Varaličarenje Soma (pribor i varalice)

Kako, čime, na koji način, gdje, kada...svaka riba - jedna tema

Moderatori/ce:emin,AlaS,zlaja,svirac

ruba
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Re: Varaličarenje Soma (pribor i varalice)

Post Postao/la ruba » 23 ožu 2010, 23:01

odosmo mi na stapove,nigdje soma u temi niti varalice?No jel ko ulovio kojeg ove godine na sta i gdje :?: bistro
Ruba Vobleri

zlaja
Nobelovac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1275: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Post Postao/la zlaja » 23 ožu 2010, 23:08

Alas zna bolje o somu , ali ja ću ti druže reći o blinkeraju,ništa dok vrba ne pusti list kraj Bosne , staro pravilo koje uvijek važi :wink:

AlaS
Nobelovac

Post Postao/la AlaS » 23 ožu 2010, 23:34

tema se zove varalicarenje (pribor i varalice) tako da su stapovi na pravom mjestu u ovoj temi mozemo o stapovima,masinama i varalicama do mile volje i nismo u <offtopic>
Zlaja podpisujem nista dok vrba ne pusti sok,ako to pravilo vrijedi u zadnjih 100 godina zasto nebi vrijedilo i za ovu 2010 :grin:

evo nesto zanimljivo za sve blinkerase
pa vi sad pogledajte kako varalice unutra izgledaju i koje su kriticne a koje pouzdane upravo za soma wobleri ,obratite paznju na armaturu koja ide do kljuna a koja ne
http://xoomer.virgilio.it/cjbur/a_xray.htm
slika
Bistro

zlaja
Nobelovac

Post Postao/la zlaja » 23 ožu 2010, 23:52

Svaka čast na postavljenoj temi,već ja to odavno znam,zato sada ispitujem ove sa naši prostora.
Kod firmi Monarch i Monarch Dok je kompletna izrada bolje riješena nego i jedna rapala,nakuso sam se polomljeni kljunova i strgani žica, ali nikad sa ribom to je sreća već kad zakačim negdje za prepreku pa vučem ko konj dobijem nazad od male rapalice dt samo kljun,treba zakačit neku ozbiljnu ribu da strga vobler a i to raja po ovim našim ribolovnim forumima piše...

AlaS
Nobelovac

Post Postao/la AlaS » 24 ožu 2010, 00:43

Evo malo o varalicama koje ja koristim za soma (sve osim poppera) njih od ove sezone pocinjem zabacivati

Najbolje su se pokazale effzett kasike dali obicne ili duple svejedno /ja vise volim obicne/
slika
duplerica
slika
evo jedna i Heintz orginal
slika

Zatim dolaze wobleri raznih vrsta sa zveckom i bez naravno velicina je od 7 cm pa gore
Rappala jointed

slika

Jako dobro se pokazali twisteri i silikonske ribe
twister

slika

silikonska ribica
slika

eh evo i poppera
Dam effzett popper

slika

FBF frog popper ovo mi je favorit za ovu sezonu
slika

i naravno popper kad nista drugo neradi ovaj uvijek radi :grin:
slika

Bistro
slika
Bistro

ruba
Nobelovac

Post Postao/la ruba » 24 ožu 2010, 00:57

ovaj red bull poper ti je super ozbiljno
Ruba Vobleri

AlaS
Nobelovac

Post Postao/la AlaS » 24 ožu 2010, 01:07

ruba je napisao/la:ovaj red bull poper ti je super ozbiljno
jaro ovo se baca tek nakon 10tak piva i koji gutljaj rake /sramota brate/ :grin: ovaj popper pravi val metar u precniku hahaha
slika
Bistro

