Ribolov grabljivica

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

Zaključano
Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14
Ribolov grabljivica

Post Postao/la Seha » 04 pro 2011, 14:12

Ribolov salmonoida (Mladice, Glavatice, Lipljena i pastrmki) zivim i mrtvim mamcima je strogo kaznjivo !!

Prije svega zamolio bi vas prije nego pocnete loviti ovom metodom provjerite u udruzenju koje gazduje vodom dali je na vodi na kojoj namjeravate loviti mamcima organskog porijekla (zive i mrtve ribe,zabe, crvi, gliste i sl.) dozvoljen ribolov istim kako bi izbjegli neugodnosti i eventualno bili kaznjeni za krivolov. Zakon o sporskom ribolovu, ali je ujedno i moralna obaveza svih nas da se ribe namjenjene kao mamac koriste iskljucivo iz vode u kojoj namjeravamo loviti, kako bi sprijecili prenosenje eventualnih zaraznih bolesti. Narocito bi naglasio da je zakonom zabranjeno donosenje i poribljavanje vrstama riba koje vec neobitavaju u vodi tipa : babuska, cverglan, suncica itd. Nesavjesnim unosenjem odredjenih vrsta trajno narusavamo prirodni balans i populaciju riba koje se vec nalaze u vodi..
Zato vas iskreno molim pridrzavajte se zakona i nepisanih moralnih kodeksa sportskih ribolovaca kako bi i buduci narastaji uzivali u bogatsvu i ljepoti Bosansko Hercegovackih voda. Prijateljski pozdrav cuvajmo nase vode i ribe u njima. Nek" vam je bistro na vodi i zivotu.


Ribolov grabljivica poput soma, stuke, smudja, grgeca i jegulje sa plovkom je izuzetno zanimljiva i efikasna metoda lova istih.
Za ribolov velikih riba poput stuke i soma koji vaze kao najvece grabljivice u rijekama i stajacima kompletan pribor treba prilagoditi njihovoj velicini i snazi koju nesmijemo podcijeniti.
Takodje netreba pretjerivati kada lovimo ribe "manjeg kalibra" smudja, grgeca ili jegulje. Sistemi za njih moraju biti maksimalno fino uskladjeni. Tanke strune, plovci male nosivosti, male kao zilet ostre trokuke ili udice itd. Za grabljivice poput stuke, soma i jegulje potrebno je kupiti ili sam izraditi predveze jer njihovi zubi ce kao od sale prekinuti obicni monofil.
Materijali koji se najcesce koriste za izradjivanje predveza su metalne sajle, upredene strune od kevlara, ili drugih materijala koji su otporni na krzanje.
Za grgeca i smudja nije potrebno praviti predveze od jaceg materijala. Dovoljno je napraviti predvez od monofila 0.20 - 0.25 mm.


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Ribolov grabljivica

Post Postao/la Seha » 04 pro 2011, 14:27

"Sistemi sa usidrenim mamcem"

A – Fiksni ili propusni (klizni) plovak
B – Stoper (granicnik) ukoliko koristimo propusni plovak
C – Gumeni stoper ili perla ukoliko koristimo propusni plovak (kako bi zastitili plovak od ostecenja od direktnog udaranja u olovo)
D – Trokuka ili udica ( trokuka za soma, stuku i smudja // udica za jegulju i grgeca)
E – Jedna obicna i jedna virbla sa kopcom (na koju se montira olovo)
F - Predvez ( za stuku, soma i jegulju od sajle, monofila 0.50 ili specijalnog materijala poput uredenog kevlara // za smudja i grgeca moze i tanji monofil)
G – Olovni uteg koji mora biti dosta veci od nosivosti plovka kako bi usidrio mamac na zeljenom mjestu.
H – Perla veca od promjera vodilice na virbli (glavna funkcija perle je da se zastiti cvor na predvezu od direktnog dodira sa virblom na kojoj je kopca za olovo)


slika

Usidreni plovak sa mamcem na Paternoster prevezu.

slika

Sistem "BALERINA"

slika

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Ribolov grabljivica

Post Postao/la Seha » 04 pro 2011, 14:29

"Klasican sistem ribolova plovkom kojim se moze loviti u svim slojevima vode"

slika

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Ribolov grabljivica

Post Postao/la Seha » 04 pro 2011, 14:30

"Ribolov sa mamcem u pokretu"

