Decembar 21st, 2014
Autor Senad

Stigao nam je novi mail zanimljivog sadržaja:

Ja sam Stipo Lipovac iz Borda, a živim u Švedskoj preko 20 godina.

Ribolovom se bavim od malih nogu i prakticiram skoro sve tehnike ribolova,  ali u zadnje vrijeme sam počeo sa vertikalnim lovljenjem svih grabljivica.

To je jedna novija metoda, ali mogu da kažem da, kad čovjek proba tu metodu  – svaka čast svim drugim metodama ribolova! Na engleskom, njen naziv je Sniping i nešto je naj, naj.

Tehnika ima taj naziv jer tražite ribu pomoću sonara, stanete čamcem iznad ribe i pustite mamac na ribu.  Sve to se vidi na sonaru – vidite i mamac kad spuštate prema ribi a vidi se i kad riba uzima mamac… kao da igrate igricu :D .

Ovde u Švedskoj ima takmičenja u toj metodi ribolova, i ja sam osvojio nekoliko tih takmičenja. Jedno od njih je “vertikalni majstor” koje sam osvojio za 2014. godinu. Najveći smuđ što sam ulovio  je dužine 98 cm a težine 10,1 kg… riba od 8 do 9 kg ne znam broj koliko ih je bilo ove godine.

Kao mamac uglavnom koristim silikonce zvane Ismojiggen. Svi moji ulovi, nakon slikanja, ponovo plivaju vodom i čekam novu priliku da ih nadmudrim.

Bistro u Novoj 2015. godini! ;)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ostalo | Nema komentara » |

SRD “Halil Sofradžija”: 11. internacionalni memorijalni kup u lovu mladice

Decembar 21st, 2014
Autor Senad

Zajednička fotografija takmičara sa takmičenja 2010. godine

Zajednička fotografija takmičara sa takmičenja 2010. godine

Dana 27. decembra 2014. godine (subota), u povodu završetka lovne sezone na mladicu, SRD “Halil Sofradžija” iz Ustikoline, organizovati će tradicionalni 11.  Internacionalni kup u lovu mladice pod nazivom Memorijal “Halil Sofradžija”

Takmičenje će se održati na rijeci Drini i trajaće od 10:00 do 13:00 sati.

Ceremonija otvaranja i zatvaranja bit će realizovana u kampu “Rasadnik” u Cvilinu  – kod ribarske kolibe na Rasadniku.

Kotizacija za takmičenje iznosi (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Zeničani izašli na proteste zbog zagađenog zraka

Decembar 21st, 2014
Autor Senad

1Na Trgu Bosne i Hercegovine ispred zgrade gradske uprave u Zenici počelo je održavanje protesta zbog zagađenja zraka u ovom gradu.

Na Trgu ispred zgrade gradske uprave okupilo se oko 300 građana Zenice koji su mirnim okupljanjem izrazili nezadovoljstvo kvalitetom zraka u Zenici. Organizator današnjih protesta je Ekoforum Zenica koji su najavili tužbu kompaniji ArcelorMittal zbog prekoračenja emisija u proteklom periodu.

“Ovo nije protesni skup, mi smo naše zahtjeve poslali. Ovo je skup podrške Eko forumu pri pokretanju tužbi i skup koji treba poslati poruku tužilaštvu da krene (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ekologija | Nema komentara » |

Projekti izgradnje novih termoelektrana obiluju nepravilnostima

Decembar 16th, 2014
Autor Senad

termoelektrane-----U pozadini današnjeg sastanka Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope

Dok se treći godišnji samit vođa Kine i Srednje i Istočne Evrope zahuktava u  Beogradu[1], problemi se gomilaju širom Balkana na projektima izgradnje novih termoelektrana na ugalj[2]. Samo danas je Sekretarijatu Energetske zajednice podnesena službena žalba[3], zbog planirane termoelektrane od 600 MW, Ugljevik 3, te objavljena nova analiza[4] koja pokazuje da će nova planirana termoelektrana od 450 MW – Tuzla 7 najvjerovatnije biti ekonomski neodrživa.

Žalba vezana za TE Ugljevik 3 se bavi njenom neusklađenošću sa EU Direktivom o studiji uticaja na životnu sredinu, budući da se u Studiji uticaja na životnu sredinu za ovu elektranu ne može naći većina informacija ključnih za procjenu štete koju rad ovog postrojenja može izazvati. Najveći problem je činjenica da su podaci za SO2, NOx i prašinu netačne.