enko
Književnik

Post Postao/la enko » 24 ožu 2010, 01:11

angler je napisao/la:Licno ne mislim da treba jaci stap od recimo Sportex Kew Sea Spin 100g na nasim prostorima. Za sve preko toga treba ribe traziti vani. Doduse, neko lovi mladicu sa 300g sto je po meni vec stap za more ili za Volgu. Ko voli glisirati ribe, bujrum.
Vjeruj mi da treba.Ja sam na Bosni prosle godine na saranski stap 3libre imao soma oko 14 kg i to sam ga dobio na kasiku na jednom preljevu.Kad je pokusao da legne i opustio se svom tezinom da ga struja nosi stap je bio na ivici loma.A na isti taj stap su vadjeni sarani priblizne kilaze i podnosio je te tezine bez ikakvi problema.Naravno zavisi dosta toga od terena gdje se lovi i koliki se somovi love.

Ja licno rijetko pecam soma i nisam bas nesto vican varalicarenju prosle godine sam malo bacao pred mrak kasike i imao sam solidan uspjeh.I iz svog nekog iskustva mogu reci da velikog soma nema bez varalice.

zlaja
Nobelovac

Post Postao/la zlaja » 24 ožu 2010, 01:15

Alas i Enko daj se malo se raspišite o vođenju kašike,kako ide drifting po dnu tj.da li tad kača,kako prilikom džigovanja som napadne,kako radiš običnu vuču,ma sve me interesuje

AlaS
Nobelovac

Post Postao/la AlaS » 24 ožu 2010, 01:21

Evo kratko od mene ja nepustam kasiku na dno nikad vecinom je to metar ispod povrsine mada bi trebalo po pravilu po samom dnu da se vodi ali kace se kasike to nije normalno ,vodim je kao obicni meps jedino sto dzigujem par puta dok namotavam znaci trzaj i mali zastoj da se vrati na odredjenu dubinu pa opet motaj trzaj pa stop,ja mislim da som bas uzima u propadanju kasiku a mozda i grijesim,evo Enko nek dopuni ili ispravi moj post kako on to radi
slika
Bistro

ruba
Nobelovac

Post Postao/la ruba » 24 ožu 2010, 01:25

vjerovatno da treba jaci stap al ne i pretjerano,sigurno ste gledali video klip sa save varalica 1-2 dio covjek sa 80 gramcem stapom savlada soma 38 kg jos je voda jaka bila.treba znaci i iskustva
Ruba Vobleri

enko
Književnik

Post Postao/la enko » 24 ožu 2010, 03:19

zlaja je napisao/la:Alas i Enko daj se malo se raspišite o vođenju kašike,kako ide drifting po dnu tj.da li tad kača,kako prilikom džigovanja som napadne,kako radiš običnu vuču,ma sve me interesuje

Ja bi ti rado objasnio al stvarno nemam pojma.Ja u 99% slucajeva pustim da kasika padne na dno ili blizu dna i onda krenem lagano da motam masinicu.Isto kao i blinker.

E citao sam da u ljetnom periodu ko varalicari preko dana da tada kasika ide na max metar dubine jer je som u vecini slucajeva blize povrsini sunca se

angler
Nobelovac
Kontakt:

