Najnovije vijestiVremeplov

Vremeplov: Kako se rodilo ‘ružno pače’

Pre više od pet decenija u Finskoj Lauri Rapala je napravio svoj prvi Wobbler, od koga je nastala čitava moćna industrija »Rapala«.  Slika starca kako nožem delje drvo obigrala je svet.

U isto vreme, ili nešto malo kasnije, kod nas u Čačku, dešava se slična priča. Pokojni Koča Veselinović takođe od drveta izdeljao je svoju prvu varalicu – wobbler (onaj koji podrhtava). Bio je to nenadmašan mamac, za koji još niko ovde nije znao. Pecao je pokojni Koča na Moravi, Vapi, Uvcu, Limu i svuda činio čuda sa ovom drvenom napravom.

Svoje umeće preneo je na sina Acu Veselinovića, koji je svoj prvi wobbler izdeljao pre više od 20 godina. To  je bila drvena varalica nožem obrađena. Kao žica poslužila je pleteća igla, a kljun (pločica) je napravljen od poklopca mlina za kafu. Varalica, iako neugledna, bila je savršeno pogodna za lov ribe. Igrom slučaja, ta prva varalica velikog majstora ribolova Ace Veselinovića, ostala je sačuvana do današnjeg dana.

Dalje je sve teklo uobičajeno. Varalice su bile sve bolje i bolje. U tada čistoj i nezagađenoj Zapadnoj Moravi, Aco je sa svojim varalicama pravio »lom«.

Njegove varalice su već tada imale savršenu vibraciju i bile neodoljive za sve grabljivice.

U jednom trenutku mladom čoveku u ruke je došla čuvena »rapala«. Bio je zapanjen savršenstvom izgleda i finalne obrade. Tada je sebi dao u amanet da će napraviti, ako ne bolji a onda bar isti takav wobbler.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Počeo je da se interesuje za boje, lakove i čitav niz hemijskih sredstava kojima bi mogao trajno da zaštiti svoje rukotvorine.

Istovremeno, na njemu svojstven način, počeo je da pravi nove oblike, sve drugačije od prethodnih. Vremenom je naučio mnogo o hidrodinamici, čitajući stranu i našu literaturu i ohemiji i raznim hemijskim jedinjenjima.

Sve ovo testirano je odmah, na licu mesta — na Moravi.

Ipak, problema je bilo napretek. Nije se moglo doći do svega. što zbog cene, što zbog siromašnog tržišta kod nas.

Tada je u pomoć pritekao ‘Grafopromet’ iz Čačka. Ljudi iz ‘Grafoprometa’ su shvatili sa kim imaju posla i šta imaju u rukama. Tadašnji vršilac dužnosti direktora, a sadašnji komercijalni direktor Vojimir Braco Blagojević, zajedno sa ostalim članovima kolektiva, založio se da se Aco primi u stalni radni odnos i da se pokuša sa serijskom proizvodnjem njegovih varalica.

I tako je sve počelo (1982. godine).  Napravljena je prvo mala radionica, nabavljeni prvi alati i sve što je neophodno za takvu proizvodnju.

Posebna zasluga u izradi alata i traženju originalnih rešenja za proces serijske proizvodnje pripada konstruktoru Stanoju Boškoviću. Ceo kolektiv založio se da Acini wobbleri počnu da ‘žive’. Prve hiljade wobbiera poznatih pod nazivom ‘ružno pače’ krenuli su na tržište. Ribolovci su bili oduševljeni i ‘ružno pače’ je mnoge podstaklo da nešto slično naprave — da ga kopiraju. Danas »Grafopromet« ima modernu fabriku za izradu ovih varalica u kojoj trenutno radi dvadesetak mladih ljudi.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Sve je ručni rad. Iz razgovora sa generalnim direktorom »Grafoprometa« dipl. ekonomistom Momčilom Jevđovićem, saznali smo da je pored Nemačke i Italije krenuo i izvoz u Kanadu i Japan. Uskoro će početi i proizvodnja modela od 7, 9 i 11 santimetara.  Za sada postoje četiri veličine – 2, 3, 4 i 5 santimetara.

Pored svih teškoća i obaveza koje nosi ovakva proizvodnja, Aco nađe vremena da za svoje stare drugove napravi i neki veći, vanserijski wobbler. To su prava mala remek-dela, i odgovorno tvrdim — najbolji wobbleri koje je ljudska ruka ikad napravila jer sam ih lično hiljadu puta proverio.  Nenadmašni su u lovu mladice, soma, smuđa, bucova, i svih ostalih većih i manjih grabljivica.

Aco Veselinović jje ostvario svoj san — napravio je varalicu svojih snova.

Završiti priču o Aci Veselinoviću a ne pomenuti njegove veštačke mušice prosto je nemoguće. Mogu slobodno da kažem da moj drug Aco spada u red najboljih mušičara i istovremeno je
nenadmašan majstor u njihovoj izradi,

Srđan Despot Blaf
FOTO: Radovan Vujović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.