Aktivnosti Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva: Kontejneri, poribljavanje, takmičenje, ‘Let's do it'…

April 22nd, 2014
Autor Senad

Sanitarni kontejner postavljen na jezeru Starača

Sanitarni kontejner postavljen na jezeru Starača

U jednoj sedmici i previše aktivnosti, neke su završene, neke tek predstoje. Ali svaka realizovana daje više elana članovima udruženja da realizuju naredne.

Proteklog vikenda je izvršeno poribljavanje jezera Starača sa 50 kilograma kalifornijske pastrmke, dok je jučer završeno postavljanje sanitarnog i stambenog kontejnera na samom jezeru. Time je na jezeru kvalitetno i konačno riješen sanitarni čvor, jer je u prošloj godini, zahvaljujući donaciji Njemačke ambasade u BiH, na jezeru postavljena posuda ekološke septičke jame.

„Zahvaljujući prijatelju Udruženja „Bistro!“, bosanskom zetu i ribolovcu Johnotanu Brownu, Udruženje je od NATO snaga u BiH kao donaciju dobilo 5 kontejnera. Mi smo po jedan kontejner poklonili našim prijateljima iz USR „Busovača“ za njihov revir „I.P. Oko“ na rijeci Lašvi i USR „Sarajevo 1906“ za ribarsko-takmičarsku stazu u Lađenici (Dobroševićima). To su dva projekta koja se moraju nagraditi, jer su se od lokalnih deponija i devastiranih vodotokova napravile lijepe i posjećene vode – isto ono što i mi pokušavamo sa vodotocima na teritoriji opštine Ilijaš. Mi znamo koliko truda i odricanja je trebalo članovima tih Udruženja da uspiju realizovati ta dva projekta.“, rekao je predsjednik Udruženja „Bistro!“, Adnan Osmanagić.

Već naredni vikend, na jezeru Starača je nastavak aktivnosti – u subotu i nedjelju će se održati (više…)

Sretan Vaskrs – Sretan Uskrs!

April 19th, 2014
Autor Senad

Svim ribolovcima katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti iskrene čestitke!

uskrs-vaskrs

Kategorija Ostalo | Nema komentara » |

Završeno izjašnjavanje o zajedničkom režimu ribolova

April 18th, 2014
Autor Senad

TABELA_IZJASNJAVANJAZavršeno izjašnjavanje o zajedničkim uslovima ribolova (dozvoli) članica SRS FBiH ♦ 31 društvo za zajedničku dozvolu – režime ribolova (4.097 članova ili 37 % od ukupnog članstva SRS F BiH) ♦ 23 društva protiv zajedničkih režima (3.786 ili 34 %) ♦ 16 društava se uopće nije izjasnilo (3.153 člana ili 28,5%)

Ukupno 31 udruženje sa 4.097 članova izjasnilo se za zajedničku ribolovnu dozvolu u Federaciji BiH uz poštivanje Zakona o slatkovodnom ribarstvu Federacije BiH i samo prilikom izlaska na vodu dnevnog izlaska -talona za taj dan.

To su sljedeća Udruženja: (više…)

Emisija “Ekologika” o jezeru Starača u Ilijašu i Udruženju “Bistro!” iz Sarajeva

April 17th, 2014
Autor Senad

Emisija “Ekologika” emitovana 17. aprila na BHT snimljena na jezeru Starača o jezeru i Udruženju “Bistro!” iz Sarajeva, o urađenom i planovima.

Drugo kolo Premijer spin lige BiH – Ključ, Sanica

April 17th, 2014
Autor Senad

OLYMPUS DIGITAL CAMERADana 27. aprila 2014. (nedjelja) kod domaćina SRD “Ključ” iz Ključa, na rijeci Sanici, održat će se drugo kolo Premijer spin lige BiH.

Takmičenje će se provesti po ustaljenoj satnici, a okupljanje takmičara je u Sanici “Kod Paje”, do 07,30 sati, gdje će se obaviti prijave i izvlačenja za provođenje takmičenja.

Takmičari koji dolaze dan ranije mogu se najaviti domaćinu radi rezerviranja smještaja a samo takmičenje će provesti glavni sudac Ivica Tomičić iz Busovače.

