ZA I PROTIV

O pitanjima vezanim za rad Saveza, Udruženja, o Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, o ribarskim ispitima, pravilnicima....

Moderatori/ce: emin,AlaS,zlaja,svirac,Kovach

esso
Početnik
Postovi: 13
Pridružen/a: 04 vel 2008, 15:50

ZA I PROTIV

Post Postao/la esso » 20 ožu 2008, 10:35

Povod ovoj temi su diskusije i dešavanja na stranici u prilogu „U čuvarici 23 pastrmke“. Iako sam napisao da više neću komentarisati nikakve priloge i obzirom na korektan komentar g-dina Senada, na čemu Mu se iskreno zahvaljujem, istovremeno sam duboko ubijeđen da ovim problem nije riješen i da će se isti ponoviti u neko dogledno vrijeme, sa istim ili drugim akterima.
U ovom postu pokušaću dati svoje mišljenje o nekoliko stvari, koje su osim spomenute, često predmet različitih mišljenja i sporenja, bez prijedloga kako ih prevazići da se ubuduće ne ponavljaju.
Krenuću od pretpostavke da niko, ama baš niko, ne komentariše priloge sa namjerom da nekoga omalovaže, povrijede ili se međusobno „prepucavaju“, već iz razloga trenutne neinformiiranosti ili nezainteresovanosti da stvari gledaju onakvim kakve jesu.
Pa da krenem redom:

1. PRILOZI G-DINA ISMETA BAJROVIĆA

Sigurno se ne mogu složiti da su svi prilozi ovog autora u redu i u skladu sa Zakonom i Pravilnicima iz oblasti slatkovodnog ribarstva, ali često se postavlja pitanje da li im je mjesto na ovoj stranici. Mišljenja su bila i biće uvijek podijeljena, jer su u pravu i jedni i drugi.
Ovo je realnost dešavanja na našim vodama i svi moramo raditi na tome da se ovakve pojave suzbiju ili makar ublaže i na kraju totalno eliminišu. Izbaciti priloge koji iritiraju nekada bez razloga, stvaramo lažnu sliku o stvarnim dešavanjima na našim vodama.
Prije svakog komentarisanja dobro bi bilo da se upoznamo sa Zakonom i Pravilnicima i da svoje komentare dajemo u skladu sa njima.
Prijedlog:
Sve aktere u prilozimaza koje se utvrdi da su lovili mimo Zakona i Pravilnika evidentirati i uz kopiju pomenutog priloga sa istim paralelno upoznati njihova matična udruženja i odbor SRS FbiH sa zahtjevom da prema takvima poduzmu odgovarajuće sankcije i sa istim upoznaju javnost putem medija koji je objavio pomenuti prijedlog. Istovremeno, ribočuvare u svojim udruđenjima upozoriti i dati im imena tih osoba kako bi im onemogućili ribolov na tom području.
Opšte je poznato da se loša informacija najbolje suzbija dobrom informacijom i samim tim poželjno bi bilo da se svi uključimo i šaljemo svoje priloge za objavljivanje primjerene sportskom duhu i kodeksu riboloova.

2. „ZMIJE KOJE ZVIŽDE“

Ovo nema veze sa pomenutim naslovom, ali mi je dalo ideju da se otvori tema u forumu sa slikama i detaljnim opisima zmija, škorpija i sl. Kako bi se ribolovci upoznali sa njima, posljedicama i šta raditi ako dođe do ujeda ili uboda istih.
Zavisno od vremena i mjesta, u pojedinim kraćim vremenskim intervalima u toku godine, dođe do najezde ovih stvorenja i dobro bi bilo na sve takve pojave na određenim područjima i mjestima na vrijeme upozoriti putem foruma sve eventualne posjetioce.
Dok ribarimo sva naša pažnja je usmjerena na stvari vezane za sam ribolov i ne obraćamo pažnju oko sebe, niti na mjesta gdje sajemo ili se krećemo, pogotovo noću.
Mislim da bi ovo bila dobra informacija i pomoć pri izboru destinacije i mjesta za ribolov.

3. ULOV

Često na odrđenim ribolovnim područjima koje posjećujemo u grupama ili pojedinačno, primjer Buško jezero, kući se vraćamo sa enormnim ulovom. Razlog tome je i u tolerisanju ovoga od strane ribočuvara i udruženja koje gospodari tim ribolovnim područjem. Čak i kada bi se sve uradilo i lovilo u skladu sa zakonom, opet bi to bila veća količina ribe i dobro bi bilo odvojiti i donirati dio toga jednoj od narodnih kuhinja i time pomoći da makar jednom mjesečno najugroženija kategorija stanovništva ima dobar i pristojan obrok.

