Cilj mi je i da kroz te pričice svako za sebe, koliko više može, izvuče pouka i savjeta za boravak i kretanje kroz prirodu, da upozna i stekne informacije o putevima kojima je već netko prije njega prošao i spozna šta ga sve može na tim putevima očekivati.
Također mi je cilj da svi vidite da uz rijeku ima života, ima ljudi i da ste kod svih dobrodošli ako su u vama dobre namjere.
Prije svakoga puta izvršite si ne samo materijalnu pripremu za put, nego prikupite si što više informacija o krajevima kroz koje ćete putovati, običajima, ljudima... Tako ćete biti sami sebi vredniji, na putu doći do dodatnih informacija koje će vas obogatiti raznim saznanjima. I uvijek gledajte da što više ljudi upoznate. Vrednujte ljude po tome da li su ili nisu pošteni, a ne što su po narodnosti ili vjeroispovjesti. Svi su pošteni ljudi podjednaki, dobronamjerni i dobri domaćini koji će vam ostati u dugom ugodnom sjećanju. Zle ljude rijetko ćete susresti, a ako ih i sretnete ne spuštajte se na njihovu razinu, nego ih dostojanstveno obiđite i pođite dalje.
I za kraj, pričice su istinite i prikazujem ih onako kako sam ih doživio. Ljude opisujem onako kakvi su bili kada sam ih upoznao, a svoje komentare poslije svake pričice možete postaviti, neke informacije proširiti ili neke netočnosti koje su napisane a ja nisam znao da su netačne, ispraviti. VAŠI KOMENTARI SU DOBRODOŠLI.
Ako vam se pričice sviđaju uživajte u njima. Ima ih puno, a još će ih doći svakim mojim izlaskom na rijeku.
Pozdravlja vas Olimp.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Jedna od vijesti objavljenih u medijima o Olimpovim putovanjima
Kajakom plovi iz Zagreba u Beograd
Na put dug 700 kilometara danas je svojim kajakom krenuo Radovan Cvijić (48), kojem je cilj ploviti Savom od Zagreba do Beograda.
U rano jutro opremio je kajak svim potrepštinama, a kao najvažniju izdvojio je vodu, koje treba imati čak pet litara dnevno. Pripreme za to nesvakidašnje putovanje trajale su gotovo pola godine jer je Cvijić morao doći u dobru kondiciju.
- Trenirao sam u teretani i vježbao uzvodno veslanje na Savi. Potrebna mi je vrhunska kondicija jer ću veslati oko 10 sati dnevno. Izračunao sam da ću svaki dan prijeći oko 70 kilometara brzinom od sedam i pol kilometara na sat - rekao je trenutačno nezaposleni diplomirani kriminalist Cvijić, kojeg cijela obitelj podržava u neobičnom pothvatu. Kao glavni povod puta navodi ljubav prema prirodi i sklonost dobroj zabavi. Najbolje od svega je to što sam sebi diktira kada i gdje će ići, a za putovanje se odlučio baš sada jer se nada dobrom vremenu.
- Pripremljen sam za kišu, a u slučaju većeg nevremena ipak ću se morati skloniti na obalu. U kajaku ću biti oko deset sati dnevno, ostalo vrijeme rezervirano je za objede i spavanje, a s obzirom na to da je ljeto i da je sunce jako, neću ploviti od 13 do 15 sati - objasnio je Cvijić. Svoje putovanje morao je najaviti MUP-u i srpskoj policiji, a s obzirom na to da na Savi nema graničnog prijelaza, posebna će granična kontrola biti uvedena u Županji.
- Graničnu kontrolu sam plaćam jer je izvanredna, a kada dođem u Beograd moram se javiti na prvi cestovni granični prijelaz - rekao je Radovan i dodao da mu to nije prvo takvo putovanje, ali da je najduže. Radovan je kajakom plovio po gotovo svim hrvatskim rijekama, a na duža putovanja ide jednom godišnje u ljetnim mjesecima.
- Kad stignem u Beograd dobro ću se odmoriti. U Zagreb se kajak i ja ipak vraćamo vlakom - rekao je.
Prvu noć pustolov će prespavati nedaleko od Siska, a dalje će ići kako ga Sava bude nosila, tako je sam poručio na odlasku reporterima Jutarnjeg lista.
Izvor: Jutarnji list
Objavljeno: 01.07.2007.
http://www.jutarnji.hr/kajakom-plovi-iz ... ad/180509/