Meni je licno plovak i starleta nocu najveci gust. Boca bilog i kisela u kanti sa ledom haja bolan vazda neke ribe zalutaju oko mula
Skoljke uglavnom piju vode za takozvane "ribe od kamena".
U sustini morske grabljivice nije tesko prevariti jer su generalno dosta halapljivije od rijecnih, ali je problem u tome sto smo mi kontinentalci u nevrijeme na moru tj. za vrijeme godisnjih odmora kada je more u priobalju siromasno kisikom zbog temp vode i samim tim komadi vrijedni pomena su van naseg dometa.
U hladnije dijelu godine i vise kisika u vodi prilaze obali jer tu imaju vece sanse da nalete na jato kedera sa kojim se hrane.. To cine i ljeti ali samo na odredjenim mjestima gdje je jaka struja (kurenat) i podvodni brakovi (litice) blizu obale, usca rijeka i takozvana vrela (mjesta gdje slatka voda neke od obliznih rijeka ponornica izvire u moru).
Ta mjesta ako covjek provali moze se lijepo ocejfiti na varke koje trebaju imitirati duzinom, dekorom i vibrom gavune cipole i ostalu "pikuladiju"..
Ja sam trenutno zestoko nalozen na vertikalno dzigovanje i slijedeci put kad budem u Dubrovackom akvatoriju idem sa prijaeteljem koji ima camac da malo probamo dzigovati po brakovima oko malih vrata nedaleko od mjesta Doli. On tu cesto panula i roni. Tu i tamo dolije "ulje na vatru" i kaze da ima pravo velikih bestija