4. CATCH & RELEASE (UHVATI I PUSTI)

C & R se kao pokret javio negdje krajem osamdesetih godina u Engleskoj i Škotskoj nakon svjetskog prvenstva u lovi ribe na plovak, (Bob Nad osvojio prvo mjesto). Pokret je iniciran od strane ribolovaca iz bogatijeg sloja društva da bi se kasnije proširio i na ostale kategorije ribolovaca u Velikoj Britaniji i zemlje Zapadne Evrope. Ovo pišem po sjećanju jer sam se sa pojmom C & R prvi put upoznao putem ribolovačkih listova „Bistro“, „Ribolovačka revija“, „Riba i voda“, a kasnije i u „Ribolovačkom trofeju“.
U nekim zemljama Zapadne Evrope, C& R je ugrađen i u Zakone u ribolovu ili se primjenjuje na određenim vodama od kojih je dobar dio u privatnim rukama. U našoj Državi o ovome uglavnom pišu i pridržavaju ga se pojedinci koji dolaze iz država u kojima je taj pokret zastupljen i gdje je to normalna pojava. Teško da će ovo u dogledno vrijeme zaživjeti u BiH, osim u posebnim revirima, što je već slušaj.
Na otvorenim vodama, obzirom da većina ribolovaca potiče iz siromašnog i srednjeg sloja društva, ribolov je i način kako nadopuniti dnevnu ishranu. Sve dok se lovi u skladu sa Zakonom, dobroje. Na područjima gdje je osjetno smanjena populacija određenih ribljih vrsta, pogotovo endemskih, apsolutno podržavam ne C & R već totalnu zabranu ribolova na tom području određeno vrijeme.
C & R podrazumijeva prvo uhvatiti ribu pa je onda pustiti. Koliko je ovo humano, ne znam, ali me interesuje daljnja sudbina uhvaćenih i puštenih riba. Uzmimo primjer stotinjak lipljana koji su po nekoliko puta ulovljeni i puštani. Volio bih znati koliko je njih oštećeno, koliko ih je zbog toga uginulo, a da ne pričam o stresu i averziji na svaku ubuduće ponuđenu vještačku muhu. Gledaš ih, a oni se ne pokreću za njima.

5. POSEBNI REVIRI

Posebni reviri su napravljeni sa ciljem komercijalizacije ribolova i znatan broj udruženja se samofinansira na taj način. U tu svrhu reviri napravljeni na čisto salmonidnim vodama se, nerijetko, poribljavaju i sa kalifornijskom pastrmkom tako da ona ponekad premašuje i 50% od ribljeg fonda u tom reviru. Kombinacija lipljana i kalifornijske pastrmke je ubitačna po princa i ako uzmemo u obzir cijenu jednog komada od 10-12cm od 7 KM, štete su ogromne. Dobivaš na mostu, ali još više gubiš na ćupriji.
Kada se zna kakvu štetu kalifornijska pastrmka čini u čisto salmonidnim vodama u kojima su zastupljeni autohtona potočara i lipljan, udruženja koja rade na ovaj način i dugoročno prave ogromnu štetu samima sebi, pogotovo kada su na to upozoreni i ribarskom osnovom koja to strogo zabranjuje, a istu su pisali eminentni ihtiolozi, profesori i doktori g-da Sofradžija, Škrijelj, Hamzić i ostali. Istih tih profesora se sjete kada im treba njihovo stručno mišljenje o gradnji hidrocentrala na njihovim područjima.
Svaki Kanton mora imati svoje ribogojilište sa matičnim jatima autohtonih vrsta i samo njima poribljavati svoje vode, nikako drugačije.

6. UPOTREBA ČAMCA U SPORTSKOM RIBOLOVU

Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja ribolov, kada je u pitanju sportski ribolov, kaže da odluku o upotrebi čamca donosi udruženje koje gospodari tim ribolovnim područjem. Lično sam protiv upotrebe čamca u sportskom ribolovu jer takvom odlukom stavljamo u podrđen položaj 98% ribolovaca koji love sa obale. Često se riba nalazi u virovima i tokovima koji su udaljeni od obale i loviti iz čamca na tim mjestima, automatski eliminiše bilo kakvu mogućnost ribolova na istom mjestu sa obale.
Nema više one draži za potragom varalicekoju možemo dobaciti na tu udaljenost ili vježbanja za što dužim zabačajem sa vještačkom muhom.

Sigurno da ima još tema o kojima treba razgovarati i još toga o čemu bi se dalo i pisati i pričati, ali tu ste i vi da svojim prilozima to potaknete, a ostali da svojim razumnim komentarima i mišljenjima o istim, pomognemo sami sebi i da za mjesec dana konstruišemo zaključke i prijedloge i iste dostavimo odboru SRS FBiH na razmatranje i donošenje zaključaka i prijedloga izmjena i dopuna Zakona i Pravilnika o slatkovodnom ribarstvu.

Usput, izađite svi na vodu 22. marta, sa štapom ili bez, očistite 10-tak metara obale rijeke ili jezera i samim tim date svoj doprinos obilježavanju 22. marta, Svjetskog dana voda.

Hvala na strpljenju onih koji su ovo čitali i BISTRO BiH,


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la Seha » 20 ožu 2008, 14:17

Pozdrav Esso. Napisao si lijep osvrt na neke teme oko kojih se vode zucne rasprave kako na c boxu ako i na forumu i oko njega.
Napisacu svoje misljenje jer iskreno mislim da niko ovdje nije neprijatelj nasih voda i cjelokupne prirode pa shodno tim cinjenicama da se citaju,tumace i komentarisu navedeni komentari.

