Centar za ribarstvo na Boračkom jezeru

Oktobar 24th, 2014
Autor Senad

Promotivni video klip o Centru za ribarstvo “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru – naučno istraživačkoj ustanovi koja pokušava da obnovi riblji fond rijeke Neretve, sa naglaskom na autohtone mekousnu pastrmku i glavaticu.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Video | Nema komentara » |

U Banja Luci održan Okrugli sto o rijeci Sani

Oktobar 24th, 2014
Autor Senad

sacuvajmo-sanu-123Gornji tok rijeke Sane bogat je prirodnim vrijednostima zbog čega je potrebna njegova zaštita, zaključeno je na okruglom stolu, koji je u Banjaluci organizovala Koalicija za zaštitu Sane.

Koordinator Koalicije za zaštitu Sane Goran Krivić naveo je u uvodnoj riječi da je Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, a na prethodni zahtjev Koalicije, uputilo dopis Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS za izradu stručnog mišljenja za prethodnu zaštitu izvorišta i gornjeg toka Sane, koji je u Prostornom planu RS do 2015. godine predviđen da bude proglašen parkom prirode.

Prema riječima predstavnika Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Dragana Kovačevića izrada stručnog mišljenje je pri kraju, pa se ubrzo očekuje proglašenje prethodne zaštite.

Predsjednica Centra za životnu sredinu Nataša Crnković ocijenila je da mala hidroelektrana „Medna“, čija gradnja je planirana u neposrednoj blizini izvora Sane, dovodi do velike štete po (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ekologija | Nema komentara » |

Ribolov danas… dva zabačaja, dvi ribe… ko lani…

Oktobar 22nd, 2014
Autor mersad rajic

114Piše: Mersad Rajić

Da mi je neko prič'o teško da bih mu povjerov'o…
Odvezem jutros unuku u školu, a danas joj rođendan… punih 16 godina u dobar čas i neka NAM je živa i zdrava skupa sa familijom, pa zapucam u ribolov.

Po starom običaju navratim u ”Timku” (Tim Hortons) po kahvu i ožeži sa 401 ”East” na Ošavu  (Oshawa creek).

Zima jutros, braćo draga, 1 stepen (eto zašto ne volim jesen jer dolazi zima i studen) i kad sam skren'o prema vodi, nije mi se učin'la baš najbolja.

Ali’ velim, kad sam već kren'o i prevalio put, kakva god bude…

Namontiram se i krenem prema vodi. Voda idealna za ribolov. Poveća, nije baš skroz bistra ali nije ni mutna… onako kako mi ribari imamo običaj kaz'ti: “Liht rezeda” ako takva boja i naziv postoje. Ali to je izraz za mušičare koji izmisle razne nazive za boju trupova mušica…

Elem, uvučem se u jednu rupu koja mi je izgledala veoma “obećajna”… t.j. mnogo je obećavala da bi u njoj trebalo bit’ ”ribica”… pamtim je od lani… zabacim i ništa…

Ponovo zabacim analizirajući prepreke koje me očekuju ako se zakači kakva ”majkara”. Ispred mene k'o neka vel'ka vrba u vodi a iza nje lijep vir. Desno od mene nekakav grm pa ne moreš niz vodu a gore par lososa vode ljubav između dvije, zimus ledom oborene, ”gramanule”… stojim u mulju i jedva izvlačim nogu dok se sunce škrto probija kroz oblake i granje koje me okružuje i skriva…

Kažem sam sebi: “Baci još jednom pa ako nema ništa idi dalje!” Lani sam ovdje uhvatio dvije jako vel'ke pastrmke pa ko velim “biće i ove god'ne”.

Ali avaj…nejma ništ’. Oni salmoni-lososi i dalje prkose i praćakaju se, muški ”hableci” se izujedaše koji će od njih biti ”muškarac” i oploditi ikru.

Malko se podubljam! Ko velim sam sebi, možda ne vide moju ikru umotanu u mrežicu turskocrvene boje? Prvi hitac i bum…

Uze ”majkara” i nasta borba. Žestoka! Ja ljudi moji, kakav je to lom i fortutma. Silk cijuće ja se saginjem, leđa me bole i pri svakom pomaku i koraku žigovi u krstima (jbm ti reumu)… a blato do kol'na. Ali je riba još uvijek na šćapu… ne da njoj Dido ni dole, ni gore, ni lijevo, ni desno… Iskače jadna ko misli (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

FOTO: Održano 3. otvoreno ribolovno takmičene općine Tešanj

Oktobar 22nd, 2014
Autor Senad

DSCN0706Dana 18.10.2014. godine, na rijeci Usori u mjestu Jelah, održano je treće otvoreno takmičenje općine Tešanj u ribolovu, disciplina “ulov ribe udicom na plovak”.

Vrijeme je ribiče izuzetno poslužilo, predivan sunčani jesenjski dan, dobar vodostaj, uslovi kao stvoreni za ribolovno takmičenje.

