Najnovije vijestiUlovi

Tajland: Som od 300 kilograma

Som_tajlandBANGKOK – Tajlandski ribari ulovili su soma teškog oko 300 kilograma za kojeg se vjeruje da je najveća slatkovodna riba ikada ulovljena u Tajlandu, izjavili su istraživači u četvrtak. Gotovo tri metra dugog divovskog som iz rijeke Mekong ulovili su ribari iz Chiang Khonga na sjeveru Tajlanda, a njegovu su težinu izmjerili dužnosnici tajlandskog ureda za ribarstvo, izjavio je Zeb Hogan koji vodi projekt nalaženja i proučavanja najvećih slatkovodnih ribljih vrsta.
Hogan je potvrdio da je to najteža riba otkako je Tajland počeo voditi tu statistiku 1981. godine.
Ribari su se nadali ribu prodati organizacijama za zaštitu okoliša koje su je željele pustiti uzvodno na mriještenje no riba je uginula prije no što su je preuzeli te je u komadima prodana seljacima za hranu.
Divovski som iz Mekonga uvršten je među

kritično ugrožene vrste 2003. godine nakon što je istraživanje pokazalo da je broj tih riba pao za najmanje 80 posto u posljednjih 13 godina.
Ribari vjeruju da je broj primjeraka ove vrste soma u opadanju najvećim dijelom radi brana i onečišćenja rijeke Mekong u kojoj živi veći broj vrsta divovskih riba nego u bilo kojoj drugoj svjetskoj rijeci, navedeno je u jednom ranijem priopćenju organizacije WWF.
(Hina)

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.