Mostarsko jezero

Moderator/ica: emin

Odgovori
Avatar
senad
Gledač u vodu
Postovi: 3608
Pridružen/a: 20 lip 2006, 17:05
Lokacija: Sarajevo

Mostarsko jezero

Post Postao/la senad » 10 tra 2009, 16:53

Prošli vikend smo Enko, Amir, Azim, Adi, Fare, Armin i ja proveli na ovom jezeru.
Išli smo na "ispitivanje" terena, gdje nas je na jezeru čekao Muja - trebinjac koji živi u Mostaru, a koji nam je dao podatke o jezeru i tome šta bi nas tamo moglo čekati.
U subotu ujutro (doduše, ne baš rano) bili smo na vodi i našli smo se sa Mustafom.Kako nam je rekao, ovo jezero je njegova omiljena destinacija za ribolov, a preferira lov klijena kojeg u jezeru ima u izobilju.Često mu se, loveći klijena na koru hljeba, na udici nadje i šaran.Eh, to što mu se često nadje na udici je odmah natjeralo ove šarandžije da odu i vide može li to "često" biti još češće na njihove mamce, sisteme, klince, palce.
Kako sam, sasvim slučajno, taj vikend bio slobodan, uletio sam sa njima, jer je bolje ikakav izlazak, nego nikakav :twisted:
Prvo što nas je dočekalo na pumpi u potocima je ovo:
slika
Sa malim izmjenama u tekstu, isti naslov se mogao pimjeniti i na ovaj, nazovi, skup na Mostarskom jezeru.
Po samom dolasku, počele su pripreme sistema.
slika
Jezero je onako, akumulacija k'o akumulacija, betonska obala, ali bi dojam vjerovatno bio ljepši da jezero i obala nisu puni smeća, a dio uz obalu koji je, izgleda, ničija zemlja se koristi kao deponija šuta (gradjevinskog otpada) te raznog drugog otpada.
slika
slika
slika
slika
slika
Štapovi su bili zabačeni, a nas par je pokušalo na plovak i varalice prevariti kojeg klijena ili pastrmku koje u ovom jezeru ima dosta.
Klijen se nije javljao uopšte, jedinog za cijeli dan je uhvatio Azim na dubinsko - hljeb.
Ali, na varalice je bilo nekog ulova.Azim je uhvatio potočaru i malu glavaticu, a Fare isto malu glavaticu.Obje glavatice su puštene nazad u vodi jer nisu bile oštećene leptirom koji su uzele.
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
I tako, bez nekog naročitog ulova, ali uz mnogo smijeha i zezancije, protekao je dan u kojem su se ribe izbacivale na sredini jezera.Ja sam u šali pitao "da nije gdje opet bio kakav zemljotres" ne znajući da je zemljotres fakat bio u Italiji.Teren, po ovim što ganjaju samo šarana, je idealan, pun prelaza iz dubine u livade, sprudova, zaljevčića izmedju sprudova, granja u vodi i sl.Noć je bila u znaku "Vranca" i ribarskih do neka doba.
slika
Ujutro, konstatovali smo da su nam mamci na šaranskim štapovima na livadi i čudi me da se kakva kopnena životinja nije polakomila na boile.
slika
slika
Jezero je više protočnog tipa i oscilacije vode su jako velike, ali, kako kaže Muja, to ribi i ne smeta toliko, vjerovatno se navikla na takve promjene.
slika
Uz jutarnju kafu, nakon ove "oseke" u jezeru, odlučili smo da se premjestimo na Jablaničko jezero.
slika
Po dolasku na Jablaničko, prvo smo sreli Armina Kovacha, a zatim su nam došli i Šeha i Nono koji su bili u obilasku jezera i kontroli dozvola.Enko, iako nije imao dozvolu, prošao je bez problema zahvaljujući Adiju i njegovoj urgenciji.
slika
slika
(Jes' da je ova slika sa Mostarskog, ali kad lažem, da ga beli slažem i sa slikom)
I onda je krenulo - priča po priča, piva po piva=kamaru piva.
Dok smo mi tako čumurali sa Šehom i Nonom, Armin Jr. je pokazivao naka geometrijska tijela, žile na rukama, zauzimao "pjetlić" poze, a Fare je padao od smijeha.
Inače, Faretu je nadimak "Osa" i ima jedna anegdota vezana za njegovu visinu koju nam je sam prepričao - neko je na tabli u školi napisao "Allah je najveći", da bi neko ispod toga dopisao "Osa je najmanji".To nam je Fare pričao na Jablaničkom prošle godine, i to je bila glavna krilatica na druženju.
slika
slika
slika
slika
A mi, mi smo i dalje ćumurali.Ribu nismo ni pecali.
slika
slika
slika
slika
slika
Na kraju, neki su i zaspali od napornog "ćumuranja".Kako blaženo spava, ove slike sarajevska pivara može iskoristiti kao reklamu stila - "Za zdrav san"
slika
slika
slika
Na kraju se svratilo "na popravnu" u Bradini.
slika
slika
Eto, dva dana koja su protekla dlanom o dlan, bez ulova, ali sa mnogo smijeha i zezancije.Vrijedilo je i držaće me naredni period smirenih živaca.
Bistro!
Ustvari, ja volim sjediti kraj vode i gledati u vodu.
Štapove nosim da bi me zvali ribolovcem, a ne "budalom koja gleda u vodu".

by Kapo Senad :mrgreen:


Avatar
Seha
Glasnogovornik za EU i Baltičke zemlje
Postovi: 6122
Pridružen/a: 19 lip 2006, 00:14

Re: Mostarsko jezero

Post Postao/la Seha » 15 tra 2009, 11:35

Hahaha hvala Senci isto kao da sam bio sa vama na vodi................. :mrgreen:

Mali miran "bidni" hemem ti neblak !
slika

Odgovori

Natrag na “Jezera”