Jezero Krenica

Jezero Krenica u Drinovačkom polju  je jedinstvena prirodna ljepota u Grudama. Kružnog je oblika promjera 300 m. Duboko je oko 47 m i nikad ne presušuje. Od Gruda je udaljeno 12 km. Pune ga podzemni izvori, iako ga okružuju oranice i livade s istočne strane, kao i hrastova šuma sa zapada. Uz jezero je izrađen športski centar, a uz obalu nasut pijesak tako da je stvorena umjetna plaža. Posebno je zanimljivo za ribolov i rekreaciju, kao i za aktivni odmor turista u smislu izleta , bavljenja športom i sličnim aktivnostima. Na jezeru Krenica se često organiziraju moto skupovi.
O nastanku ovog jezera postoji Legenda o bogatom Gavanu.
Gavanova kuća je bila na mjestu današnje Krenice. Sv. Petar je pozdravio oholu Gavanovu ženu riječima «Bog ti dao, bi li mi dala komadić kruha da pojedem», a ona « Što će meni Bog tvoj dok je meni živ Gavan moj». Iz tog sukoba nastao strašan zemljotres i tamo gdje su stajali dvori posta jezero. Gavanica bježi s dvoje djece; muškim i ženskim, prema brdu a voda za njom. Tek kad baci muško dijete spasi se a na mjestu gdje je dječak bačen posta ponor! Otvori se i kanal (Matica-riječica koja ponire u blizini Krenice) do ponora kuda je žena bježala s djecom. Gdje god je Gavan imao dvore postaše jezera, pa tako Crveno i Modro jezero u Imotskom.
(Podatke  i slike poslao Miodrag Pandžić kojem se od srca zahvaljujem.)

Krenica lake is situated on the Drinovačko field , its form is devious. By the statements of the inhabitants, it is about 40 m long. The water comes from the underground wells although it`s ancircled with arables and lawns of the East side and oaken wood of the West side.
Prevod: Jasmina Ramić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.