Međutim, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ovo nije primijetilo, te je na osnovu ovakvog netačnog dokumenta dodijelilo ekološku i djelimičnu građevinsku dozvolu, time ne ispoštovavši Zakon o zaštiti životne sredine Republike Srpske a ni obaveze Bosne i Hercegovine prema Energetskoj zajednici.

Danas objavljena analiza za novi blok-Tuzla 7, koju je izradio ekonomista Vladimir Cvijanović, pokazuje da bi u slučaju čak i minornog porasta troškova za planirane kredite, cijene uglja ili ulaganja u rudnike, investicija u Tuzlu 7 postala (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ekologija | Nema komentara » |

Čudo u Crnoj Gori: Ribolovci upecali vepra!

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

vepar-u-vodiSamo su bili u pravo vreme i na pravom mestu. Veprovi se love po šumama i poljanama u sačekušama ali vam ne dolaze sami i to još plivajući. Ali eto, umjesto kernje ili hobotnice, stigao je vepar – prokomentarisao je jedan od ulcinjskih ribara koji je posmatrao celi događaj

Dvojica Barana koji su u oktobru mjesecu u Valdanosu kod Ulcinja došli u ribolov, kući su se vratili sa ulovljenim veprom od 60 kilograma.

“Vijestima” je nekoliko ulcinjskih ribara, očevidaca nesvakidašnjeg događaja, ispričalo kako su Barani Momo Ražnatović i Ranko Petranović umesto kernju, po koju su verovatno došli, jer je podmorje Valdanosa sa brojnim usecima i pećinama poznato stanište te ekstra kvalitetne ribe, usred mora u uvali, ulovili divlju svinju.

Ništa tog jutra nije „mirisalo” na nešto neobično, a kamoli neverovatno i gotovo spektakularno. Jedan od Barana bio je u čamcu, drugi pod vodom sa puškom u lovu na kernju. Ni prisustvo nekoliko meštana koji su ribarili po mirnoj uvali, nije remetilo tišinu sunčanog jutra, pišu Vijesti.

Onda je sa visokih stena Viline grede u more prvo skočio (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Ribolovci dubokog džepa u potrazi za avanturom dolaze na Jadran

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

0006-big_game3-260714Sportskom i ribolovnom turizmu s naše strane Jadrana odnedavno je otvorena potpuno nova perspektiva. Višemjesečna akcija sportskog ribolovnog kluba “Big Game Croatia” iz Splita urodila je plodom i tako, kažu u klubu, ispravila neke propuste iz pretpristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Isposlovali su promjene odredbi koje reguliraju sportski lov na tune, vodeći računa da to ne ugrozi opstanak i staništa ribe. Sportski ribolovci i turisti s odgovarajućom dozvolom sada će moći isploviti u big game ribolov u razdoblju od 15. lipnja do 15. listopada, dakle, ne samo u okviru uobičajenih nadmetanja, ali uz striktno poštovanje razrađenih pravila koja razlikuju ovu vrstu ribolova od krivolova.

Ugrožavanje srdele

“Ministarstvo poljoprivrede, nadležno i za pitanja ribarstva, podržalo je posebnim rješenjem “Sportski lov na trofeje”. Tako se, naime, zove četveromjesečni lov riba minimalne težine od 100 kilograma. To se odnosi na tunu, dok iglan i iglun ovise o dužini. I, ako baš hoćete, odnosi se i na goste bogatog džepa, koji sebi to mogu priuštiti”, govori nam Boris Županović, predsjednik kluba “Big Game Croatia”, odnedavno i prvi hrvatski izbornik reprezentacije u big game ribolovu, koja će u veljači 2015. premijerno predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Angoli.

Naime, dosad takva vrsta ribolova nije bila moguća izvan u pravilu trodnevnih nadmetanja, iako populacija tune u Jadranu nije ugrožena, štoviše, smatra se da (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Mali Lošinj: Kup u podvodnom ribolovu

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

zimski_kup_logoNakon osam godina pauze, SRD “Udica” iz Malog Lošinja zajedno s Turističkom zajednicom i Gradom Mali Lošinj organizira, 37. po redu, “Zimski kup nacija”, kao uvertiru u 53. “Novogodišnji kup gradova”.

Ideja “Novogodišnjeg kupa” realizirana je 1959. godine, te se tradicija održavanja novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu održala do danas. Prvo Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju daleke 1957. godine.

Natjecanje će se održati u akvatoriju otoka Lošinja, a najzanimljivi dio bit će doček natjecatelja i početak vaganja ulova u sportskoj dvorani na Bočacu. Za vrijeme vaganja ulova posjetitelji će imati priliku kupiti lutriju, te nakon proglašenja pobjednika sudjelovati u izvlačenju nagrada – najboljih primjeraka ulovljene ribe.

