U.G.S.R. “Bistro” Zenica

Udruženje građana sportskih ribolovaca “Bistro” Zenica je po broju članova najveće udruženje u BiH.Formirano je 1923. godine i cijeli ovaj niz godina aktivno radi na unapređenju i zaštiti ribljeg fonda, ekologiji, te učešću i organizaciji takmičenja. Udruženje broji oko 1200 članova.

Najnovija vijest od 08.04.2006.godine, zaslužuje da se nadje u vrhu prezentacije ovog udruženja, a glasi:

08.04.2006 godine, na plaži jezera Modrac-Lukavačka strana , održano je tradicionalno međunarodno memorijalno takmičenje “Simić-Salihspahić” u lovu ribe udicom na plovak.Učešće na takmičenju je uzelo 25 ekipa medu kojima su ekipe iz SCG, Hrvatske i BiH. Na ovako jakom takmičenju koje se smatra najjačim u BiH, ekipa “Bistro” Zenica je zauzela III ekipno mjesto i osvojila pehar i diplomu.
Pored toga takmičar Bajrić Almir je osvojio II pojedinačno mjesto u sektoru “C” i srebrenu medalju.
Ekipu su činili takmičari:
1.Bajrić Almir,
2.Bojić Emir,
3.Golub Zihad
Treneri:
-Vehabović Salko – predsjednik takmičarske komisije
-Grahić Husein
Naša ekipa je zauzela najbolji plasman od svih ekipa iz BiH.
Prva dva mjesta su osvojile ekipe iz Apatina i Paračina.

Ovakav sportski uspjeh udruženje nije ostvarilo u dužem periodu u ovoj sportskoj disciplini. U prošloj godini naše udruženje se plasiralo u I BiH ligu starta krajem aprila mjeseca. Prvoplasirana ekipa na kraju ovog takmičenja odlazi na svjetsko prvenstvo koje će se održati na Hutovom blatu u 2007. godini.Ova godina se slavi kao stogodišnjica organizovanog ribolova u BiH pa sportski rezultati koje postiže naše udruženje imaju još veću vrijednost. BISTRO!

MONOGRAFIJA UDRUŽENJA

Početkom 20 vijeka BiH je doživljava nagli razvitak,a to se posebno odnosilo na razvoj industrije i rudarstva u zeničkom kraju.Jedna prilično zaostala sredina u ovom periodu unosi mnoge promjene i snažna strujanja u svim oblastima života.U nastajanju novih civilizacijskih događaja 1923. godine zabilježeno je osnivanje udruženja ribolovaca i od tada počinje organizovana aktivnost ovog građanskog društva.U to vrijeme u Zenici žive još uvijek mnoge porodice doseljenika iz Čehoslovačke, Njemačke, Austrije, Poljske i dr. Evropskih država.Stranaca je tada bilo u Zenici oko 5 % od ukupnog stanovništva.Prema svjedočenjima najstarijih članova udruženja, uticaj porodica iz ovih evropskih zemalja bio je vrlo naglašen u razvoju ribolovnog sporta zeničkog kraja.
Mogu se samo zamisliti uslovi za razvoj rekreativnog i sportskog ribolova iz tog perioda koje je pružala rijeka Bosna i njene pritoke.

Dužina toka rijeke Bosne u zeničkoj kotlini iznosi nešto oko 32 KM.Bosna se u ovom dijelu predstavlja kao ravničarska rijeka osim u suženjima kod sela Janjiči i Vranduku, gdje pravi slapove i brzake.

Pritoke Bosne sa desne strane u zeničkoj kotlini

Mlinica 2000 m
Mutnica 2600 m
Đulanov potok 5500 m
Klopački potok 4000 m
Babišnica 17600 m
Dobre vode 4300 m
Gračanica 7500 m

Pritoke Bosne sa lijeve strane

Lašva 42000 m
Kočeva 3999 m
Orahovički potok 8000 m
Bistrička rijeka 12000 m

Navedene pritoke rijeke Bosne većinom su planinski potoci sa velikim padom uz bezbroj pitkih izvora i studenaca.Ove pritoke su još poznate po mnogobrojnim vodenicama.

