Dobra slika, Clavis! Gdje je ovo bilo?
Još ovo će biti moj

i necu vise
Ja sam se jednom posvađao sa inspektorima i policijom kad su na mostu na Socijalnom sa žardinjera skidali ženama heklano, otimali im i pisali prijave, a to bilo odmah negdje poslije rata kada su 'Alemko' i ostala bratija uvozili šlepere bez carina i poreza, kad je neka firma uzela drinu bijelu šatro za izvoza za Bugarsku po cijeni od 30 feninga po kutiji i plasirali je opet na bh. trziste po cijeni od 1 KM... kad je Bicakcic oprastao stotine hiljada maraka dugova poreza firmama poput "Tekbir Commerce" (dobro joj se i dan danas sjećam naziva, a to je bila samo jedna od stotina privilegovanih iz 'prvog safa')... a ja moradoh moju radnju zatvoriti jer sam imao 3.000 KM dugova i kad su mi na to zaračunali zatezne kamate, u crno me zavili.
A mi k'o sve pokušavali pošteno, na fening se zarađivalo. Što sam se tih par godina sataraša najeo, ne mogu ga više očima - sve ono povrće koje počne truliti, da se ne baci, odneseš kući i platiš ti, a mati napravi sataraš... i tako danima... mjesecima
Jedan dan, bili mi ko ujutro inspektori i napravili taj zapisnik, a ja fino, kad su otisli, sve iz radnje izbacim pa vratim dobavljacima da njima nisam duzan i sutra docekam inspekciju - radnja gola k'o pištolj. Rekoh, "sad ste ubili kravu koju ste muzli, sad nećete imati feninga više od mene".
Kaze ovaj nesto kao "niste trebali, mogli smo se dogovoriti..:" - e nemamo se sta dogovarati, sto kaze moja sestra, stoji ona u redu da polozi pazar, a ispred nje polaze pazar zena iz firme koja je snadbijevala svo Sarajevo i siri region alpskim mlijekom - i mi i oni imamo isti pazar!?
Digli kredit, vratili dug a koji se najviše odnosio na neplaćene poreze sestri za platu i mrš.
Poslije toga otvorio videoteku, opametio se, plaćao paušal nekakav... kad me krenulo...
A da nije sve ni tako crno sa inspekcijama, primjer iz videoteke:
Prvi put meni dodje inspekcija, a kako sam bio u kontaktu sa drugim videotekarima i znao da nikome nije bila inspekcija, skontam da sam ja prvi kojem su ušli.
Zovnu mene radnica, ja ušao ljut ko pašče, njih dvoje, inspektorica i inspektor.
Prepali se oni, ja sa ovolikom glavom, ljut... kontali oni da će nahebati.
Izvinjava se inspektorica i kaže da oni samo rade svoj posao.
Rekoh: "Nije problem to uopšte, nego mi recite u koliko ste videoteka bili do sada?"
Kaže da sam im ja prva videoteka.
Rekoh: "E to je problem, mene ste našli prijavljenog, registrovanog i kod mene došli, a oko mene u krugu 400 metara minimalno 3 videoteke koje uopšte nisu prijavljene i njima nećete ni otići."
Još sam im rekao da ako u Novom Sarajevu nadju dvije videoteke legalnije od mene, da ću sve svoje kasete i dvd-ijeve iznijeti i zapaliti ispred videoteke.
Ona reče da je krenula akcija po videotekama jer tu nikad nije bilo kontrole.
Eh, rekoh, ako je tako, recite šta vas interesuje, da ne brojite bezze.
I tako ima ja kazem sve, od A do Ž, ova se sjebala nije mogla vjerovati. Ja im još i kafu donio.
Zapečatiše meni radnju, ukupna cifra koju sam trebao platiti ondašnjih oko 3.500 KM (porez po neprijavljenim kasetama i DVD-ima, neslaganje stanja u kasi, neprijavljena radnica...

opametio se, napisah

)
Sutra ujutro zove mene inspektorica da dodjem u Kantonalnu inspekciju.
Odem ja, kad ona na sto novi Zapisnik stavi. U njemu skoro ništa od onog što su noć prije napisali, nešto malo kaseta napisano.
Ja je upitah šta je to, jer nikoga nisam zvao, nikakve urgencije nije bilo.
Kaže ona. "Potpiši i šuti!"
I ja potpišem, ne kontam šta se dešava, odem "kadiji", odredi kadija 950 KM poreza i kazne.
Platim ja, odem do inspektorice, njoj krivo što je i toliko, kaže da je trebala još smanjiti.
Ja ne kontam još uvijek, ali i ne pitam više, mislio sam da je neka greška, pa onda sam sebi 'dizao rep' da sam je možda išarmirao kako sam im sve rekao (

), ali s obzirom da sam ja najbolje prošao jer su ostale videoteke plaćale između 3 i 5 hiljada KM, ušutim se ja k'o ženski polni organ i kući.
I kako mahala sve zna, meni otpečatili radnju, ja počeo raditi, kad stiže vijest - poslije moje videoteke su otišli u jednu drugu nedaleko od mene i ovaj ih je s vrata otjerao s noge na nogu... bukvalno.
Onda je sigurno ova jadnica pomislila kako kod mene i kafu popi, pa joj se sažalilo na mene... a ja mislio da je do mog šarma
Kad bolje skontam, nije nam ovo nešto puno ni off, a kad sad pročitah i Tommyjev post.
Pouka: Dobar ili pošten = budala i 'donji'