EkologijaNajnovije vijesti

Mogućnosti zaštite gornjeg toka Neretve okupila ekologe iz čitave regije

Predstavnici nevladinog sektora i donosioci odluka na lokalnom i nacionalnom nivou okupili su se u Konjicu u organizaciji udruge Dinarica u cilju regulacije institucionalnog okviru za zaštitu prirode u BiH na primjeru gornjeg toka rijeke Neretve.

Na sastanku u Konjicu je sudionicima predstavljena regionalna kampanja “Zajedno za rijeke” (United for Rivers) koju uz koordinaciju i financijsku podršku međunarodne organizacije The Nature Conservancy (TNC) vode nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Direktor Udruge Dinarica Đorđe Stefanović je naglasio da ova inicijativa za cilj ima zaštititi više od 400 kilometara rijeka širom regije, a da u Bosni i Hercegovini udruge Dinarica Mostar, Centar za životnu sredinu iz Banje Luke i Novi val iz Blagaja aktivno rade na zaštiti Vrbasa, gornjeg toka rijeke Neretve i Bune.

“Ovaj skup je jedna od aktivnosti koje se implementiraju sa ciljem prepoznavanja problema i pokušaja da se prirodni ambijent u Bosni i Hercegovini koristi na održiv način. Iskustvo nam govori da je moguće ostvariti pogodnosti i za ljude i za prirodu, sve dok se prirodni resursi koriste na odgovoran način. Od najveće važnosti jeste da u ovom procesu trebaju biti angažirane sve strukture društva”, naglasio je Stefanović.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Na sastanku se razgovaralo i o društveno-ekonomskim i prirodnim potencijalima rijeke Neretve, pritiscima kojima je rijeka izložena zbog gradnje hidrocentrala, kao i mogućoj zaštiti uzvodno o Konjica.

Osim toga, na sastanku su se predstavili prijedlozi i zaključci proistekli iz analize regulatornog i institucionalnog okvira za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na gornji tok rijeke Neretve.

Naposljetku, sudionici radnog sastanka razmatrali su mogućnosti aktivnog uključivanja nevladinih organizacija iz BiH u proces zaštite Neretve kroz promociju zaštite i snažnije zagovaranje političkog okvira za zaštitu prirode.

Predstavnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te šefica Odsjeka za zaštitu prirode, biološke i pejzažne raznolikosti Zineta Mujaković ističe da je FMOIT pokretalo, pokreće i da će pokretati inicijative u cilju zaštite prirodnih u kulturnih vrijednosti u skladu sa zakonom za zaštitu prirode.

“Međutim sve stoji na lokalnoj zajednici što je u skladu sa odredbama zakona o zaštiti prirode. Inicijativa treba da krene sa lokalnog nivoa, da se dobije suglasnost općinskih vijeća i mora biti prostorno planski planirano. Ove dvije odredbe su neophodne u cilju zaštite nekog područja, kako na kantonalnom tako i federalnom nivou”, kazala je Mujaković.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Predstavnici nevladinog sektora i lokalne zajednice su izrazili nadu kako će se prepoznati potreba za zaštitom jedinstvenih prirodnih vrijednosti gornjeg toka rijeke Neretve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.