Takmičenju je pristupilo 11 takmičara u kategoriji “Seniori” i 3 takmičara u kategoriji mješovito “kadeti-seniori”.

Odziv ribolovaca je bio veoma mali ali su se ipak među prisutnim ribolovcima našli sportski prijatelji iz SRD “Jelah” Tešanj, USR “Blinker” Kalošević-Tešanj, SRD “Usora” Teslić i SRD “Klen” Usora.

Riba je radila izuzetno dobro, svi ribiči su imali značajne ulove, nakon trosatnog takmičenja ostvaren je sljedeći plasman: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ostalo | Nema komentara » |

Završen kup BiH u disciplini ‘lov ribe udicom na plovak’

Oktobar 22nd, 2014
Autor Senad

1Kup Bosne i Hercegovine za seniore u disciplini ‘Lov ribe udicom na plovak’ održan je 19. oktobra na stazi Drivuša na rijeci Bosni.

Takmičenje počelo po predviđenoj satnici. Na početku takmičenja zasjedao je žiri koji je razmatrao zahtijev SRD “Kečiga” da pristupi takmičenju, pošto se nije na vrijeme prijavila domaćinu niti sekretaru takmičenja. Na intervenciju iz Saveza BiH i TK SRS BiH, odlučeno je da im se dopusti nastup.

Na kraju takmičenja je orgsnizovan zajednički ručak na stazi i proglašenje najboljih ekipa koje će nas predstavljati 2015.  godine na Jadransko-podunavskom KUP-u.

Kup je održan po veoma lijepom i sunčanom vremenu, a na takmičenju su ostvareni sljedeći rezultati: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

KSR Travnik: Poribljena rijeka Lašva

Oktobar 15th, 2014
Autor Senad

poribljavanje-1Članovi Kluba sportskih ribolovaca juče su u skladu sa ribolovnom osnovom za područje Srednjobosanskog kantona i Planom gospodarenja za 2015. godinu izvršili poribljavanje vodotoka rijeke Lašve.

Ukupno je poribljeno oko 12.000 komada mlađi potočne pastrmke koja je nabavljena iz ribogojilišta Ugarski brzaci u Skender Vakufu.

Poribljavanje je izvršeno na više lokacija.

Novčanu pomoć za poribljavanje su pružili (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Centar za životnu sredinu: Odgovor na demant Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

Oktobar 12th, 2014
Autor Senad

rs-termoelektrana-stanariMinistarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ne uspijeva da odgovori na osnovna pitanja

U ponedjeljak 6.10.2014. godine, Centar za životnu sredinu javno je ukazao na propuste Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kod usvajanja više spornih Studija uticaja na životnu sredinu za niz iznimno štetnih projekata. Međutim, jedini odgovor koji su dobili je niz suvišnih administrativnih izgovora sa kojim se suočavaju godinama, kako kažu u ovom Ministarstvu.

Igor Kalaba, Koordinator kampanje „Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva“ izjavio je: „Nadležno ministarstvo nije direktno odgovorilo niti na jedan navod iz naše studije već se posvetilo detaljima koji su daleko od činjenice i problema koje smo iznijeli pred njih i javnost: Studija uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3 obiluje nedostacima najosnovnijih informacija i greškama u proračunima! Ko god želi u to može da se uvjeri, studija je javna i nalazi se na našoj internetskoj stranici”.

Iz Centra dalje upozoravaju da ovo svjedoči o očiglednom (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ostalo | Nema komentara » |

Bijeljina: Sutra najmasovnije poribljavanje

Oktobar 10th, 2014
Autor Senad

poribljavanje-saranomUdruženje ribolovaca “Riba” iz Bijeljine obaviće sutra najmasovnije i najkvalitetnije poribljavanje u Semberiji u posljednjih 20 godina, najviše na rijeci Savi.

“Šaranska riba od 50 do 120 grama nabavljena je u prijedorskim ribnjacima, što je najbolje za poribljavanje koje će biti obavljeno sa ukupno 120 kilograma riblje mlađi na rijeci Savi, te još 50 kilograma na drugim lokalitetima”, rekao je Srni predsjednik ovog udruženja Miodrag Đukić.

On je napomenuo da će u ovoj akciji Udruženja biti poribljen i (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Adria Yachting d.o.o. Murter – Big Game Fishing

Oktobar 7th, 2014
Autor Senad

big-game-fishingTvrtka Adria Yachting d.o.o. iz Murtera obogatila je svoju ponudu s dvanaest metarskim gliserom za Big Game Fishing.

U periodu od 15. 10. 2014. do 15. 05. 2015. organiziramo Big Game Chartere. Radi se o jednodnevnim i vikend aranžmanima za četri osobe.

Big Game Fishing je jako interesantan način druženja. Brod ima dvije dvokrevetne kabine, svaka sa svojim toaletom i tušom. Veliki salon i kuhinju.

Brod ima dvočlanu posadu, kapetan s velikim iskustvom u Big Game-u te kuhar.