Uz ovakve prirodne karakteristike i pogodnu klimu u zeničkom kraju stvoreni su idealni uslovi za razvoj vrlo bogatog i raznovrsnog ribljeg fonda.O tome svjedoče i engleski putopisci iz 17 stoljeća braća Evans,kao i turski putopisac Evli Ćelebi koji spominje rijeku Bosnu kao jedinstvenu i neviđenu rijeku u ovom dijelu svijeta.

U ovakvim prirodnim uslovima registrovano i organizovano udruženje ribolovaca organizovalo je svoj rad i okupilo veliki broj članova iz raznih građanskih slojeva.

Nažalost, ne postoji sačuvana pisana dokumentacija koja bi mogla posvjedočiti hronološki sve važne i značajne događaje u razvoju i životu ovog udruženja.Poznato je da je udruženje radilo i djelovalo u kontinuitetu preko 80 godina što bi trebalo zahvaliti velikom zalaganju mnogobrojnog članstva.U vrijeme svog postojanja udruženje je steklo i vlastitu imovinu.Poznata je ribarska kuća zvana “Bistro” na ušću rijeke Babišnice oko koje su se okupljale generacije i ribolovaca i građana Zenice.Zbog izgradnje moderne putne saobraćajnice prema Sarajevu, ovaj objekat je nažalost srušen i izgrađene su nove prostorije na Obalnom bulevaru.Udruženje posjeduje na rijeci Bistričak ribogojilište sa zgradom i pratečim objektima, ali zbog slabog kapaciteta vode objekat nije u svojoj funkciji.

Najteži period za zeničke ribolovce bio je od 1956-1992 godine kada je rijeka Bosna bila zagađena industrijskim otpadom i u svom srednjem toku skoro da nije postojao riblji fond.Prestankom rada prljave tehnologije u periodu agresije na BiH rijeka Bosna postaje čista, a riblji fond dostiže nevjerovatan preobražaj.

Rijeka Bosna prema ribolovnoj osnovi ima oko 28 vrsta ribe i danas se ubraja među rijeke sa najbogatijim i najraznovrsnijim ribljim fondom u BiH.

Udruženje posljednjih godina u kontinuitetu broji od 1200-1500 članova i ubraja se u aktivna udruženja, a jako dobro je organizovano u sportskom i rekreativnom ribolovu.

Uz poštivanje ekoloških principa zenički kraj ima vrlo kvalitetne uslove za razvoj slatkovodnog ribarstva i turizma, pa se nadamo da će mlađe generacije znati cijeniti i iskoristiti ove prednosti.

UGSR “Bistro” Zenica danas je jedno od najvećih udruženja BiH koje je dobro organizovano i postiže dobre rezultate i nadamo se da će i u buduće nastaviti sa uspješnim radom i opravdati dugogodišnju tradiciju ovog udruženja.

Prostorije udruženja su smještene na Obalnom bulevaru uz samu obalu rijeke Bosne.Ispred udruženja je zabrana ribolova i taj dio predstavlja ribolovno plodište.

Udruženje gazduje svim vodama na području opštine Zenica, a neke od njih su: Kočeva, Babišnjica, Orahovački potok, Bistrička rijeka, Pepelarska rijeka, Bosna.

Samo u Bosni postoji 28 vrsta riba, a neke od vrsta koje nalazimo u vodama kojim gazduje ovo udruženje su: klen, mrena, sapača, crvenperka, linjak, som, bolen, škobalj, šljivar, deverika, šaran (obični i golać), smuđ, babuška, karas, manjić, plotica, savka, zela, kalifornijska pastrmka, potočna pastrmka, mladica, lipljen, vretenar, sunčanica.

Na vodama kojim gazduje ovo udruženje, ulovljen je ne mali broj kapitalnih primjeraka šarana, somova, klenova, bucova, mrena.

Ekipa našeg udruženja  je osvojila 1. ekipno mjesto na KUP-u BiH organizovanog povodom 100 godina organizovanog ribolova u BiH.Kup je organizovao Savez BiH i učestvovalo je 20 ekipa iz cijele BiH.Odrzan je na Buškom jezeru u Livnu 15.,16. i 17.07.2006. godine.

Cijene dozvola su:
Godišnje:
— RVI i Penzioneri 50 KM
— Seniori 100 KM
— Juniori 25 KM
Dnevne:
— Za sve kategorije 10 KM
Vikend dozvola:
Za sve kategorije 20 KM

Dozvole se mogu kupiti u prostorijama udruženja svaki radni dan od 09 – 17 h i subotom od 9 – 13h.

Ovo udruženje svake godine organizuje tradicionalno međunarodno KUP takmičenje pod nazivom «CAREV KUP» na kojem mogu uz prijavu učestvovati sve ekipe. Takodje, članovi ovog udruženja učestvuju na svim kantonalnim, KUP i takmičenjima propisanim kalendarom takmičenja od SRS FBiH i SRS BiH.
Ovdje je vrijedno pomenuti i uspjeh Kapetanović Vanje, kadetske prvakinje Bosne i Hercegovine u sportskom ribolovu , a koja je član “Bistro” Zenica
Od aktivnosti koje članovi ovog udruženja poduzimaju su i redovna čišćenja riječnih korita i ribljih prolaza, te redovna, godišnja poribljavanja voda kojim gazduju.
Udruženje se finansira od članarina i pomoći u vidu donacije od opštine Zenica.
Udruženje ima jako lijepu saradnju sa ekološkim pokretima i EKO policijom, te sa svim ribolovnim udruženjima na području Ze-Do Kantona (dozvola izvađena u ovom udruženju je validna na svim vodama u Kantonu).Saradnja i sa ostalim udruženjima u Federaciji BiH, te sa Savezima (Kantonalnim/Federalnim/BiH) je jako dobra.Saradnja sa Savezom i udruženjima iz Republike Srpske nije kakva bi mogla i trebala biti, i nadamo se i želimo da u narednom periodu i ta saradnja dostigne veći nivo.Ovim putem pozivamo udruženja iz Republike Srpske da nam se jave.

Planovi za 2006-tu godinu, a i dalje su:
— Zaštita i unapredjenje ribljeg fonda
— Organizacija i učešće na sportsko ribolovnim takmičenjima
— Organizovanje akcija ekološkog sadržaja i budjenje ekološke svijesti kod građana
— Projekat uređenja takmičarske staze “Drivuša” (Putovičko polje) – Ekološka Zona

U cijeloj državi poznata je sportsko ribolovna staza “Drivuša” (Putovičko polje) na kojoj su organizovana mnogobrojna značajna takmičenja u BiH, kao i međunarodna takmičenja.

Ribolovno takmičarska staza “DRIVUŠA”

Takmičarska staza “Drivuša” locirana je neposredno uz magistralni put Zenica-Kakanj-Sarajevo, u naselju Drivuša udaljeno 6000 metara od centra grada.Staza je vrlo pristupačna i podesna za takmičenje svih kategorija takmičara u disciplini ulov ribe udicom na plovak.Staza se nalazi uzvodno od starog mosta u Drivuši, sa desne strane, kontinuirano u dužini od 1080 metara, a sa lijeve strane u dužini od 700 metara.U 2004. godini odlukom upravnog odbora staza je proglašena “Eko zonom”.Ovu odluku podržala je općina Zenica i u toku je izrada projektne dokumentacije za uređenje eko zone.Općina je projekat podržala i znatnim materijalnim sredstvima.Ove godine pušten je u funkciju i most u Drivuši, pa je staza potpuno pristupačna.

21.12.2007. Svečano otvorena ribolovna staza “Putovičko polje” – Drivuša

Dana 27.12.2006. godine UGSR “Bistro” Zenica je svečano otvorilo sportsko ribolovnu stazu “Putovičko polje” (Drivuša).Vrpcu je presjekao načelnik općine gosp. Smajlović Husejin. Prisutnim se obratio predsjednik Udruženja Uzunovic Sidik koji ih je upoznao sa dugogodisnjim radom na uredjenju staze, kao i sa njenim karakteristikama. Iskoristio je priliku i zahvalio se načelniku općine na finansijskoj pomoći oko realizacije ovog projekta i uručio mu priznanje “Počasnog člana” Udruženja.Gosp. Smajlović se takodje obratio prisutnim i obećao i dalju pomoć od strane općine oko uredjenja staze. Svečanom otvaranju su prisustvovali mnogobrojni gosti, medju kojima moramo istaći prisustvo predsjednika Saveza gosp. Djordja Klepića, sekretara Saveza gosp. Rifeta Hađihasanovića, predsjednika Saveza ZE-DO kantona gosp. Vrljičak Mire, kao i velikog broja predsjednika Udruzenja ribolovaca iz cijele BiH.

Prisutni su bili i predsjednici takmičarskih i sudijskih komisija Saveza. Pored navedenih, svečanom otvaranju su prisustvovale mnogobrojne uspješne ličnosti našeg grada koje su dale velik doprinos u radu Udruženja.Udruženje je organizovalo bogatu zakusku za sve prisutne i pripremilo riblje specijalitete i hladnu platu. Mještani su se takodje uključili u organizaciju i pripremili su domaće maslanice, suhomesnate proizvode i sir. Cijeli dogadjaj je medijski propraćen od strane nekoliko medijskih kuca. Moramo istaći sve pohvale oko uredjenja staze od strane gostiju, kao i njihovo mišljenje da je ovo jedna od najboljih staza na tekućim vodama u BiH, koja pruža uslove za organizaciju svih drzavnih takmicenja, kao i Evropskih i Svjetskih prvenstava.

Prilaz sportsko ribolovnoj stazi “Drivuša” (“Eko zona”)

Dubina vode duž cijele takmičarske staze na udaljenosti od obale 3 do 6 metara iznosi 1,5 do 3 metra, što u potpunosti izjednačava uslove svih takmičara.Brzina vode je umjerena na cijelom toku takmičarske staze i iznosi oko 8 metara u minuti.Voda rijeke Bosne u normalnim uslovima je potpuno bistra, a temperatura vode trenutno iznosi 11 stepeni celzijusa.
Na ovom vodotoku prisutne su velike količine ciprinidne ribe i to: klen, mrena, škobalj, plotica, šaran, som i sve vrste sitne ribe.

Udruženje posjeduje mrijestilište na Bistričaku koje proizvodi veliku količinu pastrmske mlađi.Ribnjak je prelijepo mjesto za odmor i rekreaciju.Pruža mogućnost kupovine ribe, kao i lijep kutak za odmor.

-Rijeka Bosna posjeduje bogat riblji fond u kojem su zastupljenje mnogobrojne ciprinidne, kao i određen broj salmonidnih vrsta riba, ukupno 24 vrste.Na rijeci Bosni na području općine Zenica imamo veliki broj jako lijepih terena za ribolov koji su bogati velikim količinama riba.

Kontakt osobe:
Predsjednik udruženja: Uzunović Sidik 061/492-666
Sekretar udruženja: Doglod Adnan 061/690-940
Upravni odbor:Tuzlak Mirsad, Hodžić Mirsudin, Kolić Suvad, Kafedžić Hakija, Sinanović Zijad, Grahić Husejin, Krišto Predrag, Beganović Edim, Čočke Azrudin, Mujbegović Muhamed
Tel./fax: 032/242-212
Ul. Obalni bulevar b.b.
72 000 Zenica
e-mail: bistroze@yahoo.com