Ribolov plovkom za takozvano "splavarenje" (drifting) se generalno nikako nekoristi na nasim vodama. Dali je to sto se nasi ribari konzervativno drze odredjenih sistema ili je stvar u tome da ovaj sistem jos nije vidjen na nasim vodama neznam, ali mogu iz licnog iskustva reci da je ovo jedan od najpouzdanijih sistema ukoliko zelimo prezentirati neostecen i ziv keder daleko od obale zahvaljujuci jedru koga vjetar odnosi od obale. Jedini preduslov za uspjesnost ovog sistema je da lovimo na obali od koje prema vodi puse vjetar. Zbog velike mobilnosti i povrsine koju sistem pretrazuje mamcem idealno ga je koristi na velikim akumulacijama

slika

Razlicite boje takozvanog "jedra" za bolju vidljivost. Generalno pravilo je za sve plovke da se zbog veceg kontrasta na vodenoj povrsini koriste tamne boje za vrijeme jake sunceve svijetlosti, dok su jarke boje uocljivije kada je oblacno vrijeme i smanjena vidljivost

slika

Ribolov iz camca. Troling (Slepanje) mamca.
Prije nego pocnete sa lovom ovom metodom provjerite dali je dozvoljen ribolov iz plovila na vodi koju namjeravate loviti. Na nekim vodama je ribolov iz camca u potpunosti zabranjen dok se na drugim vodama mogu koristiti pente, elektricni motori ili samo vesla. Plovilo po zakonu treba biti registrovano i korisnici plovila na sebi imati plivajuce prsluke.

Izuzetno efikasna metoda za srednje velike i velike akumulacije. Sistem sa ilustracije (slika dole) se moze"frizirati" sa perlama jarko crvene boje, perli sa zveckama, propelerima i drugim efikasnim pomagalima kako bi mamac bio bolje lakse uocen od strane grabljivice. Te male sitnice nerijetko ce isprovocirati napad i kada grabljivice nisu aktivne tj. u potrazi za plijenom.

slika

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Ribolov grabljivica

Post Postao/la Seha » 05 pro 2011, 11:57

"Razliciti nacini prezentacije zahtijevaju drugacije montiranje mamca"

Montiranje kedera u prednjem dijelu.

slika

Montiranje kedera na sredini ispod ledjne peraje.

slika

slika

Montiranje kedera za hrbat i rep.

slika


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Ribolov grabljivica

Post Postao/la Seha » 05 pro 2011, 12:42

Plovci za razlicite prezentacije mamca

Klasican fiksni plovak.

slika

Klasicni propusni (klizni) plovci.

slika

Propusni plovci koji se mogu koristiti i za troling tj. slepanje mamca camcem

slika

slika

Propusni plovci za "splavarenje" (drifting).

Ovaj plovak se moze kupiti, ali i improvizovati uz malo maste i spretne ruke !!

slika
slika

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Ribolov grabljivica

Post Postao/la Seha » 05 pro 2011, 12:52

Pravljenje predveza !!

Pogledajte ne ilustracijama nacin slaganja predveza na sajli sa dvije trokuke. Ja najcesce koristim Drennan-ovu 7 strand sajlu koja na sebi ima omotac od polimer plastike. Nakon slaganja sistema cvorove lagano zagrijem plamenom upaljaca koji stopi polimer i na taj nacin "zakljuca" cvor od otpetljavanja. Ukoliko nemozete naci sajle koje imaju omotac od polimera koji sluzi da topljenjem trajno fiksira cvor na sajli mozete kupiti cjevcice koje klijestima stisnete i tako osiguravate fiksiranje donje trokuke i virble.
Ja zadnjih par sezona za stuku izradjujem predveze od floro karbonskog monofila 0.50 - 0.60 mm. Ti predvezi su dosta laksi za izradu i sama cijena je povoljnija u odnosu na cijenu sajli.
U slucaju da koristite drugi materijal monofil ili neku od upredenih struna pogledajte video klip na dnu ilustracije.
VAZNO - Prilikom vezanja svih cvorova sa monofilom i upredenom strunom potrebno je malo pljuvackom skvasiti cvor kako se struna prilikom stezanja nebi ostetila.
Kada vezete cvorove sa upredenicom napravite jedan kontra cvor nakon sto stegnete cvor i pojacajte cvor sekundarnim ljepilom. Za prvu trokuku i virblu koriste cvor sa video klipa na dnu ilustracije sistema.


slikaslika
Omcu prebacite preko trokuke i stegnite.
slika
slikaslika
Probacite sajlu kroz usicu trokuke odredite udaljenost trokuke da odgovara velicini mamca (za ribolov usidrenim mamcem jedna trokuka ide u rep druga ispod hrbata tj. ledjne peraje, a prilikom ribolova slepanjem gornja trokuka ide u usta da donja ispod ledjne peraje) gornji dio sajle prebacite preko trokuke, namotajte oko vrata 5-6 puta probacite kroz usicu i lagano stegnite.
slikaslikaslikaslikaslika

Cijevcice za fiksiranje virbli i trokuke na sajlama koje nemaju polimer omotac

slika

Video klip sa cvorom za druge materijale (monofil i upredenica).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K6e1vWVvthc[/youtube]


Ukoliko ste u nedoumici u vezi navedenih sistema postavite vasa pitanja u temi namjenjenoj za to u pod rubrici plovak. Bistro

Zaključano

Natrag na “Plovak”