Ekipni i pojedinačni trijumf takmičara iz BiH na 5. JPK u Crnoj Gori

Septembar 16th, 2014
Autor Senad

1U nedelju, 14. septembra 2014. godine,  u Plavu na Plavskom jezeru, svečanom podjelom priznanja, završen je  5. kup
Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju, na kojem je učestvovalo 17 ekipa iz 7 zemalja i koji su se 3 dana takmičili u Plavu, Andrijevici i Beranama na
rijeci Lim.

Nastupilo je ukupno 17 ekipa ,odnosno 51 takmičar. Iz BiH su nastupile 3 ekipe – USR “Una” – Bihać, SRD “Banja Luka” i SRD “Šipovo”.

Prelijepo druženje u Plavu, Andrijevici i Beranama. Lijepo otvaranje i zatvaranje takmičenja nije mogla pokvariti ni kiša koja nije dala ni da se treninzi odvijaju normalno, u koja je tek toku samog  takmičenja pokazivala svoju zlu ćud. Ipak, na kraju svi bili zadovoljni.

Doajen ovog takmičenja, Bojan Javornik, djelio je poklone svim ekipama. Najzadovoljniji naši takmičari i ekipe. Od 6 medalja osvojili smo (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Vremeplov: Broj jajašaca u 1 kg ikre nekih toplovodnih vrsta riba

Septembar 16th, 2014
Autor Senad

naslovU riba susrećemo primitivniji, vanjski način oplođivanja koji je manje djelotvoran od unutrašnjeg oplođivanja u ptica i sisavaca. Ribe zbog toga produciraju velik broj jajašaca i spermija. Međutim, mnogo ih ugiba i propada jer su izloženi brojnim prirodnim neprijateljima i bolestima, te promjenama prirodnih uvjeta koji štetno djeluju na ikru i mlađ. Tako se umanjuje efekat umjetnog mriješćenja, a u intenzivnoj ribnjačarskoj proizvodnji potrebno je sve više rasplodnog materijala za povećanu proizvodnju.

Povećanje proizvodnje riba zahtjeva razvoj sistema razmnožavanja i zamjenu prirodnog mriješćenja efikasnijim umjetnim mriješćenjem. Osim toga, ekonomski vrednije ribe uglavnom slabije podnose negativne promjene sredine za mriješćenje. Zbog ovih ranije navedenih razloga, u našim se uvjetima ribnjaci nasađuju mlađem dobivenim iz umjetnog mrijesta. Uvođenje umjetnog mriješćenja omogućuje industrijsku proizvodnju biljojednih riba koje se u našim uvjetima prirodno ne mrijeste.

Jedna od glavnih faza umjetnog mrijesta je uzimanje spolnih produkata mužjaka i ženki, pri čemu je korisno ustanoviti broj istisnutih jajašaca radi planiranja kapaciteta valionice i procjene količine mlađa.

Cilj našeg promatranja bio je utvrditi prosječan broj jajašaca u 1 kg ikre pojedinih vrsta šarana i biljojednih riba koje se kod nas uzgajaju.

Prema navodima iz literature, prilikom istiskivanja ikre svrsishodno je utvrditi broj istiskanih jajašaca radi planiranja kapaciteta valionice. Broj jajašaca ovisi i o masi ženke jer prema Antalfi-u i Toelg-u iz jedne ženke šarana možemo istisnuti u prosjeku 10-20 % ikre od njene tjelesne mase .

Različiti autori prema podacima knjiga “ABC Ribnjačarstva” i “Slatkovodno ribarstvo” prezentiraju različite podatke o broju jajašca u 1 kg ikre u pojedinih vrsta riba: tako mađarski autori, a i naši uzimaju za šarana (Cyprinus carpio L.) prosječne tjelesne mase 4,7 kg vrijednost od (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Vremeplov | Nema komentara » |

Završeno 61. svjetsko prvenstvo u disciplini “lov ribe udicom na plovak”