Misljenja sam da kontraverzno pisanje I.B dopisnika cini vise stete nego koristi jer gomila neistina da nekazem reklamiranja krivolova dovodi do nezeljenih posljedica koji ce se odraziti narocito na mladje ribolovce, kojima ce ti tekstovi biti smjernice kako da se ponasaju na vodi. U tekstovima I.B se precesto desavaju "stamparske greske" i kao takve trebaju biti kritikovane jer se kose sa svim ribarskim kodeksima ali i zakonom o slatkovodnom ribarstvu. Kritike u tom kontekstu su po meni ok ali prepucavanja tipa u koga je veci niti me interesuju niti bi se trebale nalaziti na forumima i sl. sa ribarskom tematikom.
Dingodspo I.B koga nepoznajem i protiv koga licno nemam nista protiv je u poziciji da ignorise sve tekstove koji su razlog zucnih rasprava ali se cini da covjeku jednostavno hvali materijala "pa daj sta das". Za vecinu hvala bogu jos uvjek nije vazan kvantitet vec kvalitet !
Tako ja tumacim pisanje I.B koji ako vec poznaje zakon o sportskom ribolovu (30 godina pisanja) trebao bi da se ogradi od pojedinih tekstova jer koliko je meni poznato njegov rad je vezan za dopisnistvo avazove rubrike ribolov, a ne kao pravno lice koje iznosi materijal za krivicnu prijavu. On bi na toj funkciji trebao da promovise i popularizuje spotrski ribolov ili se varam !!!!!!!!!!!
Esso posto vidim da o I.B znas skoro sve pa i cinjenice iz privatnog zivota iskreno me zapanjila cinjenica da si nakon svega sto je napisao stao u odbranu njegovog lika i dijela.
Iskreno nesto tako od tebe nisa ocekivao jer te smaram dobrim poznavaocem ( ovih nasih tema i dilema) sportskog ribolova.

Sto se tice ovog C&R nebi se bas u potpunosti slozio jer netreba zaboraviti rad Izaak Walton-a i njegovih remek dijela poput the compleat angler publicirane 1653. Iskreni zaljubljenici (citaj guzonje-burzuji) u ribolov musicarskim priborom su praktikovali vracanje ulova puno prije objavljivanja ove knjige i dokaz za to su mnogi zapisi o ribolovima atlanskog lososa u Skotskoj, Velikoj Britaniji i Norveskoj. Bilo kako bilo o tome se znalo i pisalo dosta prije Bob-a, Wilsona, Matta i ostale plejade engleskih ribolovaca koji su uglavnom i imali najveci uticaj na sirenje zadnjih desetljeca ovog pokreta u Evropi pa tako i na ex-Yu casopise.
Loveci po Bosansko Hercegovackim vodama upoznao sam mnoge ribolovce koji svoj ulov a narocito kaptalne primjerke vracaju nazad u vodu i svake godine je njihov broj veci. To po meni nije stvar prestiza vec shvatanje poente ove nase igre a samim tim i pruzanju sanse da ta riba (ako prezivi sezonu) donese na svijet novu generaciju ribe koja ce nam uljepsati vrijeme provedeno u prirodi. Fantastican je osjecaj ribi pokloniti zivot nakon ulova i neozlijedjenu je vidjeti kad zapliva u dubinu. Mi smo mogu slobodno reci priviligovani da odlucimo sta da ucinimo sa svojim ulovom dok lovci recimo kad nanisane tu najcesce sve prestaje i po meni tu nema one satisfakcije koju mi mozemo doziviti pustanjem ribe.

Sto se tice ribolova iz plovila Esso to je dozvoljeno u cijelom svijetu pa zasto nebi bilo i kod nas. Ja ga licno koristim i nevidim nista pogresno u tome sto zelim naci dio vode koji nije napadnut i gdje nebi morao da se socijaliziram sa coporom ribolovaca gdje ne tako rijetko dodje do marisane zbog pogresno zabacenog plovka il sta ti ja znam.
Kad smo vec kod camca da spomenem i upotrebu sonara cije je koristenje u nasem zakonu o sportskom ribolovu zabrajen. To je za mene mozda i najveci apsurd u nasem zakonu. Taj alat nema nikakve veze sa krivolovom i kao takav bi trebao biti odobren od SRSBiH. Dovoljno je procitati upustvo za upotrebu istog pa da svakom bude jasno da vam sonar nece pokloniti ribu vise tek tako ukoliko nepoznajte navike odredjenih ribljih vrsta i ukoliko se covjek osloni na rekla kazala varijantu precesto vam koristenje sonara moze vise odmoci nego pomoci pri ribolovu. Ja ga licno koristim kako bi nasao konfiguraciju dna koja odgovara vrsti ribe koju namjeravam loviti i kako bi postavio sto bolju taktiku glede prezentacije mamca odabira pribora itd. jer konfiguracija terena je od presudnog znacaja kako bi povecali sanse za uspjesan ribolov.

Ostale teme koje si naveo su na mjestu i piju vode narocito ona gdje pises da je pogresno unositi kalifu za koju je dokazano da unistava ikru i mladj autohtonih salmonoida koji su na kraju krajeva bogatstvo koje trebamo cuvati.
Malo sam u frci sa vremnom al to bi bilo to!

