamo na prozore.
Uzgajanje puzeva otpocnite pocetkom Oktobra mjeseca. tada sakupite odrasle primjerke i ubacite ih u akvarijum. pocetkom Novembra pocet ce da se pare, pa prekrijte zemlju slojem novina. Puzevi ce po novini poloziti jajasca. nakon toga odstranite puzeve. Odrzavajte toplotu u akvarijumu, i sa proljecem ce se izleci mali puzevi. Uskoro ce poceti da se hrane sitno istruganim krompirom i drugim zeljastim biljem.
Puzeve ribari najcesce koriste za ribolov kljena. U bistrim vodama, u kojima su kljenovi vidljivi, najbolje je zabaciti uzvodno u odnosu na jato i polahko vuci mamac kroz jato.
Puza kacimo kroz spoljni prsten kucice, ostrom udicom. Biramo Puza spljostene kucice (Planorbis sp.) precnika ljusture 1-3 cm.
Bar tri dana prije ribolova najbolje bi bilo kupiti neku malu Dinju ili Lubenicu, izbusiti malu rupu u njenoj kori. Postaviti je u akvarijum ili neku posudu sa odabranim puzevima za ribolov i ostaviti da se dobro najedu. Ovakvi puzevi ce biti mnogo bolji mamac.


Ribe kao mamci - kederi
slika

Prirodna hrana svim ribama predatorima, kao sto su Stuka, Grgec, Smudz, Glavatica idr. su zive ribe, mada nije rijetkost da se na njih zaleti i Som, Jegulja, Pastrmka ili kljen. Zakacene na udici ponasaju se kao da su bolesne ili ranjene, i tim jos vise privlace grabljivice. Stuku, Smudza i Soma mozemo pecati na Crvenperku, Sarana, Kljenica ili Deveriku velike i od 50 do 250 g, dok za ostale vrste grabljivica treba koristiti manje ribe kao sto su Bjelica, Cikov, Gagica, Krkusa, Pes, mali Grgec ili Bodorika. Sitne ribe najlakse mozete uhvatiti sitnim meredovom u slapovima ili u stjenovitim djelovima rijeka, dok krupnije ribe morate uloviti finim ribolovnim priborom, sa plovkom, a koristeci kao mamac hljeb ili crvice.
Odrzati ribice zivima je najvaznija stvar za dalji uspjesan ribolov. Danas se mogu naci u bolje opremljenim riboopremama specijalni plasticni akvarijumi-kanta opremljeni pumpama za vazduh koje rade na baterije u kojima ribice dugo ostaju zive. Ukoliko nemate ovakav akvarijum-kantu, koristite obicnu kantu sa poklopcem kao npr kanta od jupola, a u radnji riboopreme ili akvaristickim radnjama kupite tablete kiseonika, koje se polahko otapaju i aerisu vodu. Ukoliko zelite da vam ribe ostanu duze vremena zive, nadzite jednu vecu posudu-bure i natocite ga sa svjezom i cistom vodom. Ribe ubacite unutra i prekrijte sitnom mrezom. Vodu mjenjate svakih 24 h. Posmatrajte vremenom i odstranjujte sve bolesne i slabe ribe. naravno ako ovako drzire ribe duze vrijeme, povremeno ih hranite crvicima ili hljebom, al pazite da ne pretjerate.
Dubinska metoda ili pecanje plovkom su najcesci stilovi pri ribolovu na zivi mamac. U slucaju da trazite ribu, koristite plovak ili povlacite kroz vodu zivu ribicu opterecenu olovom. Kada znate gdje su jata riba, dubinski i metod sa klizecim olovom su najbolji. Ribica se najcesce kaci izmedzu repnog i ledznog peraja i tako daje najprirodniji izgled mamcu, cak i kada je skoro ribica krepala.
medzutim, kada lovite dubinskom metodom, ili kada povlacite mamac kroz vodu kacite ga kroz usta. Podvez treba da je jednostavan, sa jednom udicom kada koristite male ribe, a sa dvije udice ukoliko lovite na zivu ribu velicine preko 100 gr.
Ukoliko lovite stuku, zbog njenih zuba obavezno koristite sajlicu duzine oko 40 cm.
neke ribe, npr stuku, mozete loviti i na mrtvu ribu. Sto je stuka veca i starija, to ce je vise odvracati od ganjanja zdrave ribe i sve ce se cesce okretati ka krepanim ribama koje lahko nalazi. Ukoliko "ozivite" krepanu ribicu povlaceci je kroz vodu, mozete ocekivati da na nju krenu i Smudz, Grgec, Glavatica, jegulja, Som ili Pastrmka.
Ribu zakacite i opteretite kraj najlona sa onoliko olova koliko je potrebno da se precizno moze zabaciti mamac. zabacite, i onda lagano namotajte malo najlona i sacekajte da mamac padne na dno. Laganim trzajem podignite vrh stapa, i na taj nacin ce se riba pokrenuti i odvojiti od dna. Nakon toga spustite vrh i namotajte najlon. Ovo ponavljajte sve dok ne privucete mamac obali. na ovaj nacin mozete prokrstariti cjelom vodom i pretraziti svaki kutak. Kljenic ili Bjelica su jako pogodni mamci za Grgeca, Smudza, ili jegulju. Bodorika je zbog svoje svijetle bojetjela vrlo lahko uocljiva i predstavlja jedan od najboljih mamaca za sve slatkovodne grabljivice. Pored nje mozete koristiti i sitne kljenove. Jedan od najboljih mamaca na mutnijoj vodi je svakako manja sardina jer ima izuzetan miris.
Za sve metode ribolova koristite udice 8-12. Prilikom kacenja vece ribe kao mamac, zakacite jednu udicu za rep a drugu pod ledzno peraje.

/nedovrsena tema/


Zaključano

Natrag na “Plovak”