Ribolov hranilicom

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

Zaključano
Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14
Ribolov hranilicom

Post Postao/la Seha » 26 stu 2011, 19:44

Ribolov hranilicom je jako efikasna i popularna metoda ribolova ciprinida (sarana, amura,mrene,babuske,karasa,klijena itd)
Zahvaljujuci tome sto svakim zabacajem punimo hranilicu i prihranjujemo istu lovnu poziciju ribu je moguce duze vrijeme zadrzati na poziciji. Kada odredite poziciju za ribolov nadjite neki orijentir na suprotnoj obali, zabacite i stavite stap u nosac da struna potone. Nakon toga namotajte opustenu strnu da se vrh stapa lagano povije. Sada uzmite vodootporni flomaster i markirajte strunu pored same masinice ili navezite komad strune od gumiranog materijala (ja koristim power gum tankog precnika). Taj stoper vam nece pretjerano smetati i cijelo vrijeme ribolova mozete loviti na istoj daljini. Ja cesto koristim i klip na spulni gdje ubacim strunu te nakon sto zabacim obavezno izvadim strunu iz klipa jer ako zaboravite izvaditi klip kacenjem vece ribe sigurno dolazi do kidanja strune zbog nemogucnosti da kocnica na masinici vrsi svoju funkciju pri bjegu ribe.

Potreban pribor:

Stap -Mozete loviti u "velikom stilu" ako imate stap predvidjen za ribolov hranilicama koji se nazivaju Fedder stapovi.
To su stapovi koji su konstrukcijski namjeni ovoj metodi ribolova. Vecinom pri kupovini dobijete i izmjenjive vrhove koji su manje ili vise elasticni i koji koriste kao vizuelni indikator ugriza ribe.
Ukoliko nemate fedder stap mozete loviti i sa drugim stapovima samo pazite da gramaza stapa moze podnijeti teret hranilice.

Stap za ribolov hranilicom:
image.php.jpg
Masinica - Mozete koristiti obicnu ili bolje baitrunner (masinica sa mehanizmom za slobodan hod spulne) masinicu sa kapacitetom od minimalno 200 metara strune u debljini 0.25

Masinica:
Shimano6000RA.jpg
Postoje 2 vrste hranilica to su takozvane in line ili linijske otvorene hranilice i polu zatvorene hranilice koje se vezu na paternoster sistemom. Slika ispod su razni tipovi poluzatvorenih hranilica.
hranilice za peteronoster rig.jpg
Slozen sistem poluotvorene hranilice na peteronoster sistemu.

A – Udica sa mamcem (u ovom slucaju paletom) na dlaci
B – Predvez od monofila ili upredene strune koja uvijek mora biti manje nosivosti od glavne strune (na kraju predveza dodana je mala virbla koja sa perlom sluzi kao stoper i gdje se veze osnovna struna
C – Praskasta prihrana u koju su ubacene palete
D – Poluotvorena hranilica
E - Perla koja stiti cvor predveza na maloj virbli
F – Osnovna struna koja uvijek mora biti vece nosivosti od preveza sa mamcem
paternoster.gif
Sistem za ribolov inline (linijskom) hranilicom se sastoji od:

A – Udica sa mamcem koji moze biti direktno na udici ili na takozvanoj dlaci
B – predvez od monofila ili upredene strune koja uvijek mora biti manje nosivosti od glavne strune
C – Virble sa kopcom ili bez nje. Koristite sa kopcom ako je potrebno cesto mijenjati predveze
D – Perle ili takozvanog stopera koji ima funkciju zastite cvora od ostecivanja udarcima hranilice
E - Hranilice koje postoje ovakve otvorenog tipa kao na slici ili polu otvorenog tipa za ribolov crvicima
F – Prihrane u koju uvijek ubacite i jedan dio mamaca na koje lovite
G – Osnovna struna koja uvijek mora biti vece nosivosti od predveza
In-line-method-feeder-rig.jpg
Mamac mozete postaviti i na takozvanu dlaku. Ovaj sistem se pokazao kao dosta efikasniji pri ubadanju ribe bilo da koristite propusni sistem hranilice ili polu fiksni.

Pogledajte video klip kako se veze predvez sa dlakom i na koji nacin vezete virblu sa predvezom i glavnom strunom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0Kk0KekB ... r_embedded[/youtube]

Ilustrativan prikaz vezanja cvora opisanog na pocetku teksta koji sluzi kao marker daljine hranilista.
1.png
2.jpg
3.png
Kad ste slozili sistem i ostatak probora ostaje vam jos da zamjesate sa vodom kupljenu ili prihranu koju ste sami kreirali od raznih vrsta brasna aroma itd. Ja uvijek praktikujem da u prihranu dodajem vodu na kojoj lovim. Suhu prihranu uspite u kantu i lagano dodavajte vodu uz konstantno mijesanje tako da dobijete ovlas skvasenu prihranu (prihrana niposto nesmije biti previse skvasena i gnjecava). Poenta prihrane nije da nahrani ribu vec samo da je privuce i zadrzi na lovnoj poziciji. Najbolje je provjeriti tako sto u saku uzmemo jedan dio prihrane i stisnemo sakom. Taj dio prihrane treba biti dovoljno ljepljiv za se drzi na hranilici, ali i dovoljno rastresit da se brzo krene otapati u vodi. Nakon testiranja ljepljivosti prihrane cijelu prihranu prosijemo na sito kako bi razbili grudvice. U takvu prihranu ubacimo i dio mamaca na koje lovimo kako bi zadrzali ribu i navikli je na nase mamce.
Mamci - kukuruz - secerac iz konzerve (vodu niposto nebacajte dodajte je jezerskoj vodi i vasa prihrana ce biti dosta atraktivnija), crvici, mesni narezak poli salama paprena sudzuka ili sir narezan na kockice, boilie, pastrmske ili saranske palete itd.
feeder_rod_setup.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi:6122
Pridružen/a:19 lip 2006, 00:14

Re: Ribolov hranilicom

Post Postao/la Seha » 26 stu 2011, 21:54

U ovom klipu mozete vidjeti kako se prakticno lovi ovim sistemom. Ja ovdje nekoristim hranilicu zbog brzine rijecnog toka vec umijesto hranilice koristim olovo svezano na peternoster sistem. Poziciju sam prije ribolova prihranio kuglama u koje sam nakon sto sam ubacio u njih sljunak, spljostio dlanovima i tako prihranio kako bi prihrana ostala na zeljenoj poziciji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SB9yAW3h3M8[/youtube]

Zaključano

Natrag na “Dubinski”