Prijateljski pozdrav BISTRO

Alen Sehovic - Seha
slika

esso
Početnik
Postovi: 13
Pridružen/a: 04 vel 2008, 15:50

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la esso » 20 ožu 2008, 16:21

Bistro Šeha i drago mi je da si Ti prvi odgovorio na ovu temu i siguran sam da će ostalima biti lakše da se odluče da nešto napišu. I dobro je počelo, u skladu sa naslovom: ZA I PROTIV. Nastavimo u ovom stilu i doći ćemo do rezultata. Šteta što nismo ranije počeli razgovarati na ovakav način. Ali nikad nije kasno. I ovoj temi nijje cilj ubjeđivanje drugih da je ispravno sve što je napisano, već da svako iz svoga ugla da mišljenje o naprijed iznesenom ili dotakne i druge probleme koji nisu navedeni. Ponavljam, dobro smo počeli, nastavimo ovako i hvala Šeha na kvalitetnom komentaru.

OSX
Štela
Postovi: 63
Pridružen/a: 26 ruj 2006, 14:49

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la OSX » 20 ožu 2008, 17:39

1. prilozi su mu uglavnom njesra....
2. ne bi bilo lose..
3. to sto cuvari neke stvari tolerisu, ne znaci da je to treba raditi... Cak ni sve sto je zakonom propisano ne znaci da je 100% ispravno.. u nekom slucaju je mozda zakonodavac bio previse neinformisan, nezainteresovan, itd...
4. "U našoj Državi o ovome uglavnom pišu i pridržavaju ga se pojedinci koji dolaze iz država u kojima je taj pokret zastupljen i gdje je to normalna pojava." - jednostavno nije tacno.... ima i ovde ljudi koji ako hoce da jedu ribu, istu kupe u ribarnici... I ciste vode je svaki dan sve manje i manje, a kamo li riba... S tim sto, po mom misljenju C&R u varalicarenju bas i nema smisla, jer trokuka ostavlja nemjerljivo vecu stetu u ustima ribe, nego npr, umjetna musica bez kontra kuke... dakle, C&R apsolutno sam za, ne samo u revirima tipa Ribnika, nego i na otvorenim vodama, koje se rijetko ili nikako ne poribljavaju... Svima koji su protiv ovoga bi savjetovao samo jednu posjetu "Ribniku" i sl, cisto da osjete kako je kad vam bukvalno oko nogu prolaze lipljeni... Sto se tice siromasnijih slojeva drustva, to su valjda oni opstinari sto na Miljacki poribljavaju gepeke???
5. U principu sam protiv kalifornijske pastrmke, ali bolje i to nego samo najlon kese u vodi i na granama.. buduci da se ne razmnozavaju, lakse izlovljavaju, te uzevsi u obzir veliki broj protivnika C&R nisam protiv nekih minimalnih kolicina...
6. Camac da ili ne, recimo na jezerima da, ali na rijekama to ne bih dozvolio....

Na zalost, 22. ne mogu izaci na vodu, ali cu rado platiti dnevnicu nekom iz siromasnijeg sloja drustva, pa neka taj dan posteno odradi, i zaradi za ribarnice...

BISTRO

enko
Književnik
Postovi: 646
Pridružen/a: 20 vel 2007, 21:44
Lokacija: Zenica

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la enko » 20 ožu 2008, 21:01

Evo da i ja kazem koju.Sto se tice textova doticnog novinara I.B o tome je smijesno raspravljati.Ako uradis 30 stvari pogresno a 1 ispravno nemoze ti onda izbrisati onih 30.Sto se tice pojedini voda evo uzecu Busko jezero koje si naveo tim udruzenjima je u cilju da uzmu sto vise love.Pogotovo kad je upitanju Busko jezero jer sumnjam da koliko god ribolovci onu babusku nosili mogu da je istrjebe.I logicno je da ce oni dopustiti da raja nosi koliko hoce jer im je glavni cilj naplatiti 10 km.Sto se tice C&R na nasim prostorima mislim da on sve vise i vise uzima maha.Jedini problem je sto kod nas to mnogi pogresno tumace.Ako neko lovi po sistemu C&R nedaje mu za pravo da napada nekoga ko je ponije kuci ribe koja je zakonom propisana da se moze ponijeti.Nigdje ne stoji da ako lovis po sistemu C&R moras sav svoj ulov da vratis.C&R ribolov po meni sluzi za zastitu rive od izlova i zastitu kapitalne vrste ribe.A ako je neko danas vratio 10 sarana i ponio jednog od 2-3 kile nevidim tu nista lose.Sto se tice upotrebe camca u ribolovu.Ako ja moram loviti sarana na 100 metara udaljenosti od obale nema te rakete koja ce otici tolik daleko da bih prihranio spot.Isto tako kao sto kaze seha za sonar.Ako je dozvoljen u cijeloj evropi nevidim razlog sto nebi kod nas.Samo kod nas je problem sto su zakon o ribolovu donosili nepismeni ljudi.Uglavnom ono sve ima svoje Za i Protiv a mi smo tu da u zdravom i sportskom duhu diskutujemo o tome.


diver
Prava Štela
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 lis 2006, 23:33
Lokacija: Bosanska Krupa
Kontakt:

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la diver » 20 ožu 2008, 22:48

OSX je napisao/la:1. prilozi su mu uglavnom njesra....
2. ne bi bilo lose..
3. to sto cuvari neke stvari tolerisu, ne znaci da je to treba raditi... Cak ni sve sto je zakonom propisano ne znaci da je 100% ispravno.. u nekom slucaju je mozda zakonodavac bio previse neinformisan, nezainteresovan, itd...
4. "U našoj Državi o ovome uglavnom pišu i pridržavaju ga se pojedinci koji dolaze iz država u kojima je taj pokret zastupljen i gdje je to normalna pojava." - jednostavno nije tacno.... ima i ovde ljudi koji ako hoce da jedu ribu, istu kupe u ribarnici... I ciste vode je svaki dan sve manje i manje, a kamo li riba... S tim sto, po mom misljenju C&R u varalicarenju bas i nema smisla, jer trokuka ostavlja nemjerljivo vecu stetu u ustima ribe, nego npr, umjetna musica bez kontra kuke... dakle, C&R apsolutno sam za, ne samo u revirima tipa Ribnika, nego i na otvorenim vodama, koje se rijetko ili nikako ne poribljavaju... Svima koji su protiv ovoga bi savjetovao samo jednu posjetu "Ribniku" i sl, cisto da osjete kako je kad vam bukvalno oko nogu prolaze lipljeni... Sto se tice siromasnijih slojeva drustva, to su valjda oni opstinari sto na Miljacki poribljavaju gepeke???
5. U principu sam protiv kalifornijske pastrmke, ali bolje i to nego samo najlon kese u vodi i na granama.. buduci da se ne razmnozavaju, lakse izlovljavaju, te uzevsi u obzir veliki broj protivnika C&R nisam protiv nekih minimalnih kolicina...
6. Camac da ili ne, recimo na jezerima da, ali na rijekama to ne bih dozvolio....

Na zalost, 22. ne mogu izaci na vodu, ali cu rado platiti dnevnicu nekom iz siromasnijeg sloja drustva, pa neka taj dan posteno odradi, i zaradi za ribarnice...

BISTRO
Kalifornijka se nerazmnozava :roll: hehe mogu ti prijatelju navesti barem 5 voda u kojima se razmnozava i to kako da nemogu vise kontrolisati

sehic
Haman Štela
Postovi: 48
Pridružen/a: 02 stu 2007, 23:40
Lokacija: jablanica

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la sehic » 21 ožu 2008, 00:05

E ovako.Za početak da pozdravim Esu u dalekoj Maleziji.Drago mi je da je otvorio ovu temu mada u njoj ima najmanje još par tema za raspravu(nadam se ne žestoku).O prilozima Ismeta Bajrovića neću da dajem komentare jer smatram da nisam za to kompetentan.Rugaju se o zmijama koje zvižde a moja stara koja je iz jednog hercegovačkog sela i čuvala stoku po planini Prenj kaže da poskok nekada pušta zvuk koji izgleda kao zvižduk,a sigurno zviždi kada se baci u vatru da gori.Ipak o tekstovima Bajrovića neću dalje.Što se tiče ulova dok mi u svojim glavama ne razlučimo neke stvari(dozvoljeni limit) nema pomoći od ribočuvara niti bilo koga drugog.C&R sistem na našim vodama (oko Jablanice)je tek u povoju i čitajući po forumima vidim da su neki ribari počeli to primjenjivati i za svaku je pohvalu mada je u nas mali broj kapitalnih primjeraka ribe.Što se tiče upotrebe čamaca na vodi zakon o slatkovodnom ribarstvu u nas zabranjuje lov iz istog.Isto tako u nekim državama je obavezno koristiti oboreno svjetlo na vozilima u toku dana a u nekim nije.Gdje je taj zakon na snazi i poštuje se.Lično nemam ništa protiv upotrebe čamca za lov jer znam neke ribare koji se koriste sa njim i to ne zloupotrebljavaju.