Luka ukrcaja je mjesto Murter iz kojega se kreće kroz Kornate na otvoreno more u ribolov. Ribari se sve do otoka Jabuke.

Cijena za charter iznosi (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Centar za životnu sredinu: Rezultat stručne analize uticaja na životnu sredinu TE Ugljevik 3

Oktobar 7th, 2014
Autor Senad

rs-termoelektrana-stanariRezultat stručne analize – Studija uticaja na životnu sredinu TE Ugljevik 3 ne pruža odgovarajuće informacije i nije u skladu sa EIA direktivom

Iz postojeće studije uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3, zbog grešaka u proračunima i nedostatka vitalnih informacija, nemoguće je procijeniti uticaj koji će to postrojenje imati na životnu sredinu i zdravlje stanovništva Ugljevika i regije.
Ovo je pokazala analiza studije ovog postrojenja koju je Centar za životnu sredinu danas dostavio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koje je Studiju uticaja na životnu sredinu za TE Ugljevik 3 prihvatilo i na osnovu iste izdalo ekološku dozvolu.

Igor Kalaba, Koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva” je izjavio: “Ova studija u kojoj nedostaju ključne činjenice, a proračuni su puni kardinalnih grešaka, otvara veoma ozbiljno pitanje o kapacitetima licenciranih firmi za izradu ovakvih studija i njihovog kredibiliteta. U studiji nedostaju proračuni za ključne zagađivače, čija emisija iz termoelektrana svake godine na teritoriji EU, Srbije i Turske dovodi do 23,300 preranih smrti i gubitka od 54,7 milijardi eura godišnje!”

Iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da su (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ekologija | Nema komentara » |

FOTO: Priprema korita rijeke Lašve za sanaciju zidova i korita oštećenih poplavama

Oktobar 7th, 2014
Autor Senad

1U sklopu saniranja šteta nastalih od poplava, općina Travnik i Vlada SBK-a počeli su aktivnosti na saniranju šteta na zidovima u gradskoj i prigradskoj zoni te produbljivanju korita u Docu na Lašvi.

Članovi Kluba sportskih ribolovaca dobili su zadatak da izlove ribu prije ulaska građevinskih mašina u vodu.

Uz pomoć agregata za elektroribolov sve lokacije su na vrijeme pripremljene za početak radova.

Tom prilikom je spašena velika količina autohtone potočne pastrmke koja je (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ostalo | Nema komentara » |

FOTO: Nije predizborna za ribolovca, nego promotivna za jezero Starača u Ilijašu

Oktobar 5th, 2014
Autor Senad

Naslov je sve rekao.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ulovi | Nema komentara » |

Bajram šerif mubarek olsun

Oktobar 3rd, 2014
Autor Senad

Bajram

Ribolovcima islamske vjeroispovjesti želimo sretan praznik

Bajram šerif mubarek olsun!

Svim ribolovcima “bistro!”
BistroBiH Team

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ostalo | Nema komentara » |

USR “Drinski škobalj” Bijeljina: Održan 1. kup u lovu ribe udicom na plovak na reviru “Švapska ada”

Oktobar 2nd, 2014
Autor Senad

1Novoosnovano Udruženje sportskih ribolovaca “Drinski škobalj” iz Bijeljine održalo je u nedjelju 28.09.2014. godine prvi Kup u ulovu ribe udicom na plovak na jezeru Švapska ada.

Na ovom, odlično organizovanom takmičenju na kom bi i mnogo iskusnija udruženja i savezi mogli da pozavide, učestvovalo je 16 ekipa (48 takmičara) iz BiH i susjednih zemalja.

Medalje je dodijelio lično gradonačelnik Bijeljine, gosp. Mićo Mićić.

Na takmičenju su ostvareni sljedeći rezulltati: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Završena revizija ribolovne osnove za vode Srednjobosanskog Kantona

Oktobar 1st, 2014
Autor Senad

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, svojim aktom pod brojem 03-3-24/3-2475/14 od 16. septembra 2104. godine dalo je suglasnost na reviziju ribarske osnove za područje Srednjobosanskog kantona, gdje ribolovno pravo imaju naše članice:  SRU  “Zlatovčica” Jajce ; USR “Vrbas” Donji Vakuf ; USR “Bugojno” Bugojno ; USR “Vrbas” Gornji Vakuf – Uskoplje ; KSR “Travnik” Travnik ; USR “Han Bila” Mehurić ; USR “Mladica” Dobretići ; SRD “Novi Travnik” Novi Travnik ; USR “Vitez” Vitez ; USR “Busovača” Busovača ; USR “Fojnica” Fojnica ; SRD “Kreševo” Kreševo ; SRD “Kiseljak” Kiseljak.

Suglasnost na reviziju Ribarske osnove data je na 5(pet) godina

Uložen je veliki trud svih članica, a posebnu pomoć pružilo je (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Ribogojilište Laks Mostar

Element Baits

Takmičenja

Iz Udruženja i saveza

Trenutno se čita: