EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Pomor ribe u Stublaji

Na rijeci Stublaji koja čini dio bogatog prirodnog rezervata Bardača kod Srpca, došlo je do nezapamćenom pomora ribe. Prema riječima Saše Čudića, predsjednika Udruženja ribolovaca, tokom nekoliko dana uginulo je najmanje 2 vagona plemenitih vrsta. Ribolovci su zbog toga u panici a Ljubo Lipovac i Ljubo Rakić tvrde da se radi o prirodnoj katastrofi nezapamćenih razmjera.
– Najviše je uginulog šarana, amura, soma i tostolobika. Medju njima ima i primjeraka teških i do 40 kilograma, – tvrde ribolovci.
U ovom turističkom naselju koje je predstavljalo pravu atrakciju za domaće i strane lovce i druge goste širi se nesnošljiv smrad. Tovari uginule ribe su na svakom koraku a naši sagovornici Milan Kozić i Dule Lipovac tvrde da će sve imati
dugoročne posljedice:
– Mnogo ljudi ovdje dolazi, svi se trudimo da spasimo ono što je ostalo. Sijećemo travu i ubacujemo kreč kako bi poboljšali kvalitet vode. Ne znamo šta će biti ali smo veliki pesimisti, – ističu njih dvojica.Pomor_Stublaja_2
Zbog ovog došlo je do panike medju ljubiteljima prirode, pogotovo što još nije uvrdjen uzrok. Postoji više verzija počev op pretpostavki da je u rijeku ispuštena cisterna fekalija iz stajskog đubriva bogatih amonijakom do tvrdnji da je riba otrovana na neki drugi način. Zbog toga su uzorci ribe i vode poslati na analizu banjalučkom Veterinarskom zavodu «Dr. Vaso Butozan»  a gradjani upozoreni da uginulu ili ošamućenu ribu ne konzumiraju.
Opštinski veterinarski inspektor Vujadin Krčmar naredio je da se uginula riba uništi. Na tome se upravo radi ali riba stradava već peti dan i na površini se stalno ukazuju novi primjerci.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.