Sretan dan voda.
sehic

OSX
Štela
Postovi: 63
Pridružen/a: 26 ruj 2006, 14:49

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la OSX » 21 ožu 2008, 00:10

ok, neko kaze da se razmnozava, neko da ne.. nisam strucnjak, samo sam vise puta cuo ovo drugo, moguce da nisam u pravu... htio sam reci da, kad je vec tako tesko kod nas ubijediti ljude da ne nose ribu masovno, bolje da onda nose kalifornijsku nego potocnu.... tj, sumnjam da cemo problem odstranjivanja kaliforijske pastrmke rijesiti tako sto ceo sve sto ulovimo ubijati i nositi... na nekim revirima je to rijeseno tako sto se kalifornijska moze nositi, lipljen i potocna ne... to mi se cini u redu (naravno, ako se ponovo ne poribljava kalifornijskom... naravno da je idealno kad bi u svakom potoku uzgajali autohtonu ribu, ali mi smo od toga dalje nego od evropske unije.. kad nam naprave ove hidrocentrale, nece vise biti ni kalifornijske niti ijedne druge.... a sve fino po zakonu.. nedavno sam prosao kraj rijeke Ugar.. prelijepa... al su vec dovukli neke cjevcuge, kazu, protocna hidroelektrana... Bistrica, kod Foce, ko u prici... al isto nece jos dugo, po zakonu naravno... Kazu da se i Uncu sprema isto.. I jos kad se svi pridruzimo pa po zakonu odnesemo sve sto cuvari tolerisu, moci cemo lijepo (ko god uspije izvaditi vizu), na Socu, u Sloveniju, da gledamo mladice... samo sto je tamo dnevna dozvola, skuplja od nase godisnje... i malo su stroziji. ako ces da lovis mladicu, moze, al samo po danu, kad to masno platis, i naravno, samo uz pratnju clana drustva koje odrzava doticnu vodu... i da, moze na strimer, ali mu je i duzina strogo propisana, cini mi se 15 cm, da ne bi kao slucajno ulovio nesto drugo... a kod nas mozes, po zakonu, i tirolac, i vaser kuglu, i trokuku, i hidroelektranu....

sehic
Haman Štela
Postovi: 48
Pridružen/a: 02 stu 2007, 23:40
Lokacija: jablanica

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la sehic » 21 ožu 2008, 00:19

Pozdrav za Esu u dalekoj Maleziji.Teme su ti na mjestu a nadam se da neće doći do žučnih rasprava kao u par primjera do sada kada je Eso pokretao neke teme.
Pozdrav za raju i kada budem imao više vremena opširnije ću malo o temama.
sehic

Avatar
Kovach
Nobelovac
Postovi: 1493
Pridružen/a: 13 kol 2006, 14:17
Lokacija: Jablanica

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la Kovach » 21 ožu 2008, 00:43

Prije svega pozdrav svima.
Što se tiče tekstova dotičnog novinara svoj komentar sam dao na vijest o 23 pastrmke sa Boračkog i nemam namjeru više gubiti vrijeme na komentare njegovog pisanja jer nije zaslužio. (Zašto ne piše o Udruženjima i njihovim problemima ako nam želi pomoći?). pitanje ulova je definisano Zakonom, a na nama je da pokažemo da imamo i dušu i gušu. Znači, nisam protiv da se ponese nešto i kući, ali sve u granicama. A to, kao i "Uhvati i pusti" je stvar naše savjesti i sve dok se ona ne promjeni biće teško. Najgore je što su nam usta puna poštenja i priča o C&R, a u praksi je to malo drugačije (NORMALNO, ČAST IZUZECIMA!) Čamac je Zabranjen, a i nije. Kao što već reče Eso Zakon predvidio da Udruženja donose odluku. Kod nas je dozvoljen ribolov sa čamca i u tome ne vidim ništa sporno. Ja ga lično koristim, ali isključivo za sportsko-rekreacioni ribolov, a ne za bacanje mreža, podvodni ribolov i ubijanje ribe ostima i drugim glupostima. Sve to nije neki problem, ali moj prijedlog je da se izvrši izmjena Zakona, a posebno onog dijela "Kaznene odredbe" gdje treba podiči iznose kazni bar deset puta, pa ko voli nek izvoli. Jedino to može dovesti u red nesportske ribolovce i stoku (krivolovce). Nama istinskim sportskim ribolovcima ne trebaju ni ribočuvari ni Zakon jer nam savjest ne dozvoljava da pravimo kojekakve gluposti. U potpunosti se slažem sa Esom da svaki ribolovac treba proučiti Zakon i Pravilnike, ako ništa radi lične edukacije, a i da može kvalitetno i objektivno komentarisati neke vijesti. Onda se nebi nalazili komentari kako je SRS F BiH odredio cijenu dozvole ili nedaj bože Udruženja, jer je to Zakonom propisao Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a druga je stvar što se neki toga ne pridržavaju. Ni meni se lično mnogo stvari ne sviđa u Zakonu i treba ih mjenjati, ali šta je tu je. Toliko za sad i izvinjavam se ako sam malo oduljio. BISTRO SVIMA MA GDJE BILI!!!

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la Seha » 21 ožu 2008, 02:33