Septembar 16th, 2014
Autor Senad

3Na 61. svjetskom prvenstvu u ribolovu, disciplina “Lov ribe udicom na plovak, reprezentacija Bosne i Hercegovine – seniori zauzela je 7 mjesto ekipno.
Za reprezentaciju BIH nastupili su:
1. Dr. Đug Muris, SRD “Rudar Kreka” Tuzla
2. Piknjač Nermin, USR”Jelah- Tešanj”,
3. Duško Vučenović, SRD Banja Luka, Čelinac
4. Andrija Žunić, SRD Banja Luka, Banja Luka
5. Filipović Alija, SRD “Rudar Kreka” Tuzla,
6. Buljubašić Nihad, USR “Zeba” Srebrenik,
7. Filipović Misad – trener SRD “Rudar-Kreka” Tuzla
8. Lelić Vehid – selektor, SRD “Rudar Kreka” Tuzla.

Takmičenje održano pod izuzetno teškim vremenskim uslovima. Najbolji pojedinačni rezultat ostvario je (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

USR “Blinker” Kalošević – Tešanj: 5. tradicionalna “Fišijada”

Septembar 16th, 2014
Autor Senad

fisijada-kalosevic-tesanjFišijada će se održati dana 28. septembra 2014. godine (nedjelja) na jezeru Mrkotić sa početkom u 08:00 sati.

Program takmičenja:
– Takmičenje je u spremanju ribljeg paprikaša
– Izbor najuređenijeg takmičarskog mjesta
– Takmičenje u disciplini “Potezanje konopca”
– Takmičenje u bacačkim disciplinama ribolovnim štapom
– Takmičenje u streljaštvu – vazdušna puška

Satnica takmičenja:
08:00 – 09:00 Prijava takmičara i uvodna riječ organizatora
09:00 – 12:00 Priprema fiš-paprikaša
12:00 – 13:00 Degustacija i ocjenjivanje
13:00 – 13:30 Potezanje konopca
13:30 – 14:00 Bacačke discipline ribolovnim štapom
14:00 – 15:00 Streljaštvo – vazdušna puška
15:00 – 15:30 Proglašenje pobjednika
15:30 – …          Zajednički ručak i druženje

Organizator je za sve takmičare obezbjedio (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

USR “Blinker” Kalošević-Tešanj: Održan Memorijalni kup “Mustafa Mević Pućo 2014”

Septembar 14th, 2014
Autor Senad

DSCN5823Dana 14.09.2014 godine na ribarskoj stazi jezera „Mrkotić“ u organizaciji USR „Blinker“ Kalošević-Tešanj održan je Memorijalni KUP „Mustafa Mević – Pućo“, sportsko ribolovno takmičenje u ulovu ribe udicom na plovak.

Takmičenje je otvorio sekretar Udruženja Sejdić Besim, evociranjem uspomena na ličnost, život i djelo našeg prerano preminulog kolege-ribolovca Mustafe Mevića iz Kaloševića.

Ispred porodice Mustafe Mevića takmičenju je prisustvovao gosp. Hodžić Edin koji je tom prilikom organizatorima uručio donaciju od 20 majica sa logotipom Udruženja i nazivom KUP takmičenja.

Sudijski kolegij je radio u sastavu Jamaković Šukrija, Odobašić Hajrudin, Rizvanović Hamdo, Saltagić Dženan i Hatkić Muharem.

Takmičari iz 16 općina formirali su 22 ekipe u kategoriji „seniori“.

Nakon četiri sata takmičenja, uz sportsko i fer nadmetanje po veoma dobrim vremenskim uslovima ostvareni su slijedeći plasmani: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Naučnici uzgajaju ribe koje hodaju po tlu

Septembar 12th, 2014
Autor Senad

Riba-koja-hodaTeorija evolucije kaže da su sve životinje koje hodaju po tlu evoluirale iz morskih životinja u nekoj tački daleke prošlosti.

Naučnici Univerziteta McGill su proveli studiju nad skupinom od 111 Nilskih mnogoperki, koje su isto tako poznate pod nazivom dinosaurske jegulje tako da su ih držali u vodi dubokoj svega 2,5 milimetara osam mjeseci.

