Bas mi je drago da si "zagrizo"

.
Svjetlo, svjetlo i samo svjetlo

.
Nema idelanog objektiva koji bi pokrio sve nase zahtjeve. Takvo sto ne postoji i nije napravljeno. Zato opet kazem, da dobro trebamo razmisliti i ocijeniti za sta nam objektiv treba i sta zelimo da pokrijemo. Vidim da si prevaziso "kita" objektive

i da su apetiti porasli. Sad si u fazi trazenja i lijep je to osjecaj, ali vjeruj rusko, koliko god trazio uvijek ce postojati neka "mahana" kod objektiva. Ili je premehak na manjim duljinama ili na krajnjim duljinama , ili ima dosta distorzije ili "masa" fokus kao jedna moja "sigma" , ili nije dovoljno ostar , ili ima premalo svjetla tj. mali otvor blende itd... Ponekad mi si cini da to namjerno tako prave da imaju trziste, to jest nas i da nas vrte oko malog prsta i da nam prodaju maglu.
U tvom slucaju, kolko sam uspio procjeniti je da si "perfekcionista" i da ne odustajes od necega dok to kako treba ne napravis , je jedino rjesenje da uzmes najbolje sto se nudi na trzistu i ja cu biti dovoljno hrabar da ti predlozim 24-70 f/2.8 L IS USM od Canona. Cijena sitnica 4 moje mjesecne plate

. Drugo alternativno rjesenje su "prime" ili ti fiksni objektivi. Ni jedan zum objektiv se po pitanju ostrine nemoze porediti sa fiksnim , ali sama rijec kaze da je fiksni i da zumiranje obavljas nogama

. Takodje fiksni objektiv meni pomaze da bolje savladam fotografiju, ne toliko tehniku fotografije, koliko kompoziciju, kadriranje i likovnost u samoj fotografiji. Nisu toliko skupi a nude mnogo. Imas ih sa otvorima raznim otvorima blende, i po tvojoj prici za sjevenije predjele bi mozda najbolje legao neki sa otvorom blende od F/ 1.4. Medjutim i oni imaju "mahanu" a to je da su na tim velikim otvorima jako mekani na rubovima, a ako smanjis otvor blende, onda opet nemas dovoljno svjetla za te sjeverne krajeve, pa ti to opet ne rjesava problem

.
E sad sto s tice svjetla (vjestackog) to ti moze fantasticno pomoci, ali u odredjenim uslovima. Za ovaj vid fotografije koji ja volim vjestacko svjetlo ne dolazi u obzir. Nije moguce raditi ulicnu fotografiju sa softboxovima, reflektorima i kontrolisanim svjetlom. Najdalje sto se moze otici je da nosis neki kvalitetan blic, za portretiranje nekih likova, mada i to moze na ulici da zasmeta. Dosta je zbunjujuce kada na ulici uperis objektiv i foto aparat u covjeka a da ne dobijes batine

, jos da ga spalis sa blicom dodjemo de jednacine sa svim poznatim : Fotoaparat + blic + nepoznati covjek na ulici = tri slomljena rebra i 11 savova na glavi

.
Salim se malo, ali sasvim moguci scenario

.
Da ja ne duljim vise, neka bude sretno u kupovini novog stakla i razmisli malo i o fiksnim objektivima
P:S Pitanje za anglera : koelga kako je ucenik savladao tematiku, i da li si zadovoljan prikazanim znanjem ?