Tularaši (Trichoptera)

Moderatori/ce:emin,rusko,Kovach,angler

Odgovori
Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi:1493
Pridružen/a:13 kol 2006, 14:17
Lokacija:Jablanica
Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la Kovach » 26 sij 2011, 03:38

Evo ja ću postaviti prvu sliku i naslov, a neka neko nastavi

Tularaši (Trichoptera)

slika


Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi:1493
Pridružen/a:13 kol 2006, 14:17
Lokacija:Jablanica

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la Kovach » 30 sij 2011, 04:39

Tularaši (Trichoptera)

Tularaši su red insekata koji ima sve faze razvoja i larve im žive u vodi. Fosilni ostaci tularaša datiraju iz perioda Krede (prije 65-140 miliona godina) što znači da oni nisu tako stari kao jednod¬nevke i kamenjarke, all su ipak veoma stari red insekata. U ćilibaru koji je otkriven na Baltičkom moru identifikovano je preko 140 davnih vrsta tularaša. Danas na svijetu postoji oko 7000 vrsta, u Evropi oko 400, a kod nas se pretpostavlja da ih ima oko 300 vrsta. Insekti ovog reda jako variraju u veličini, od samo nekoliko milimetara pa sve do skoro 4 cm. Njihova boja je neupadljiva: u nijansama svijetlo krem, preko smeđe i sive pa sve do potpuno crne. Na krilima obično imaju svjetlije i tamnije šare koje su karakteristične za vrstu a koje imaju za ulogu da se tularaši “kamufliraju” i tako zaštite od predatora.
Latinsko ime Trichoptera potiče od riječi "trichos" što na Grčkom znači dlaka i "pteron" što znači krila. U prevodu "insek¬ti sa dlakavim krilima". Kada se imago tularaša pogleda pod uvećanjem vidi se da su krila ovih insekata zaista pokrivena brojnim dlačicama. Tularaši na glavi nose relativno duge antene. Njihova krila su kada ne lete položena iznad tijela kao krov na kući (neki ih opisuju i kao “šator”). Prednja krila su im uža, a zadnja, nešto šira, ali su skoro iste dužine (ili su prednja nešto duža). Kada insekt miruje krila mu sasvim pokrivaju tijelo i duža su od njega. Abdomen odraslih se sastoji od 9 segmenata, thorax od 3, a na kraju nemaju repiće. Oni donekle podsecaju na kućne moljce, pa ih neki i nazivaju "vodeni moljci" iako oni to nisu. Zapravo oni su bliski srodnici i u vazduhu dok lete oni zaista liče, međutim, kada negdje slete sličnost prestaje, jer moljci drže krila u drugom (horizontalnom) položaju i njihova krila su pokrivena “prahom” odnosno veoma malim Ijuspicama. Konačno, moljci su isključivo kopneni ins¬keti, a tularaši vodeni. lpak, granica među ovim srodnim grupama insekata nije tako jasno povučena pa se mogu sresti moljci koji donekle liče na tularaše i obrnuto. Karakteristika je i jednih i drugih da su uglavnom slabi letači
Za razliku od jednodnevki i kamenjarki, tularaši imaju potpuni životni ciklus karakterističan za insekte, a koji se sastoji iz sljedećih stadijuma: jaje, larva, lutka i krilati insekt (imago).

slika
Kampodeidna larva Ryacophila sp.

