Tehnika ribolova ciprinida na stajacicama - Waggler plovkom

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14
Tehnika ribolova ciprinida na stajacicama - Waggler plovkom

Post Postao/la Seha » 02 pro 2011, 11:04

Ribolov takozvanim wagler plovcima na stajacicama je izuzetno popularna metoda plovkarenja na dnu svih vrsta ciprinida i jegulje.
Ova tehnika ribolova je izvodljiva samo na vodama gdje je vodena struja mala ili neznatna jer mamac sa predvezom "mora" biti usidren na prihranjenom podrucju.
Povrsinsko strujanje vode izazvano vjetrom ima jako malo utjecaja na samu efikasnost ribolova waglerom, jer je struna od vrha stapa do wagler plovka u potpunosti potopljena u vodu, a predvez sa mamcem usidren sa olovnim utegom koji se nalazi odma do predveza.
Da bi postigli to potapanje strune (od dna plovka do vrha stapa) morate koristiti tonuce najlone, ili improvizovati "odmascivanje monofila" tako sto na kuhinjski papir stavite malo deterdzenta za pranje sudja. Kroz tako deterdzentom namocen papir namotate zadnjih 20 ili vise metara (u zavisnosti koliko daleko od obale zelite loviti) do vrha spulne na masinici.
Skinite spulnu sa masinice i dobro je isperite pod mlazom vode kako bi sav deterdzent i masnocu sa monofila isprali sa strune.

Obavezno spulnu isperite kod kuce niposto na rijeci ili jezeru

Wagler plovke mozemo podjeliti u 2 grupe od kojih su jedni fabricki otezani tj. da u donjem dijelu vec imaju jedan dio otezanja i na one koji nemaju nikakvo otezanje.

- Wagleri sa otezanjem su plovci vece nosivosti i koriste se iskljucivo za ribolov na akumulacijama gdje se lovi duboko ili dalje od obale. Oni se koriste iskljucivo kao klizni plovci sto znaci na zeljenu dubinu postavimo takozvani granicnik koji zaustavi protok strune kroz vodilicu plovka. Cvor od gumiranog konca ili kupovni gumeni stoper (granicnik) nesmije biti fiksan vec se mora moci pomjerati kako bi mogli korigovati duzinu od olova koje sidri plovak do granicnika do kog klizi plovak.

slika

Pogledajte ilustraciju kako napraviti granicnik og gumirane strune.

slika

slika

slika

- Wagleri bez otezanja su takozvani fiksni plovci ciju dubinu nakon stelovanja fiksiramo sa najmanjim sacmama olova.
Dubinu lova ovim plovcima odredjuje duzina vaseg stapa. Odokativno pravilo je da duzina od udice nesmije prelaziti polovinu duzine stapa kako bi efikasno i precizno zabacivali uvijek na prihranjeno mijesto.
Ukoliko lovna dubina prelazi polovicu duzine stapa tada umijesto gornjih sacmi olova koja fiksiraju plovak montiramo granicnik.

slika

Sam sistem lova ovom tehnikom je baziran na iskustvima ribara koji su zapazili da ciprinidi prilikom uzimanja mamca na dnu nabijaju glavu u dno kako bi hranu pokupili u usta. Ciprinidi prilom hranjenja stoje skoro okomito obruseni prema dnu, nakon uzimanja mamca u usta riba mora ispraviti tijelo u vodorovan polozaj kako bi hranu pogurala do zdrijelnih zuba i upravo taj momenat pokrece masineriju ovog sistema i spontano izdizanje plovka zbog manjka tezine olova koje je vrsilo sidrenje.
Ponekad ce plovak i klasicno uroniti na stranu i jedini razlog tome je da je riba pokupila mamac koji je bio zabacen na uzvisenju oko kog je veca dubina te je nakon uzimanja mamca riba krenula prema dubljem dijelu.
Podizanje plovka ili klasicno potapanje je ujedno i znak za kontriranje, kako bi ribu zakacili udicom. Nemojte jako kontrirati jer za tim nema potrebe usta ciprinida su meka i dovoljno je malo energicnije podici stap iz nosaca i riba je zakacena.

slika

(Opaska autora)
Precesto na vodi vidim blago receno komicna kontriranja nakon uzimanja ribe i zbog toga i ovdje skrecem paznju da za tim nema potrebe. Samo energicnije podignite stap dok neosjetite teret ribe podesite kocnicu na masinici i uzivajte u borbi sa ribom.

Na ovoj slici je prikazano ispravno mjerenje dubine olovnom stipavicom koja se zakaci za olovo koje na dnu sidri plovak i tako staticno drzi prevez sa mamcem uz prihranu.

slika

U trgovina su dostupni wagler plovci sa izmjenjivim vrhovima u 3 boje. Florescentno crvena, zuta i crna.
Ovi vrhovi se koriste kako bi prilikom razlicitog inteziteta svijetlosti poboljsali kontrast boje plovka u odnosu na povrsinu vode.
Wagler plovci kojim je moguce mijenjati vrhove su idealni takodje za ribolov nocu uz pomoc svijetlecih ampula (popularnih starleta)
Uz malo vjestine silikonska tuba koja dodje uz starletu se moze nabaciti i na obican wagler, dodajte sacmu dvije kako bi staleta bila tik uz povrsinu vode i eto ga spremni ste za nocni ribolov.

slika

Wagler plovci kojim je moguce mijenjati vrhove su idealni takodje za ribolov nocu uz pomoc svijetlecih ampula (popularnih starleta)
Uz malo vjestine silikonska tuba koja dodje uz starletu se moze nabaciti i na obican wagler, dodajte sacmu dvije kako bi staleta bila tik uz povrsinu vode i eto ga spremni ste za nocni ribolov.

slika

Pogledajte ovaj video klip i wagler plovak na dijelu. Bistro

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KlQRPnYImf8[/youtube]


Zaključano

Natrag na “Plovak”