U nedjelju 3. varaličarski kup na jezeru Pelagićevo

Novembar 21st, 2014
Autor Senad

Dana 23. novembra  (nedjelja), na jezeru Pelagićevo u  organizaciji STR Trofej iz Doboja i brojnih kolega i prijatelja, biće održan  3. varaličarski kup u lovu grabljivica na vještačke mamce.
Okupljanje na jezeru počinje od 8 h, a samo takmičenje počinje u 9:30 h i traje do 15 h , nakon čega će biti organizovan zajenički ručak i proglačenje pobjednika.

Za sve takmičare je obezbjeđen doručak, ručak, kafa, sokovi, pivo i alkoholni derivati u dovoljnoj količini da sve prođe u veselom i prijateljskom raspoloženju, a pripremu jela vrši naš majstor Saša Perdin sa tri velika kazana (goveđi gulas, riblji paprikaš i pasulj sa suvim mesom i kobajom)

Obezbjeđen je bogat nagradni fond tako da će biti nagrađeno 7 prvih takmičara i najveća ulovljena riba.

Nagrade su sljedeće: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Izvršeno poribljavanje jezera Starača u Iijašu

Novembar 18th, 2014
Autor Senad

Kalifa-novembar-2014-4Danas je, po drugi put u posljednjih mjesec dana, jezero Starača poribljeno kalifornijskom pastrmkom.

U ova dva navrata, u jezero je ubačeno cca. 120 kg ribe, veličine od 200 do 300 grama, čime se produžava sezona ribolova na jezeru.

Udruženje “Bistro!” iz Sarajeva planira izvršiti još nekoliko poribljavanja dok ne zaledi površina jezera.

Cijena dozvole je 10 KM, dok ribolovci sa ribolovnicama udruženja – potpisnica Sporazuma o zajedničkom režimu ribolova, za kupljenu dnevnu dozvolu imaju pravo na dva izlaska na vodu.

Sa jezera je dozvoljeno odnijeti 2 kalifornijske pastrmke i 6 komada druge bijele ribe osim šarana, amura i tolstolobika, a svaka naredna kalifornijska pastrmka koja se želi ponijeti, mora se doplatiti 2 KM po komadu.

Detaljnije informacije na OVOM LINKU.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Lov na mušicu i pastrmku – V dio

Novembar 18th, 2014
Autor Senad

How-to-Land-ThemIli: Zašto me pitaš gdje idem i šta lovim ? – Četvrti nastavak…

Piše: M e r s a d   R a j i ć

I dok svijet unapređuje i poboljšava uslove za ribarenje, vodi brigu o ribi, rijekama, tehnici ribolova, zdravlju samih ribara, ovdje na našim rijekama, tek 50-tih godina dolazi do kultivizacije razmišljanja i shvatanja da nije sva sreća u ljeskovcu i kostretu, tj. konjskoj struni.

Prodor informacija niko nije mogao zaustaviti.

I gle čuda!
Pored korisnih saznanja o priboru, mušicama, načinu ribolova, naši bosanski (a i hercegovački)  mušičari počinju sa shvaćaju da “oni tamo” ribari love na mušicu i druge vrste riba; bassa, štuku, sunčanicu, crvenperku…
Što ne bi i oni?!

Vrijeme je da se i ovde nešto izmjeni. Mušičarski predjeli gdje je industrijalizacija zagadila rijeke i “otjerala” pastrmku, lipena i mladicu a ostavila one “obične” ribe, počeli su da, umjesto glista, kruha, trave, mrmaka, koriste mušice da uhvate neku od tih običnih riba.

Lov su započela djeca sa (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Reportaže | Nema komentara » |

Izbor sportiste godine – Rekordan broj nominovanih

Novembar 18th, 2014
Autor Senad

Pobjednicka-ekipa-jadransko-podunavski-kup-crna-gora-flyfishing-musicarenjeČlanovi žirija 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini u utorak su na sjednici u mostarskom hotelu “Bristol” sačinili su šire liste kandidata u svih 12 konkurencija. Na listi i Sead Alijagić – ribolovac.

Bišćanin, Sead Alijagić, od ranije je poznatim po svojim uspješnim rezultatima u ribolovu.

Kako se svaki trud i talenat isplate, on je dobitnik je još jednog velikog priznanja.