Dio studije je bilo i proučavanje istih riba u njihovom uobičajenom vodenom okolišu.

Rezultati studije pokazali su da ribe koje su uzgojene na tek vlažnom tlu, mogu bolje hodati od onih koje su uzgajane u vodi te da su se njihova tijela prilagodila u manjoj mjeri na novi okoliš, omogućujući im da imaju fleksibilniji vrat, prenosi AOL.

– Čini se da je sasvim jasno da su okolišom uslovljene promjene uzrokovale njihov prelazak na kopno. Selektivni pritisci tad su uzrokovali te promjene i postali su (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kup BiH u ribolovu za osobe sa invaliditetom – Druženje ribara na obalama Drine

Septembar 10th, 2014
Autor Senad

DSC_0132U organizaciji Sportskog saveza invalida FBiH i SSRI BPK Goražde, u nedelju, 21. septembra, na lokalitetu ribarska staza – Sadba kod Goražda, održat će se 12. Kup “Mujo Peštek – Tito” u lovu ribe udicom na plovak za osobe s invaliditetom.

Kako se očekuje, na ovom takmičenju će učestvovati ekipe iz svih kantonalnih saveza, te ribari iz Banjaluke i Distrikta Brčko.

Dan ranije, u subotu na Sadbi, održat će se Prvi pozivni memorijalni turnir “Elvedin Čakal – Čaka” u lovu ribe udicom na plovak.

Bit će lijepog druženja naših invalida i dobrog ulova ribe.

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Poziv za sastanak ribolovnih društava Tuzlanskog kantona

Septembar 10th, 2014
Autor Senad

savez-tuzlanskog-kantonaNa osnovu zahtjeva članica Tuzlanskog kantona, vezanog za potpisivanje ugovora o zajedničkim režimima ribolova i odluka sa Skupštine SRS Federacije BiH održene 08. februara 2014. godine, zakazujem zajednički sastanak članica SRS Federacije iz Tuzlanskog kantona za  23. septembar 2014. godine sa početkom u 12:00 h u pristorijama SRD “Rudar –Kreka“ Tuzla (Dragodol br.2)

Za sastanak predlažem sljedeći Dnevni red :
1. Izmirenje obaveza prema SRS F BiH
2. Tekuća problematika – zahtjevi članica iz TK

Dolazak na sastanak OBAVEZAN

Dostavljeno članicama iz TK: UGSRD “Klen” Banovići ; SRD “Sastavci” Čelić ; ESRD “Drijenča” Gračanica ; UGSR “Drinjača” Kladanj ; USRD “Manjić” Kalesija ; USRD “Šaran” Teočak ; USR “Zeba” Srebrenik ; SRD “Spreča” Doboj Istok ; USR RVI “Stara Spreča” Duboštica ; SIRK “Bistro” Tuzla ; SRD “Smuđ” Lukavac ; UGSR “Mrena” Živinice ; UG “Serd” Banovići ; SRD “Rudar-Kreka” Tuzla

Sportski pozdrav, BISTRO!
PREDSJEDNIK SRS FEDERACIJE BIH
Vehid Lelić

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

5. Jadransko-podunavski KUP u mušičarenju

Septembar 10th, 2014
Autor Senad

CG_JPK_155. Jadransko podunavski KUP u mušičarenju ove godine održava se u Crnoj Gori od 12. – 14. septembra u tri grada – Plav-Andrijevica-Berane.
Iz Bosne i Hercegovine na KUP-u će nastipiti 3 ekipe to:

 1. USR”UNA” Bihać
 2. SRD Banja Luka” Banja Luka
 3. SRD Šipovo” Šipovo

Takmičenje se održava u 3 sektora, a počinje u petak zvaničnim treningom.
U subotu su dva sektora, a u nedjelju prije podne treći sektor.

PROGRAM TAKMIČENJA NA 5. KUP-u JPZ CRNA GORA 2014. (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

61. Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak – Prelog, Hrvatska od 8 do 14. septembra

Septembar 10th, 2014
Autor Senad

61_svjetsko-hrvatskaNa 61.svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak – seniori koje se održava od 8. do 14. septembra 2014. godine u mjestu Prelog u Hrvatskoj nastupit će i reprezentacija Bosne i Hercegovine u sastavu:

 1. Đug Muris, takmičar, Tuzla,
 2. Filipović Alija, takmičar, Tuzla,
 3. Piknjač Nermin, takmičar, Jelah Tešanj,
 4. Buljubašić Nihad.takmičar, Srebrenik,
 5. Žunić Andrija, takmičar, Banja Luka,
 6. Vučenović Duško, takmičar, Banja Luka
 7. Filipović Mirza, trener, Tuzla i
 8. Lelić Vehid, selektor reprezentacije BiH- Tuzla,

Hrvatska, tačnije Prelog – gradić u Međimurskoj županiji domaćin je 61. Svjetskog prvenstva u ribolovu udicom na plovak koje će se održavati od 08. do 14. rujna 2014. godine (13. i 14. rujna natjecateljski dani te obavezni trening u petak 12. rujna). Očekuje se sudjelovanje (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Lovili ribu, ulovili čudovište: ‘Ritalo se, mahalo je repom, ali uspio sam ga uhvatiti za leđa’

Septembar 10th, 2014
Autor Senad

rak-1232Ribič iz američke savezne države Floride iz Atlantskog je oceana prije nekoliko dana izvukao golemo biće nalik divovskom škampu.

Kako je ispričao Steve Bargeron iz Fort Piercea, on i prijatelj su bili na doku i lovili ribu kada je prijatelj potpuno neočekivano u vodi uočio kreaturu gigantskih dimenzija.

S obzirom da je mahnito mahala repom, ulovio ju je za leđa, baš kao što to čini i s običnim škampima. Kasnije se ponosno fotografirao s njom.

Životinja je duga (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

USR “Blinker” Kalošević: Memorijalni kup “Mustafa Mević – Pućo”

Septembar 10th, 2014
Autor Senad

USR_Binker_Kalosevic_TesanjV. Memorijalno KUP-takmičenje u sportskom ribolovu “Mustafa Mević – Pućo” će se održati 14. septembra 2014. godine (nedjelja) na ribolovnoj stazi jezera Mrkotić u Mrkotiću, općina Tešanj, u organizaciji Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ iz Kaloševića.

Propozicije takmičenja:

 • ulov ribe udicom na plovak u kategoriji seniori,
 • ekipno i pojedinačno takmičenje ( ekipu sačinjavaju tri takmičara + vođa ekipe ),
 • dozvoljene su sve vrste mamaca,
 • prijava ekipa i pojedinaca se mogu vršiti najkasnije do 12.09.2014 (petak) do 20,00 sati zbog   pripreme i postavljanja takmičarske staze, prijave se mogu izvršiti na telefon broj 061-250-234 kontak osoba – Besim Sejdić,
 • takmičenje nema kotizaciju,
 • na jezeru je moguće loviti svim vrstama štapova po slobodnom izboru,
 • na jezeru se može loviti keder, klen, babuška, šaran, deverika, crvenperka, amur, mrena, škobalj.
 • trening omogućen za sve zainteresovane 13.09.2014 godine ( subota ) od 07,00 do 19,00 sati,

Satnica takmičenja:

 • 07,30 – 08,00 – otvorenje takmičenja, uvodna riječ domaćina
 • 08,00 – 08,30 – žrijebanje stratnih mjesta, izlazak na stazu
 • 08,30 – 10,30 – priprema za takmičenje (pregled hrane – primame )
 • 10,30 – 14,30 – takmičenje
 • 14,30 – 15,30 – vaganje – sumiranje rezultata
 • 15,30 – 16,00 – proglašenje pobjednika
 • 16,00 ———– zajednički ručak i druženje

Za najbolje ekipe i pojedince organizator je obezbjedio nagrade u vidu pehara, medalja i diploma.
Za sve učesnike obezbjeđen je ručak i osvježenje, uz zajedničko druženje nakon takmičenja.