Staza će biti poribljena potočnom pastrvom a boduju se (više…)

Održan sastanak sa predsjednicima komisija za organizaciju Svjetskog prvenstva u mušičarenju 2015. godine

April 17th, 2014
Autor Senad

Jajce__Pliva_VrbasPredsjednik Izvršnog komiteta sa predsjednicima komisija za organizaciju Svjetskog prvenstva u mušičarenju, 2015. godine, čiji će domaćin biti grad Jajce, posjetili su općine Donji Vakuf i Jajce i opštinu Šipovo i sastali se sa Načelnicima ovih općina/opština i predsjednicima ribolovnih društava u općinama/opštinama.

Razgovaralo se o aktivnostima na organizaciji 35. Svjetskog prvenstva, a ovo je bila prilika i da se posjete takmičarske staze na rijeci Vrbas, Plivi i Plivskom jezeru.

Đorđe Klepić predsjednik SRS BiH, Indir Melić, dopredsjednik SRS BiH, Zdravko Ostojić predsjednik finansijske komisije, Milovan Živković i Denijel Selimović članovi komisija najavili su niz aktivnosti za ovu godinu. Na prvom mjestu je priprema takmičarskih staza koje će u junu posjetiti članovi inspekcije FIPS-MOUCHE federacije.

U toku su aktivnosti na obezbjeđenju (više…)

Dedić Mustafa – Muste dobitnik priznanja za životno djelo na općini Visoko te na nivou ZE-DO kantona

April 16th, 2014
Autor Senad

Dedić_Mustafa_MusteDedić Mustafa – Muste rođen je 1939. godine u mjestu Bradina u opštini Konjic. Još kao pionir posvetio se sportskom ribolovu, član je društva od 1955. godine a 2010. godine postaje počasni član društva.

Državni je sudija u dvije disciplne: “ulov ribe udicom na plovak” i “bacačke discipline”.

Dugi niz godina obavljao je funkciju predsjednika Sportsko ribolovnog društva “Visoko” Visoko. Velike zasluge pripadaju mu za razvoj i popularizaciju sportskog ribolova na području općine Visoko.

Kao član ekipe u bacačkim disciplinama učesnik je (više…)

Na Aljasci upecana riba stara dva vijeka

April 15th, 2014
Autor Senad

riba-stara-dva-vijekaRadi se o vrsti sebastes borealis, koja najviše podsjeća na škarpinu. Riba je mamac progutala na oko 270 metara dubine a sretni ribolovac kaže da je odmah primjetio da ima kapitalan ulov.

“Odmah sam shvatio da je veoma velika, ali nisam znao da je to novi rekord dok nisam pogledao u priručnik na našem brodu”, kazao je Libmen.

Riba dugačka metar, a teška blizu 20 kilograma, poslata je odmah na analizu a stručnjaci su ustanovili da je stara najmanje dva vijeka.

Prethodni rekord je držala riba stara (više…)

Sastanak predstavnika OCD „Jezero Modrac“ sa premijerom TK

April 15th, 2014
Autor Senad

IMG_0003Predstavnici mreže organizacija civilnog društva (OCD) „Jezero Modrac“ su 14. aprila 2014. na sastanku sa premijerom TK i ministrom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK govorili o dosadašnjim aktivnostima OCD, problemima na jezeru Modrac i mogućnostima zajedničkog djelovanja u cilju  stvaranja osnove za održivu zaštitu jezera Modrac.

„Zaštita jezera Modrac je strateški cilj za dalji razvoj kantona i zato je neophodno prioritetno raditi na smanjenju njenog zagađenja“, rekao je premijer Umihanić. Naglasio je da podržava aktivnosti OCD i istakao da posebno cijeni konkretne korake koji će dovesti do poboljšanja kvaliteta vode u slivu i jezeru Modrac.

Dogovoreno je da će Vlada TK u saradnji sa (više…)

FOTO: Aktivnosti članova SRD ”Bosna” Maglaj – poribljavanje i uređenje obala rijeke Bosne

April 14th, 2014
Autor Senad

maglaj-2014-2Članovi SRD “Bosna” iz Maglaja ovih su dana izvršili poribljavanje salmonidnih ribolovnih voda zone Maglaj prema planu i ribolovnoj osnovi, te izvršili čišćenje i uređenje obala rijeke Bosne.