PROGRAM:
28. prosinca 2014.
– Domjenak, verifikacija i otvorenje 37. “Zimskog kupa nacija” (tri natjecatelja po ekipi).

“Zimski kup nacija” natjecanje je na kojem će snage odmjeriti (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Ličke vode (HR)

Decembar 12th, 2014
Autor Senad

rijeka-likaUnatoč propusnom kraškom tlu, lička hidrografska karta vrlo je razgranata. Pri tome mislim na brojne površinske (visinske) vode čija ukupna površina iznosi 436 hektara, a duljina je 178,5 kilometara sa slivnim područjem od 4 tisuće četvornih kilometara. Prema nekim podacima, oko 5% ukupnog teritorija Ličko-senjske županije prekriveno je vodama. (Ličko-senjska županija, Program zaštite okoliša, Gospić, 2001.). Veliki dio tog vodenog bogatstva odlazi na rijeke ponornice po kojima je Lika poznata.

Ličke rijeke, potoci i pritoci pogodni su za uzgoj različitih vrsta slatkovodne ribe. U njima dominira pastrva – najkvalitetnija slatkovodna riba. Kao kuriozitet bitno je istaknuti da je u Hrvatskoj ukupna duljina takozvanih “pastrvskih voda” oko 600 kilometara, a samo na ličke odlazi polovina. (Ličke novine, 39, Zagreb, 1954.).

Bilo bi nepravedno ne spomenuti i mnoge druge vrste slatkovodne ribe koje se i danas mogu vidjeti u Lici. Neke od njih su nekvalitetne i proždrljive pa ih ribolovci ne vole, poput sunčanica, crvenperki, klenova i amura. Na spomenute ribe ne odnose se “propisane zakonitosti” lovostaja. Amur je tek 2004. godine unesen u naše vode iz Mađarske. Desetak godina ranije ubačena je babuška (srebrni karas). Među riječnim “proždrljivcima”, 1966. godine pojavio se som.

Najrasprostranjenija i najnekvalitetnija unesena riječna vrsta iz Sjeverne Amerike u Europu je svakako akvarijska ribica sunčanica. Nepažnjom je puštena u otvorene vode te se (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Iz regije | Nema komentara » |

Trenutak koji će pamtiti cijeli život

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

kajak-kitKajakaši snimili trenutak u kojem ih kit podiže iz mora

Mirnu kajakašku plovidbu u pravu je avanturu pretvorio kit. Svojom je gorostasnom pojavom  podigao iz mora kajak i dvoje kajakaša i njemu.

Koliko je kajakaše ovaj događaj iznenadio, toliko ih je i oduševio.

Ovo se desilo u vodama zaliva Madryn u Argentini a kajakaši su imali GoPro kameru pa je sve snimljeno.

Nevjerojatno popodne s mnogo sunca, kajaka i kitova‘, stoji u opisu videa kojeg je jedna korisnica objavila na You Tubeu ovog ljeta.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Čari ribolova – 07.12.2014.

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

cari-ribolova_1a150Odvodeći gledaoce u svet prirode, autori emisije Mirko Kanjuh i Mile Taušan, uz pomoć brojnih ljubitelja sportskog ribolova, traže odgovore na pitanje zašto su nastale izreke da je “najgori dan proveden na pecanju bolji od najboljeg dana života bez pecanja” i da “ni Bog dane provedene u ribolovu ne računa u životni vek”.

Oslikavajući atraktivne ambijente u kojima se sportski ribolovci boreći se za taj dan života više, predaju svom najomiljenijem hobiju, sportu, strasti, “Čari ribolova” trude se da “upecaju” i gledaoce kojima ribolov nije najvažnija sporedna stvar na svetu.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Dušan Stanković pobednik Smuđijade u Karavukovu (SRB)

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

pobednik-smudjijadeRibolovac Dušan Stanković iz Mačvanske Mitrovice, pobednik je treće po redu “Smuđijade” koja je juče održana u Karavukovu u organizaciji KSR “Dunav Karavukovo”.

Stanković je sa tri upecana smuđa osvojio 5.680 poena, što mu je omogućilo da nadmoćno bude prvi.

Na stepeniku niže se našao Jovan Lončar iz Veternika, koji je imao 4.000 poena, dok je Milorad Pejić iz Lajkovca bio treći sa 2.540 poena.

Njima su pored plaketa u drvetu pripale i tri skromne novčane nagrade u iznosu od 15.000, 13.000 i 8.000 dinara.