BISTRO!

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Medjunarodno takmičenje Una open 2014-najava

Septembar 4th, 2014
Autor Adi

una 1Nacionalni park „Una“ i FFC „Una fly“ Bihać organizuju Međunarodno takmičenje u mušičarenju – flyfishing-u (ekipno i pojedinačno) „National park „Una“ Open 2014“ na rijekama Una i Unac

 • Mjesto održavanja: Nacionalni park „Una“; Ribolovni revir br. 1 Martin Brod i ribolovni revir br.1B Kulen Vakuf, na rijekama Una i Unac

Datum takmičenja: 18.10.2014. god.
Mjesto žrijebanja: Kulen VakufVatrogasni dom
Direktor takmičenja: Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park „Una“ doo Bihać
Sudijska organizacija : FFC „UNA

FLY“ Bihać
Sekretar takmičenja: Erna KardašKotizacija: po takmičaru 20 KM

Propozicije takmičenja: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Dopis Predsjedniku – MHE Medna na rijeci Sani

Septembar 4th, 2014
Autor Adi

sanaBanja Luka, 3.9.2014. godine

REPUBLIKA SRPSKA
Predsjednik Republike Srpske
Milorad Dodik, Predsjednik

Poštovani Predsjedniče,

Pozivamo Vas da ne učestvujete u postavljanju kamena temeljca za izgradnju male hidroelektrane „Medna“ na rijeci Sani i na taj način ne budete dio nelegalnog i nasilnog uništavanja rijeke Sane, koja je jedna od najčistijih rijeka Republike Srpske.

U skladu sa Vašim nadležnostima, tražimo da od Vlade Republike Srpske i drugih relevantnih institucija zahtjevate da pokrenu postupak raskidanja koncesionog ugovora za MHE „Medna“, u kojem su predviđeni rokovi odavno istekli, čime su se stvorili uslovi da Vlada Republike Srpske kao organ koji je donio Odluku o dodjeli koncesije za izgradnju MHE Medna jednostano raskine ugovor. (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ekologija | Nema komentara » |

Reagovanje Mreže OCD “Jezero Modrac” na mjere koje su poduzeli Premijer TK i resorni ministar na smanjenju zagađenja jezera Modrac

Septembar 2nd, 2014
Autor Adi

modracMreža organizacija civilnog društa “Jezero Modrac” cijeni korake Premijera Bahrije Umihanić i resornog ministra Zvjezdana Karadžin u cilju smanjenja zagađenja jezera Modrac. Veoma je važno da su prepoznati veliki poblemi i da se krenulo u njihovo rješavanje.
Dobro je da su predstavnici rudnika napokon priznali, da zagađuju vode u slivu jezera Modrac i da moraju raditi na rješavanju ovog problema, jer su u svim dosadašnjim komunikacijama tvrdili da nisu odgovorni za zagađenje.
Dobro je, da važnost rješavanja ovog problema prepoznaju i viši nivoi vlasti i da žele da se uključe u njihovo rješavanje i finasiranje.
Česte su promjene unutar političkih struktura, a problemi ostaju. Predstavnici OCD traže od Premijera TK da u naredne planirane aktivnosti i sastanke, vezane za smanjenje zagađenja jezera Modrac, uključi njihovog predstavnika kako bi građani mogli pratiti razvoj ovog procesa.
Dodatno želimo podsjetiti Ministra Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da je Vlada TK 2006. godine donijela Zakon o zaštiti akumulacije Modrac, koji se ne implementira te da je neophodno hitno pokrenuti aktivnosti na izradi izmjena i dopuna ovog Zakona, kako bi bila omogućena njegova dosljednja implementacija.
Predstavnici mreže OCD „Jezero Modrac“, će pratiti nastavak započetih dijaloga, aktivno se uključiti u izradu izmjena i dopuna Zakona, pratiti će kvalitet vode u slivu i o tome informirati javnost.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ekologija | Nema komentara » |

Ribogojilište Laks Mostar

Element Baits

Takmičenja

Iz Udruženja i saveza