Povodom Svjetskog dana voda kao i u dane vikenda (12. i 13. aprila), nekolicina aktivnih članova SRD “Bosna” iz Maglaja sprovela je akcije uređenja obale rijeke Bosne na lokalitetu “Marisavac”. Tokom tih akcija očišćeno je oko 200 metara obale i priobalnog pojasa od različitog rastinja i otpada. Osim čišćenja i uređenja izgrađena je i nadstrešnica sa stolom i klupama koja će služiti svim sportskim ribolovcima kao i putnicima namjernicima za odmor.

U narednom periodu slijedi (više…)

Održano I kolo Premijer spin lige BiH

April 14th, 2014
Autor Senad

spin-2014Sa prvim kolom, koje je održano na rijeci Stavnji, u Brezi, počela je ovogodišnja sezona Premijer spin lige BiH. Domaćini, SRD ”Breza” su pokazali što je to domaćinstvo, koji su takmičarima pripremili urednu stazu, poribljenu rijeku i ukusan ručak, gdje nije ništa nedostajalo.

Ostvaren je rekordan ulov od 245 pastrva u dva sektora koje su kontrolirali domaći sudci, na čelu sa glavnim sudcem Dževadom Džajićem, te se po prvi puta zbog povećanog broja takmičara, liga odvijala u dva sektora.

Nikakvih primjedbi nije bilo, takmičenje je bilo (više…)

Našao vibrator u ribi!?

April 11th, 2014
Autor Senad

vibrator-u-ribi-2Jedan norveški ribar se jako iznenadio kad je u utrobi bakalara pronašao vibrator od 15 centimetara te rekao da je šansa da ova riba proguta seksi igračku jednaka onoj da vam se meteorit zabije u glavu.

Mogućnost da u utrobi bakalara nađete seksi igračku jednaka je onoj da vam se u glavu zabije meteorit, kazao je 64-godišnji norveški ribar kada je u svojoj mreži pronašao ribu od 5 do 6 kilograma i u njezinu želucu vibrator od 15 do 16 centimetara.

“Najprije su iz nje izašle dvije haringe, a zatim sam pronašao narančasti gumeni predmet”, rekao je Bjoern Frilund koji je ribario na zapadnoj obali Norveške.

“Znam da bakalar proždire gotovo sve, ali izgledi da bakalar proguta vibrator jednaki su otprilike izgledima da vam se meteorit zabije u glavu”, kazao je.

Ribarev sin ovjekovječio je neobičan ulov, a otac se potrudio rekonstruirati događaje.

Bakalar je taj vibrator s motorom, ali bez baterija, zamijenio za (više…)

Kategorija Iz svijeta | Nema komentara » |

SRD RVI ‘Stara Spreča', Dobošnica: Još jedna takmičarska staza u BiH

April 11th, 2014
Autor Senad

222Članovi udruženja sportskih ribolovaca RVI “Stara Spreča”, zajedno sa Kantonalnim savezom invalida Tuzlanskog kantona su u fazi izgradnje EKO parka u kom će, pored nove takmičarske staze dužine cca. 700 metara, biti izgrađeni otvoreni sportski objekti, par nadstrešnica, dvije velike nadstrešnice za smještaj gostiju, ishranu i zabavu

Staza se nalazi neposredno uz asfaltni put Dobošnica- rudnik Šikulje i na istoj će biti osigurana pitka voda, električna energija, te prilazni put od asfaltnog do staze cca. 200 metara.

O kvaliteti vode, vrstama riba koje u rijeci žive najbolje govori činjenica da se uzvodno od staze cca. 500 metara nalaze staništa dabrova koji su tu autohtoni.

Na stazi će biti postavljena (više…)

Plaćanje kotizacije za takmičenja u državnim ligama takmičarima iz SRS FBiH

April 11th, 2014
Autor Senad

logo-srs-f-bih-baNa temelju članka 37  Statuta Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH, Upravni odbor na sjedniici održanoj kroz pismeno izjašnjavanje članova Upravnog odbora, dana 11. 04. 2014. , donosi:
O D L U K U o plaćanju kotizacije za nastup članova Saveza BiH u državnim ligama koje za 2014. godinu organizuje SRS Bosne i Hercegovine
  • Član 1.
    Svim takmičarima članovima Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH na ime pomoći za nastupe u državnim ligama izvršit će se iz sredstava rezerve saveza uplata kotizacije u iznosu od (više…)

UGSR “Jelah” Tešanj: Udruženjsko takmičenje i formiranje ekipa za svjetsko klupsko prvenstvo i 1.ligu BiH

April 10th, 2014
Autor Senad

jelah-3434Takmičarska komisija i članovi takmičarske ekipe Sportskih ribolovaca Jelah Tešanj su na sastanku održanom 08. aprila donijeli konačnu odluku o načinu formiranja ekipa za navedena takmičenja, kao i lokaciji održavanja takmičenja, terminima i dozvoljenim tehnikama ribolova.