Na sjednici Upravnog odbora SRS BiH, koja je održana u Sarajevu, izabran je za najboljeg sportskog ribolovca.

U 6.  jesecu bio je član reprezentacije na Svjetskom mušičarskom prvenstvu u Češkoj, gdje je sa istom osvojio 14. mjesto od ukupno 29 zemalja.

Poslije toga predstavljao je BiH sa ekipom USR “Una” Bihać na Jadransko-podunavskom kupu u Crnoj Gori. U konkurenciji od 57 takmičara iz 7 zemalja Alijagić Sead je bio najuspješniji i zasluženo ponio titulu šampiona Jadransko-podunavskih zemalja. Dok se i u ekipnoj konkurenciji sa članovima ekipe Halilić Nedžad, Midžić Alan i trenerom Igorom Gromilićem, popeo na pobjedničko postolje.

Na osnovu ovih rezultata i odluke Upravnog odbora SRS BiH, Alijagić Sead će predstavljati SRS na izboru sportaša godine BiH, koje će se održati 16. decembra u Sarajevu.

“Do sad sam dobijao mnoga priznanja za svoje sportske uspjehe, ali ovo mi je definitivno najdraže. Sama činjenica da se u mojoj konkurenciji nalaze imena jednih od najuspješnijih bh. sportaša današnjice, ako ne i svih vremena u našoj državi, odaje mi veliku počast.” – istakao je Sead za portal BISCANI.NET.

Nominovani za najboljeg sportistu u godini kojoj se bliži kraj su: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Poribljena pastrmkom rijeka Trebišnjica

Novembar 18th, 2014
Autor Senad

TrebinjeU vode rijeke Trebišnjice i akumulacije Gorica danas je ubačeno 20.000 komada mlađi kalifornijske pastrmke, veličine od 12 do 14 centimetara, istakli su iz Sportsko-ribolovnog društva “Trebinje”.

Mlađ pastrmke je iz ribogojilišta Mirotinj – Hidroelektrana na Trebišnjici, piše Srna.

Poribljeno je sedam lokacija, od rijeke Sušice do mostova u centru grada, a u akciji su učestvovali članovi Sportsko-ribolovnog društva “Trebinje”.

U vode kojima gazduje ovo društvo od početka godine ubačeno je više od 350.000 komada mlađi kalifornijske i potočne pastrmke.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Lov na mušicu i pastrmku – IV dio

Novembar 16th, 2014
Autor Senad

baetis-rhodani

Ili: Zašto me pitaš gdje idem i šta lovim ? – Četvrti nastavak…

Piše: M e r s a d   R a j i ć

Međutim, oni su ponosno zadovoljni što su gosn. Skues-u dokazali da mogu uhvatiti više ribe na njihove ljeskovce i otrcane mušice povezane na kostretu, nego on, sa njegovim modernim priborom i tim njegovim modernim mušicama koje plove.

Zato oni nisu i neće ništa da mijenjaju.

Što nije slomljeno, ne popravljaj!

Još da oni imaju ceste kao Englezi ili Francuzi pa da obiđu krajeve gdje postoje samo kozje staze….Gdje bi im bio kraj.

A tek auto!! Ih!!
Još da nije “ćire” i njegove uskotračne pruge ne bi se tako lako prilazilo onim zabačenim krajevima Ribnika, Sane, Plive, Sanice… I pastrmci. Usput i lipenu.
Šta će kome škobalj, plotica, šaran… pored pastrmke i lipena.

A dalje, lovi se samo “kraljica” bistrine i hladne vode, njeno veličanstvo pastrmka. Lovi se i lipen, ne može se reći da se ne lovi, samo se manje spominje. Kao da je (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Reportaže | Nema komentara » |

Kompilacija nezgoda u ribolovu uhvaćenih video kamerom

Novembar 16th, 2014
Autor Senad

Neke od ovih nezgoda će vas nasmijati, a neke su bile i priično opasne za nesretnike kojima su se desile.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Ulovi, Video | Nema komentara » |

Mušičarenje: Lov na mušicu i pastrmku – III dio

Novembar 12th, 2014
Autor Senad

6daf63a8064e2fce8f6ded409b3282b6Ili: Zašto me pitaš gdje idem i šta lovim ? – Treći nastavak…

Piše: M e r s a d   R a j i ć

Kažu da je mušičarenje “kraljevski” sport samo je i to nekako mimoišlo naše  plemstvo. A pričalo se da su age i banovi, te ostali begovi i vojvode jako voljeli i mnogo jeli ribu (možda su znali za ljekovita svojstva ribljeg ulja protiv masnoće u krvi) ali su još uvijek više cijenili “lovu” i davajući rijeke u najam običnom čovjeku da lovi ribu za njih i da, usput, uhvati ponešto i za sebe.