Post Postao/la angler » 24 ožu 2010, 05:16

zlaja je napisao/la:Angler vjeruj mi švabe su zadržale kvalitet štapova , sada svi proizvode na istoku.Sportex je otvorio pogon u Tajvanu i kupio nove mašine , isti kvalitet ali jeftinije ruke,Hardy proizvodi isto u Tajvanu,Daiwa u Kini i Tajlandu i neke modele u Škotskoj,Shimano proizvodi u Kini. Uopšte više nije mjerilo porijeklo tj.zemlja proizvodnje , bitan je kvalitet koji se dokaže u ribolovu.A zašto mi blinkeraši kupujemo više štapova ? Pa zato što baratamo različitim težinama varalica,lovimo različite ribe na različitim vodama , za svaku grupu varalica i situaciju na vodi moramo imati adekvatni pribor, raja meni je blinkeraj vezan za srce, vjerujte čisti ŠEJTANLUK :twisted:
Ne mogu nista tvrditi 100% vezano za Sportex stapove (99% mogu :lol: ) koji se proizvode negdje tamo ali primjetices Zlaja da niko od nabrojanih proizvodjaca stapova svoje top modele ne proizvode "tamo negdje" vec u kuci. Neke Daiwine cak rade licno Englezi. Nekada je AbuGarcia sve spinerske masine radila u kini osim Suverana. Na pitanje jednog urednika magazina, ako tvrde da su i kineske dobre masinice zasto onda i Suverana ne rade tamo? predstavnik AbuGarcie mu se samo nasmijao. Poslije par losih iskustava nastojim svim silama da kad nesto kupujem, "markirano", kupim sa porjeklom proizvodnje iz zemlje maticne kuce. Evo par primjera mada ne vezanih za ovu temu. Kupim mobitel, povodeci se tim da je Nokia made in PRC pod nadzorom kvaliteta i cvrc, rikne nakon par mjeseci. Nokiu Made in Hungary handrim vec 3 godine i nemogu joj dohakati. Ovdje gdje sam sad, stoje "rafe" digitalaca fotoaparata. Pita me covjeka, hoces iz PRC ili Japanski. Japanski su naravno skuplji. Ma kontam hajde, Nikon je Nikon, jaka kontrola kvaliteta, pa uzmem iz anamo zute PRC drzave i poslije ravno 3 mjeseca cvrc, "rikno". Poslije uzmem Made in Japan Panasonic i nemogu mu dohakati, radi ko "svajcarac". I da ne nabrajam jos slicnih "dogodovstina" koje su mi pojele zivce i stekle nepovjerenje. Lose iskustvo sa stapom iz PRC-a sam imao jednom. Cormoran i to u klasi skupljih je ciknuo na sredini donjeg dijela 'nako, uzduzno, sto se moglo vidjeti samo kad se dobro savije. E da mi je vidjeti Mercedes Made in Kina <valjanjeodsmijeha>

I na kraju, sto se tice kontrole kvaliteta. Nema sanse da Svabo kontrolise sve Kineze koji rolaju blank na mandrelama. Moze kontrolisati samo pod kojom temperaturom i pritiskom se isti peku. Ili da prekontrolise sve stapove da li su karike zaista postavljene duz "kicme" stapa. To je onaj fol, zamahnemo varalicu, a stap sam od sebe pukne. Ili na masinici da kontrolise da li je mali zuti pretegao maticu na koji pricvrscuje rotor preko kuglicnog lezaja. Zato prvi lezajevi koji riknu su upravo ti. Malo morgen. Toliko o kontroli kvaliteta. Ima jedan fol koji sam primjetio vezano za masinice. Zanimljivo je da kad izvadimo iz kutije masinicu koja je proizvedena u kini da joj je kocnica dibidus zategnuta. Mali zuti samo zna da saraf treba stegnuti :lol: Obratite malo paznju na to.
Kontrola kvaliteta se odnosi samo na to da je masinica zaista napravljena, recimo od legure magnezija, da su dijelovi zaista pocincani sa legurom titanija, da je grafit zaista od xy mil psi modula itd.

Sto se tice jacine stapa evo jedne ciste racunice. Sarandzije vade sarane od 20, 30 i kusur kila sa stapom cca 3 libre. Isti sarani se vrzmaju i oko panjeva i ko zna gdje. A racunica ovo kaze. Stap jacine 3lb x 454 / 13 = 104.77g (neka me neko ispravi ako grijesim)
Ipak, izbor jacine stapa je prije svega stavar pojedinca, njegovog umjeca, iskustva i ubjedjenja. Za stuku je stap od 80g i tacka. Zato i pise na njima Pike ali masa raje ne silazi ispod 120g.

Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje

Post Postao/la Seha » 24 ožu 2010, 13:02

Dosta ste napisali u medjuvremenu.
Za soma je sto se kasika tice dupli dam efzet je kultna varalica.. Na oko pre jednostavna i slampava ,ali ljudi se kunu da ima ubitacnu vibraciju i zveckanje koja soma izludi..
Sto se tice Sportexa i oni su malo brljali jedno vrijeme sa proizvodnjom vani i sto mi je iskreno drago brzo su dosli pameti i uveli mozda i strozu kontrolu proizvodnje vani nego u samoj Njemackoj. Imali su dosta gresaka u samim finalnim tj. kozmetickim radovima pa su Made in Germany pisali nekako da se upisas od smijeha..
Sto se tice mita o Njemackoj perfekciji dovoljan je dokaz da su Tas-ovi golfovi bili za klasu bolje sastavljeni nego oni iz Svabije.. To ce vam potvrditi svaki iole iskren mehanicar iz tog vremena..
Nemogu i nikad necu generalizovati ali neke fakte ali kad ti sportex ponudi dozivotnu garanciju onda manje boli i kad pukne nepuca po novcaniku ;)
Izbor gramaze za soma (kao i za druge vrste) diktiraju uslovi u kojim se stap namjerava koristiti. Neke stapove deklarisu na naprimjer 160 grama ,a u stvari oni su u dusi nesto sasvim drugo.. Sama akcija blanka i raspored vodilica vise uticu na sam osjecaj i cesto zna prevariti ukoliko kupujemo pribor sabloniranim pristupom tj. odes u prodavnicu i kupis stap vodjen samo gramazom stapa nevodeci racuna o samoj akciji tog blanka.
Ja sam se nalovio kao u prici stuka preko 10 kg loveci sa 40 gramcem brze akcije koji je po meni vise imao snage u donjem dijelu kicme nego vecina 60 gramaca koje sam imao u ruci.
Sa tim stapom na Bosni bi mogao samo sjediti i plakati za somom koji je krenuo u maticu..
Mozda je neko od vas gledao video kad Suzy zakaci dzinovskog tolstolobika na dunavu sa cormoran-ovim 120 gramcem.. Jest muka ali je ceif za 10+
Mora se naci neki kompromis u svemu pa i pri izboru stapa. Ja sam sa ovim stapom koji imam odlucio zrtvovati ceif sa manjim primjercima za to da kad i ako dodje veliki imam puno povjerenje u pribor kojim lovim.. Sila je to burazeru i tu silu treba zaustaviti u namjeri da ode negdje gdje nezelis. Raspisah se ja
slika

zlaja
Nobelovac

Post Postao/la zlaja » 24 ožu 2010, 16:59

Svi pa čak i oni što su bili skeptični što pecaju novim sportex štapovima su oduševljeni.Svi tvrde da je bolja obrada oprema na štapu itd.Ali oni što pecaju a ne oni što teoretišu i kontratrgovci što prodaju ili reklamiraju drugu firmu.Na hiljade zadovoljni kupaca novog sportex-a širom Evrope govori da su uspjeli da održe i ime i kvalitet.Ipak imaju svoj pogon ne kupuju pa preprodaju, ja nisam sad navijački orjentisan zajedno sa većinom ribolovaca volim ono made in...ali to je otišlo u istoriju u ovo vrijeme to je čista eskluziva sa ogromnim cijenama a pomalo i snobizam,za štap i mašinicu takve vrste treba odvojiti novac u visini polovnog automobila a može se probrati fin i upotrebljiv pribor za normalne pare.Svoje mašinice od firme ryobi stvarno ne žalim,nakon godina pecanja i razni udaraca i kidanja špage preko štapa i mašinice i razni peripetija samo mogu pofalit da rade kao da su juče iz dućana.Sportex carat zander za vobleraja profinjen štap,debele stijenke,dobro prenosi vibracije nevjerovatna snaga a samo piše germany.Angler ima veliko iskustvo i nakuso se ti kin.proizvoda ali odgovorno tvrdim da se pribor za ribolov može probrat a da se ne diže kredit i love dva žiranta

Odgovori

Natrag na “Varaličarenje po vrstama riba”