OSX vjeruj mi na rijec ukoliko se vodi racuna o zastiti ribe nakon ulova nema sanse da ista "rikne" zbog toga sto smo je ulovili i pustili. Neke vrste riba su "kabaste" pa je sa njima dosta lakse fotografisanje i pustanje nakon "foto senase" dok su druge osjetljive i moramo biti extra pazljivi prilikom rukovanja sa istim. Kao primjer navescu.....hmmm... recimo amura. Oni znaju biti veoma "nestasni" na obali prilikom vaganja i fotografisanja, narocito ukoliko smo ih ubacili u meredov "nabrzaka". Znajuci to ja praktikujem par puta kad su uz obalu dodirnuti ih meredovom kako bi visak energije ispraznili u vodi gdje se nemogu ozlijediti. Fotografisanje i vaganje je dosta lakse kad je amur umoran, ali treba voditi racuna i to da nije otporan kao saran te da ga sto prije vratimo nazad u vodu gdje ga trebamo reanimirati odredjeno vrijeme, tj. dok nebudemo sigurni da je povratio snagu.
Trokuke koje si naveo nenanose "nasrecu" precesto bas tako veliku ozlijedu prilikom ulova jer kako bi ja iz godine u godinu sretao stare pozanice (crno na bijelo). Desi se da nekad riba nezgodno uzme varalicu i da sama sebi prilikom borbe podere skrge, tu nema pomoci i moramo se pomiriti sa cinjenicom da ribi moramo skratiti agoniju ali daleko od toga da trokuka i C&R neidu skupa.
Adekvatna pean kljesta, i malo strpljenja cuda rade. Evo meni jos malo hvali da upisem za mikro hirurgiju :wink: . Ovo pisem jer sam ja imao takva iskustva na vodi a na vodi sam (zena kaze) vise nego u kuci ! :twisted:
Sto se tice lipljena koji su nezainteresovani za tvoje muhe misljenja sam da to nema veze sa cinjenicom da su mozda prevareni jednom ili vise puta na neku od muha koje si koristio. Nekad riba nereaguje bas onako kao sto smo ocekivali i bas ta cinjenica nas "goni" da se opet nacrtamo na istoj vodi i potvrdimo / oborimo svoje ili tudje teorije (znas ono hebihga vodostaj,previse prirodne hrane, vazdusni pritisak i ostale nase ribarske izvlakuse). Kad ti se drugi pu desi tako da riba ignorise klasiku probaj svezati "Bosanskog Mamlaza" jer sam cuo od profi musicara da ta muha radi kad se riba nehrani.
E sad dali je to sto ga musicari nekoriste zbog kontraverznog naziva ili jednostavno sto nikad nisu culi ni vidjeli tu muhu........... Ili sam ja nasjeo na dobar supljak........ ??
Nisam musicar ali sam zamolio naseg majstora Suzija da mi napravi jednog BH mamlaza u XXL velicini cisto uroka radi.
Za mene je ribolov iskusenje i izazov svaki put kad sam na vodi, ali i mjesto na kom donosim neke logicne zakljucke.

Ps. Esso no frks ! Svaki put zaboravim napisati da vam je kavatija / paradajz pravo jeftin na spram ovih mojih hostaplera! :D

Bistro
Zadnja izmjena: Seha, dana/u 23 ožu 2008, 17:58, ukupno mijenjano 1 put.
slika

OSX
Štela
Postovi: 63
Pridružen/a: 26 ruj 2006, 14:49

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la OSX » 21 ožu 2008, 09:32

sve je to ok, slazem se sa skoro svim ovim sto si napisao, ali pomijesao si malo postove Seha.. to o lipljenima i neuzimanju muha nisam pisao ja, vec "esso"... a moras priznati, da trokuka ipak ostavlja vise stete nego jedna udica bez kontra kuke....

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la Seha » 21 ožu 2008, 14:54

OSX je napisao/la:sve je to ok, slazem se sa skoro svim ovim sto si napisao, ali pomijesao si malo postove Seha.. to o lipljenima i neuzimanju muha nisam pisao ja, vec "esso"... a moras priznati, da trokuka ipak ostavlja vise stete nego jedna udica bez kontra kuke....
Bistro OSX izvini "do mene je" kako sam pisao nabrzinu promakla mi ova greska. :oops:
Za trokuku i ribi nanesene stete istim ......
Zavisi sve OSX od slucaja do slucaja kako riba uzme. Nemogu generalizovati ali i sam znas nekad ti riba uzme i udicu tako gadno da je moras lisiti zivota ali to je cinjenica sa kojom se moramo pomiriti. Neke vrste su ipak malo otpornije na ubod ali dosta zavisi i od samog ribolovca koliko forsira ribu. Lovio sam na Rakitiju kraj Zagreba usta tih sarana su u 90% slucajeva toliko poderana da ukoliko nisi ekstra pazljiv pri umaranju ribe zagarantovano gubis ulov jer udica skoro da vise nema mjesta gdje da ubode ribu u usnu koje su izderane do maksimuma.
Postoje barbles trokuke (trokuke bez povratne kuke) koje takodje dobro drze ribu za vrijeme borbe i oslobadjanje od istih je mnogo lakse. Ja praktikujem u zadnje vrijeme da stisnem kljestima kontra kuke kako bi stukama lakse probio tvrdu celjust ali i da bi ih kasnije lakse oslobodio. Problem se najcesce javlja kad lovimo malim mamcima recimo malim woblerima i kad je spuca npr. malo veca pastrmka, e tad se moze desiti da jedna od 2 trokuke na wobleru podere skrzne poklopce jer mali mamac u velikim celjustima i previse "landara". Analizirajuci sada poteze na varalice zadnih godina iskreno nisam vise od par riba morao "ohladiti" zbog toga sto su je trokuke poderale. To i nije bas za crnu statistiku jer po meni nisu problem "udice / trokuke, uhvati odnesi / uhvati pusti" . Problem je generalno gledajuci mreza, dinamit, krec , struja, bacanje smeca,ispustanje otpadnih voda, gradnja hidrocentrala, pogresna prezentacija ribolova i ribolovaca u medijima !
Ribu jednostavno nemogu istrijebiti udica i stap ali moze: krivolov, baceno smece, nekontrolisano ispustanje otpadnih voda, izgradnja hidrocentrala, i sta vec kome padne na pamet kako bi do kraja unistio ono sto nam pretci ostavise u amanet.
Pozdrav
slika

sehic
Haman Štela
Postovi: 48
Pridružen/a: 02 stu 2007, 23:40
Lokacija: jablanica