Dok se u drugim zemljama javlja kolo, silk, udica sa ušicom, šnjura i ringle-sprovodnice na štapovima, ovaj naš siromašni ribar-bošnjanin ostaje vjeran onom svom najsigurnijem i najjeftinijem, ljeskovcu i konjskoj struni. Dok god ima bosanski konjić dovoljno dugačak rep da se od njega isplete dobro osijelo tj. dobar nadvez i podvez, oni nisu odustajali.

Jer oni koji su imali para, t.j. ostala gospoda i bosanski plemići, nisu bili zainteresovani za (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Reportaže | Nema komentara » |

SRD Ključ: Izvršeno poribljavaje Sane i Sanice potočnom pastrmkom

Novembar 12th, 2014
Autor Senad

poribljavanje-sane-1Dana 09. novembra 2014. godine izvršeno je poribljavanje rijeka Sana i Sanica.

Ukupno je pušteno 12.000 komada mlađi potočne pastrmke, veličine 10-12 cm i 50 matičnih jedinki potočne pastrmke veličine 35-40 cm, spremne za ovogodisnji mrijest.

Poribljavanje su izvršili aktivni članovi društva i članovi fly fishing sekcije, zajedno sa predsjednikom SRD Ključ Samirom Čajićem –  Maxom i sekretarom društva Besimom Pudićem.

Poribljavanje je izvršeno uz prisustvo i kontrolu (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Mušičarenje: Lov na mušicu i pastrmku – II dio

Novembar 10th, 2014
Autor Senad

200px-PlateVIIFlyTyingFromRodFishingWithFlysIli: Zašto me pitaš gdje idem i šta lovim? – Drugi dio…

Piše: M e r s a d   R a j i ć

Druga misao koja mi se javlja je slična prvoj!

Zamislite da su one Elijanove mušice, koje su letale oko vode i koje je riba mahnito kupila, bile krupne i da su se mogle nataknuti na udicu kao napr. gliste, skakavci, ose, pčele i drugi insekti slični ovima. Da li bi se čekalo na Dame Juliane Bernes i njen opis lovnih mušica?

Ili zamislite, nedaj Bože, da je neko sa ovih naših, bosanskih ili da odemo dalje, bivših Yu- prostora, prije uvažene Juliane, bio “pismen” i zapisao neki recept kako se nekad pravila Gara, Kreja, Sovjak i druge nam poznate mušice današnjice.

Mi bi smo danas bili bogati kao Engleska. Možda i bogatiji. Pismeniji smo sigurno. Koliko samo mi imamo izraza za samo jednu riječ! Gore (iznad), gore(vatra), gore ( gore su od…), gore (šumoviti predjeli).

A da ne pominjemo Izaaka Waltona čija je knjiga “The Compleat Angler” , uz Bibliju i još neke naslove, jedna od (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Reportaže | Nema komentara » |

Mediteranska plavoperajna tuna će se oporaviti

Novembar 10th, 2014
Autor Senad

mediteranska-plavorepa-tunaMeđunarodna komisija za zaštitu atlantske tune (ICCAT) počinje danas svoj 19. posebni sastanak u Genovi u Italiji.

WWF (Svjetske fond za zaštitu okoliša) tim povodom pozvao je izaslanike ICCAT-a da ostanu oprezni u vezi sa upravljanjem izlovom mediteranske plavoperajne tune.

Naime, unatoč nedavnim indicijama da se populacije tune oporavljaju, postoje značajne manjkavosti u sistemu praćenja ulova koje i dalje omogućavaju da ilegalna, neprijavljena i neregulirana tuna dospijeva do globalnih tržišta.

“U posljednjih nekoliko godina ICCAT i ostali dionici napravili su izvanredne korake koji su doveli do početka oporavka istočno-atlantske i mediteranske tune. Ali moramo ostati oprezni – bez definiranog sistema praćenja, ugrožavamo godine truda za oporavak jedne od ikona svjetskih oceana”, rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj ribarskog programa iz Mediteranskog programa WWF-a.