  1. Na takmičenju učestvuje 8 prvoplasiranih takmičara sa udruženjskog takmičenja iz prethodne godine (dugogodišnji aktivni članovi takmičarske ekipe seniora).
  2. Ekipa za svjetsko klupsko prvenstvo 2014. se formira poludirigovanom metodom, kroz takmičenje u tri kola. Piknjač Nermin, Pilav Ragib i Mustajbašić Adnan su direktni članovi ekipe, dok će se dva preostala takmičara i jedna rezerva odrediti na osnovu rezultata navedenog takmičenja.
  3. Ekipa za 1.ligu BiH 2014. (5+1takmičar) se određuje plasmanima svih učesnika na istom takmičenju.
  4. Prva dva kola se održavaju u nedjelju 13. aprila na rijeci Savi, takmičarska staza Derventa, sa početkom u 07.30h. Treće kolo se održava na istoj stazi 20. aprila. Ribolovna tehnika je dirigovana, dozvoljen ribolov isključivo štek štapom 11 – 13m!
  5. Udruženjsko prvenstvo, ujedno i otvaranje ribolovne sezone za 2014. se održava (više…)

Ulovili ribu koja paralizira i ubija – otrov jači i od cijanida

April 10th, 2014
Autor Senad

napuhaca-1Opasna vrsta: Riba napuhača ima meso koje sadrži otrov za koji kažu da je 1250 puta jači od cijanida. Izaziva paralizu živčanog sustava, gušenje, ali i smrt

Bili smo na plaži u Grebaštici. Na obali smo spazili čudnu ribu. Još je bila živa. Kreštala je kao vrana, priča nam Igor Mikac (39) iz Virovitice. On i supruga Tatjana na plaži su prije nekoliko dana pronašli duguljastu ribu koju je bacio ribar.

Iznenađeni ribom koju su našli u Grebaštici kraj Šibenika, fotografirali su je, spremili u zamrzivač i počeli se raspitivati o kakvoj se vrsti radi.

Odgovor je ubrzo stigao od dr. Branka Dragičevića sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Srebrnopruga napuhača ima otrov čak (više…)

Super kup u discipini ”Lov ribe udicom na plovak” Szeged – Mađarska

April 9th, 2014
Autor Senad

szeged-01Tubertini Mahor Kup će se održati od 18. do 20. aprila u Szegedu u Mađarskoj. Kup je pozivnog karaktera i dobio je naziv i “Super kup” zbog kvalitete takmičara koji na njemu učestvuju.

Ove godine, i Bosna i Hercegovina će imati svoje predstavnike na Super kupu.

Naime, iz Mađarske je upućen poziv dr. Murisu Đugu i Aliji Filipiviću, članovima SRD “Rudar – Kreka” iz Tuzle.

Ovaj poziv je veliko priznanje kako dr. Đugu i Filipoviću, tako i sportskom ribiolovu u Bosni i Hercegovini.

 

Apel za čišćenje rijeke Turije

April 8th, 2014
Autor Senad

DSCN1181Na našu e-mail adresu stigao je mail sljedećeg sadržaja:

Bistro i pozdrav za sve  kolege ribolovce!

Zovem se Emir i prije par godina sam vam pisao o problemu rijeke Turije kod Modračkog jezera. Tada se malo oko toga digla prašina ali nadležni nisu imali sluha da išta urade da poprave stanje, a tako je i danas.

Pored problema zagađenja Turije od strane rudnika Banovići, ova rijeka ima problem što nema svog normalnog toka jer je njeno korito začepljeno granjem, smećem i raznim otpadom u dužini oko (više…)

Kategorija Ekologija | Nema komentara » |

Kalendari takmičenja i raspored sudija za 2014. godinu

April 7th, 2014
Autor Senad

ZE_006U nastavku vijesti su kalendari takmičenja koje su jučer, 6. aprila 2014. godine, na sastanku u Zenici, usvojile Takmičarska i Sudijska komisija Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH za takmičenja u organizaciji SRS FBiH u 2014 godini.

Također, Sudijska komisija Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine je usvojila kalendar takmičenja i raspored sudija i delegata za državne lige i Jadransko-podunavski kup u disciplini “Lov ribe udicom na povak” a koji će se održati od 26. do 29. juna na jezeru Modrac.

Želimo vam (više…)

Novi uspjesi SRU “Bistro” iz Zvornika u spriječavanju krivolova

April 6th, 2014
Autor Senad

666Sportsko ribolovno udruženja “Bistro”  iz  Zvornika nastavlja sa uspješnom borbom protiv krivolova i pronalaženjem novih mreža.

Ovaj put, akcija je izvedena u saradnji sa udruženjima “Eko ribarstvo” iz Valjeva  i KSR Drinsko jezero.

U sinošnjoj akciji na Zvorničkom jezeru zaplijenjena je jedna mreža i oduzet jedan čamac oduzet, kao i izvjesna količina ribe.

Druga ekipa je provela kontrolu na (više…)

Završen 21. Međunarodni memorijalni turnir ‘Simić – Salihspahić’

April 6th, 2014
Autor Senad

2014-04-05-5308Ekipno pobjednik SRD “Lavanda” Vinkovci, pojedinačno Dr. Đug Muris
Dana 5. aprila 2014. godine u Tuzli je završen tradicionalni 21. Međunarodni memorijalni turnir ‘Simić – Salihspahić’ uz učešće najboljih ekipa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne Hercegovine.

Bila je to revija reprezentativaca i svjetskih prvaka u disciplini “Lov ribe udicom na plovak” seniori.

Za sudije rekoše da su bile “nevidljive”, a to je najbolji dokaz da su svi, na čelu sa iskusnim internacionalcima Nastićem i Kučinskim, te Đugom, Malčinovićem,Odobašićem, Žilićem, i Mešković Edinom obavili svoj zadatak više
nego dobro. Vrijeme oblačno, ali bez kiše i vrlo ugodno za takmičenje.

Ekipni plasman: (više…)

Nove aktivnosti USR Vitez – Čišćenje rijeke Lašve i spašavanje ribljeg fonda

April 6th, 2014
Autor Senad

12USR Vitez, u saradnji sa agronomskim institutom Mostar i Centrom za zaštitu i promicanje endemskih i autohtonih ribljih vrsta Mostar, uradila je akciju spašavanja ribe na rijeci Lašvi.

Nakon prošlotjedne uspješno obavljenje akcije kontrole ribljeg fonda te niza akcija čišćenja korita rijeke Lašve i njenih pritoka u subotu 05.04.2014. je urađeno izlovljavanje ribe, tzv elektroribolov, na području Draganovac, (od Radakovog mosta pa sve do mjesta gdje je planirana izgradnja brane MHE “Lašva”, druge u nizu od pet planiranih minihidrolelektrana).

Iako se radi o izlovljanju ribe električnom energijom, ono je nažalost nužno jer u protivnom tokom radova može doći do potpune devastacije flore i faune nizvodno. Akcija je najavljena Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB čiji su predstavnici i prisustvovali samoj akciji.

Cijela akcija u potpunosti je financirana od strane (više…)

Ribogojilište Laks Mostar

Element Baits

Ovo morate i vidjeti i čuti!

Nećemo ništa komentarisati - pojačajte ton i dobro se nasmijte!

Pročitaj cijeli članak

RIBARENJE U BiH: Ljepote i bogatstva koja čekaju da budu otkrivena

RIBARENJE U BiH: Ljepote i bogatstva koja čekaju da budu otkrivena

Turistička agencija NEBO – TOURS iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana BISTRO! predstavlja katalog koji će iznenaditi i razveseliti ljubitelje ovog sporta. Pasionirani ribolovci znaju koliko je bogatstvo flore ...

Pročitaj cijeli članak

FOTO: Izvršeno poribljavanje rijeke Rače i jezera Starača

FOTO: Izvršeno poribljavanje rijeke Rače i jezera Starača

Danas su članovi Udruženja Bistro! iz Sarajeva izvršili poribljavanje rijeke Rače u Srednjem i jezera Starača u Podlugovima. Riba za poribljavanje je donirana od strane ribogojilišta LAKS d.o.o. iz Mostara a ...

Pročitaj cijeli članak

Žene na pijacama seksom plaćaju ribu

Žene na pijacama seksom plaćaju ribu

A kod nas kažu da u ribu idu oni koji ne mogu... kako su običaji u svijeti kontradiktorni... ;) Žene u Keniji spavaju s ribarima u zamjenu za zalihe smuđa i ...

Pročitaj cijeli članak

SRD “Bistro” iz Zvornika: Uspješna akcija protiv krivolovaca

SRD Bistro iz Zvornika: Uspješna akcija protiv krivolovaca

Prije nekoliko dana, ribočuvarska služba Sportsko ribolovnog društva "Bistro" iz Zvornika je, u saradnji sa Državnom graničnom službom Bosne i Hercegovine, izvela uspješnu akciju suzbijanja krivolova na rijeci Drini u ...

Pročitaj cijeli članak

Suzi i smuđ od 5 kilograma

Suzi i smuđ od 5 kilograma

Dedo, poznatiji kao Nazif Fetahović Suzi, prije dva dana je varao ribe varalicom na rijeci Bosni. Ne želimo reći da je Dedo varalica jer je uspio prevariti ribu, nego da ...

Pročitaj cijeli članak

UGSR “Vareš”: Izvršeno poribljavanje jezera Nula

UGSR Vareš: Izvršeno poribljavanje jezera Nula

---------------------- Jučer je izvršeno prvo planirano ovogodišnje poribljavanje jezera Nula u Varešu. Otvorenje ribolova na jezeru je planirano za 29. april, i ovo poribljavanje je obavljeno zbog istog. Riba koja je ubačena je ...

Pročitaj cijeli članak

Pecaroši kivni na labudove

Pecaroši kivni na labudove

U parku prirode Tikvara kod Bačke Palanke (Srbija) ribolovci se žale da su se labudovi namnožili i ugrozili riblji fond. U parku kažu da prirodu treba prepustiti prirodi bez „petljanja” ...

Pročitaj cijeli članak

Akcija vrijedna svake pohvale

Akcija vrijedna svake pohvale

Lijepo i sunčano martovsko  vrijeme na obale Vrbasa danas je privuklo ne samo ribare, već i donjovakufske osnovce. Razlog tome je poribljavanje riječnog revira na toku Vrbasa kroz centar Donjeg Vakufa. Prema ...

Pročitaj cijeli članak

Pijetao iz Pive – opsesija ribolovaca

Pijetao iz Pive – opsesija ribolovaca

Ako je galski pijetao jedan od nacionalnih simbola Francuza, onda je to za Crnogorce, posebno strastvene ribolovce mušičare, pijevac iz Pive. I za ovog ljubimca đetića čulo se daleko van granica ...

Pročitaj cijeli članak

Poziv za izjašnjavanje o zajedničkim režimima ribolova – Zajednička dozvola članica SRS F BiH

Poziv za izjašnjavanje o zajedničkim režimima ribolova - Zajednička dozvola članica SRS F BiH

Sukladno odluci Skupštine Sportsko ribolovnog saveza FBiH od 8. febrruara 2014. godine, danas je na adresu svih članica upućen Anketni list kojim treba da se članice izjasne da li žele ...

Pročitaj cijeli članak

USR “Blinker” Kalošević – Tešanj: Ekološka akcija povodom Dana voda

USR Blinker Kalošević - Tešanj: Ekološka akcija povodom Dana voda

U subotu 22. marta 2014 godine, povodom Svjetskog dana voda Udruženje sportskih ribolovaca "BLINKER" Kalošević-Tešanj i učenici O.Š. "ABDULVEHAB ILHAMIJA" Kalošević, pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, održat će sa početkom u ...

Pročitaj cijeli članak

Zmajevac na Sani postaje elitna destinacija za ribare

Zmajevac na Sani postaje elitna destinacija za ribare

Dolaze gosti iz Njemačke, Austrije, Švicarke, ali i Rusije, Italije, Francuske koji se u Ključu osjećaju kao kod kuće, kaže Ivanović U posjeti reviru Zmajevac na Sani u Ključu trenut­no boravi ...

