ZAGAĐENJE NERETVE

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

Odgovori
amcho
Prava Štela
Postovi: 142
Pridružen/a: 05 vel 2011, 19:45

ZAGAĐENJE NERETVE

Post Postao/la amcho » 21 sij 2012, 21:38

evo jednog txta od Zelenih koji nam zaista pružaju jaku podršku kao i mi njima preuzetog sa njihove web stranice

Pritužba na neefikasnost Federalne vodne inspekcije u slučajevima zagađenja Neretve

Konjic, januar 2012. g.

Već godinama u Konjicu je prisutno zagađivanje rijeke Neretve od strane industrijskih postrojenja koja se nalaze na lokalitetu bivših Unisovih tvornica. Na desetine dopisa i dojava o slučajevima zagađenja poslano je iz ureda Udruženja Zeleni – Neretva na adresu nadležne Federalne vodne inspekcije. Nažalost, niti u jednom slučaju nismo dobili povratnu informaciju da je ova inspekcija obavila efikasno svoj posao, odnosno ustanovila identitet zagađivača i primjenila zakonske mjere sancionisanja. Posljednji slučaj enormnog i izuzetno opasnog zagađenja Neretve, te neefikasnost nadležne inspekcije povodom toga, ponukao nas je da generalnom direktoru Federalne uprave za inspekcijske poslove uputimo pismenu pritužbu na rad Federalne vodoprivredne inspekcije. Tekst dopisa navodimo u nastavku u cjelosti:


Federalna uprava za inspekcijske poslove
Sarajevo
G-din: Ibrahim Tirak, direktor

Konjic, 25.12.2011. godine
Broj: 01/12-11


Predmet: Reagovanje povodom neefikasnosti Federalne vodoprivredne inspekcije u slučaju dugogodišnjeg zagađenja rijeke Neretve na području Konjica

Poštovani,

Ovom prilikom želimo da iznesemo svoje pritužbe na neefikasnost u radu Federalne vodoprivredne inspekcije povodom (ne)rješavanja problema zagađenja rijeke Neretve na području općine Konjic. Naime, problem datira još od druge polovine 2008. godine pri čemu se od strane privrednih subjekata, smještenih na lokalitetu tzv. „Unisovih tvornica“ u Konjicu, vrši zagađenje rijeke Neretve.
U posljednje tri godine naše udruženje je poslalo nemali broj dopisa u kojima smo obavještavali Federalnu upravu za inspekcijske poslove, odnosno Inspektorat vodoprivredne inspekcije o višestrukim zagađenjima rijeke Neretve na području Općine Konjic. Nažalost, niti za jedan slučaj zagađenja nije pronađen počinitelj od strane inspekcije. Ipak, posljednji slučaj drastičnog zagađenja rijeke Neretve (07.10.2011.), kao i neefikasnost inspekcije povodom tog slučaja, ponukala nas je da Vam se obratimo ovim pismom.
Naime, početkom desetog mjeseca ove godine smo posljednji put obavjestili Inspektorat vodoprivredne inspekcije o zagađenju rijeke Neretve. Na dan zagađenja (07.10.2011.) članovi našeg udruženja, zajedno sa članovima Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, te predstavnikom Agencije za slivno područje Jadranskog mora, uzeli su uzorak sa ispusne cijevi u rijeku Neretvu, te 50 m nizvodno od utoka otpadnih voda u korito rijeke. Rezultate analize ovih uzoraka Vam dostavljamo u prilogu. U uzorku otpadnih voda uzetom na dan zagađenja na ispustu u rijeku Neretvu koncentracija pojedinih hemijskih elemenata (Cr) prelazi dozvoljene vrijednosti i preko 40.000 puta (tačnije 41.200) prema Pravilniku o graničnim vrijednostima opasnih i štetnih tvari za tehnološke otpadne vode, te smo mišljenja da su rezultati analize i više nego dovoljni za utvrđivanje počinioca ovog zagađenja i njegovo sankcionisanje.
Budući da je od zagađenja rijeke Neretve prošlo više od dva i pol mjeseca želimo istaći da smo ogorčeni i zabrinuti da će i ovaj put ime počinioca ostati nepoznato, iako je ovaj put sve urađeno upravo onako kako nam je federalni inspektor i savjetovao da učinimo u slučaju ovakvih situacija.
Iskreno se nadamo da ćemo u što skorijem roku biti obavješteni o poduzetim aktivnostima federalnih inspektora, kao i o mjerama sankcionisanja koje su izrečene za počinioce ovih zagađenja. U suprotnom, ukoliko ne dobijemo informacije o poduzetim aktivnostima i eventualnim mjerama sankcionisanja za počinioce zagađenja rijeke Neretve, biti ćemo prisiljeni svoje nezadovoljstvo radom Federalne inspekcije iznijeti putem medija, a za što se iskreno nadamo da neće biti potrebe.

S poštovanjem,

Dino Nikšić
Predsjednik


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6122
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ZAGAĐENJE NERETVE

Post Postao/la Seha » 21 sij 2012, 22:55

Bas veceras gledam u vijestima na Hayatu kako se apeluje na udruzenja i privatna lica cija je imovina ugrozena da podnose prijave protiv unistavanja prirode. Mogucnost u tuzilastvu postoji samo niko ili rijetko ko koristi tu mogucnost.
BiH je potpisnica medjunarodnog ugovora o zastiti prirodnih resursa mada mislim da je toj jos jedno mrtvo slovo na papiru jer u nasoj zemlji totalna zakonska anarhija i korupcija. Ja se iskreno nadam ako nista da ce svi odgovorni za trenutno stanje jednom robijati.
Kad tad !
slika

Odgovori

Natrag na “Problematika sa terena/voda u Bosni i Hercegovini”