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la sehic » 21 ožu 2008, 17:10

Vidim da se na ovu temu javljaju istinski zaljubljenici u sportski ribolov.O pisanju navedenog novinara neću davati komentare.Što se tiče C&R na vodama oko Jablanice to je još u povojima.Ima par ribara koji izjavljuju da su pustili par riba ali to moje oči još nisu vidjele :shock: .Istakao bih još da kapitalnih primjeraka pastrmke na našim vodama nema a što se tiče šarana svi uhvaćeni se kreću do max 6 kg.Šeha bi mogao dati najbolji odgovor da li je to što se ne love na boile i forsira se samo kukuruz ili pura ili baš nema kapitalnih primjeraka šarana( prosto ne vjerujem da nema) gdje bi se C&R mogao primjeniti.Kako je meni poznato u zakonu o slatkovodnom ribarstvu je navedena zabrana upotrebe čamca u lovu ribe.Kovač kaže da je naše društvo odobrilo upotrebu čamca a ja stvarno nemam pojma za to.U nekim državama je obavezno upaljeno svjetlo na vozilima po danu a u nekim nije.Znači gdje je zakon usvojen treba se poštovati a gdje nije niko-nikom.Znači obavezan izlazak na vodu 22 marta. Bistro!
sehic

Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6108
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: ZA I PROTIV

Post Postao/la Seha » 21 ožu 2008, 20:59

Bistro Sehicu. Sto se tice kapitalnih sarana u Jablanickom jezeru njih ima nesekiraj se, samo sto je riba isprepadana mrezama i ostalim rekvizitima, sklanja na nepristupacne terene pa makar tu i bilo manje prirodne hrane.
Primjer su recimo tereni Buturevic Polja zadnji put sam bas tu lovio daleko od svega i svacega. Imao sam toliko poteza sarana da sam trecu noc izvadio stapove kako bi se naspavao ko covjek. Tad sam dozivio da mi 2 ribe u sat vremena odu u granje a da im nista nisam mogao i to ostaje urezano u pamcenju zauvjek. E to su bili komadi stari moj.
Za velike sarane nema frke sto se mreze tice jer ti stari lisci znaju mnoge trikove kako da se izvuku i onda kad je situacija po njih bezizlazna ali nisu otporni na harpune, bombe i raubovanje sa trokukama narocito kad su u mrijestu jer su tad "omadjijani sex-om".
Sto se tice zasto su ulovi ovih velikih riba izostali zadnjih godina odgovor netreba traziti u tome sto se samo lovi na kukuruz i puru vec i u tome koliko je neko spreman zrtvovati vremena da locira prihrani i uhvati veliku ribu (daleko od auta daleko od civilizacije). To je po meni krupna divljac a Jablanicko je relativno velika voda da bi se covjek tek tako mogao osloniti na faktor srece, zabaci pa ako .......... Znaci rad, rad i samo rad.
Donosenje logicnih zakljucaka pri postavljanju taktike i odabira lovne pozicije je kljucan faktor u lovu na sve kapitalne primjerke pa tako i sarana koji vazi za jednu od lukavijih ribljih vrsta i koji brzo uci na greskama. Ja licno nebi lovio na mamce koji se cesto koriste na jednoj vodi radije bi ribama ponudio nesto novo. Ukoliko bi bio u nemogucnosti da nadjem to nesto drugo (jer je situacija u BiH kakva jest) probao bi tim klasicnim mamcima dati novu snagu tako sto bi ih obojio i dao neku aromu i zasladjivac.

Sto se tice koristenje camca u BiH je na nekim vodama dozvoljeno koristenje istog na nekim ne.
Ja ga licno u BiH iskljucivo koristim kao transport (mamca, ljudstva i materijalno tehnickih sredstava) :D
Na svim vodama gdje sam lovio nigdje nije postojala zabrana da pronadjem mjesto i prihranim iz camca (eventualno razvucem sistem ako su hranilista preko 100+ metara) jer hranilista do te daljine i nije tesko uz malo rutine pogoditi . Licno vise volim tu vrstu ribolova ako teren nije zahtijevan da se mora loviti preko odredjene daljine gdje mogu sa obale zabaciti do hranilista. U svakom slucaju to manje plasi ribu i cilj nam je sto manje buke oko hranilista. Netreba zaboraviti da pri upotrebi camca treba ispostovati i druge na vodi, narocito raju koja lovi sa obale.
Odosmo mi s" teme laganini !
Zadnja izmjena: Seha, dana/u 24 ožu 2008, 23:35, ukupno mijenjano 2 puta.
slika

Odgovori

Natrag na “Aktuelnosti iz Udruženja, Saveza, o Zakonu, ispitima...”