Nedavna studija WWF-a zaključuje da je ICCAT-ova dokumentacijska shema za ulov tune (BCD), koja bi trebala (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Bilten 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju – Jajce, 16. – 21. juni 2015.

Novembar 9th, 2014
Autor Senad

JajceBosni i Hercegovini je pripala čast da sljedeće godine bude domaćin 35. Svjetskog prvenstva u Fly Fishing-u, manifestaciji koja kroz dugu tradiciju njeguje sportski duh i uspostavlja čvršću saradnju, kako među ljubiteljima ribolova, tako i među državama.

35. Svjetsko prvenstvo u Fly Fishing-u biće organizovano na četiri rijeke i jednom jezeru. Takmičarske staze na rijekama su dužine 6000 m, a startna mjesta takmičara 180 m, sa međuprostorom od po 10 m sa lijeve i desne stranetakmičara.

Love se sve vrste zastupljene ribe u rijekama i jezeru, a minimalna dužina koja se boduje je 20 cm.

Takmičenje se organizuje u potpunosti u skladu sa pravilima i propozicijama Pravilnika FIPS/MOUCHE Federation.

Dozvoljene su sve tehnike lova udicom bez kontra-kuke, otežanja većeg od dozvoljenog skriveno na mušici – nimfi, a ulovljena riba se izvlači pomoću meredova (mreže).

Za trening su određene takmičarske staze na Plivskom jezeru i na rijekama Plivi i Vrbasu. Rezervna takmičarska i trening-staza je na rijeci Sani u mjestu Ključ.

Za vrijeme takmičenja se očekuju dobri vremenski uslovi, temperature od17 – 22 stepeni Celzijusa i povoljan vodostaj rijeka.

U nastavku vijesti pogledajte Bilten 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju>>> (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Konkurs/natječaj za komesara i selektora reprezentacije Premijer SPIN lige BIH

Novembar 9th, 2014
Autor Senad

Spin_logoNa temelju članka 29. Opštih pravila sportsko ribolovnim takmičenjima SRS BiH raspisuje;

KONKURS/NATJEČAJ

za komesara i selektora reprezentacije Premijer SPIN lige BiH i to:

1. Komesar Premijer SPIN lige BiH…………1 izvršilac.
2. Selektor Premijer SPIN lige BiH…………1 izvršilac.

USLOVI / UVJETI :

Kandidati trebaju da posjeduju: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Premijer Liga Bosne i Hercegovine za seniore u disciplini “Lov ribe udicom na plovak”

Novembar 9th, 2014
Autor Senad

srsbih_logoNa prijedlog selektora reprezentacije BiH u disciplini “lov ribe udicom na plovak” i pozitivnog mišljenja takmičarske komisije, Upravni odbor SRS BiH je donio Odluku o terminu održavanja Premijer lige BiH u 2015. godini.

U slučaju visokog vodostaja ili nekih drugih okolnosti koje onemogućavaju održavanja kola Lige u datom terminu, odluku o mjestu održavanja donijet će Selektor reprezentacije u konsultaciji sa komesarom Lige.

Sva ostala pravila koja se odnose na hranu, mamce, količine, i sl. po međunarodnim pravilima CIPS-FIPS-ed.

Napomena: Selektor ima pravo da vrši odabir reprezentativaca prema važećem pravilniku iz 2012. godine za učestvovanje u Reprezentaciji BiH u ulovu ribe udicom na plovak.

Termini održavanja 3×2 kola Premijer lige u 2015. godini su sljedeći: (više…)

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Nije gotovo ni kad je na suhom…

Novembar 9th, 2014
Autor Senad

Nije se svakome od nas jednom desila slična scena, a evo jedna od novijih koja je postavljena na Youtube

Drugi klip je već legendarni bijeg šarana iz ruku ribolovca kojem je isti, prije bijega, udario nekoliko šamara repom.

A naš snimak ovakve scene je snimak “ribe zvane Sretnica” napravljen 2007. godine na rijeci Bosni u Kaknju.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Kategorija Video | Nema komentara » |

Ribogojilište Laks Mostar

Element Baits

Takmičenja