Dužina inkubacije tularaša u jajima zavisi od temperature vode u kojoj se nalaze, što je voda hladnija taj period traje duže. Većina tularaša ima jednogodišnji ciklus, koji započinje izleganjem larve iz jajeta. Sasvim mlade larve se razlikuju od starijih po dimenzijama pojedinih dijelova njihovag tijela. Tularaši imaju 4-6 larvenih stadijuma kroz koje prolaze. Larve brže rastu tokom ljeta, a sporije tokom zime. Zapravo, tokom zime se javl¬ja stagnacija u porastu. Postoje dva tipa larvi trihoptera: one koje grade kućice (eruciformne - "nalik na gusjenice") i one koje ne grade kućice (kampodeidne ¬"nalik na crve"). Svima koji su bliski sa živim svijetom rijeka i jezera poznati su tularaši koji grade cjevaste zaštitne kućice od najrazličitijeg dostupnog materijala (pijesak, kamenčići, biljni materijal). U nekim nasim krajevima ih zovu i "čauraši". Oblik kućice je obično karakterističan za jedinke vrste ili roda, ali se ne može smatrati dovoljno pouzdanim za sigurnu identifikaciju. Smatra se da je tip kućice određen načinom života larvi pojedinih vrsta. Na primer, larve koje žive u brzim potocima grade kućice od težeg materijala (često ugrade i po neki veći kamenčić) dok one koje žive u mirnoj vodi koriste više biljni materijal. Neke jezerske vrste čak umjesto da grade kućicu uvlače se u cjevaste djelove slamke. Larve se kreću po dnu zajedno sa kućicama i sa njihovim porastom postoji potreba za izgradnjom sve većih kućica. Treba imati u vidu da kod nas postoji isti broj (po šest) familija tularaša koji grade i onih koji ne grade kućice, ali se smatra da ima više vrsta koje grade kućice. Larve koje ne grade kućice gmižu po dnu za koje se čvrsto drže svojim snažnim nožicama. Hranu najčešće love pomoću vrećastih mrežica koje prave na dnu rijeka. U sporijim ili stajaćim vodama postoje i vrste koje slobodno plivaju. Neke larve se hrane drugim manjim životinjama (carnivore), što se posebno odnosi na larve najvećih vrsta za koje se smatra da mogu da budu opasne po populaciju manjih jednodnevki u rijekama gdje se dosta namnože.

slika
Eruciformna larva izvađena iz kućice

Druge larve su biljojede (herbivore), iako tih vrsta nema mnogo. Konačno najveći broj larvi su omnivore koje mogu da koriste najrazličitije izvore hrane. Larve tularaša predstavljaju značajnu hranu za pastrmke, bilo da grade kućice Iii ne. Za pastrmke ne predstavlja nikakav problem što su neke larve u kućicama - one ih uzimaju i takve. Zbog toga se mogu koristiti imitacije Rhyacophila Larva i Cassed Caddis koje postoje u većem broju kombinacija boja.

slika
Casses Caddis

slika
Rhyacophila Larva

Kada larva završi razvoj ulazi u stadijum lutke. One vrste koje grade kućice zatvore se u njima i kućicu fiksiraju negdje na dnu rijeke.

slika
Larve i lutka tularaša

Larve koje ne grade stvore neku vrstu zaklona od pijeska i kamenčića obično na većem kamenu na dnu. U tom periodu lutke stvore zaštitnu ovojnicu (kokon) oko sebe i miruju, a njihovo tjelo se transformise. U toku perioda lutke dešavaju se značajne promjena na tjelu tularaša. Lutka dobija osnovne karakteristike odraslog insekta. Formiraju se krila, koja su postavljena ispod tjela. Tjelo se takođe potpuno formira kao i noge. Ispod lutkine košuljice nazire se odrasli insekt koji će u odgovarajućem trenutku izletjeti iz nje. Trajanje ovog perioda u životu tularaša je obično oko 2 nedelje. Iako to može biti duže ili kraće. U odnosu na larve, lutke izgledaju drugačije - na njima se vide začetci krila kao i nožice slične onima koje ima imago. Kada se transformacija završi, lutke snažnim vilicama progrizu otvor na zaštitnoj ovojnici i kućici i kreću na neizjvestan put prema površini vode. Na površini dolazi do relativno brzog presvlačenja, odnosno izlijetanja krilatog imago tularaša iz košuljice lutke. Neke vrste aktivno plivaju ka površini dok druge to postižu nagomilavanjem gasova ispod lutkine košuljice. Presvlačenje se dešava tako što na leđnom dijelu dođe do pucanja lutkine košuljice usljed pritiska gasova koji se tu akumuliraju. Kroz taj otvor krilati insekt vrlo brzo izlazi, njegova krila se oslobađaju i sposoban je da poleti u vazduh. Izlijetanje jedinki iste vrste često umije da bude masovno jer u zavisnosti od temperature vode one u istom periodu dostižu određenu fazu zrelosti. Najviše vrsta izlijeće u ljeto i jesen, a manje u proljeće. Neke vrste izlijeću kasno noću, a neke izlaskom na kamenje na obali - zbog toga lutke tih vrsta najčešće izbjegnu da ih pastrmke pojedu. Međutim, lutke onih vrsta koje izlijeću iz otvorene vode, a posebno one koje to čine dok još ima nešto dnevne svjetlosti, su važna hrana za pastrmke,a time i značajan uzor za imitirajnje.

slika
Tularaš koji suši krila poslije izlijetanja

Postoje mnoge verzije mušice koja se zove Caddis Pupa ili Sedge Pupa, sve su one relativno jednostavne, ali izuzetno lovne u vrijeme kada tularaši masovnije izlijecu iz vode.


lako ima mnogo vrsta, njihove lutke se malo razlikuju a njihova tijela su obično zelene, žute ili svijetlo smeđe boje. Tačna identifikacija pojedinih vrsta tularaša je uglavnom nepotrebna, jer se sa imitacijama u par navedenih boja i nekoliko veličina pokrivaju gotovo sve vrste tularaša. Krilati tularaši se udaljavaju od rijeka iz kojih su izletjeli i kriju se u vegetaciji. Ponekad su u stanju da se udalje i nekoliko kilometara od rijeke. Tokom većeg dijela dana,ovi insekti neupadljivih boja se kriju u vegetaciji i na drugim pogodnim mjestima.

slika
Imago tularaša

Dužina života imago oblika je obično nekoliko dana, iako izuzetno to može biti i duže. Obično su tularaši aktivni tokom noći, jutra i sumraka. Mužjaci i ženke se nalaze uz pomoć mirisnih žljezda koje posjeduju mužjaci. U to vrijeme dolazi i do sparivanja mužjaka i ženki poslije čega se ženke vraćaju na vodu de snesu jaja. Njihova jaja su obložena ljepIjivom masom koja omogućava de se prihvate odnosno zalijepe na nekom mjestu na dnu rijeke. Ima više načina na koji ženke tularaša polažu jaja, pri čemu to nije specifično za vrstu. Jedinke iste vrste mogu da se različito ponašaju, zavisno od okolnosti.
Ukupno ima pet različitih metoda polaganja jaja:
1. ženka dodiruje površinu vode vrhom abdomena leteći nisko iznad nje i polaže po nekoliko jaja odjednom:
2. ženka sleti na površinu vode, položi nekoliko jaja, zatim leti dalje i ponavlja postupak;
3. ženka ulazi u vodu sa obale, roni i polaže jaja na dnu;
4. ženka pliva po površini vode a zatim zaroni i polaže jaja na dnu i
5. ženka snese jaja izvan vode, obično na vegetaciji u blizini a larve padaju u vodu odmah po izlijeganju.

Očigledno da se ovako različiti vidovi ponašanja ne mogu imitirati jednom vrstom vještačkih mušica.
Ponašanje ženki pri polaganju jaja je izuzetno značajno kako za pastrmke koje se njima hrane tako i za način na koji ćemo voditi vještačku mušicu. U slučajevima kada se sve odvija na površini vode plivajuća mušica će biti vrlo uspješna, ali kada ženke zaranjaju u vodu onda je vlažna imitacija pravi izbor.

slika
Pogled na zrelog tularaša odozdo

Postoje brojne imitacije krilatih tularaša. To su sve vrlo uspješne i dobre vještačke mušice kada se upotrijebe u pravom trenutku. Pri tome ne postoji potreba za imitiranje pojedinih vrsta jer pastrmke nisu posebno isključive kada se hrane ovim insektima. Potrebno je samo uskladiti osnovnu boju i veličinu imitacije sa vrstom kojom se pastrmke hrane i to će biti dovoljno za uspješan lov. U osnovi postoje tri grupe imitacija krilatih tularaša.
To su sljedeće grupe:
1. Nisko plivajuće, koje leže u samoj vodenoj površini (Poly Caddis) i imitiraju ženke koje polažu jaja ili su
uginule poslije toga čina.

slika
Poly Caddis

2. Srednje plivajuće (Elk Hair Caddis), koje imitiraju novoizašle tularaše koji suše krila na površini vode.

slika
Elk Hair Caddis

3. Visoko plivajuće (Cinnamon Sedge, Henryville Special) koje imitiraju tularaše koji intenzivno lete nad samom
površinom vode.

slika
Cinnamon Sedge

slika
Henryville Special

Svaka od tih grupa imitacija Ima svoje mjesto u raznim taktikama mušičarenja, a "srednje plivajuće" mogu, kao međuvarijanta da posluže i kao uni¬verzalne. Svim ovim mušicama se može loviti na više načina. Prije svega puštajući mušicu da je voda nosi prirodno, ali je moguće pastrmku izazvati i povremenim potezanjem mušica po površini vode, čime se imitira određeno ponašanje tularaša. Ove mušice se mogu ponekad vući preko površine rijeke, poprečno ili uzvodno, kada se vidi da prirodni insekti ispoljavaju takvo ponašanje. Konačno, ove imitacije se mogu potopiti i vući ispod površine vode čime se imitiraju ženke koje su zaronile da polože jaja. Mogućnosti ima mnogo a ograničenja su samo u mašti samog ribolovca. Tularaši, u svojim različitim fazama razvoja mogu da prirede neka od najljepših ribarskih iznenađenja tokom sezone. Njihove imitacije su jednostavne i njima se lako lovi. Insekti su obično krupniji od drugih tako da ih pastrmke uzimaju halapljivo i nisu previše oprezne. Zbog toga vrijedi u svojoj kolekciji imati dovoljno mušica koje imitiraju ovu važnu grupu insekata.

Ilustracije i tekst iz knjige
"Znakovi na vodi"

Eto drage kolege mušičari, znam da ovi iskusniji znaju i malo više od ovog teksta o tularašima ili nekim drugim vrstama insekata, ali cilj mi je bio da pokrenem ovu temu, a prije svega da pomognem kolegama koji su tek "zakoračili" u svijet mušičarenja ili će to tek uraditi. Nisam ni ja nešto iskusan mušičar, ali svaki trenutak koristim da pronađem neki dobar članak ili knjigu koja će upotpuniti moje znanje, a samim tim i ribolov učiniti uspješnijim. Na kraju, zašto ne uložiti malo truda i to podjeliti sa svojim kolegama.

BISTRO!

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi:4867
Pridružen/a:16 ožu 2009, 18:16
Lokacija:USA

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la montana » 02 tra 2011, 08:22

"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."

Avatar
zlaja
Nobelovac
Postovi:4882
Pridružen/a:17 sij 2007, 20:39

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la zlaja » 02 tra 2011, 21:28

Naši stariji ribolovci su poznavali tulare i nama kao klincima objašnjavali kako doći do njih,ima jedan bistar potok koji ulijeva u rijeku Bosnu,u određeno doba ljeta smo išli da skupljamo tulare u košuljicama od šljunka-sitnog kamena to nam je bio vrhunski mamac za klena,trebalo je samo udicom zakačiti za vrh larve i tako je izvući iz košuljice...
Hvala raja podsjetili ste me na djetinjstvo...

Avatar
montana
Nobelovac
Postovi:4867
Pridružen/a:16 ožu 2009, 18:16
Lokacija:USA

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la montana » 03 tra 2011, 05:58

Ih, kad se jos zamusicaris i navezes par crva i sedzeva, osjecaces se k'o djecacic. Nece ti vise trebati ni "Kladanjska hladna vodica"! <djed>
"Kad bi se svi ljudi koncentrirali samo na bitne stvari u zivotu, nastupila bi velika nestasica musicarskog pribora!"

"Da je Bog predvidio ljude kao vegetarijance, vjerovatno bi smo svi sada musicarili karfiol."


Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi:1493
Pridružen/a:13 kol 2006, 14:17
Lokacija:Jablanica

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la Kovach » 03 tra 2011, 19:31

Mramorni tularaš (Hydropsyche sp.)

slika slika

Iza mušičarskih imena Gray Flag i Marbled Sedge kriju se tularaši roda Hydropsyche. Nazivi Sivi i Mramorni tularaš su nam mnogo prihvatljiviji, a insekti su ih dobili od ribolovaca koji su njima ujedno opisali izgled krila zrelih insekata i definisali izgled svih realističnih imitacija vezanih za ovaj rod. Za insekte ovog roda karakteristično je da u larvenom stadijumu ne grade kućice u vidu čaura već se slobodno kreću po dnu. Zreli oblici imaju krila sivo-maslinaste boje koja ponekad idu i ka braon nijansama sa manje ili više izraženim šarama na krilima, Velika sličnost u izgledu zrelih jedinki Hydropsyche tularaša stavila ih je pod dva navedena popularna imena dok su im ribolovačke imitacije identične. Njihove larve žive na dnu rijeka i jezera gradeći među kamenjem zaklone od sitnih kamenčića i pjeska. Oni im služe kao sklonište i kao zasjeda iz koje kontrolišu svoju mrežicu za lov sitnijih organizama. Nisu u potpunosti vezane za to sklonište već iz njega često izgmižu i tada su izložene pogledu riba koje se veoma često hrane na samom dnu. Pojačani vodostaji mogu larvu odnijeti iz njenog sklonista i u takvim momentima pastrmka ih još lakše sakuplja.
Larve svih tularaša posjeduju kontrast boja izmedu grudi sa glavom i abdomena koji ribe veoma lako registruju. Boja abdomena larvi Sivih i Mramornih tularaša kreće se u rasponu od zelene do zlatno maslinaste. Grudi i glava obojeni su braon ili crno. Na djelovima naših pastrmskih rijeka sa umjerenijom brzinom toka i dnom od sitnijeg kamenja larve Hydropsyche pellucidula i H. instabilis čine u velikom dijelu mušičarske sezone dobar dio pastrmkine ishrane sa dna. Bjelasanje na dnu rijeka znak je hranjenja riba koje se okrecu da bi lakse pakupile nimfe ili larve sa kamenja ili iz kanala među njima. U takvim situacijama ribolovačko rješenje situacije je lov u dubini nekom od brojnih imitacija larvi. Nas prijedlog Net Builder imitacija larve kaju treba navesti u vidno polje ribe na način kako joj nailazi i njena prirodna hrana. April, maj i jun su meseci u kojima je većina Hydropsyche larvi jos uvijek na dnu pa su neizostavne i u ishrani pastrmke kao i njihove imitacije u kutijama ribolovaca. Udica i otežanje same imitacije ;dovoljne su da sa dovoljno dugim predve zom spuste larvu na dno kojim bi ona trebala da se kotrlja ili kreće neposredno iznad njega da bi bila primjećena i prihvaćena od ribe.

slika slika
Net builder Hydropsiche sp.

Sljedeća ključna faza u životu svakog tularaša je transformacija larve u lutku i njen izlazak u vazdušnu sredinu kako bi nastavila život kao zrela jedinka. Taj dio puta iz vode ka vazduhu je izuzetno osjetljiv što zbog izloženosti lutke pogledu riba, što zbog često nepovoljnih vremenskih prilika za njihovo izleganje na površini. I tijela lutaka zadržavaju svoj kontrast između abdomena i glaveno grudnog dela, a on je najčešće zelenocrn. Taj odnos boja je najbolji i za imitacije larvi a elementi poput začetaka krila kod lutaka, tri para nogu i pipaka imitiraju se nekim od pera tipičnim za mekonoge imitacije.
U danima kada rojenja počnu, a traju od sredine maja do kraja avgusta, lutke Hydropsyche roda mogu ponekad biti jedina hrana riba. U takvim trenutcima pastrmka će iskazati svu svoju selektivnost i reagavati samo na imitacije koje predstavljaju ono čime se trenutno hrani. Lutke se često gomilaju pod površinam i voda ih tako nosi dok ne svuku tanku košuljicu koja skriva tjela i krila zrelog insekta. Pastrmka ih baš tada sakuplja što se na površini manifestuje kao manje ili veće ključanje vode. Ukoliko insekt ipak poleti pastrmka će po pravilu i skočiti za njim. Znači, kombinacija kuvanja i Skakanja bi bili pouzdani znaci da su tularaši u rojenju. Veći broj insekata uspjeva da poleti pa će to biti još jedan pouzdan vizuelan znak da su to baš Sivi i Mramorni tularaši. Imitacije faze lutke koja će sasvim sigumo dati dobre rezultate je Green Caddis Pupa.

slika
Green Caddis Pupa

Olive Elk Hair Caddis će biti odlična opšta imitacija zrelog tularaša koji pluta na vodi nakon rojenja. Bilo da su u pitanju sivo maslinasta krila Hydropsyche pellucidula ili mramorno prošarana krila H. instabilis, utisak koji ova jednostavna i univerzalna imitacija ostavlja na ribu će biti sasvim dovoljan za uspješan lov. Poput Sparkle Dun imitacija i tularaši imaju svoje imitacije insekata koji nisu uspjeli u potpunosti svući košuljicu lutke. To su X Caddis imitacije koje poseduju odredenu dozu univerzalnosti pa su veoma primjenjljive i u situacijama sa jednodnevkama sličnih boja.

slika
Olive Elk Hair Caddis

Zrele ženke se nakon oplodnje vraćaju na vodu i predstavljaju treću fazu interesantnu kako za ribe tako i za ribolovce. Njihov povratak je vezan za ljetnje predvečeri kada u jatima lete uzvodno do mjesta na kojima će položiti svoja jajašca. U takvim trenutcima pastrmka podjednako napada i plivajuće i vlažne imitacije tularaša sivih krila. Napad na plivajuće imitacije lakše je registrovati u uslovima slabe osvjetljenosti, pa bi plivajuće imitacije poput Spent Partridge Caddis bile dobro rješenje za lov u tom trenutku.

slika
Spent Partridge Caddis

Iz knjige "Znakovi na vodi"

Evo nesto i o Mramornom tularasu cije se larve pojavljuju u aprilu, a rojenje traje od polovine maja do avgusta. Dakle aktuelan citavu musicarsku sezonu. Tu su i slike imitacija kako larvi tako i ostalih stadija razvoja mramornog tularasa.

BISTRO!

Avatar
tommylee
Nobelovac
Postovi:3038
Pridružen/a:21 srp 2010, 13:03
Lokacija:Zvornik
Kontakt:

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la tommylee » 08 vel 2012, 21:09

Nisam siguran ali mislim da je ovo tular,još nisam ovladao entomologijom:

slika

A ovo bi trebalo da je Hydropsyche:

slika

Sve naše vode su bogate insektima ali stanje sa ribljim fondom je katastrofa.Neću zaboraviti prizor na toku Drine u Zvorniku.Kada su se mušice masovno rojile a ni jedno kupljenje nisam vidio!

Avatar
angler
Nobelovac
Postovi:5498
Pridružen/a:23 lip 2006, 07:49
Lokacija:Pored vode
Kontakt:

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la angler » 08 vel 2012, 23:53

To sto kazes za rojenje i kupljenje i ja sam mislio da je razlog sto je riba istrjebljena i to stoji ali me mnogo puta zbunilo da se riba ne dize na rojenje muha iako znam da ribe ima u izobilju. Poneko dizanje na odredjenu muhu i to je sve. Sta je razlog nemam pojma ali tad izludim dok ne potrefim tu koju kupi...obicno je ne pogodim :mrgreen:

Avatar
tommylee
Nobelovac
Postovi:3038
Pridružen/a:21 srp 2010, 13:03
Lokacija:Zvornik
Kontakt:

Re: Tularaši (Trichoptera)

Post Postao/la tommylee » 09 vel 2012, 10:19

Ovdje kod mene nema ni lipljena ni pastrmke,a živim pored Drine! Da bih lovio neku od njih moram ići najmanje 60Km u jednom pravcu.

Odgovori

Natrag na “Entomologija”