Rijeka Pliva

 

N/V izvora
utoka u BiH u metrima
N/V ušća
istoka iz BiH u metrima
Visinska razlika m. Dužina toka u km Dužina toka kroz BiH u km
730 141 589 78,5 78,5

 

Mušicarenje na rijeci Plivi.

   Na rijeci Plivi, u dužini od 30 km postoje uslovi za ribolov kakvi se rijetko sreću u ovom dijelu Evrope. Naime, Pliva rijeka izuzetne bistrine, specifične boje, kao i raskošnog bogatstva, predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja. Taj sve popularniji sport, kako kod nas, tako i u svijetu, podrazumijeva lov na mušicu, ali sistem “catch & relese” (uhvati i pusti) tako što se riba nakon ulova vraća u vodu, pa joj se time produžava život, a ribolovcima daje nova šansa za ulov. Istovremeno se riblji fond ne umanjuje, nego naprotiv, povećava, što će u budućnosti još više donijeti uzbuđenja i zadovoljstva na ovim prekrasnim vodama. Inače, ovaj sport se na ovim prostorima upražnjavao i prije 15-ak godina, kada su na ove vode dolazili ribolovci sa prostora izvan bivše Jugoslavije, kao što su Italija, Francuska i druge evropske zemlje, pa čak i zaljubljenici u mušičarenje sa dalekog Mauricijusa. Cilj promocije ovog sporta je da povrati primat i slavu rijeke Plive, čije ime nosi i jedan od najvecih evropskih farmaceutskih proizvodača, zagrebačka Pliva.

   Revitalizacija mušičarenja u ekološkim uslovima prve kategorije je zasigurno uspjela, tim prije, što se riblji fond odnedavno obogatio sa oko 10.000 komada riblje mladi nizvodno od pljevskog mosta. Uzvodno, prema samom izvoru Plive, u Ekonomskom reviru, našlo se novih 8.000 komada pastrmke veličine 20-25 cm, koje su već izazov za ljubitelje ove sportske discipline. Takve aktivnosti garantuju ozbiljnost i odlučnost ovdašnjih ljudi u pružanju što boljih uslova za mušičarenje, u šta su se imali prilike uvjeriti mnogi posjetioci, poput ljubitelja eko-turizma iz Japana. Njima, kao i drugim gostima se pružila prilika za još jednu aktivnost, foto safari. Naime, ova vrsta razonode i aktivnog odmora sve više uzima maha, posebno kod turista kojima je cilj vidjeti i snimiti sve što je lijepo, a toga ovdje ima u izobilju.

   Slijedeći korak ka unapredenju kvaliteta usluge na ovim vodama je izgradnja ribarskog doma na lokalitetu Pljeva, 2.5 km od izvora, za koji je planirano da bude centar svih sportskih aktivnosti na slivu Plive. Od 2005. godine, ovo područje se aktivira za takmičenje na državnom i međunarodnom nivou, što će zasigurno dati dodatnu atraktivnost rijeci i ovom predjelu. Sam tok rijeke Plive je podijeljen u nekoliko zona na kojima se obavlja ribolov na različite načine i mamce. Tako je od izvora do Pljevskog mosta uređen poseban ekonomski revir za lov na vještačku mušicu (mahavac), od mosta do Šipova je zona za klasični ribolov na površinsku mušicu, dok se od Šipova, nizvodno pored mušica koriste i razne varalice, rapale, leptiri, vobleri i sl. U Velikom i Malom jezeru se koriste primame, plovak, vještačke mušice, vještačke varalice, te boile. Naravno, ribolov sa nedozvoljenim sredstvima, kao što su živi mamac, mreža ili podvodne mušice je kažnjiv, te se ovdje, praktično i ne koristi.

   Važno je istaći da se u različitim dijelovima toka rijeke Plive, pojavljuju i različite vrste ribe. Tako da je tok od samog izvora, pa do ušća u veliko jezero, stanište autohtone potočne pastrmke i lipljena. Vrste u velikom jezeru su: potocna pastrmka, lipljen, jezerska pastrmka, jezerska zlatovčica, kalifornijska pastrmka, crvenperka, linjak i šaran, dok u se u malom jezeru pojavljuju i amur, bodorka, som i bjelica, što riblji fond čini neobično raznolikim i izazovnim.

   Cijene: Dnevna dozvola u ekonomskom reviru – 20,00 KM
Po pravilu, ribolovac ima pravo ponijeti kući jednu ulovljenu ribu dužine: 45 cm (lipljen) ili 40 cm (pastrmka).

   Vodama Plive i njenih pritoka u toku od izvora do grada Jezera upravlja Sportsko ribolovno društvo »Pliva«, koje broji oko 250 članova, starosne strukture od 7 do 77 godina. Ovo društvo, na čelu sa iskusnim ribolovcima, čini glavnu pokretačku snagu, kao i strogu kontrolu za mušičarenje na Plivi. Dovoljan dokaz za uspješan rad ovih entuzijasta je i sam pogled na ovu bistru ljepoticu, gdje se golim okom mogu vidjeti ribe, što daje potpuni osjećaj zadovoljstva i želju za ponovnim dolaskom na ovaj prostor.

   Od Jezera, pa do vodopada i ušća u Vrbas, vodama upravljaju ribolovačka društva »Zlatovcica« iz Jezera i Jajca. Oba društva su također u potpunosti angažovana na održavanju, kako čistoće, tako i ribljeg fonda ove rijeke i jezera. Velikim iskustvom i tradicijom, stalnim podmladivanjem članstva, kao i gostoprimljivošću, ova društva čine čvrst oslonac za dalji razvoj ovog plemenitog sporta.

Contact info: tel/fax: ++387 50 372 099

Location: west region of B&H

Spring: village Pljeva, near Šipovo

Characteristics: mountain river, 25-50 m wide and 0.5-3 m deep

…is surely one of the most beautiful fly fishing rivers in Europa.The river, with specific color and purity, together with all Pliva Region, makes the extra ordinary natural beauty. Pliva’s spring is in village Pljeva, 6 km upstream of Šipovo. The most beautiful part for fly fishing is from spot where river springs to centar of small town Šipovo – 5km long.

The River Pliva is very suitable for fly fishing. Has great population of grayling and brown trouts, especialy Pliva’s native grayling that reaches 60cm. Although you can easily see a shool of graylings you must know that you will be properly exhousted before you catch any because of Pliva’s clear water and plentiful nutrition they are extremely strong. That’s the reason why Pliva’s greyling represents significant trophy and desire of many fly fishers all around the world. Your patience and efforts shall be rewarded with a fight without quarter that could last for more than an hour because you must remember that you deal with absolutely wild fish and fight it with extra thin leader (0.10 – 0.12). Our experienced team recomends Pliva to all fly fishermen ready for challenge and noble duel with Pliva’s greyling.

Ukoliko imate podatke ili slike o ovoj rijeci, možete poslati na: bistrobih@gmail.com