Pročitaj cijeli članak

Štokholm

Top 5 gradova koji se najbolje sljubljuju s vodom

Neki gradovi diljem svijeta suštinski su povezani s njihovim lukama, obalama i uvalama te njihovom zemljopisnom položajem koji oblikuje način na koji se oni razvijaju, kao i način na koji ...

Pročitaj cijeli članak

Radio televizija Vojvodine: Čari ribolova

Radio televizija Vojvodine: Čari ribolova

Odvodeći gledaoce u svet prirode, autori emisije Mirko Kanjuh i Mile Taušan, uz pomoć brojnih ljubitelja sportskog ribolova, traže odgovore na pitanje zašto su nastale izreke da je „najgori dan ...

Pročitaj cijeli članak

FOTO: Znate li koja je najzagađenija rijeka svijeta?

FOTO: Znate li koja je najzagađenija rijeka svijeta?

Zamislite rijeku plastičnih boca i otpada kako prolazi središtem grada u kojem živite. Ne možete? E pa trebali biste posjetiti Indoneziju gdje teče najzagađenija rijeka na svijetu - Citarum. Toliko puna ...

Pročitaj cijeli članak

Bидео: Kорморани десеткују рибљи фонд

Bидео: Kорморани десеткују рибљи фонд

У приобаље Дрине код Малог Зворника и ове зиме стигли су корморани, птице које годинама "опседају" то подручје и десеткују рибљи фонд на језеру и реци. Корморани, који су се ...

Pročitaj cijeli članak

Bitka za Sutjesku

Bitka za Sutjesku

Centar za životnu sredinu je danas objavio video Bitka za Sutjesku, koji za cilj ima približavanje široj javnosti problematike planova za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. “Video Bitka za ...

Pročitaj cijeli članak

FOTO: Održana Skupština SRS FBiH – jedinstvena dozvola strateški cilj!

FOTO: Održana Skupština SRS FBiH - jedinstvena dozvola strateški cilj!

Uz prisustvo 67 delegata, članova Upravnog odbora i nagrađenih društava i pojedinaca, jučer je u sali hotela 'Vrbas' u Donjem Vakufu završena Izvještajna skupština SRS Federacije BiH. Prisutnim se obratio ...

Pročitaj cijeli članak

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Danci ritualno kolju delfine i kitove u ispitu muškosti

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Danci ritualno kolju delfine i kitove u ispitu muškosti

"Ovo je licemjerje Zapada u punoj snazi. Mediji su puni izvještaja o pokolju kitova u Japanu, ali ono što rade Danci još je užasnije i gnjusnije", piše News Hound. Priča o ...

Pročitaj cijeli članak

Prvo mjesto za najbolju novinarsku priču osvojila je novinarka BH radija 1 Sanela Habeš

Nagrađene najbolje novinarske priče iz oblasti okoliša

Konkurs za najbolju novinarsku priču, blog ili fotoreportažu u okviru javne kampanje podizanja javne svijesti u oblasti upravljanja otpadom ''Čist okoliš-Čista savjest'' Federalnog ministarstva okoliša i turizma, okončan je danas ...

Pročitaj cijeli članak

Akcija kontrole ribolova

Akcija kontrole ribolova

Na Zapadnoj Moravi u toku je pojačana akcija kontrole ribolova koju sprovodi Ribočuvarska služba. Do sada prekršajni postupak je pokrenut protiv pet lica. "Ribočuvarska služba kontroliše krivolov u zimovnicima, gde se ...

Pročitaj cijeli članak

‘Lunar’ – ribarski kalendar za 2014. godinu

'Lunar' - ribarski kalendar za 2014. godinu

Autor 'Lunara', Đug Hajrudin, objavljuje 'Lunar' za 2014.godinu. Lunar je na poklon svim ribolovcima za ličnu upotrebu. Autor želi ovom prilikom ribolovcima puno zdravlja, sreće i uspjeha u Novoj 2014.godini. Bistro! (Lunar je ...

Pročitaj cijeli članak

Ne hvata se riba strujom...

Možda malo uznemirujući video i, uprkos svemu, nadamo se da je sve prošlo kako treba sa glavnim junakom ovog videa. No, za nauk onim koji bi pokušali isto. httpv://www.youtube.com/watch?v=mdzq7H6SJgE

Pročitaj cijeli članak

Iz Udruženja i saveza