Najveću ribu od 1.800 grada ulovio je drugoplasirani Lončar, kome je u znak sećanja na ovaj događaj pripao i poklon u vidu prepariranog grgeča.

Na takmičenju je učestvovalo 67 ribolovaca koji su došli iz (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

“Milenijum” organizovao malu školu pecanja

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

skola-ribolova6Nevladina organizacija „Milenijum“ iz Srpca organizovala je ovih dana malu školu pecanja u okviru projekta „Svi na rijeku“ koji je finansiran u sklopu projekta Čist Vrbas i Opštine Srbac.

Škola pecanja je organizovana na starači rijeke Vrbas u Starom Martincu a okupila je 30 djece uzrasta od 7 do 15 godina, od kojih su većina članovi planinarske sekcije Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac.

Mališane su obučavali članovi Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ koji su objasnili važnost očuvanja životne sredine, sa posebnim naglaskom na značajnu ulogu ribolova i ribolovaca u prirodi, sportskom načinu pecanja, krivolovu i slično.

Učesnici su savladali tehnike vezanja udica i postavljanja plovka na štap kao i zabacivanja štapa a mogli su naučiti i razliku između različitih vrsta riba.

Organizovano je i takmičenje po grupama u pecanju a mali ribolovci su upecali veliki broj riba.

„Smatramo da je ovo jedan od načina da mladim ljudima približimo prirodu, rijeke i zdrav način života, kako bi što više slobodnog vremena provodili u zdravom okruženju“, rekla je direktorica „Milenijuma“, Sanela Vidović.

U sklopu akcije, volonteri ove nevladine organizacije su (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Antanasković prvi kadet Srbije u disciplini plovak

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

antanaskovic-1Član KSR “Dunav Karavukovo” Ilija Antanasković ovu takmičarsku godinu završio je na prvom mestu liste najboljih kadeta (do 14 godina) u Srbiji u disciplini plovak.

Savez sportskih ribolovaca Srbije (SSRS) objavio je konačna rangiranja za 2014. godinu po svim disciplinama.

Antanasković je prvo mesto na konačnoj rang listi kadeta u disciplini plovak ostvario zahvaljujući rezultatu na državnom prvenstvu u Smederevu (prvo mesto) i bodovima koje je dobio za učešće na Svetskom prvenstvu u Asenu u Holandiji.

Ukupno je mladi Karavukovčanin osvojio (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Na ribolovnom Kupu grada Preloga (HR) pobjedio domaći Alan Perko!

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

Alan_Perko_Miljenko_Perko_Kristijan_KomorskiŠRD Glavatica Prelog uspješno je organizirala Kup grada Preloga u sportskom ribolovu. Na natjecanju na “Hubertovoj grabi” koje proteklo u dobrom raspoloženju natjecatelja, prvo je mjesto osvojio Alan Perko iz ŠRD Glavatica Prelog s ulovljenih 6609 grama ribe!

Unatoč prohladnom vremenu, dobre atmosfere nije manjkalo na “Hubertovoj grabi” gdje se natjecanje i održalo.

Pobjednik ovogodišnjeg Kupa grada Preloga je Alan Perko iz ŠRD Glavatica Prelog s ulovljenih 6609 grama ribe, drugo mjesto je zauzeo Miljenko Perko, također iz ŠRD Glavatica Prelog s ulovljenih 4369 grama, dok je treći bio Kristijan Komorski iz ŠRD Klen Sveta Marija s ulovljenih 4280 grama ribe.

Nakon natjecanja uslijedila je (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Brazilcu iz anusa izvadili 30 cm dugu ribu

Decembar 11th, 2014
Autor Senad

RIBA-U-ANUSUNeimenovanom muškarcu iz brazilskog grada Londrina na nepoznat način u anus je dospjela južnoamerička dvodihalica, duguljasta riba nalik jegulji – i odlučila tamo zaglaviti.

Muškarac je primljen u Sveučilišnu bolnicu Londrina gdje su mu kirurzi uspješno izvadili 30 centimetara dugu ribu iz debelog crijeva, a da stvar bude gora cijela operacija je snimljena, a video objavljen na internetu.

Snimka je postala hit nakon što ju je objavio LiveLeak.com, a na njoj se može čuti medicinsko osoblje kako se smije i zgražava nad veličinom ribe dok ju kirurzi vade iz anusa te se vide mnogi kako u zraku drže mobitele i snimaju operaciju.

Neobično, ali ovo nije jedinstven slučaj. Muškarac iz Kine u travnju 2013. potražio je liječničku pomoć priznavši da je (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Ribogojilište Laks Mostar

Element Baits