Sve ukupno sam imao 3 promasaja, jedno kidanje i 2 izvadjene ribe!
Izvidnica:
Posto mi auto ima zadnju vucu, nisam se upustao u bas prave avanture jer je bio snijeg u fazi otapanja.
Obisao sam pristupacnije terene i isplanirao jedno nocno (Cetvrtak) i jedno jutarnje (Subota) ribarenje..
Cetvrtak 6.1.2011
Uzaludno cesljanje lokacija za smudja, kao da ga nema sto me uopste ne cudi kad vidim broj ribolovaca na vodi koji se pripremaju za vecernju avanturu, a obavezan dio opreme je kuka

Pronalazim jednu lokaciju na izgled bezveze, ali idealno mjesto.
Dva promasaja, a nakon 10 minuta jos jedno na ocigled jednog radoznalog djeda koji ubrzo poziva druzinu, dolaze 4 ribolovca i sjedaju mi maltene za vrat, naravno hvatam maglu.
Pitaju me: sto ne lovis dalje? Ma nesto mi mrsko, odo da probam soma, ispracaju me uz smijeh sa konstatacijom da ne izmisljam toplu vodu vec da se fokusiram na smudja jer soma nema!
Postavljam kopyto sa podvezom od najlona 0.16mm kako bi samo ispitao teren i lakse otkinuo ako zapnem negdje.
Naravno grana je pod vodom na dubini oko 6 metara, a na njoj je more najlona i raznog smeca.
Odlazim uzvodno nekih 10 metara kako bi izbjegao kacenje, storm je na kraju strune sa malim predvezom (tanka sajla od 10 cm).
Prvi zabacaj i riba je tu, nakon 10-ak minuta je vadim i zamoljavam kolegu da me slika.
Posto je mrak, a vagu nismo ponijeli pustamo ribu nazad u vodu bez mjerenja i vaganja.
Od oka ima cirka 7-8 kg.
Ostatak veceri je prosao bez udaraca i ulova. Subota 8.1.2011
Posjecujem famozni zeleni most, a vec u 6h ujutro ima more ribolovaca koji ganjaju skobalja.
Odlazim malo nize i nakon par zabacaja kacim ribu, nazalost samo nakon 2 minuta ostajem bez nje jer mi je struna presla preko stijene, po procjeni na nevidjeno imala je oko 8-10kg (Som 100%).
Kolega je uspio uslikati sam pocetak borbe. Druga pozicija koja je dala ribu nalazi se iznad mosta kod potopljene grane.
Ribu hvatam na drop shot sa fox rage shadom.
Nakon par minuta uspijeva da smugne u granje gdje se mucim desetak minuta i uspjesno je vadim, ali ostecenu.
Na par mjesta je bukvalno poderana, a samo cudo je kako struna nije pukla.
Riba nema sanse da prezivi ako je pustim, nista.. nosim je kuci.
Ovaj somcic od 5,3 kg (Zive vage) je zavrsio u tavi, familija je polizala prste!
Prilikom ciscenja izvadili smo skobalja od oko 300 grama koji jos nije bio svaren. Sve u svemu, jako sam zadovoljan i ovim malim ribama na samom pocetku godine!
Neko ne pisano pravilo kaze da som tokom zime nije aktivan, ali i prosle godine u decembru sam imao ulov soma

Bistro.
P.S za Alasa:
Eto Berkley skeletora u akciji